Ake kúrenie vybrat??

Poprosím o vaše názory ideme stavať dvojpodlažný rodinný dom ktorý nebude podpivničený. OTAZKA 1,aka velka by mala byt technická miestnosť v ktorej bude kombinovany kotol na pelety,drevo,bojler na vodu atd.kolko to zabera miesta aby sa tam dalo dobre fungovat??Otazka 2, máte niekto dolu len podlahové kúrenie a hore radiátory? alebo dať aj dolu radiátory a podlahové kúrenie podlahovku na poschodi nebudeme davat a krb tiez nebude dom bude 8,5x11.Poznate znacku kotlov OPOP??ďakujem
Odpovedať
1
2
Ja k tej kombinácii radiátory/podlahovka... PREČO? V popise nevidím akumulačnú nádobu - bude kotol účinný pri tak malom výkone, aby dokázal ísť bez nej? Na aký najmenší výkon dokáže ísť? 1. Na začiatok 3x2,5 metra +zásoba na peletky/drevo... @monika2110
Odpovedať
@dedo758 ta technicka miestnost nam vychadza 2250x3825 staci?treba tu akumulacnu nádobu??ako najlepšie skombinovat tie radiátory podlahovku mi sme chceli dolu podlpodlahovka hore radiátory alebo vravia že na také pre kúrenie dokial sa podlahovka vyhrajte je dobre mat aj radiátory ale zda sa mi to uz všetko potom predrazene.
Odpovedať
@monika2110 Volis diskomfort, prach, spinu, dym, revizie a robotu radsej ako pohodlie? Tie m2 ako suchy sklad na pelety ti nenavysia cenu domu? Ten elektricky bojler ti nepredrazi spotrebu energii? V casoch cenovo dostupnych tepelnych cerpadiel povazujem akukolvek kotolnu na pevne palivo za ekonomicky nezmysel. S vynimkou tych, co maju to palivo (skoro) zadarmo.
Odpovedať
@monika2110 Kto "vravia"...? :-) Myslíš že radiátor na poschodí vykúri prízemie? Veruže nie - teplo má tendenciu nahor stúpať... :-) Tá technická by mohla byť... Akumulačku vyráta projektant podľa typu kotla a potreby tepla, ja nie... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
v tomto pripade myslim, ze @matorado ma pravdu. Skus sa na to pozriet aj z ineho uhla pohladu
Odpovedať
@monika2110 uvazovali ste aj o inych alternativach? Pelety do novostavby? Kombinacia podlahoveho a radiatorov? To poradil nejaky miestny kamarat kurenar
Odpovedať
@dedo758 ano akumulacku vypocita ten projektant ide o to že aké kúrenie zvoliť do domu je na nas a on ho naprojektuje preto sa snažim počut viecero nazorov.
Odpovedať
@matorado mate skusenosti s tymito tepelnymi cerpadlami voda,zem,vzduch?
Odpovedať
Ako som písal, nekombinoval by som to... Budeš si môcť dať pod okno stôl pekne až k stene a hriať to bude všade rovnomerne.
Odpovedať
@mr79 podlahovka +radiátory zle???tak jasne clovek sa pyta ked nema o tom vedomosti 100ludi 100chuti.co by ste volili??
Odpovedať
Profilova fotka
@monika2110 kombinacia je zbytocne zlozita a pripojenie bude viacej stat. Doteraz nechapem aku vyhodu ma mat dole podlahovka a hore radiatory. Bud jedno alebo druhe. Osobne by som dal podlahovku vsade.
Odpovedať
@majkoj no hore radiátory preto lebo to bude lacnejšie,a rýchlejšie sa izby vyhreju ale nevyhoda je to že ten kotol musí človek škrtiť inak do podlahovky a inak do radiátorov ďakujem za odpoveď
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dedo758 povedz mi jednu vec načo???? ku automatickym kotlom akumulačku?? ja mam automaticky kotol na uhlie bez akumulačky a nechapem načo by som ju potreboval ved kotol ked nakuri da sa do utlmu ....nechapem.
Odpovedať
@leito A dokáže ísť ten kotol v prechodnom období na tak malý výkon? Aký výkon a účinnosť spaľovania má tvoj kotol, keď ide na minimum? @monika2110 Aký typ kotla je navrhovaný?
Odpovedať
@monika2110 vieš čo presne takto to mam aj ja dole podlahovka (nakoniec aj 2 radiatory) a hore iba radiatory. A vieš čo ked budeš mať pec na pelety to neni až taky velky problem že aj riadiatory aj podlahovka len to bude drahšie. Ja mam pec na uhlie a zvolim si kolko ide do riadiatorov a kolko do podlahovky. Mne sa radiatory hore vydia aj v tom že v každej izbe mam termo hlavicu každu si nastavim podľa potreby, teploty ako chcem to sa moc s podlahovkou neda. Da sa regulovať prietok ale nieje to take. Ja osobne som chcel aj hore podlahovku ak ma chce niekto kritizova, len nie vždy sa da dohodnuť s druhou polovičkou :D ale inač vravim že s termo hlavicou je to tiež dosť dobre by som povedal.
Odpovedať
@monika2110 človek ho moc nebude škrtiť lebo za pecom aj tak musi byť štvro cestný,troj cestný ventil ktorý bude udržiavať spiatočku a tým aj posielať teplotu do radiatorov a s tade už iba priškrtim vodu do podlahovky......ak sa mylim opravte ma
Odpovedať
@dedo758 vieš čo je dobra otazka aku učinnosť ma na minimum to nikde nepišu :) ale minimum je 4kw. Ja som kupoval kotol čo najnižší výkon na uhlie to bolo 16 KW s hnedim uhlim dostanem maximum 14.5 či koľko to uvadzaju tak minimum bude 3,5. No to je jeho minimum ale pec nemusi isť stale ked dosiahne svoju teplotu tak sa dava do utlmu vtedy nekuri ani nepodava uhlie iba stojí a čaka . A vieš čo na Orave potrebujeme ešte ludi ktorý ukáže že sa da kuriť aj iba elektrinou...
Odpovedať
@leito Veď to... Nahreje, vypne, teplá voda sa pretočí, zapne, nahreje, atď... Chvíľu sú radiátory teplejšie, chvíľu nie. Podlahovke to tak nevadí, ale chcel by som vidieť ten mix na podlahovku, keď termostat povie dosť. Akumulačku nahreješ plným výkonom kotla s najvyššou činnosťou a mixuješ si z nej teplotu akú chceš - plynulo, rovnomerne, kontinuálne :-) Na to minimum výkonu H420EKO som sa sschválne v OPOP opýtal, uvidím čo mi odpíšu... :-)
Odpovedať
@monika2110 lacnejšie či to je to neviem? možno by som povedal že aj nie...nech sa vyjadria, ale s termo hlavicami je radiator podľa mňa dobra voľba.
Odpovedať
@dedo758 rozmýšľame ten Opop kombinovany ale presne vybratý nemame ani znacku ze aký je ok sme s toho jelene :-)
Odpovedať
@dedo758 Takto prečo by mali byť chvilku radiatory teplejšie a chvilu nie???? Takto pec mam nastavena dajme tomu na 72 stupnov do radiatorvo puštam momentalne 45 "ked bude zateplený dom dufam že to pojde dosť dole" pec ked nakuri na 72 ešte sa dostane dajme tomu na 75 tým všetkým a potom mam nastavené že može poklesnuť o 2 stupne to znamená že že pec zas priloži uhlie a zapne vantilátor ked je 69 stupnov na peci, ale medzi týmto všetkým stale pušta do radiatorov 45. Ale ešte sa opýtaj skusím vysvetliť viac ak neni ešte niečo jasné.
Odpovedať
@leito ste s kurenim spokojny aku mate znacku kotloa?
Odpovedať
Je pravda ze ked je tato kombinacia radiátory a podlahove kúrenie ze sa to kazi.??ďakujem všetkým za odpoveďe :-) ;-)
Odpovedať
@monika2110 A tak musim povedať že aj ano isto by bolo lepšie plno elektricke kurenie :) ale tak som spokojný. A čo sa ma čo kaziť na tejto kombinácii vlastne??? nechapem podľa mna sa nemá čo troj či štvro cestný ventil aj tak musí byť aby sa spiatočka vracala 50 stupnova. Jedina vec čo sa može pokaziť je servopohon ktorý to riadi ale ked sa pokazi tak si poradim aj manulane na potrebnu chvilu a potom jedine už čerpadla. Kotol je značkz HKS Lazar. Mam aj otočnu retortu to je že možem kuriť aj pelety len mi to pride drahé kurenie ale zas nešpinavé a voňavé :-) ale za tie iste koruny mam nie 18 MJ ale 28MJ
Odpovedať
@monika2110 Isteze nie. Ja som volil ten diskomfort, prach, spinu, dym, revizie a robotu :-D
Odpovedať
@matorado ake mate kúrenie vy??
Odpovedať
Profilova fotka
@monika2110 ty chceš mať hore radiátory lebo sú lacnejšie a rýchlejšie sa izby ohrejú. Čiže dole chceš mať drahšiu podlahovku a pomalšie ohrievať izby. Vieš vôbec čo chceš? Alebo chceš mať naschvál z každého niečo, lebo nevieš čo je lepšie? Tých diskusií o radiátoroch a podlahovom je to strašne veľa - skús si niečo prečítať a potom sa rozhoduj. Ja ti viem za seba povedať, že som mal radiátory v dvoch bytoch a teraz mám v dome podlahové kúrenie už len preto, že radiátory som nechcel v živote už ani vidieť, lebo zavadzajú na stene, teplo je pri nich väčšie ako na druhej strane izby atď atď atď...
Odpovedať
@monika2110 Prosim ta daj vsade podlahove, reci o dlhom nabehu su blbost, kurit tuhym palivom je pravek, ak nie si ozaj upne zle s rozpoctom daj tepelne cerpadlo, vyriesny problem, cista hlava nizke naklady, ziadna starost bordel apod.
Odpovedať
mame vsade podlahove a vsade je teplucko, kurime plynom
Odpovedať
Mám priateľku, ktorá má v novopostavenom dome všade podlahové kúrenie. Keď je reč o kúrení tak sa vyjadruje asi v tomto zmysle: To hnusné podlahové kúrenie, samý prach, všetko teplé ešte aj spod postele vychádza teplo, skrine a dres prehriate, chladnička to isté, nikde sa nedá oddýchnuť a ochladiť si nohy. A v lete naopak - všade chlad.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?