Aké kúrenie je najlacnejšie?

Prosím vás poraďte mi aké kúrenie sa najviac oplatí. Ideme stavať dom a nevieme sa rozhodnúť či plyn alebo pelety či ekohrasok. Čo vyjde lacnejšie. Máte niekto skúsenosti? Dom bude dvojposchodový z ytongu. Ďakujem
Odpovedať
1
2
8
Najlacnejsie na prevadzku alebo na investiciu? Je toho plne forum. treba sa len prehrabat tou hromadou diskusii. Idealne je mat najalacnejsie na pociatocne naklady ako aj na prevadzkove. Dnesne novostavby ak nie su sfusovane tak sa pohybuju naklady na vykurovanie a TUV od 50 do 150 €/mesacne ale aj viac. Investicne naklady od 3-4000 € do 15-20 tis. €. Vidite ten rozptyl? a za to vsetko moze rozhodovanie na zaklade nazorov ludi ktori bud veria majstrom ci obchodnikom resp. niekomu z rodiny kto tomu nerozumie. Navyse je mi luto ale otazka je dost vseobecna,nevieme kde staviate, ako natoceny dom, tepelne straty, atd. atd. je to ako keby sa spytate ideme kupovat auto, chceme diesel alebo benzin...mozete kupit hybrid s malou spotrebou az po SUV. A este poradim urcite svoj rozhodnutie nezakladajte na nazoroch z diskusnych for kde x ludi ktorych ste v zivote nevideli Vam bude radit. Odporucam najst niekoho kto Vam problematiku podrobne vysvetli, priblizi podstatu problemu a potom sa mozete rozhodnut tak aby ste nelutovali svoje rozhodnutie. Samozrejme taketo sluzby su platene ale aj tu na fore su ludia ktori Vam budu za nie drahy peniaz vediet vysvetlit, poradit a najma usetrit na nezmysloch ktore si niektori ludia davaju do domov.
Odpovedať
Úplne najlacnejšie vás vyjde keď si nadýchate :-D . Potom ten ekohrasok.
Odpovedať
@emily2412 Ak sa teraz chystate projektovat dom, tak by mal byt uz energetickej triedy A1, takze na nejake pelety ci ekohrasok ani nepomyslite. Zatlacte na projektanta, nech to navrhne co najblizsie ku A0 a chodte do cisto elektrickeho kurenia. Ak je to na opacnom konci A1, blizko ku triede B, tak je na zvazenie plyn, pripadne tepelne cerpadlo. Inak povedane, do nejakej drahej a komplikovanej sustavy so spalovanim tuheho paliva sa neoplati ist, ak je vasa potreba tepla na kurenie velmi nizka.
Odpovedať
@cache obávam sa ze plynom je omoc lacnejšie ako kúriť elektrikou. A tiež by som sa vykaslal na peletky resp. ekohrasok. Len bordel je z toho a material zaberie miesto, čas a manipuláciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@emily2412 súhlasím s @niless Je veľa vecí ktoré treba zohľadniť. Asi ako prvé aký tip pozemku máte? Či je rovynaty, slnečný, s ktorej strany máte prístup, orientáciu na svetové strany atď. Potom podľa toho si navrhnúť hrubý návrh a stím ísť za projektantom a potom ho poopraviť. Na základe toho sa dohodnúť na spôsobe vykurovania. Ono je najlepšie investovať do poriadneho zateplenie domu ako do nejakého SUPER TOP HAITEG kúrenia. Dnes je veľa možností 8-)
Odpovedať
a nebiť rozmaznaný nič?
Odpovedať
Profilova fotka
Tak ako píšu ostatný. Osobne by som šiel do plynového kúrenia ak je na pozemku plyn. Je to stále jedno z najkomfortnejších kúrení v dnešnej dobe.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache A0 ci A1 su triedy primarnej energie a rovnaky dom moze mat A0 s drevom a B s elektrikou. Cize to je trosku zavadzajuce co pises, kedze ten parameter je znamy az po volbe kurenia. @emily2412 na zodpovedanie otazky treba vediet aku mas potrebu tepla na vykurovanie v projekte a ako daleko je pripojka plynu.
Odpovedať
@emily2412 Najlacnejšie kúrenie je dobrá izolácia a priame elektrické vykurovanie. Do ceny vykurovania domu treba zarátať energie, amortizáciu vykurovania a zateplenia. Izolácia domu musí obmedziť vykurovanie na pár MWh, platby za elektrinu budú malé, elektrická radiátory a bojlér sú lacné, dobrá izolácia vydrží dlho. Dobrá izolácia je napríklad stena z 40 cm Porfix Plus zateplená 10 cm Ytong Multipor. Dom sa navrhuje ako celok, treba vidieť projekt.
Odpovedať
Profilova fotka
@zbijacka nuz akurat ten dom co si popisal, ti s elektrickym kurenim nepovolia, lebo nesplnis A1 v primarnej enrgii :). A nepovolitelny, ci neskolaudovatelny dom je ten najdrahsi.
Odpovedať
Nepoznam cloveka ktory by platil eletriku 50-80 euro ako prezentoval pocas stavby. Platia okolo 160-200euro. Ked si to clovek narata na 10-15 alebo kolko rokov vychadza najlepsie asi plyn. Tepelne cerpadlo ma tiez navratnost vela rokov plus naklady na opravu pripadnu. Plynovy kotol neni tak nakladny. Pre bezny dom. Bezneho cloveka co nechce riesit vsetko mozne aj nemozne aby sa mu eletricke kurenie oplatilo je dlhodobo najlepsie podla mna plyn. A mat eletriku a dokurovat krbom tiez neni riesenie podla mna...
Odpovedať
@zbijacka dobra izolacia je porfix/ytong 25-30cm a >20cm EPS , za cenu Mulipor hrubky 10 cm mozes mat cez 20cm EPS izolacie . @emily2412 Inak suhlasim ze najlacnejsie kurenie je dobra izolacia,kvalitne okna/dvere,obmedzenie tepelnych mostov - nizke teplene straty prechodom konstrukciou + vduchotesnost - tepelne straty nekontrolovatelnym vetranim a kontrolovat vetranie rekuperaciou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@emily2412 Neviem síce čo všetci potrebujú vidieť na tom projekte, či potrebujú vedieť aj farbu obkladačiek v kúpeľni, lebo ak je na pozemku plyn tak nemáš nad čím rozmýšľať lacnejší spôsob vykurovania v súčasnej dobe asi nezoženieš, skombinoval by som ho z teplovodným vykurovaním lebo pri tom sa dá do budúcna vymeniť zdroj tepla ak by bol plyn nerentabilný. A dúfam že takú vec ako rekuperácia berieš ako samozrejmosť. PS: tých čo ti radia čisto elektrické vykurovanie nepočúvaj zaspali v minulom storočí.
Odpovedať
najlacnejsie? kotol na drevo a drevo zohnat niekde lacno a doma si ho sam cirkularkou porezat nic lacnejsie na prevadzku ma nenapada momentalne
Odpovedať
Profilova fotka
@zbijacka ako sa dá dosiahnuť aby pri rovnakej spotrebe 3x drahšia energia stála menej ako lacnejšia (bez TČ)
Odpovedať
@majkoj napadla ma takáto otázka. Mám stavebné povolenie na dom (ak ti to nerobí problém,tak kuk do albumu) 25cm Porfix+20cm izolácia, trojská, vata 36cm, podlaha 16cm, základy 10cm perimeter a bez rekuperácie. Pôvodne sme počítali s elektrickým kúrením aj ohrevom TUV +krb a šporák na drevo v kuchyni (máme vlastný les a teda aj drevo). Neskôr zo strechu pred neskolaudovaním, sme sa rozhodli pridať radiátory napojené na teplovodný krb/šporák a obojživelný bojler. Toto nie je konečná verzia, lebo čakáme na realizačný projekt vykurovania, ale takto to prešlo cez stavebné konanie. @maros_kollar Ako si môžem byť (viacmenej) istý, že sa do tej A1 dostanem s elektrinou a krbom? Parametre okien, dverí ešte niesu známe. Vlastnosti strešnej izolácie a krytiny tiež nie. Dokonca rozmer okien sa bude asi meniť. Nehovoriac o tom, že tie certifikáty sa (aspoň čo som počul) robia tiež nejakým nejasným spôsobom. Rôzne koeficienty pre tepelné mosty, prirodzené vetranie a podobne. Len pre zaujímavosť dodám, že na prípadnú realizáciu stavby som oslovil dve firmy a obidve mi odporúčali elektrické kúrenie a o nejakom probléme s kolaudovaním nepočuli. Cítil som sa pritom ako malý Jojo...
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza odpoveď ste dostali v januárových faktúrach za elektrinu, počas mojej praxe je to už min. tretí zlom v používaní a teda aj cene el. energie. Už som videl domy, kde livvidovali ÚK na tuhé palivo a nahrádzali priamoohrevmi (nové rozvody, rozvádzače, prípojky,) a znovu búrali pre zavedenie radiatorov. Podlahové vtedy ešte nebolo.
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza: iba na margo tych oslovenych firiem a ich odporucani....bohuzial v dnesnej dobe by som prilis na to nespoliehal, firma (a vacsina vsetkych co na dacom zarabaju) ti odporucia to co je pre nich najmenej pracne a najviac zarobkove....toto badam nielen v tejto sfere ale skoro vsade, napriklad aj veterinar mi furt nuka granule pre psa a obhajuje to vselijakymi vymyslami, iba preto ze ma z nich marzu a asi nie malu... tym som len chcel povedat ze asi lepsie oslovit viac zdrojov, najlepsie nestrannych a studovat vela a citat a potom si z toho spravit nejaky svoj obraz ako dat na to co vravi nejaka firma alebo "odbornik" respektive sa pytat dakoho kto nema na danej teme nejaky profit ale naozaj vie co hovori
Odpovedať
@emily2412 pelety a ekohrasok boli fajn,ale vyrobcovia zacali vyrabat smejdy,aby usetrili na vyrobe,preto si treba dat pozor odkial beriete.ja osobne som za tuhe palivo v kombinacii s plynom
Odpovedať
@emily2412 Ako zdroj tepla, isiel by som do TC vzduch-voda (s dotaciou) , alebo plyn v pripade ., ze je na pozemku. Realizacna cena a mesacne naklady na prevadzku by mala byt cca 1:1 (TC:'plyn.kotol+pripojka+komin') . K tomu podlahove kurenie na 1. a 2.NP podlazie
Odpovedať
Dakujem...za vaše názory zatiaľ sa priklaname k plynu. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza projekt musi obsahovat energeticke hodnotenie budovy, kde je vypocitane kam budova bude patrit. V idealnom svete, by pan co potom pocita EC, pri dodrzani projektu, mal dojst k rovnakemu vysledku. Ak ale niekto v EHB zacne ohynat vyhlasku ci normu, moze mat pan od EC na to iny nazor :). To, ze firmy nepoculi ma vobec neprekvapuje. Taky dom by v podstate nemal byt ani povoleny. A ked ho uz niekto povoli, je uz tazke uradu argumentovat, preco ho povolil, ked ho nemal. Ale na to by som sa rozhodne nespoliehal.
Odpovedať
Stalo by za zvazenie aj kurenie klimou, mne to vrta v hlave coraz viac :-D V lete aj vychladi a v zime si na to letne chladenie zas zarobi.
Odpovedať
@romanc 2 steny majú výpočtový rozdiel strát 0,25 MWh, čo je nepodstatné a nemerateľné.: 1) 37,5 cm Porfix P2-400 + 10 cm Ytong Multipor 2) 30 cm Porfix P4-600 + 20 cm EPS80F Polystyrén má v mrazoch väčšie straty žiarením, preto je to horšia stena.
Odpovedať
@jan45 Aby 3x drahšia energia bola lacnejšia sa dá dosiahnúť tak že jej bude treba 4x menej. Investuje sa do zateplenia, nie do vykurovacieho systému. Do svojho grafu si zabudol vyznačiť náklady na vykurovací systém, ktoré to teplo predražia.
Odpovedať
Profilova fotka
@zbijacka Takže rozumnej diskusii je asi koniec už sú to vymyslené fakty typu radopp. "Polystyrén má v mrazoch väčšie straty žiarením, preto je to horšia stena" kde ty na tie vtipy chodíš :-x @jarosujo To sa vy klímary nejak dohadujete že v každej téme o kúrení to musí niekto napísať, pritom je to ten najhorší spôsob aký si človek môže vybrať.
Odpovedať
@martosko S tebou rozumná diskusia ani nezačala, keďže nemáš žiadne fakty. Je trápne že si nepočul o tepelnou žiarení.
Odpovedať
@majkoj Vieš mi vysvetliť prečo sa nedá skolaudovať dom, ktorý na vykurovanie a chladenie potrebuje 2 MWh elektriny?
Odpovedať
Profilova fotka
@zbijacka ukaz mi EHB toho domu a potom mozeme diskutovat.
Odpovedať
@majkoj Neviem čo je to EHB. Dom má podlahovú plochu 100 m2, vykurovanie 2 MWh elektriny. Vieš to vysvetliť či nie?
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?