Aké podlahové kúrenie?

staviame dom a rozhodujeme sa, aké kúrenie budeme mať, momentálne riešime podlahové kúrenie, už sme boli takmer na 100% rozhodnutí, ale narazili sme na problém - podlahové kúrenie môže byť napájané na plyn alebo na elektriku - tak ktoré? máte s tým skúsenosti?
Odpovedať
Profilova fotka
a ešte na drevo noo ake mysliš kurenie na elektriku? elektricky kotol nejaky alebo elektricke podlahove rohože.Ja by som volil plyn z tych dvoch ale ideme na drevo :-)
Odpovedať
@dabi Tém, či kúriť elektrinou alebo plynom, je veľa. Všetko tu už bolo.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj,boli ste rozhodnuti.....na co? a aky problém?
Odpovedať
včera som tom nenapísala presne, či klasické podlahové kúrenie s plynovým kotlom alebo podlahové kúrenie, ktoré pozostáva z elektrických blokov, kde nie sú žiadne rúrky obsahujúce vodu a každá miestnosť môže byť napájaná zvlášť ako samostatný okruh.
Odpovedať
Profilova fotka
@dabi uz to tu bolo viac krat pisane. ked pouzijete elektricke kurenie (kable v podlahe), budete uz navzdy odkazani len na kurenie elektrikou, co bude vzdy drahy zdroj. pri pouziti hadiciek v podlahe, mozete aj v buducnosti menit zdroj vykurovanie. ci uz elektricke, plynove, tepelne cerpadlo ... . moja rada znie pouzit klasicku podlahovku
Odpovedať
dík za radu, výrobca oponuje tým, že aj elektrina sa dá získavať alternatívnymi spôsobmi a v budúcnosti sa vraj aj bude, aby bola lacnejšia :-) ale asi sa radšej spoľahnejme na klasickú podlahovku, tých možností je tam naozaj viac, ako si už spomínal, tak vďaka
Odpovedať
@dabi: tych tem tu je na kazdy prst na ruke aspon jedna. Najzasadnejsie previdlo: - vsetko zalezi od tepelnych strat. - Ak su velke, teda viac ako 4-5 kW, tak vodna podlahovka - ak su nizke, tak vsetko zalezi aj od investicnych nakladov - plynova pripojka, kotol, pravidelne revizie, ako aj od prevadzkovych nakladoch (1kW plynu je myslim o polovicu lacnejsie ako elektrika) a samozrejme o komforte (elektrina je lepsie a rychljsie regulovatelna) - rovno Ti poviem, ze ked mate Ytong Lambdu alebo nejaku tehlu 40 - 44 cm bez zateplenia - zabudni na topne rohoze/folie, ale daj vodnu podlahovku a plynovy kotol.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
nechcem vyrvarat novu temu aj ked mozno to neni uplne k tomuto, ale.. riesim podlahove kurenie do projektu domu, neviem sa rozhodnut ci teplovodne alebo elektricke. jedna sa o nizkoenergeticky montovany dom, nechcem pocut uplne vseobecne pravidla, chapem ze sa tam oplati asi elektricke kedze je lacnejsie a staci mat dobry termostat a je vyhriate ihned a kedze netreba vela kurit tak je to aj vyhodne ale nikto nepocita vo vypoctoch s tym ze ja chcem aby bolo v dome naozaj teplo ja chcem ist z bytu do domu preto aby som nemusel riesit preco sa zase slabo kuri, preco este nekuria atd. cize nie 15, nie 17°C ja chcem aspon 20°C -25°C mam rad teplo a ked teplo tak teplo:)))) myslite ze ma vyznam investovat do teplovodneho kurenia? lebo nech pocitam ako chcem tak vstupne naklady: elektricke dokazem namontovat aj sam, cize max 3000€ na cely dom (87m2) spotreba ani netusim teplovodne aby malo zmysel cize dajme tomu ze hruby odhad montaz a anhydrid 5000€ aby to malo zmysel teplovodne cerpadlo naklad cca 8000€ cize spolu 13000€ spotreba omnoho nizsia, ale ci to ma zmysel vynalozit tolke vstupne naklady, keby mam kopec prostriedkov tak super ale prostriedky mam znacne obmadzene. Neviete mi prosim aspon odhadnut cenu spotreby pri elektrickom kureni ale naozaj kureni nie len take obcasne ohriatie noh a nosenie svetra po dome. Jozef
Odpovedať
@jozefziak Dobrý večer. Jozef, celé sa to odvíja od jednej veci: akú máte vyrátanú ročnú potrebu na vykurovanie. To je to, o čom ste napísali, že netušíte. Je nutné v projekte pohľadať číslo: potreba tepla na vykurovanie. Údaj v kWh. Môžem zatiaľ len orientačne odvodiť podľa toho, čo píšete: podľa plochy domu a faktu, že ide o NED. Preto odhadujem potrebu tepla na vykurovanie za rok na 4500 kWh ročne. Ďalej si zistite vo faktúre, akú máte ročnú spotrebu elektriny a TUV. Potom sa dá pohnúť ďalej. Ešte mám pre Vás dobré správy: našťastie máte skreslený pohľad na cenu vodnej podlahovky a našťastie sa podceňujete. Vodná podlahovka vo Vašom prípade vyjde na: rúrky 1000 € + rozdeľovač 200 € + zdroj (EK alebo plynový KK). Položiť rúrky si dokážete rovnako dobre ako to kúrenie, ktoré máte v pláne robiť sám. Podlahu samotnú (poter) nerátajte ako extra náklad - ten robíte v oboch prípadoch. Takže čakám na tie 3 údaje. A ešte štvrtý som zabudla: tepelná strata domu pri -12°C. Podľa tohto sa navrhuje výkon kúrenia. (Nie podľa plochy či objemu domu!!!)
Odpovedať
Tak nasiel som velmi hruby prepocet, prosim opravte ma ak sa mylim. prikon el.podlhaovemu kureniu pod laminatovu podlahu 60W/m2 pri 80m2 je to 4,8KW/h a pri cene 0,0632€ je to (x24hx30dni) 225,69€ za nonstom kurenie 30 dni, co je stale super lebo aj tak nebude kurit stale aj keby sa kurilo len polovicu co pochybujem skor tak tretinu tak cena je velmi nizka a relativne ziadna udrzba a starosti. Dobre to pocitam? ale rad by som keby sa vyjadril niekto kto kuri podlahovym kurenim v NED domoch. Dakujem
Odpovedať
@jozefziak Kto udal, že Váš dom potrebuje 60 W/m2? Potreba na vykurovanie sa nedá takto jednoducho počítať. Čím zateplenejší dom, tým presnejší výpočet sa vyžaduje.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jozefziak Dobrý den. Já mám dům po rekunstrukci a TZ jsou 4,5 kW a MPT je 69 kWh/m2 za rok. A s klidným svědomím mohu říci, že za minulý rok jsem na topení a ohřev vody spotřeboval 12 MWh el.energie. Je to celkem hodně ( 9,5 MWh topení + 2,5 MWh teplá voda - jsme již jenom dva ) Kolik bych protopil za Vaše sazby v Eurech nevím, ale v korunách to bylo 34.416 Kč, což kurzovním přepočtem je asi tak 1.380 Euráčů a to se mě jako laciné nejeví. Už jsem si koupil KK a uvidím, jak dopadnu. Podle mých zkušeností jsou 3 kW TZ limitem, kdy je celkem jedno čím topím. S TZ nad 5 kW elektrikou topí mistr z fabriky, kde se tisknou prachy. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva 1440 € v NT 0,12 €/kWh
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefziak nemôžte to takto počítať, je to strata pre špecifický prípad. Musíte ísť od počiatku, a to komplexne zhodnotiť stavebno-technický stav Vášho domu a vypočítať tepelnú stratu. Až od tohto čísla sa viete pohnúť ďalej a počítať návratnosti riešení a výhodnosť investícií do jednotlivých typov kúrenia a prípravy teplej vody.
Odpovedať
no tak teraz som z toho uz uplne jelen. 60W som pocital ze to je maximum co dokaze papat el.rohoz na meter 2. chceme tento domcek : http://www.rajbyvania.sk/uploads/tx_t... urcite tam chcem na ohrev vody solarny system takze sa mi jedna len o kurenie, neskor aj akumulacnu pec, asi taktuto: http://www.krby-tuma.sk/product/riano... alebo teda nieco podobne. v podstate mi ide o to ci ma zmysel investovat obrovske vstupne naklady do teplovodneho kurenia oproti elektrickemu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefziak čím viac dáte peňazí do izolácie, tým menej peňazí dáte do vykurovania. Či už elektrického alebo podlahového nízkoteplotného vykurovania, dimenzovania zdroja tepla, a vôbec všetkých prvkov sústavy. vtedy sa začnú črtať i jednoduché riešenia s nízkym vstupným nákladom ale inak pri štandardnom dome ako prevádzkovo nákladné, za výhodné s výbornou návratnosťou. Presne vám to na konci napísal pán Láďa.
Odpovedať
@jozefziak Z toho domu nie je problém urobiť takmer pasívny dom, kde postačí symbolická investícia do kúrenia. To teplovodné vôbec nestojí tak veľa, ako sa obávate. Na kúrenie môže stačiť cca 2000 kWh ročne = 280 € ročne. Platba čiste v elektrine, bez šetrenia kúrením v krbe.
Odpovedať
@blacksr prosim viete mi k tomu povedat nieco viacej? cize v nemusim sa bat dat tam cisto elektricke kurenie? Dakujem Ziak
Odpovedať
@jozefziak : ak to extremne zaizolujes ... tak nie...
Odpovedať
@jozefziak Prvým krokom je zistiť tú potrebu tepla na vykurovanie. Ak bude vysoká, treba ju znížiť. Tým pádom nemusí kúrenie stáť 3000 €, ale len časť z toho. Taktiež prevádzka domu bude podstatne lacnejšia.
Odpovedať
@jozefziak Pred pár dňami som Vám písala konkrétnejšie, kliknite si hore na stránke na červené čísielko pri obálke.
Odpovedať
@blacksr DAKUJEM moooc, som aj pozeral spravy ale usla mi Vasa, ale uz ju mam a uz ju aj citam:))) super Dakujem, inak fakt super forum a super ludia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Viete poradit kvalitnu firmu na podlahove kurenie Martin a okolie?
Odpovedať
@denaha Ked dakoho zozenies napis sem, poznam 3 a vsetci su o hovno, menovat nejdem, su to skor zivnostinic ako firmy.
Odpovedať
@sysell OK
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Viete poradit niekoho na podlahove kurenie Presov. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
smartenergo su aj tu medzi profesionalmi ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?