Aké kúrenie využívate v novostavbe?

dobrý den, chcela by som sa spýtať pre aké vykurovanie a ohren TUV ste sa rozhodli do nového RD a prečo ? Ď :-)
Odpovedať
1
2
Podlahove teplovodne. Plynovy kondenzacny kotol Immergas Zeus 26. Ten aj ohrieva TUV. Komplet naklady na vystavbu kurenia cca. 4000 (aj s pripojkou plynu), mesacne platby za plyn 22,5. Uzitkova plocha domu 130m2. Rozhodol som sa preto, lebo bolo najlacnejsie na vybudovanie a jedno z najlacnejsich co sa tyka prevadzkovych nakladov.
Odpovedať
@danculd ďakujem za odpoved, ale zabudla som napísať ze nemáme plyn :-(
Odpovedať
Profilova fotka
My mame podlahové elektrické vykurovanie ( káble), vodu ohrieva bojler. A ked príde vecer manžel z prace cez zimu tak sem tam zakurime v krbe, ale nieje to kazd deň počas zimy. Tiež nemáme plyn, ani som ho nechcela v podstate 😉
Odpovedať
@mishatt zmestii ste sa do cetrifikátu A1 ci ste ho este nepotrebovali ???
Odpovedať
Profilova fotka
Teplovodna podlahovka s peletovym kotlom. Je s tym sice viac prace, ktoru ale ked prepocitam na rozdiel voci kureniu elektrinou mojich susedov, tak je velmi slusne zaplatena :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@viki120 my sme kolaudovali v 12/2015 a certifikát mame "B". A pozerám ze sme to stihli len tak tak, my sme kolaudovali 30.12.2015 a od 1.1.2016 uz musia byt stavby s A1 😂
Odpovedať
@viki120 pri elektrine bude problem s primarnou energiou a certifikaciou. Avsak stavebne urady na to nie vzdy pozeraju :). Dalsia alternativa, ktora "leti" je tepelne cerpadlo. Typ vykurovacieho media zavisi od typu domu a tepelnych strat. Je to o prepocte co sa oplati a co uz nie. Takto sa poradit objektivne neda.
Odpovedať
Profilova fotka
Teplovodnu podlahovku na elektrokotol , ariston bojler... Kvalitna teplovzdusna krbova vlozka co aj vyzera, s akumulacnou obostavbou + samotove prstence + prieduchy. Najlepsie mat vzdy 2 nezavisle alternativy... Na plynarov kaslem, nasr....li ma uz pri zaciatkoch... Co som usetril na plyne sme vrazili do zateplenia a krbu...
Odpovedať
Elektrokotol, bojler s tc ariston, klima
Odpovedať
@mishatt presne takto to planujem. Lacnejsie riesenie a co som sa bavil s viacerymi TUV je najma o marketingu a navratnost je na min. 10 rokov...a ked sa to pokazi tak ani ta navratnost nebude:) Voci plynu mam taktiez averziu...a je to do buducna nestabilna komunita, najma teraz ked sa buduju obklucky Slovenska, tak este moze cena rapidne porast....
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc len si treba dat pozor na primarnu energiu, pretoze bezny dom s elektrickym kurenim bude problem skolaudovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc Ako som ti písala, my sme spokojní s takýmto systémom. Aj ta cena či uz obstarávacia aj prevádzková je úplne super. Jednotnacne to z vlastnej skúsenosti odporúčam 😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mishatt ano v jednoduchosti je krasa. Zaujimave, ze som o tomto pocul celkom nahodne. Nie je to az taky vynosny biznis ako TUV, pece a podobne...tak to nema taku reklamu:)
Odpovedať
ahojte, my máme krbové kachle s výmenníkom, bojler elektrický, lebo plyn tiež nemáme.spálime tak okolo 7m dreva, zatápame až ku veceru lebo máme horúco. takze ja max. spokojnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc vies co ja som Sa o takomto spôsobe vykurovania dozvedela úplnou nahodou. Ocino bol niekde na sluzobke na nejakom veľtrhu a tam bol tento pan co som ti poslala v správe, robil nejakú prednášku alebo co. Ocina ( elektrikára) to zaujalo, doniesol mi vyzitku a uz to išlo. Ja som tiež toho názoru, ze iné zdroje nemajú návratnosť. A tuto sa mi co pokazí? Termostat za 50€? Alebo bojler za 200€? A tak isto revízie, nepotrebujeme žiadne.
Odpovedať
@mishatt Nuz, nazor je to pekny ale nepravdivy. Kurenie a ohrev TUV elektrinou bez ziadnej pridanej hodnoty (tepelne cerpadlo) ja najdrahsie zo vsetkych sposobov a ma zmysel len vo velmi dobre tepelno-technicky riesenych domoch, co ten vas so znamkou "B" urcite nie je. A cim horsia znamka na energetickom certifikate, tym rychlejsia navratnost inych systemov.
Odpovedať
Celkovo splnit A1 len cisto elektrickym kurenim (elektrokotol alebo odporovo) a k tomu klasicky bojler je nemozne. Tusim primarna energia pre A1 je 105 (alebo 110), pricom elektrina ma koeficient cca 2.77, takze vykurovanie a TUV by sa muselo zmestit do cca 38 kWh/m2 za rok. Neviem ako presne rataju potrebu TUV ale mne pri 180 m2 bungalove vo vypocte dali 20 kWh/m2 za rok pre TUV. - ale pri potrebe zohriat denne 100 litrov vody z 10 na 55 - treba rocne cca 2MWh, takze neviem co beru do certifikatov... - mozno podla nejakej normy. Takze odporove kurenie OK, ak sa clovek dostane na hodnotu 30 kWh/m2 za rok pri potrebe tepla, a pouzije bojler s TC.
Odpovedať
Máme raju 9kW. voda do podlahovky išla na 25°C. Kvôli novostavbe sme často vetrali prvý mesiac (december). Potom už iba rekuperáciou. Dom má 140m2 a je v pasívnom štandarde. Na kúrenie sme minuli cca 3000kWh.
Odpovedať
http://www.ebay.com/itm/Electric-unde... da sa to kupit za par supiek na nete...a je mozne ze to je len premenovane tymi nasimi predajcami:)
Odpovedať
@majkoj ja mam primarne elektricke odporove kurenie a bojler el. Ale k tomu rekuprracku a 2kW zostavu FV a na stavebnom mi povedal ze to nevadu pretoze povolenie mam z 2015teho a tak to vôbec nevadi ;)
Odpovedať
@cvoky8 ale uz je rok 2016, takze ak niekto planuje musi podla novych noriem.
Odpovedať
Profilova fotka
Elektricky bojler, liatinove kachle Jotul a elektrické konvertory Adax
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd ona ale pravdepodobne vravela o Bcku v primarnej energii, nie pri potrebe tepla na vykurovanie :) @cvoky8 vsak ano ale uz je 2016 :) a ked niekto napise ze "tak to planujem" nepredpokladam, ze ma stavebne povolenie :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@atlaska záleží od toho, kedy dostali stavebné povolenie
Odpovedať
@btus stavebne povolenie bez projektu kurenia asi nemaju.
Odpovedať
Stropne infrafolie pod sdk, v kupelniach podlahove rohoze. Vsetka elektrika (aj bojler) cez hybridnu fotovoltaticku elektraren (s bateriami, moze fungovat komplet off-grid).
Odpovedať
@atlaska myslela som tak, že do projektu nejake dali a teraz riešia konkretne :)
Odpovedať
hlbinné vrty + 2x tepelné čerpadlo + Plynový kotol ako záloha + solár pre ohrev TUV + Krb + fotovoltaika ako záloha v prípade výpadku elektriky + vetranie s posilneným režimom s vodným výmenníkom. Stropné vykurovanie všade a podlahovku v priestoroch ako kúpelne + WC + komora.
Odpovedať
@btus ked ho zmenia uz musi splnat nove poziadavky pri kolaudacii. preco by niekto platil za projekt kurenia dvakrat? Ale ano su aj blazni co kupuju lacne projekty rychlo rychlo a v konecnom dosledku preplatia akokeby si dali urobit kvalitny projekt na mieru.
Odpovedať
Profilova fotka
@skleni Kolko Ta stali tie hovadiny co si navymyšľal ?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?