Aké kúrenie je vhodné do starého tehlového domu?

Viem, že už tu je viacero diskusií na tieto témy, ale potrebujem súrne rady, keďže už robíme omietky a musíme sa rozhodnúť čím skôr. Náš dom je možno aj storočný (presne nevieme), celý z pálenej tehly, steny 40 cm, podrezaný, zateplovať budeme zospodu polystyrén, zvrchu pod sadrokartón asi vatu, okná aj dvere sú trojsklo, celková rozloha domu 250 m3. Pôvodne sme chceli splyňovací kotol, ale jediné, čo nás odrádza je nutnosť robiť drevo aj na staré kolená. Najnovšie sme boli rozhodnutí pre elektrické infrapanely buď na stenu alebo do stropu, ale ponuku máme vypočítanú na 3180 € na stenu alebo 4334 € na strop a mesačné náklady cca 76€. Vedeli by ste nám poradiť, ako by to bolo s plynom? Aj s cca nákladmi na kotol, radiátory, ozaj len od oka, je mi jasné, že presne to nepôjde. Ale budem vďačná za každú radu a hlavne za osobnú skúsenosť s akýmkoľvek typom vykurovania v starom dome. Aha a uvažujeme nad záložným zdrojom k tej elektrine alebo plynu - malé krbové kachle.
Odpovedať
keďže nevieme tepelné straty a miestnosti a ak máte plynovú prípojku tak kondenzačný kotol a radiátory je najlacnejšie riešenie (možno 3-5 tis), podlahovka s kondenzačným kotlom môže byť o 1-2tis. drahšia, podlahovka s el kotlom môže byť v podobnej cene. Ale pozor na výpočet spotreby od dodávateľov el. kúrenia (hlavne s dodávateľmi fólií mam zlé skúsenosti-prikrášľujú si čísla a stalo sa už aj to že ich systém ani nedokázal vykúriť daný priestor ale čísla im pekne sedeli)
Odpovedať
@moncici227 Do staroby máte ešte asi ďaleko a ten splyňovací kotol zas nevydrží viac ako 10 rokov. Tak môžete začať aj s ním a potom sa môžete rozhodnúť inak. Dobrá alternatíva by tiež bola teplovzdušný krb a kondenzačný plynový kotol s ohrevom TUV.
Odpovedať
@moncici227 v jednoduchosti je krasa...kvalita je dlhovekost....a samozrejme kvalita je aj cena
Odpovedať
Do 100 rocneho domu by som nepchal radiatori ale ciste podlahove kurenie + pec ,kozub alebo krbove kachle.!
Odpovedať
@gkrivanek No, on síce v základoch môže byť 100 ročný, len nejdeme ho interiérovo prerábať na "starú chalúpku", ale na bežný rodinný dom, čiže tie radiátory by nejako esteticky nevadili, ak ste mysleli z tohoto dôvodu.
Odpovedať
@rikaskcz Teraz ste mysleli smerom na to elektrické vykurovanie?
Odpovedať
@slavoslav Ďakujem za názor. Plynovú prípojku máme síce pri dome, ale plyn k domu nie je zavedený, takže počítam, že i to bude stáť dosť času a peňazí...
Odpovedať
Profilova fotka
Elektrické kúrenie by som preferoval iba pri mizivej tepelnej strate alebo absolútnej nedostupnosti iného riešenia. Odvážim sa tvrdiť že v 100 ročnom dome nikdy úplne neodstránite všetky tepelné mosty, tak by som sa poobzeral po alternatíve. Keďže idete kompletne prerábať a izolovať podlahy, tak ako najlacnejšiu volbu vidím podlahové kúrenie, pričom zdrojom môže byť v podstate hocičo. Ak máte prístup k lacnému drevu tak môžte použiť moderný kotol na drevo (procesor a ventilátory kontrolujú proces horenia pomerne efektívne) alebo splyňovací kotol (trochu drahšia voľba z pohľadu vstupných nákladov). Ak máte plynovú prípojku v dome tak by som vôbec nemudroval a zapojil na to kondenzačný kotol (náklady pri rozumne zateplenom hoc starom dome budú určite nižšie ako pri elektrine a vstupné naklady na celý systém kúrenia určite nepresiahnu sumu na ktorú vám nacenili infrapanely).
Odpovedať
@viktor811 Ďakujem za názor.
Odpovedať
Profilova fotka
@moncici227 Trochu som zmätený... Značne nepresne sa vyjadrujete. "Rozloha domu je 250 m3"...? Rozloha sa počíta na metre štvorcové, nie kubické. Lebo ak má dom 250 m3, potom "rozloha" je iba nejakých 100 metrov štvorcových a to je už fakt taká "malá" plocha, že montáž komplikovaných systémov by mohla byť vcelku zbytočne nákladná. Takže moja zásadná otázka č.1: Tá veľkosť je "iba" 250 metrov kubických...? Čiže cca 100 metrov2 (štvorcových)? Otázka č. 2: Čo znamená "zospodu polystyrén"...? Do podlahy...? Nepíšete ale, čo dáte na steny - teda na fasádu. A už vôbec nepíšete, aký máte výpočet tepelných strát bez zateplenia a po zateplení. Ale akom zateplení? Koľko cm...? To ste sa len tak zobudili a idete takto riešiť tak zásadné veci...? Takže moja zásadná otázka č. 3: Koľko cm izolantu idete dať do podlahy, koľko do stropov a koľko na fasádu...? A č. 4: Akú budú vypočítané tepelné straty objektu. Ak cca 3 - 4 kW, bez obáv môžete zostať pri elektrine. Ak vyššie, utekajte od elektriny, lebo budete plakať... Ja som rekonštruoval 75 ročný dom z pálenej tehly s výmerou cca 80 m2, čiže cca 200 m3. Do podlahy išlo cca 10 - 14 cm polystyrénu, do stropov 30 - 40 cm minerálnej vlny a na obvodové steny 18 cm polystyrén Baumit Open. Aj preto, ako je dom využívaný (sčasti na rekreáciu) a ako je zónovaný (2 samostatné trakty) som išiel do elektrických rohoží v podlahe, ktoré ma vyšli na cca 1.200 €. Ak by som šiel do plynovej prípojky , kotla atď. investícia sa mi (vzhľadom na vyššie spomenuté) vráti možno za 15 - 20 rokov. Možno. Takže ešte raz sa poraďte so svojím chlapom, že o aké metre vlastne ide a nepanikárte. 8-) Tie panely možno nie sú až taký zlý nápad, aj keď ja a najmä moja polovička máme radšej teplo od nôh.
Odpovedať
1. Metre kubické som dala kvôli topeniu, každé kúrenie nám počítali na metre kubické, čo si myslím, že má význam! ;) Ale áno, plocha je niečo málo cez 100 m2. 2. + 3. Do podlahy, teda pod poter by malo ísť cca 10 cm polystyrénu, na strop 10-15-20 cm asi sklennej vaty? Fasádu zatiaľ zateplovať nechceme, keďže múry sú fakt hrubé, od 40 cm. Ak niekedy v budúcnosti, tak 5-10 cm polystyrén. 4. Tepelné straty netuším ako sa počítajú, takže to sme neriešili. A čo sme tu zatiaľ mali majstrov, tak to ani nikto nespomínal. Takže toľko zatiaľ. Dom je inak veľmi dobre orientovaný a do všetkých 4 veľkých izieb nám slnko svieti celý deň, na sever sú len vchodové dvere a malé okno z chodby a kúpelne. No a panikáriť trocha musím, lebo sto ľudí, sto názorov a každý týždeň nás "ukecáva" niekto iný na niečo iné, stopercentne zaručené! :)
Odpovedať
@virnik27 A ako sa vám tie panely osvedčili? Myslím pocitovo z toho kúrenia? A ak môžete, aká firma Vám ich robila? Nemáte tu fotku, ako vyzerajú v interiéri?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@moncici227 1/ 100 štvorcov vôbec nie je veľký dom. Tak akurát... ;-) 2 + 3/ 10 cm do podlahy - MÁLO. Dnes sa dáva aspoň 15. // Na stropy 10-15-20 cm - ŽALOSTNE MÁLO. Dnes sa dáva okolo 35 - 40. // Nezatepliť fasádu (40 cm plná tehla!) - KOLOSÁLNA BLBOSŤ. Dnes sa dáva minimálne 15, nezaškodilo by ani 20 cm. 4/ Na základe čoho Vám firmy XY nadimenzovala tie infražiariče, ak neriešila tepelné straty objektu....?! Len tak z brucha...? Ak nemienite zatepliť fasádu, do elektriny nechoďte, lebo prekúrite aj gate. Ako Vám mohli pri Vami uvažovaných izoláciách tvrdiť, že cena tepla bude iba 75 € mesačne.....? Prečo nenapíšete do Baumitu alebo Terranovy, že aké máte murivo....? ZADARMO Vám vypočítajú nielen hrúbky izolantov, ale odporučia aj vhodný systém na starší dom z plnej tehly.
Odpovedať
@moncici227 zateplit fasadu mokreho domu je problem, v dome treba najprv dlhsi cas kurit. Aj potom treba opatrnost. Do stropu pridat. 10 cm EPS v podlahe staci. Kachle su dobre. Podlahovka a tepelne cerpadlo (6000), alebo priviezt plyn (4000).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?