Aké kúrenie - tepelné čerpadlo do nového domu?

Profilova fotka
Viem ze je tu toho neúrekom ale neviem sa rozhodnúť aké kúrenie do nového rodinného domu typu bungalov TS 3,6 kW. Diky
Odpovedať
Ten Vitocall od Viessmannu sa ti nepozdáva? Či už 200, alebo 222... 200 som montoval v lete s napojením na stropné chladenie, celkom šikovná vecička... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@drpepper malo udajov :) Potreba tepla? Mas plyn, averziu nan? Si nadsenec do zelenych energii ? Akceptujes, ze ekonomicka navratnost nie je vsetko ? Chces dom aj chladit ? Mas dostatocne velky pozemok na kolektor ?
Odpovedať
@drpepper nedostatok je vysoka cena, ak ho najdes s dotaciou do 5000, a budu aj kachle, je to rozumne riesenie
Odpovedať
@drpepper do 5000€ sa zmestite s vitocall 200 vokou Máte malé tepelné straty šiel by som aj do rohozi.
Odpovedať
@drpepper Kúril by som tam jednou alebo dvoma klímami, záleží na rozmiestnení miestností
Odpovedať
@dedo758 kolko to stoji?
Odpovedať
Ja takisto idem riesit kurenie, pravdupovediac dat nejakych 5-6 tis. € je dost velka palka aj ked TC povazujem za buducnost a schodnejsiu cestu ako FVT ci solarne kolektory. Ale zvazujem ze sa pobavim s kurenarom a pokusim sa nejako sklbit instalaciu iba bojleru s tepelnym cerpadlo to cenovo vyjde cca 2250 € (Ariston Nuos 250) samozrejme + dalsie veci ale zaujimave je ze ma akumulacku 400 l ktoru vie ohriat na 60 C za 4 hod a skombinovat akumulacku v TC s kachlami s vymennikom. Bohuzial uz mam komin a budu musiet byt aj kachle. Ale ak by som niekedy staval dam len TC. A ked to bude nech to je mozne kombinovat. Samozrejme je to len moj vymysleny blud otazne je ci sa to da vobec kombinovat. Asi bude musiet byt aj elektrokotol kedze je nutny aj nejaky spicvkovy zdroj co bude dost uletena instalalcia. Alebo tych 2000 € necham v prasiatku na platby za elektrinu a budu len kachle a elektrokotol. Ale TC su buducnost. Poznam par velkych projektov kde sa vykuruje a ohieva TUV TC, funguje to a chvalia si to aj bez dotacii.
Odpovedať
@ivantausk Montoval, nie kupoval... :-)
Odpovedať
@dedo758 tak som nasiel cenu za 12500.... no, dakujem pekne...
Odpovedať
urcite daj moderne kurenie, ktore patri do moderneho domu, ktoreho nebudes otrokom a nebudes ani vediet, ze nieco ti tam kuri, len si budes uzivat tepelnu pohodu a neplatit vela. Take vyber. Alebo mas druhu moznost, ze si das elektricky kotol s TC a kondenzacny s peletkami a krbom a radiatory a podlahove kurenie do dokopy, ze keby nieco a pre istotu.
Odpovedať
Prvý link, čo google našiel za 4800,- http://www.tms.sk/?product__id=1747 :-)
Odpovedať
@ivantausk 12.500 Eur je blbosť. Ja mám 10 KW vitocall aj s chladením a jednotka vnútorná a vonkajšia bola okolo 7000€ bez dotácie s DPH pred 3 rokmi😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gkrivanek strana 16 http://energiaslnka.sk/doc/tepelne-ce... takze nieje to blbost... ja som dal cenu celeho system a nie len odparnika alebo neviem coho to je za 4800 ....
Odpovedať
@dedo758 a co to bude robit za 4800?? :P... ja som dal cenu funknceho system a to ca 8kW... a nie 3.5kW ako ty... a dal som aj link na to... nevravim, ze niesu lacnejsie moznosti, len si nemyslim, ze budu o 10k lacnejsie :)
Odpovedať
Profilova fotka
Fascinuje ma, ze najvacsi odbornici TC su vzdy ti, co ziadne nemaju a ziadne nenamontovali :)
Odpovedať
drepper mal požiadavku na 3,6 kW... 200s je funkčný systém na kúrenie aj chladenie. No dobre, tak ten 5,5 kW za 5300,- :-)
Odpovedať
@ivantausk ale ty sem pleties úplne inú ligu😀 vitocall 300 je iná liga a ďalšia vec že v tomto sete je to isté čo v 200vke.
Odpovedať
@majkoj Ahoj ! Ty zase si tu ?
Odpovedať
@majkoj Si sa ho mal spýtať ešte, že vodu chce zohrievať s čím? :-)
Odpovedať
@gkrivanek no siel som podla odporucani na viessmann stránke a z toho mi vyslo, ze "potrebujem" to :)
Odpovedať
Daikin Alherma All inONE, alebo Panasonic AQUAREA ALL in ONE, sú to aplikácie so zabudodovaným hydroboxom, vyzerá to ako chladnička a sú celkom "dostupne" po preplatení kuponu zelená domacnostiam. Niekto by ti mal prepočítať kolko osob bude zdielať obytný priestor a s toho vyplívajúcu spotrebu teplej vody a podľa toho by si sa mal rozhodnúť. V rozhodujúcej fáze radšej predimenzovať zariadenie ako poddimenzovať odporúčam. ;-)
Odpovedať
@ivantausk tak si šiel nesprávne. Treba pozrieť vitocall 200vku čo uviedol kolega hore za 5500. Eur.za 5.5kw verziu. K tomu treba boiler na TUV a napojiť to na rozdelovac podlahovky.v sete nieje spojovací materiál ostatné je aby to fungovalo v tej cene. Po odrátaní dotácie to vyjde zaujimavo. Najlepšie je natom že ľudia ľutujú 5-6 tisíc za TC a ktorým sa šetrí od životného prostredia po peniažky, ale vydr... t. za kuchynskú linku toľko nieje problém 😎
Odpovedať
@gkrivanek Koľko stojí bojler TUV? Nie je výhodnejšia aplikácia All in one, kde to máš zabudované v jednom zariadení?
Odpovedať
@neuschwanstein záleží od konkrétneho domu a inštalácie. Keď je viac clenna rodina to znamená že 5 osôb tak je výhodnejšie mať zvlášť kde sa zvolí 300l zásobník TUV cez deň to TC nabije a záložňa špirála nezapina tak často pri potrebe TUV. Keď je menej clenna domácnosť tak kľudne vitocall 222 to je to all in one teda chladnička so 160l zásobníkom.
Odpovedať
@neuschwanstein no ano, ale tych 50l ci 100l co tam maju zasobniky mne nestaci, kedze mam doma 5 hlav :) Ja potrebujem aspon 250l zasobnik TUV.
Odpovedať
Pre 4-člennú rodinu na okúpanie jedného za druhým stačí - 160 litrový el. bojler, - 100 litrový s hadom, pripojený ku plynovému KK. Pokiaľ preferujete sprchu, tak 120 a 80...
Odpovedať
@ivantausk musí sa 5 hláv kúpať stále naraz? a po ostatok času bude bojler nevyužitý
Odpovedať
@neuschwanstein ak nemusíš neber all in one,ale samostatne stojaci zásobník.Dôvod je že ak sa nejak poškodí vstavaný budeš musieť vymeniť celú vnútornú jednotku TC.
Odpovedať
@ivantausk ja som teraz riešil TC napájať ho budem na jar.Neviem aké máš tepelne straty,čo je dosť dôležité pri výbere. Moje tepelne straty sú 3,9kw. Ja mám tuto zostavu: TC Viessman Vitocal 200s výkon 5,6kw,zásobník vitocell 100-W 300L. Akciová cena za set do konca roka má stalo 5053 s DPH.Štatna dotácia je 1464€. Takze má TC so zásobníkom vyšlo spolu na 3589€.Samozrejme bez zapojenia a montáže.
Odpovedať
Profilova fotka
@astley yo hovoríš o štátnej dotácie , čo šla naposledy v septembri? Vtedy si si na to TC vybavil kupón či ide niečo iné aj v súčasnosti???
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?