Aké skúsenosti máte s vykurovaním krbu s prieduchmi?

Profilova fotka
Ideme stavať bungalov cca 11 x 14 chceme vykurovanie plyn + rozmyšlame nad krbom a spraviť prieduchy do izieb aky mate názor alebo skusenosti , práši sa alebo čierňaju steny ztoho ? Je to vôbec dobra voľba ? ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
samozrejme systém s teplovzdušnými rozvodmi pracuje na princípe kovnvekcie a tým pádom sa Vám vytvára určitá prašnosť-prirodzený obeh ešte pol biedy ale ak sa tam napchá ventilátor ... :-( ,vysušuje vzduch a je vhodnejší skôr na chaty..aspoň ja odporúčam svojím zákazníkom zdravšie alternatívy do domu ,v ktorom budú tráviť čas .Ideálna voľba je sálavá pec, akumulačný krb ,prípadne sa dá naprojektovať aj na ÚK a TUV,ďalšia je kombinácia akumulácie a teplého vzduchu -poloakumulačný krb..Treba si len zvážiť čo vlastne od systému budete požadovať a kolko prostriedkov chcete investovať.
Odpovedať
@miroslava28886 Nepráši sa ani nie je čierne okolo prieduchov. Ale sú nejaké pravidlá aby to bolo bezpečné a funkčné.
Odpovedať
Krb s prieduchami máme len túto zimu a môžem povedať, že je to dobrá voľba. Kúriť kotlom sme začali až pred 1,5 týždňom. Myslím si, že je to dobrá voľba. My máme bungalov 15x17 a s vykurovaním sme nemali problém vo vnútri sme mali 23-25 stupňov čo bolo niekedy až veľmi veľa. Máme zatiaľ všade biele steny a nikde nie je ani náznak čiernych stien, ani sivých. Dokonca máme aj tmavohnedé podlahy a nemám pocit, aby to všade prach, akurát z dreva sa môže troška namrviť, ale to podľa mňa nevadí. Máme ventilátor, ktorý nám ten teplý vzduch rozvádza do ostatných izieb a okolo kozubovej vložky vo vnútri je šamot. Určite neľutujeme, že sme si ho dali.
Odpovedať
Profilova fotka
@flamaecol ďakujem za radu.....no pozerala som tie akumulačne krby,vychadza to dosť .......ale ak je to lepšie.......
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem zatial .....
Odpovedať
@miroslava28886 Ak budete mať plyn, je zbytočné robiť krb a rozvody vzduchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr nie je dobre mať 2 druhy kurenia nezavisle od seba? Manžel je toho nazoru.......lebo ak nie krb špekuluje nad kotlom na tuhe palivo......a to ja radšej ten krb :-)
Odpovedať
@miroslava28886 Postačia krbové kachle, netreba proste investovať do dvoch kúrení hory doly. Radšej ušetrené tisíce eur dať do poriadneho zateplenia (nie že 6 cm EPS na steny a do podlahy).
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslava28886 pokiaľ budete potrebovať spracovať projekt ,zaslať ponuku som Vám k dispozicií. @radopp no nechcem sa hádať ale samozrejme sa Vám bude prášiť aj keď sa to správne nadimenzuje a čo sa týka krbu s ventilátorom tak odporúčam skontrolovať cca po 2och mesiacoch používania teplovzdušný rozvod ...nebude to príjemný pohľad
Odpovedať
@flamaecol Susedovi sa nepráši a má gravitačný rozvod po celom dome. Elektrické serepetičky nie sú spoľahlivé ani bezpečné. Krbová vložka, lacná obstavba, pár rúr = lacné (rezervné) kúrenie. @miroslava28886 Ak máš plyn, kúr plynom. Pri dnešnej cene dreva sa neoplatí kúriť drevo. Je to trochu lacnejšie ale za tú robotu to nestojí. Krb ako druhé pre istotu kúrenie, alebo romantika, stačí a zvolila si správne.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp pozdravujeme suseda :-D a práši!!! :-p :-D
Odpovedať
@flamaecol Sused doma vysáva. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@radopp hm...už aj dosť hodín :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Máme krb v ktorom som si sám vyrobil výmenník nad ohniskom , takže máme teplé aj radiátory. Okrem toho máme aj prieduchy bez núteného pohonu vzduchu . Kúrime cca 5 rokov a žiadne extrémne šedé fľaky niesú. Samozrejme keď zoberiem štetec a pretriem nad prieduchom bielou farbou bude to poznať , ale nie jeto žiadna katastrofa. Chcem ale povedať že gro kúrime plynom , krb máme pre romantiku pretože nevidím v tom šetrenie , ale naozaj len ten efekt väčšinou cez víkend. A na otázku : robil by si to tak aj teraz ? znie moja odpoveď - NIE. Dal by som iba pekné jednoduché, moderné kachle. Donesiem , postavím na nehorľavú plochu, zapojím komín , zapálim a kukám na ohník tak ako aj teraz :-) Tepelný efekt nemší ale vizuálne rovnaký . :-)
Odpovedať
@miroslava28886 pozri si môj album
Odpovedať
Profilova fotka
kto chce oheň pre romantiku nech si postaví teplovzdušný krb ,kto chce romantiku za lacný peniaz nech si kúpi piecku a kto chce zdravé sálavé teplo s romatikou za rozumnú cenu nech si dá postaviť sálavú pec :-)
Odpovedať
@flamaecol Tak pod toto sa aj ja podpisujem. A dodavam - krby su prave velka moda, ale racia je tam malo. Podla mna sa kurenie V KRBE cenovo takmer dotahuje na plyn.. 80% a viac ucinnosti su u krbov cista rozpravka.. x-)
Odpovedať
@radopp Prosim co myslite elektricke serependicky, pytam sa vazne lebo zvazujeme len elektricke kurenie.. + krb ako zalohu.... prosim o vysvetlenie, kazdy nazor nas posunie. dakujem,
Odpovedať
@zuzkmetova Myslím tým klapky, ventilátory, elektroniku... vsetko co sa moze pokazit. Zalozny zdroj - krb, chcem mat spolahlivy a preto jednoduchy. Elektricke kurenie je zlozite asi ako plynove, kotol, (cerpadlo, nadrz), radiatory... takze to ho mozete mat. Elektrina je ale draha a ak mate plyn, tak pouzivajte radsej plyn.
Odpovedať
@flamaecol Drevo je dnes drahe, ako uz napisal @matorado , a investovat do stavby salavej pece sa oplati iba ak ma clovek vlastny les alebo si vie zohnat lacne drevo. Treba mat aj chut pripravovat drevo.
Odpovedať
@radopp švagor ma straty domu cca 4-5 KW minulu zimu minul v drevosplynujucom kotli 10 metrov dreva ...za20 metrov dreva u nas beru 400 euro = minul 200 euro za zimu uz aj s TUV ...20 metrov dreva sme popilili dvaja ludia za 2 dni uz na klatiky 50cm dalsie dva dni kalanie a ukladanie cize vsetko ked poviem 5 dni roboty po veceroch +basa piva :-D ... komu sa neleni tomu sa zeleni v penazenke...
Odpovedať
@miroslava28886 my kurime len krbom s prieduchni cely dom {bungalov 10x15} uz stvrtu zimu. ze by nebola zvysena prasnost, nemozem povedat. ale neprasi sa nejak extremne a vo vzduchu necitit ani prach, ani smrad, ani nic {zvysenu prasnost vidim len na zemy, ze sa spravia v rohoch napr na chodbe chumaciky pracu, ak sa kazdy 1-2 dni nepoutiera dlazka od prachu. v lete, ked sa nekuri staci raz za 3-4 dni utierat dlazku}. okolo prieduchov a ani nikde sa nerobia cierne flaky. ano videla som aj take krby, co tie flaky maju, ale tak am je potom chyba niekde inde, zle spravene to maju. cierne flaky nemame vazne nikde. A je blbost, ze sa neoplati kurit drevom. poznam ludi, co maju plyn a krb a kuria radsej drevom, lebo to vychadza lacnejsie, ako plyn. drevo je stale najvyhodnejsie kurenie. treba sa drevom zasobit po zime, ked je najlacnejsie a urcite sa to oplati.
Odpovedať
@doors454 @stanislavao Úspora závisí od ceny dreva a množstva tepla. buk 40 eur/prm x 60 % účinnosť krbu = 0,04 eur/kWh tepla smrek 30 eur/prm x 60 % účinnosť krbu = 0,06 eur/kWh tepla zemný plyn x 80 % účinnosť kotlu = 0,08 eur/kWh tepla Úspora pri vykurovaní 4 MWh ročne smrekovým drevom v teplovzdušnej krbovej vložke: 4 000 kWh x (0,08 - 0,06)eur/kWh = 80 eur/rok = 7 eur/mes
Odpovedať
Úspora pri kúrení 8 MWh/rok bukovým drevom 20 eur/prm v teplovodnom splyňovacom kotli s 80% účinnosťou je: 8 000 kWh x (0,08 - 0,02)eur/kWh = 480 eur/rok = 40 eur/mes Takže sa nedá zovšeobecniť či sa drevom oplatí alebo neoplatí kúriť, závisí to na okolnostiach.
Odpovedať
@radopp Nic take ako "Drevo je dnes drahe.." som nepovedal. Sam kurim drevom! ;-)
Odpovedať
@matorado Pochváľ sa za koľko kupuješ a aké drevo a koľko spáliš za rok.
Odpovedať
@radopp Ty sa pochval.. Sa tu metas sem a tam, kazdy den odporucas nieco ine.. Uz sa konecne rozhodni, lebo kto ta sleduje, sa len smeje :-D Niekedy mam pocit, ze sa pod tvojim nickom prihlasuje cela tvoja rodina..
Odpovedať
@matorado Najvýhodnejšie riešenie závisí od okolností. Naopak niektorí ľudia odporúčajú to čo majú oni úplne každému. :-) Ja používam plyn a úsporu som vyriešil poriadnym zateplením.
Odpovedať
my máme prieduchy na chalupe a mne vadia, ale to je len môj osobný pocit.niečo ako slabý prievan a práši s z nich.rekonštruujeme dom a tam ich určite nechcem.
Odpovedať
@ettel to ale preto že ich máš zle vyriešené,prievan máš preto že máš nasávanie a výfuky s nesprávnymi rozmermi k výkonu vložky a prach sa ti tam dostáva nasávaním do obstavby ,
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?