Ake kurenie vybrat do bungalovu?

Chceme si postavit bungalov so zastavanou plochou do 130m2.My ako laici netusime ake kurenie vybrat.Mame aj plyn aj elektriku.Co je najvhodnejsie aby mesacne naklady boli prijatelne?V obyvacke bude krb,ale prieduchy nechceme.Mame dat podlahove (ale ake? ) infrapanely?rekuperaciu k tomu? Poradite?
Odpovedať
1
2
@aniklv podlahove kurenie, tepelne cerpadlo napr. zem-voda (dobra znacka je napr. STIEBEL ELTRON
Odpovedať
Profilova fotka
@aniklv vodné-nízkoteplotné
Odpovedať
@aniklv vodné podlahové a pokiaľ je RD dobre zateplený, čiže je nízka potreba tepla, tak treba využiť plyn, ktorý je na hranici pozemku.
Odpovedať
@aniklv pokiaľ je plyn a štandartný dom ...tak jednoznačne najlacnejšia varianta čo sa týka prevádzky je kondenzačný kotol a vodná podlahovka. Pokiaľ bude dom super zaizolovaný a správne natočený s oknami na svetové strany ... tak pripadajú aj iné možnosti ..... Krb je len módna dekorácia ... vyskúšal som si to ... majú to známy mám aj ja ... ale na pravidelné kúrenie ani za svet ... mám rád čisto ...
Odpovedať
@petertn čím nižšia potreba tepla tým menej rozhoduje z akého je zdroja či plynu alebo elektriny v mesačných nákladoch je to rozdiel pár €. investičný rozdiel je však značný. Treba zvážiť tieto premenné a vybrať si. Netreba zabúdať že fico nebude donekonečna pri moci a raz skončia aj dotácie ceny plynu.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 ved je to nenavratna investicia @aniklv ked mas plyn v dosahu tak urcite plyn
Odpovedať
Elektrina,nizke obstaravacie naklady a pokial mas dobre zaizolovany dom tak maly rozdiel medzi plynom
Odpovedať
@matrin1980 ako nenavratna investicia? Obstaravacie naklady su vyssie, ale navratnost je tam odhadujem do 10 rokov. Schvalne kolko Ta stoji kurenie rocne v nasich podmienkach ak mas plochu 150 m2?
Odpovedať
@snowy66 chlap ma na pozemku plyn,zastavanu plochu ma 150 cize uzitkovu cca 120 a bez toho aby som vedel nejake blizsie info o dome (staci mi ze to bude novostavba), si trufam povedat, ze tep.cerpadlo bude urcite nenavratna investicia...jednoznacne plyn (v pripade ze by siel do pasivu tak mozno aj bez plynu ale pasiv ide u bungalovu tazsie)
Odpovedať
@snowy66 1, Aká je životnosť kondenz. kotla? 2, Servis a revízie tiež niečo stoja Vstupné náklady sú vyššie ,plyn určite o niečo lacnejší ale návratnosť je otázna. Ak tak radšej investovať do TČ ktoré utiahne aj kúrenie a aj ohrev vody. Ja som dal iba el. kúrenie a aj ohrev vody bude elektrickým bojlerom a uvidím podľa toho aká bude skutočná spotreba tak zmením spôsob.
Odpovedať
@blackomt kotol zasobnik konim .. cca 2 litre, pripojka liter? kolko stoji tepelne cerpadlo? Aka je zivotnost cerpadla? Servis cerpadla nie je?
Odpovedať
@snowy66 @blackomt No, s tou navratnostou neviem neviem. Mame zastavanu 154m/uzitkova 130m. Zriadenie plynu (pripojka) stalo 1000EUR, kotol (Immergas Zeus 26) stal cca. 1300EUR, regulator cca. 200EUR. Takze som investiciou na 2500EUR. Mesacne platby za plyn mame 22,5€. Rocna prehliadka kotla 20EUR, rocna revizia komina 20EUR. Takze rocne nas cela prevadzka TUV a kurenia stoji 310EUR / cca. 26EUR mesacne. Zivotnost kotla predpokladam niekde okolo 10-15 rokov, ked pocitam aj najhorsiu variantu 10 rokov, tak je to rocne 150EUR. Takze celkovo aj s amortizaciou kotla 460EUR rocne / 38EUR mesacne. Teraz, tepelne cerpadlo vzduch-voda, investicia (cenu strelim) 5000EUR. Naklady na kurenie a ohrev teplej vody dajme +- rovnake. Zivotnost dajme 15 rokov. 22,5 mesacne platba za TUV a kurenia = je 270 rocne za elektrinu. TC rozpustene do 15 rokov = 333 EUR/rocne, takze spolu aj s elektrinou 603EUR rocne co je 50EUR mesacne. Takze mesacne 12EUR v neprospech TC. Keby som dal plynovy kotol a TC na rovnaku zivotnost tak to bude este viac v neprospech TC. Preto ak je na pozemku, alebo v dobrom dosahu zemny plyn, nie je co riesit. Je to najekonomickejsia volba.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@danculd Máš aj kbr / alebo krbové kachle ?
Odpovedať
@lubk0 Nie, nemame doma ziadne ine kurenie. Ani normalny komin, len plastovu koncentricku ruru z plynoveho kotla :-). Bohuzial aj na nej sa musi robit revizia kominarom. :-S Nakoniec, fotky mam v albume, mozes sa presvedcit.
Odpovedať
@danculd @blackomt Presne tak dancul..... ešte k tomu dodám ...ja kondenzačný kotol som zavesil na stenu v kúpelke ... mám taký istý kotol ... takže mi to nezabralo žiadny m2 Na tepelné čerpadlo treba jednu miestnosť ... strojovnu ... na tú miestnosť treba dvere, nejaké metre štorcové ... dlažbu ..tá je drahšia ako plávačka ... Čo sa píše ....tak na m2 rodinného domu nech stojí 800eur m2 ....ak beriem že tá miestnosť by mala mať aspoň 8 m2 .... čo je 6400 eur :-) Ja takúto miestnosť vo svojom dome nepotrebujem .... ;-) Ten kotol je tak malý na stene že nik si ho ani nevšimne ... :-D a ak im to poviem ...otázky to ti dokáže vykúriť ? aj ohriať vodu ? to neni možné :-D
Odpovedať
btw:ja ked som kupoval pozemok mal som pripojku plynu na hranici pozemku a ziadnych 1000€ som neplatil,myslim ze som platil nejakych 170€...
Odpovedať
@leilak1 @danculd Ale my tam plyn nemáme a ani sa ho tam nechystajú ťahať :-( Tak Budem kúriť menej :-D
Odpovedať
@blackomt Vieš ja odpovedám neskúsenej zadávateľke témy ;-) a nebudem ju tu zaťažovať tepelným čerpadlom ak ma na pozemku plyn. Pre zadávateľku témy čo ty budeš ťahať alebo neťahať nie je vôbec podstatné...alebo ako budeš kúriť...
Odpovedať
plyn a rekuperacia, krb je vtedy na kurenie zbytocny, radost z ohnika si treba dopriat podla stavu v penazenke, rekuperacia je dolezitejsia ako krb
Odpovedať
Postačí plynové podlahové s tým krbom ak máte dobré zateplené, tak to bude dobré..
Odpovedať
raz neviem pochopit plyn a krb na kurenie naraz. Uspora je zanedbatelna. Ak chce niekto krb, nemam nic proti, ale do projektu kurenia je bezvyznamny, a teda vysoka investicia pri plyne nenavratna. Prioritu ma mat rekuperacia, lebo krb sa da dostavat neskor, ked zvysia peniaze na radovanky.
Odpovedať
@danculd Pekne si to vyratal, ale ja som sa napriek tomu rozhodol pre TC aj ked budem mat plyn pri pozemku. Jednoducho to nechceme mat s manzelkou doma. Inak ja by som do toho vypoctu zaratal aj cenu za elektrinu, pri TC mas dvojtarif na vsetky el. spotrebice doma, teda napr. aj na klimu v lete...a to potom ten rozdiel moze vyjst celkom zanedbatelny. Taktiez mi projektant hovoril ze iba s plynom tiez neskolaudujem, musim mat nejaky "zeleny" zdroj, napr. rekuperaciu alebo slnecne kolektory, alebo hrubsiu izolaciu, atd. Tak to je potom dalsia investicia naviac.Takze v mojom pripdae je to +/- za jedno.
Odpovedať
@naviko Projektant nevie o com hovori ale v poslednej dobe sa s nimi ako keby vrece roztrhlo. S plynom sa da uplne bez problemov skolaudovat (bez akehokolvek ineho "zeleneho" zdroja). Potvrdi ti to aj @majkoj, ten je tu asi najvacsi "tepelny specialista" ;-). A s tym dvojtarifom a jeho vyhody by som si az taky isty nebol. Hlavne v domoch s velmi nizkou spotrebou tepla sa neoplati, pretoze je zase drahsi pausal. Schvalne, preratal si si to niekedy?
Odpovedať
S plynovým kotlom s výkonom 24 kw bez rekuperácie zrejme neprejdeš do A1, cca do 18 kw s dobrým zateplením a aj bez rekuperácie sa do A1 zmestíš aj s bungalovom. Tep. čerpadlo komplet so všetkým aj s inštaláciou a bez dotácie je do 5000 utópia.
Odpovedať
@leilak1 Samozrejme ze nepotrebujes mat TM o velkosti 8m2. Ja mam planovanu 1,3x1,4 a vojde tam aj vnutorna jednotka TC aj pracka:-). Ked si zvoliss kompaktnu vnutornu jednotku TC teda aj so zasobnikom vody, zaberie ti to miesto ako vacsia chladnicka
Odpovedať
Rovnako riešime podobnú otázku, len u nás je to len dilema či plynový kondenzačný kotol alebo tepelné čerpadlo. Najmä čo sa týka TČ, snažil som sa nájsť čo najviac informácií. V súčasnosti prebieha kampaň http://zelenadomacnostiam.sk/sk/ , ktorá môže zreálniť návratnosť resp. znížiť čas návratnosti. Dosť informácií sa dá nájsť aj na http://www.abeceda-cerpadel.cz/ Inak STIEBEL ELTRON sú určite top ("slovenské") TČ. Pre info, prikladám rebríček TČ (vzduch-voda) s reálnym sezónnym COP http://www.abeceda-cerpadel.cz/?downl... @danculd neviem, či len s plynom bez rekuperácie. Možno ešte s krbom...
Odpovedať
@naviko ak budeš mať nejakú technickú poruchu a príde ti trošku pupkatejší majster aby sa ti v tej miestnosti aj otočil prípadne nezasekol :-D Verím že ak ju máš plánovanú .... tak dúfam že tie plány dobre dopadnú. Ak tam bude ešte aj pračka, ten pohyb pri nej ... No ale každý máme iné nároky.
Odpovedať
@danculd Projektant vie o com hovori, poznam ho, naprojektoval toho hoodne vela, nie len domy. Ono ty si ten moj projekt nevidel...a hovoris o nom ze nevie co hovori. Nejako skoro sudis. Pre mna je dolezitejsie nemat doma plyn z urcitych dovodov. Tych 12E alebo kolk,o to su tak 3 obedy, skutocne toto nie je pe mna rozhodujuci faktor. Ale co som vlastne chcel povedat je to ze rozdiel v navratnosti medzi plynom a TC skutocne nie je uz taky velky v dnesnej dobe .Rozhoduju skor ine priority. Teda kazdy podla svojho uvazenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd uff aka pocta :P, ale ja som len amater ktoreho donutili okolnosti si to trochu nastudovat :) @naviko za jedno to celkom nie je, TC vyjde urcite viac, zavisi od konkretnej konfiguracie, ale mam ho aj ja, aj ked u mna bude na hranici navratnosti :). Ja mam malu TM, ale ta tvoje uz trosku prehnane mala si myslim :) @imrish to v tej tabulke nie je sezony SCOP :), to by vyrobcova nedostali dotacie na taku krabicu .
Odpovedať
@majkoj : mi to zacina pripadat ako vecna diskusia benzin vs diesel :-D Ku TM, ked prjektan povedal ze staci tak staci, ono je to este spojene s miestom pod schodiskom na nadzemne podlazie, tam ma byt ta pracka...takze v reali to bude nieco viac, ale nie plnohodnotna vyska
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?