Ake su vyhody a nevyhody plynoveho kotla so vstavanym zasobnikom na ohrev TUV?

Profilova fotka
Ake su vyhody a nevyhody plynoveho kotla so vstavanym zasobnikom na ohrev TUV? Kurenar nas presviedca predat kombi bojler co mame a dat kotol s ohrevom TUV do vlastneho zasobnika. Pripadne aky takyto kotol by ste odporucili po dobrych skusenostiach? ( co kurenar, to iny nazor)
Odpovedať
1
2
Aky kombi bojler mate?
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd Eliz euro s1
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 Ten vstavaný zásobník zvykne mať objem cca 40 l. Takže sa Ti môže stať, že budeš prekvapená, že nenapustíš plnú vaňu horúcej vody, lebo keď sa minie oných PRIPRAVENÝCH 40 l, ten ďalší ohrev je už omnoho-omnoho spomalenejší... - to je nevýhoda. Máš ale stabilne k dispozícii cca 40 l vody, ohriatej na cca 60°C. S tým sa môžeš bez obáv sprchovať, umývať ruky, riady, napúšťať vedrá v prípade upratovania... - to je výhoda. Ja som taký so 40 l zásobníkom mal a až na to kúpanie to bolo celkom príjemné. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom kurenar nam tvrdil, ze tam je 2x21l a ze kym jednych 21l miniem, tak tych druhych sa zohreje, vraj je taky silny.... takze ako citam, asi to nieje az tak pravda
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 O.K. Aj tak môže byť. Ale predstav si, že sa ideš kúpať a z paneláku si bola zvyknutá otvoriť kohútiky na "plné gule" a za 4 minúty vstúpiť do vane. Tu keď minieš tých pripravených 2 x 21 l, tak sa výroba zvyšnej TUV poznateľne spomalí. Ale s tým sa dá žiť... ;-) Tých výhod zásobníkového je totiž viac, než "nevýhod".
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom cize v praxi to znamena ze vodu do vane budem napustat na 2 krat?
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 :-D Som maďar ja, alebo Ty... :-D Až natečie tých prvých 42 l o teplote cca 60°C (z čoho je nejakých 65-70 l vody o teplote 38°C), tak asi budeš musieť trošičku privrieť kohútik, lebo je možné, že s takým prúdom si kotol neporadí, keďže zásobníkové ohrievanie je na inom princípe, ako priamoohrev. Ešte raz: až sa minie predhriata, badateľne sa príprava zvyšných litrov spomalí. ;-) Napr. 99% áut začína kúriť, až kým sa im nezohreje motor. A dá sa s tým žiť..? Dá. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom to bola len kontrolna otazka, ci som to spravne pochopila... a nema takyto ohrev vyssiu spotrebu plynu ako ked sa zohrieva zasobnik?
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 Myslíš "separé" zásobník? Napr. 100 litrový...?
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom ano
Odpovedať
My máme vstavaný nerezový zásobník na plynovom kotli 120 litrový a úplne postačuje. Môžeme sa kúpať aj sprchovať, teplá voda nám nechýba. Neviem povedať ako je to pri menších napr. 40 litrových.
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 Tak toto neviem, bejby, ale asi nie.... Ale si pripravená mať ďalšie hebedo v kúpeľni...? A zaplatiť zaň nejakých 500 - 1500 € (podľa fajnovosti značky) navyše...? Ten zásobníkový kotol je taký.... vcelku ... kompromis. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@leonardom len my ten zasobnik uz mame.. preto neviem, co je pre nas lepsie.. kurenar vravel ze by sa zasobnika zbavil a dal 2v1... ale.... nevieme, co bude vhodnejsie.... nebude v kupelni :) mame technicku
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 Tak čo tu potom riešiš na MS...? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom To, ze co je lepsie a preco... myslim, ze ta znela otazka,,,
Odpovedať
@katka8855 @leonardom ahojte, mozno tvoj kurenar mysli kotol protherm tiger condens...ten ma 2x21l zasobnik. Mame ho doma... za rok a pol pouzivania sa nam ani raz nestalo aby nestacilo zohrievat vodu. Cize problem s napustenim vane by si pri tomto kotly nemala mat (osobna skusenost). Ten kotol ma 25kw pri ohreve vody, cize ide to bezproblemovo. ale co spravit v tvojom pripade neviem:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 možno neporadím, ale aby som rozumel. Teraz máte kotol a zásobník na vodu, Potrebujete vymeniť kotol? Ak nie, prečo meniť zásobník? Nefunguje niečo z toho? Či je účinnejší kotol, čo zohrieva vo svojom zásobníku, aleo kotol s externým zásobníkom je závislé na mnohých faktoroch, to tu nevyriešite. Nechcem kaziť kúrenárovi kšeft ,ale pred pár mesiacmi som bol v dome, kde nefungovalo prijateľne kúrenie, návrh bol výmena kotla. Po priškrtení jedného rozdelovača bolo všetko v poriadku.
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 pokiaľ kotol pripravuje TUV systémom ISIDIN2 tak úplne v pohode postačuje 40l http://www.protherm.sk/pre-nasich-zak... http://www.wolfsr.sk/produkty/energet...
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 teraz kurime krbom. povodne sme mali mat peletkovy kotol, ale rozmysleli sme si to, preto sme uz aj mali kupeny obojzivelnik na TUV. Nakoniec ideme davat plynove kurenie a kurenar navrhuje zbavit sa aj zasobnika na TUV a dat 2v1.
Odpovedať
@katka8855 uplne bez problemov staci kondenzacny kotol s prietokovym ohrevom a vstavanym zásobníkom cca40l, horúcej vody mas habadej a mozes napustit aj 3 plne vane horúcej vody, nie ako ti pisal vyssie leonardom, priprava horúcej vody sa vôbec nespomali, osobne si myslim ze dalsi extra zasobnik 120l je zbytocnost co zabera miesto a zbytocna dalsia investicia...
Odpovedať
Profilova fotka
Kotol so zabudovanym zasobnikom je vhodny hlavne do bytu, kde nemas priestor na technologicku miestnost. Ak mas dom, nechal by som to v aktualnom setup-e (tzn. obojzivelny kotol na TUV + novy kondenzacny kotol na UK bez zasobnika. Preco? - kombinovany bojler uz mas a ak nema po zivotnosti tak je divne ho vymienat. Aj pripadny predaj je len so stratou - kombinovany bojler ma vacsiu zasobu teplej vody a vymenou spiraly AC na DC sa da jednoducho prerobit na akumulator energie, napr. z fotovoltaickych clankov. Kupis DC spiralu, dva panely, regulator + bizuteriu. - novy kondenz. kotol bez zasobnika je lacnejsi ako verzia zo zasobnikom. Staci si pozriet ceny alebo si dat urobit 2 ponuky k inemu kurenarovi (KK bez zasobnika, KK s zasobnikom) - pri verzii komb.bojler+kotol mas 2 zdroje tepla... doporucujem dat si veci pozriet inemu kurenarovi a riesit len cisto novy KK a porovnat cenove ponuky oboch rieseni (odpredaj bojlera/novy KK s zasobnikom vs len novy KK bez zasobnika). ked budes mat obe cenove ponuky, ozvi sa :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx dakujem pekne za nazor. CP s kotlom bez zasobnika uz mame, cakame este na CP s kotlom so zasobnikom. Pripadny predaj bojlera mame vyrieseny, kupil by ho svokor, kedze planuje aj tak tento rok vymenu.. skor nam ide o funkcnost systemu, pohodlnnost, ucinnost, naklady atd... fotovoltaicke clanky urcite nikdy mat nebudeme :) uvidime este co ta cenova ponuka
Odpovedať
Viessmann vitodens 111 s integrovanym zasobnikom 45 l 1550 € Viessmann vitodens 100 s externym 100 l zasobnikom 1650€ Viessmann vitodens 100 bez externeho zasobnika 1350€
Odpovedať
Profilova fotka
@godfather Sorry, ale mal som v predchádzajúcom dome 24 kW Protherm Tiger so zabudovaným 40 l zásobníkom a vaňu nestíhal. V projekte sme mali 12 kw kotol, ktorý by bol býval pohodlne vykúril náš domček, ale práve kvôli TUV sme siahli po 24 kW, aby TUV nemeškala za kúrením. Ale aj tak meškala. Načo by si ľudia obstarávali 120, 150 a viac-litrové zásobníky, ak by to bezproblémovo riešili 40-litrové...? Ja som s tým kotlom s integrovaným 40 l zásobníkom problém nemal (dalo sa na to zvyknúť, navyše prevažne sme sa sprchovali), ale potreboval som za samozrejmosť upozorniť zadávateľku témy, že isté "obmedzenie" tu predsa len je. ;-)
Odpovedať
@katka8855 ak mas obojživelník,dal by som si kotol a s prípravou na pripojenie zasobnika a napojil to dokopy.S kotla cidlo do obojživelníka.Využili by ste už kúpený obojživelník.Kotol samozrejme kondenzačný.
Odpovedať
@leonardom 40 litrový vo Viessmanne a Protherme nie je to isté... :-) Pri Viessmanne sa pri poklese teploty vody v zásobníku zapne prietokový ohrev a teplá voda je non-stop, kdežto pri Protherme kotol dohrieval zásobník (aspoň pri tých starších)... Mám doma 111-ku a teplá voda ešte nechýbala.
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Áno, protherm so zásobníkom priamy ohrev nemal. Riešil to hadom... 8-) Hold pokrok v priamom prenose...
Odpovedať
@dedo758 nechcel som to písať vyssie že viessmanom so 45 l dokažes napustiť bazén teplou vodou 8-)
Odpovedať
pri kotloch s integrovanym zasobnikom TUV moze nastat jeden velmi neprijemny problem totizto, primarna je kotol nastavey tak, aby vyhrieval najprv TUV na danu teplotu (dajme tomu 60 stupnov) a az potom kuri. zdanliva banalita nam tuto sezonu urobila na nasom starom protherme dost galibu, lebo niekde je zjavne chyba a kotol nahreje vodu na 60 stupnov, ale potom ak mu odcerpame pri kupani naprikald vela vody. tak zastrajkuje a nechce nahrievat vodu v zasobniku, ALE zaroven nenahrieva ani vodu do radiatorov, a to je uz problem. mozno je to v modernejsich kotloch uz lepsie vyriesene, ale tiez sme kusok dumali a prvy kurenar na to ani neprisiel, ze kde je problem. cize toto by som si overil a za dalsie, asi by som dalsi krat odporucal ist do viessmannu, ak to protherm este nedoladil. lebo toto moze byt ozaj problem
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Mýlim sa, ak predpokladám, že ak sa minie 40l predohriatych v zásobníku, tak potom bude kotol ohrievať TUV tak ako bežný prietokový ohrievač? Lebo ja mám prietokový ohrievač a nemám problém s ohrevom vody ani pri dlhom sprchovaní a ani pri odbere na viacerých miestach. Napríklad v sprche a v kuchyni. Spoľahlivo stíha. :o)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?