Aké kúrenie : podlahove vodné alebo elektrické

Chystáme sa stavať dom a mame dilemu ale kúrenie do domu , bungalov bude mať cca 160m2, vraj je dobré kúrenie podlahové vyhrievané vodou pomocou vzduchové čerpadla, máte stým niekto skúsenosti? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@darina123 ak podlahové tak vodné. A zdroj si môžeš dať čo peňaženka dovolí. Pri elektrických kábloch si stále závislá na elektrike.
Odpovedať
@darina123 asi myslis tepelne cerpadlo, ak nemas plyn daj to tak.
Odpovedať
Neviem ako je to pri elektrickom, ale predpokladám že každá izba vie byť samostatne napájaná. Pri vodnom žiaľ nie, a všetko sa ti to bude spájať niekde na chodbe alebo v kúpelni. To znamená že nevykúriš jednu krajnú izbu bez toho, aby si nekúril v polke bytu/domu. A toto mne strašne vadilo. Buď som mal chladno v obyvke a spálni, alebo som si tam spravil príjemne teplo ale na chodbe som mal saunu A druhou nevýhodou je, že voda chladne čím ďalej je od zdroja. Nemáš ju ako ohrievať cestou. Takže vo veľkej izbe bolo znateľne cítiť, že na jednom kraji je podlaha teplejšia ako na druhom kraji. Taktiež to bolo vidno vrámci bytu. Krajná izba na najvyššom stupni mala teplotu ako kúpelňa na najnižšom.
Odpovedať
@prohibit Mali ste zle navrhnutú podlahovku.
Odpovedať
@prohibit nemas pravdu skoro v nicom, daju sa regulovat aj miestnosti ale nieco to stoji, pri novych domoch s min. stratami podlaha tepla ani neni, vo vacsich miestnostiach mas viac okruhov takze teple a chladne zony su blbost. V jednej izbe sauna v duhej zima moze byt len pri zle nastanenom, zle zrealizovanom kureni alebo zle postabenom dome - jedna izva zle zaizolovana s ochladzovanymi stenami, druha zas vnutri domu dobre izolovana a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@prohibit No to ale spomínaš na nejaký starší typ podlahovky, alebo nejakú brutálnu svojpomocnú realizáciu, či....? Dnes sa dá všetko vyregulovať. @darina123 Ja mám elektrické kábliky - skvelá vec. Každá izba vlastný režim. Lenže ja mám 88 m2 - Ty budeš mať dvojnásobok. Takže ja ten "hendikep drahšej elektriny" viacmenej necítim. Kolaudoval som vlani. Dnes by som s elektrikou údajne neskolaudoval, lebo sú tam nejaké prepočty a počítajú sa nejaké "primárne" energie a tam je na to elektrina nie dobre. Daj si vodnú podlahovku a ohrievať ju môžeš: A/ plynovým kotlom, B/ elektrickým kotlom, C/ tepelným čerpadlom, D/ kotlom na pevné palivo... - podľa toho, čo bude najvýhodnejšie. http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a...
Odpovedať
Profilova fotka
daj si kable tak ci tak budes zavisla na eletrine (cerpadla) je efektivnejsia, aj elektrinu si mozes vyrobit ked sme pritom viacerymi zdrojmi
Odpovedať
@prohibit my máme vodné podlahové kúrenie s reguláciou pre každú izbu. Viem si nastaviť teplotu po 0,5°C. Stálo ma to menej aj s elektrickým kotlom ako by ma stálo vykurovanie fóliami.
Odpovedať
Profilova fotka
@darina123 Ahoj, dajte tak ako Vám radia ostatní. Najlepšia voľba je teplovodná podlahovka = veľký výber zdrojov kúrenia. Vodnú podlahovku je vhodné skombinovať s anhydridovým poterom. Jeho výhodou je tenšia hrúbka oproti cementovému poteru, rýchlejší nábeh a nižšia akumulačná schopnosť = dá sa lepšie regulovať ako cementový poter. Samozrejme je dobré, keď si dáte spraviť projekt na podlahové kúrenie = existuje na to vynikajúci softvér, no ak je na hovno projektant, ani softvér nestačí. Ak ste ešte len v štádiu, že vyberáte prípadne si dávate robiť projekt, budete musieť splniť aj prísnejšiu normu, ktorá platí od januára tohto roka, pokiaľ by ste tepelné straty znížíli na minimum, možno by ste mohli kúriť elektrinou - niekde je to ale problém, napr. my by sme kúriť elektrikou nemohli, máme nízku kapacitu v sieti.
Odpovedať
@jaro113 reguláciu v každej izbe som mal aj ja, ale proste tá pretekajúca voda pod chodbou do izby bola cítiť aj na chodbe.. @leonardom neviem či bolo robené svojpomocne alebo nejakou fušerskou firmou. Ani neviem či bolo nové alebo x ročné. Bol to byt, v ktorom som bol v podnájme. Keď tu píšete že v pohode, tak ok :) Ja som teda asi mal nejaké zlé, len treba dať pozor aby aj ona nechytila nejakú fušersku firmu a nemala to tak ako som mal ja.
Odpovedať
Profilova fotka
A aký to bude vlastne dom? Výber kúrenia ako bolo spomenuté vyššie závisí od tepelných strát objektu. Pri dobre izolovaných domoch náklady na kúrenie a TÚV sú cca 20/80 čiže viac pre teplú vodu. Keď vám bude z projektu jasné, aké budete mať tepelné straty, potom sa môžete rozhodnúť pre typ vykurovania ako aj zdroj tepla. Ako na tunajších fórach bolo už veľa krát spomínané, najlacnejší a najpohodlnejší zdroj je plyn, samostatná elektrika je vhodná pre domy s minimálnymi stratami. Tepelné čerpadlo vzduch-voda je najlacnejší variant z tejto kategórie, pri ňom by som však odporúčal myslieť aj na akumulačnú nádrž pre jeho optimálne fungovanie, ale aj pre TÚV a možnosť využitia dodatkových zdrojov tepla ako napríklad solár alebo elektrika či plyn pri zvýšenej potrebe. Čiže treba začať pekne po poriadku od projektu domu a postupne sa prepracovať až ku kúreniu a teplej vode. Z toho vám potom vyplynú minimálne tri možné varianty - minimalistická čiže najlacnejšia, optimálna s primeraným pomerom nákladov k úžitkovej hodnote a posledná ultra super - čiže sakramentsky predražená a úplne zbytočná. No a potom treba očkom kuknúť do prasiatka a spočítať, ktorý variant je ten pravý pre vás. Všetky majú svoje plusy a mínusy, no to rozhodnutie už bude len a len na vás.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?