Ake kureniev starom dome bez plynu?

Potrebovala by som poradit ohľadom kurenia. Ide o starší dom bez plynovej pripojky a momentalne sa vyuziva kurenie drevom a obcas elektrikou. Bohuzial dom este nie je zatepleny ale kurenie musime vyriesit nakolko sa nam narodi dieta a neviem s predstavit ze by som chpdila prihadzpvat polena kazde dve hodiny kedze pecc je stara a vela spali. Rozmyslame nad peletovou pecou alebo kurenie klimatizaciou. Ale nebranim sa rôznym navrhom kedze sa tomu moc nerozumiem tak by mi pomohli nejake vyhody a nevyhody jednotlivych moznosti. Dakujem pekne za kazdu pomoc
Odpovedať
@lajtmanka Kurenie klimou v nezateplenom dome neni moc dobry napad. Je tam velka tepelna strata, klima pravdepodobne ani nebude stihat, navyse vysoky hluk a fukanie spojene s prevadzkou na vysoky vykon. To pevne palivo vyzera rozumnejsie, da sa to do istej miery zautomatizovat - novy drevosplynovaci kotol s akumalacnou nadrzou - kurit 1-2x denne iba. Peletova pec je plna automatika ale potrebujes vediet v pivnici uskladnit v suchu velke mnozstvo peliet, plus je to pomerne draha investicia. Prevadzkovo by ste boli zhruba ako pri plyne. Existuju aj automaticke kotle na ekohrasok. Treba sa mozno zamysliet najprv nad zateplenim. Celkom iny druh kurenia z toho totiz moze vyliezt ak sa DOBRE zatepli a vymenia okna. Potom to kludne moze utiahnut aj ta lacna klima a usetrene peniaze date za zateplenie..
Odpovedať
Drevoplyn je dobrý, ak máš priestor na dvoj až trojročnú zásobu dreva. Musí byť totiž dokonale suché, inak nesplyňuje a iba sa natrápiš a budeš mať zimu. Navyše, nemôžeš v zime vypadnúť na dva - tri dni, lebo aj v najlepšom prípade prikladáš ráno a večer. Výhodou je, že sa zahreješ dvakrát, aj pri chystaní dreva :). My sme prešli na peletky, je to neporovnateľné. Zásobník pri peci na pár dní, automatika s termostatom, prepojenie (spolu so solárkom) aj na boiler. Len občas skontroluješ tlak a dosypeš peletky. Predávajú sa v 15 kg vreciach, takže to zvládam aj ja. Navyše bola na tento typ kúrenia štátna dotácia, ktorá v pozmenenej forme pokračuje (http://www.siea.sk/uvod-aktuality/c-9...). peletky nemusíš kupovať na celú sezónu naraz (na rozdiel od dreva), závisí od dodávateľa.
Odpovedať
Samozrejme ze z dobre navrhnutou akumulacnou nadrzou mozete v zime vypadnut z domu na dva - tri dni aj pri obycajnom kotli na drevo. Ale to nijak neodporuje tomu, ze v prvom rade by bolo dobre zateplit a potom riesit kurenie. Ten isty zatepleny a nezatepleny dom su dve uplne rozdielne stavby a kurenie by ste potom mozno riesili inak.
Odpovedať
@lajtmanka Velka akumulacka bude asi v takomto pripade najrozumnejsi napad, pretoze ked sa v buducnosti zatepli, tak by sa ta zostava asi mala dat vyregulovat a pouzivat dalej, len sa zmensi intenzita nakladania do pece. Ak sa vhodne vyberie (napr. "elak"), tak elektricke spiraly, pri odchode na dlhsiu dobu, mozu minimalne temperovat, po zatepleni aj plne prejst na pohodlne cisto elektricke kurenie (nocny prud) a pec by sluzila len ako zaloha, ci nahriatie akumulacky v pripade necakaneho ochladenia. Pripadne po dalsej investicii sa moze zapojit este aj solar.. Ak ale zateplite najprv, tak mozte zatial kurit tym co mate (dost sa znizi spotreba) a nasledne riesit kurenie v o dost lacnejsej rezii, kedze akumulacka a kombinovane systemy nie su lacna zalezitost..
Odpovedať
Profilova fotka
@lajtmanka Ja by som len pripomenul, že pod "zateplením" sa v tejto krajine bežne rozumie, že sa dá napr. 10 cm polystyrénu na fasádu. Ale ono je to trochu zložitejšie. Nielen v tom, že tých centimetrov izolantu na fasáde by malo byť viac, ale riešiť treba aj zateplenie stropov a podláh. O kvalitnom zasklení (dnes je už samozrejmosťou 3-oj sklo) ani nehovoriac... Takže ak Vám to súri, riešte kúrenie. Ale pamätajte na to, že až budete chcieť časom znížiť náklady na kúrenie, bude to s tým eliminovaním tepelných strát trochu komplikovanejšie (a nákladnejšie), než si teraz myslíte.
Odpovedať
Dakujem pekne za rady posuniem manzelovi. :-)
Odpovedať
@lajtmanka vyskusal by som na zaciatku kurit klimou, ale silnou 9 kW. V mrazoch asi nebude stacit, vtedy treba kurit aj elektrinou. Mrazivych dni pod minus 5 byva velmi malo. Pevne palivo moze byt riesenie na neskor, ked klima nebude vyhovovat. Hluk a fukanie su znesitelne, urcite pohodlnejsie, ako starat sa o drevo alebo peletky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?