Aké podlahové kúrenie je najvýhodnejšie?

Ahojte nevyznám sa v tom a preto by som chcela vedieť vaše osobné skúsenosti aké podlahové kúrenie je najlepšie...mpjou podmienkou je čo najlacnejšie ale nechcem kúriť tuhým palivom čo by ste mi odporučili a čo všetko k takému kúreniu potrebujem...Ďakujem
Odpovedať
1
2
Najlacnejšia podlahovka je žiadna podlahovka.
Odpovedať
Profilova fotka
@kucerkaa podmienka lacné? a kvalita má byť aká? úmerná cene? ach jaaaj
Odpovedať
Najprv treba mať poriadne zateplený dom. Potom stačí riedka vodná podlahovka alebo el. káble, rohože, fólie. Výhoda vodnej podlahovky však tkvie v tom, že v budúcnosti môžete zmeniť zdroj tepla. Ak dáte priamoohrevnú, musíte ostať pri elektrine. My máme vodnú podlahovku, zdrojom je elektrina. Celý systém stál 1300 €. Preto, lebo dom je nadštandardne zateplený.
Odpovedať
@radopp @poliacik321 myslela som ako čo je lacnejšie či už v montáži alebo mesačné výdavky
Odpovedať
@kucerkaa neexistuje všeobecne najvýhodnejšie kúrenie. vplýva na to pár faktorov ako píše @blacksr. @blacksr ale to bude asi len cena materiálu, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
My ideme mať podlahové kúrenie spolu s radiátormi. Podlahovka bude s hliníkoplastových rúrok - cca.600m, budeme mať aj akumulačnú nádrž a plánujeme v budúcnosti aj slnečné kolektory. Kúriť budeme pevným palivom alebo briketami. Predbežná cena za materiál bez práce je 3200 eur, ale je tam aj bojler a bez pece a akum.nádrže.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ahoj, kolko mas m2 a aky si dal kotol a akumulacku?
Odpovedať
@heroes5 Ona má elektrický bojlér pripojený na radiátory. Lacné, spoľahlivé a s pomerne slabým ističom.
Odpovedať
Profilova fotka
Možem sa už aj ja opytat ake je najlepšie pdlahove kurenie do velkeho domu cca 200m2 Obyvacka kuchyna 2x Kupelna chodba a 4 izby . Da sa spravit nieco take ako v kazdej izbe zvlast ovladac na kurenie ... :-|
Odpovedať
@standa82 nechapem, ze ludia davaju aj podlahovku aj radiatory, k tomu akumulacnu nadrz, slnecne koletory. a k tomu este hrat sa na kuricov - topit tuhym alebo briketami... sorry neber to osobne ale je to extremne drahe a nekomfortne riesenie. @slavoslav ja davam cisto elektriku (bungalov, uzitkova plocha 145 m2) - rohoze pod dlazbu (14m2) + folie pod laminatovu (80 m2) podlahu + digitalne termostaty (11 ks) a celkovo suma cca 1800 - rohoze aj folie som zohnal v cechach asi o 20 % lacnejsie
Odpovedať
@mr79 a možem vedieť aký maš maximálny príkon rohoži na m2?
Odpovedať
@mr79 budeš mi musieť poposielať linky, lebo zatial som ani na jeden dom nedostal ponuku pod 4000€ :-) @nikalea dá sa to
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sorca24 rohoze mam 80 W/m2, folia 40 W/m2 @slavoslav poslem Ti do IP.
Odpovedať
@mr79 aku mas vypocitanu spotrebu domu na m2?
Odpovedať
@dodik85 Podla PHPP - mam pri delte teplot 36 stupnov TS = 2560 W, Spotrebu na m2 mam 13.5 kW/m2a - ale tam sa rata so ziskami az privelmi, ale do 20 kW/m2a by to mohlo byt v pohode. Dom je bungalov, 17.1 x 10.8, Strop 60 cm vlny s lambdou 0.035 (R cca 17) , Podlaha 23 cm EPS 150 S (R cca 7), Stena Velox s 20 cm sedeho EPS a na to este 16 cm bieleho (R cca 11). Zaklady a sokel 19 cm XPS. Okna 3 profil Rehau Geneo s vyplnenymi dutinami, 3 sklo - U = 0.6 na juh a vsetk oostatne 0.5.
Odpovedať
@slavoslav Vrátane zapojenia, ktoré robil vodo-kúrenár. Rúrku položil manžel s kamošom. Nie je v tom cena poteru a kari sietí. Proste len kúrenie samotné s čiastočnou platenou montážou.
Odpovedať
@heroes5 Dom má 120 m2, kotol nemáme, len bojler s výmenníkom, na ktorý je tá podlahovka napojená. Výkon zdroja je 2 kW. Ide o pasívny dom.
Odpovedať
@nikalea Všetko sa dá, lebo všetko je záležitosťou návrhu a výpočtu. AKÉ kúrenie - znamená že aký zdroj? To dajte podľa toho, koľko Váš domček bude žrať. Ide o veľký dom, takže ani pri lepšom NED či dokonca v pasíve by som to na čiste elektrinu nevidela, hlavne v Rakúsku nie... Zistite si ceny plynu a elektriny, dreva - a podľa toho. Vo Vašom prípade sa oplatí možno TČ. V projekte máte uvedené množstvo energie potrebnej na Heizung ;-) ... má byť stavba v Rakúsku ? (podľa popisu v profile usudzujem).
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 raz si nechám vysvetliť odborníkom, čo je to pri kúrení tepelný zisk. Aký má vplyv na tepelné straty medzi 01:00 a 2:00, pri -12st. tepelný zisk sa započítava do spotreby tepla v priebehu roka ale na návrh kúrenia nemá vplyv. To je ako keď sa niekto pýta koľko spálite plynu. Totožný dom v ktorom žije päť ľudí stále,so stratou 2500W má o 20% menšiu spotrebu tepla, ako ten istý dom prázdny, vykurovaný na rovnakú teplotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ...ano chceme stavat tu v Rakusku .... my sme zvazovali najme solarne panely ...a plus este nieco založne k tomu ja vobec neviem ako to funguje .... len som sa chcela aspon informovat ake su alternativy .... a približne ceny ....
Odpovedať
@nikalea Ak dom dobre zateplíte, skráti sa jeho vykurovacie obdobie zrovna do obdobia, kedy aj slnko dáva málo tepla. My napríklad sme začali kúriť na prelome XI a XII a už sme aj skončili v podstate. Teraz sa slnko energeticky "rozbieha", ale náš dom by jeho teplo už nepotreboval. Iba ak na TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Dakujem pekne ....no inac to dost kratko kurite ... :D
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 ... ja chcem teplo a preto aj-aj, akumulačka kvôli tomu, že keď nebudeme doma, bude teplo a konektory v lete na teplú vodu.... myslím si, že komfortné, nie nekomfortné a za drahú elektrinu platiť nebudem. :-)
Odpovedať
@standa82 mr79 radi dobre, alektrina je draha vtedy ak jej spotrebujete vela. Myslis ze blacksr nema doma teplo?
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik85 ... nepovedala som že nemá teplo, ale boli sme v domácnostiach, kde mali len podlahovku bez radiátorov a na môj vkus bolo chladno.... Bývame v bytovke a viac ako 22 st. v zime nemáme, preto chcem mať v dome teplo. ;-)
Odpovedať
Podlahovka nie je perpetum mobile.
Odpovedať
@standa82 My držíme teplotu 23-24°C. Chodíme sporo odetí. :-) V spálni býva menej. Všetko je to vec izolácií a DOBRÉHO návrhu kúrenia. Ak máte skúsenosť, že z podlahovky mali ľudia zimu, nebola to chyba podlahovky, ale nejakej blbej kapustovej hlavy.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr a kolko ste minuli na kurenie tuto "krutu" zimu ?
Odpovedať
Kto mi dokaze vypocitat resp. spravi navrh teplovodnej podlahovky? Kolko okruhov? Vzdialenost medzi rurkami? Atd.?
Odpovedať
@majkoj 945 kWh
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?