Ake kurenie je naj ?

Domcek 6x15, obytne podkrovie. Aky druh vykurovania je naj?
Odpovedať
@lenocka1981 to najefektivnejsie
Odpovedať
@lenocka1981 najkrajsie??? :-D červené :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@lenocka1981 nízkoteplotné...podlahové,stenové alebo stropné. Stenové a stropné môžte využiť aj na chladenie v letnom období.
Odpovedať
@lenocka1981 Keďže máte plyn na pozemku, dajte ako zdroj na TUV i kúrenie plyn. Forma: všade podlahovku. Dobre zatepliť a ani nemusíte dávať krb+komín. Maximálne ako zálohu či pre romantiku malé krbové kachle, ktoré stoja zlomok z ceny krbu.
Odpovedať
@lenocka1981 idealne žiadne, ale taký dom tak ľahko nepostavíš :-)
Odpovedať
@blacksr dakujem za odpoved, podlahovka sa nam rata, kachle budu, len male..ako vravite, romantika, no plyn sme vobec nechceli :-) davat, skor rozmyslame nad tuhym, elektrinou...no nevieme sa rozhodnut, chceme to najlepsie...ale vdaka za rady..
Odpovedať
co je v tvojich ociach najlepsie... ? nevyuzit plyn ak ho máte je hlúpost.. iba ak by ste chceli brutal zateplit.. tak potom elektricke..
Odpovedať
@lenocka1981 tak potom poriadne tepelne izolovať a dať podlahovku + elektrokotol a malé krb.kachle, pkiaľ plánujete kúriť aspoň 2x do týždňa, bude to prevádzkovo OK netreba teplovodné, netreba to komplikovať
Odpovedať
@lenocka1981 alebo inú formu el. kúrenia, ktoré vyjde ešte o čosi menej ako verzia s elektrokotlom: el. konvektory, odporové vodiče do podlahy...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenocka1981 plne sa podpisujem pod to, čo Ti poradila @blacksr - v 1. reakcii: teda plyn a teplovodné podlahové kúrenie. To je asi najekonomickejšia verzia. A pokiaľ tu bude štátny plynárenský podnik a R. Fico precedom vlády, ceny plynu budú garantované, hoc aj dotované z vrecák všetkých ostatných, čo plynom nekúria. Takže PLYN a vodná podlahovka. Ale ako sa vraví: vodu káže, víno pije. :-) Ja - hoci som mal plyn na hranici pozemku - som šiel do elektrickej podlahovky, ktorá ma na celý dom (cca 88 m2) vyšla len niečo cez 1.000 €. A keďže som statočne zateplil, verím, že ten rozdiel investičných nákladov budem vo zvýšenej mesačnej platbe cca 20 € mesačne (v porovnaní s plynom) prekurovať možno 15 - 20 rokov. Ale to už medzitým ten kotol aj odíde a bude treba kupovať nový a ten starý bude treba aj servisovať... a robiť revízie. Inak: vybrali ste si pekný kompaktný tvar domu - takisto plus pre prevádzkové náklady. Ja mám tiež dom od architekta Murgaša - ale kreslený na mieru, na konkrétny pozemok. Prízemný (keďže sme už len dvaja). A malú piecku na občasné prikúrenie.
Odpovedať
@lenocka1981 ja by som ešte kuk aj na solárne panely,ale ono záleží ? ľudí bude bývať v dome a teraz dávajú na to nejaké e. :-)
Odpovedať
Dobry den. Chela by som sa spytat ci ma niekto skusenosti s infracervenym kurenim. Na pozemku sa da kurit iba s tuhym palivom, plyn nemame. Vopred dakujem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@marta2610 Sorrrry, ale otázka znela: Aké kúrenie je naj? Solármi sa dá snáď kúriť? 8-( A máš reálnu predstavu, aká je návratnosť investície do solárneho ohrevu vody? Podľa mne dostupných informácií pri bežnom používaní 12 rokov a viac. To už potom radšej malé TČ typu Nuos 110, ktoré stojí 1/5 toho, čo solárny systém a TUV vyrába aj v noci a aj keď prší.
Odpovedať
Profilova fotka
@michaela_michi "Infračervené kúrenie"? Máš na mysli infra panely? Alebo podlahové vykurovacie fólie, o ktorých tvrdí predajca, že ide takisto o infračervené kúrenie...? V každom prípade je elektrina mastnejšia, ako plyn a treba poooooriadne zatepliť. Na fasádu 20 cm a viac. Do podláh 16 cm a viac a do stropov 40 a viac. Inak prekúriš majland... Naopak: ak kvalitne zateplíš, tak o 50% vyššia cena za kúrenie elektrinou Ťa až tak nebolí. Pretože napr. ak za plyn by si dala mesačne 50€, tak za elektrinu 75. A na to sa nezomiera, či....?
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom rozdiel medzi elektrinou a plynom je 2x, teda 100 percent a 100€ :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ale to rátaš cenu 1 kWh. Rátal si aj revízie, opravy, servis...? Verím, že v anhydrite zaliate kábliky sa nemajú ako pokaziť. Izbový termostat stál nejakých 30 -40 € (pokiaľ by som musel meniť). Mal som 16 rokov plynové kúrenie a radiátory. Furt sa niečo kakalo. Klesal tlak v systéme. Aj som menil kotol. Tepelné snímače a poistky som menil aj 2 x do roka. Anódové tyče každé 2-3 roky. Peňáze -peňáze... A stále sa prosiť servisákom, lebo ono to vždy odišlo, keď som to najmenej čakal a keď bolo treba kúriť. Takže by som nehovoril o tom, že plyn je o 50% lacnejší... Teda aspoň ja nie. ;-)
Odpovedať
@lenocka1981 Prípadne este skúsit nájst dáke kanadské kachle...deklarujú horenie 10 - 20 hodín na jedno "natankovanie".. k tomu dáky ten prieduch a bude to fajn...také polovicné dve riesenia podla mna nic moc... ak by som mal moznost zohnat lacné drevo siel by som do toho... ja som vsadil na plyn a ocelovu vlozku..tá dáva teplo max 6 - 7 hodín na mäkkom dreve..normálne kachle v takom dome ako máte su neni moc rozumné- zohrejú len malú cast v dome
Odpovedať
@kelso007 čo považujete za 2 polovičné riešenia?
Odpovedať
@kelso007 brutalne chceme zateplit, plyn nechceme...elektrina sa nam pozdavala...
Odpovedať
@blacksr dakujeme za rady, sme viac v obraze :-)
Odpovedať
@leonardom skvele rady, dom sme stale chceli klasicky, vidiecky, utulny, a komfortny na byvanie, aj na vykurovanie. Bude kvalitne zatepleny, takze preto aj vahame, ake kurenie dat, plyn nechceme, je to v dnesnej dobe tak, uz len za pripjenie pytajy 3000 euro...za tie peniaze si myslime ze investujeme do ineho vykurovania...
Odpovedať
@marta2610 solarne panely velka byrokracia, papierovacky a ktohovie, kolko vam nakoniec vydotuju... :-)
Odpovedať
@lenocka1981 preco si uvazovala o tuho, palive? a preco sa ti pozdava elektirka, tak daj uz potom tepelne cerpadlo nie... @leonardom Prosim vyvatujte sa slovenjo spojenia ze ked neni izolacia 20 + 20 + 40 tam clovek prekuri majland. Neviem co je majland ale ak je to radovo par eur mesacne tak potom clovek majland prekuri.
Odpovedať
@sysell viac nazorov viac moznosti si vybrat...nevieme sa rozhodnut co dat
Odpovedať
@leonardom Dakujem za odpoved. Nyslela som infracervene panely. Len som pocula ze je to dobra vec ale niektori hovoria zasa ze to do stareho domu dobre neni. Tak preto som sa pytala. Ideme rekonstruovat stary dom ktory neni zatepleny a neni tam ani plyn, iba na tuhe palivo sa da kurit.
Odpovedať
@blacksr na elektrickom sa mi nezdá cena nákladov na prevadzku..(urcite dráty sú lepsie ako kotol.) a len piecka do obyvacky toho moc nevyriesi(na to co vsetko to obnása aco z toho mas.. bordel pri kureni,komin,starosti z drevom.. to vsetko za vykurenie obyvacky) kedze kurit musis aj v ostatnych miestnostiach... aké más ciele? kolko by sa tak chcela platit mesacne za kúrenie?niekto platí mesacne 35 niekto 100.. obaja sú spokojní.. ono ide este aj o TUV.. ja povazujem aj 20 cm na stenách za minimum pri elektrickom.. infra by som asi neriesil.. treba to ist ale skusit aký je to pocit na vlastnej kozi.. s kotlom na tuhe palivo prídete o to caro krbu a ohna este tá moznost teplovodá vlozka .. nárocnejsie podla mna..a isto to trvá viac pokial to vyhreje dom ako prieduchy .. ako ste na tom s tým drevom ? .. kde to má stát ?
Odpovedať
@kelso007 Náš dom už stojí. Kúrime len elektrinou, platba 170 €.
Odpovedať
@lenocka1981 Ale preco uvazujes nad tuhym co ej ako z praveku absulutne katastrofalne? Mas mini dom, ved tam ani neni miesto na taky kotol. Ak nehraju rolu peniaze daj si kludne elektricke, nebude to katastrofa ked dobre zateplis, plyn je ale urcite lacnesji, uz keby neslo o kurenie ale ohrev tuv. Je tu argument drahsieho kotla, pripojka, ale to je uz na tebe, ak mas k plynu odpor, elektricke podlahove vodne.
Odpovedať
@lenocka1981 Pokial nemate velmi dobre zatepleny dom s minimalnymi stratami, do elektriky by som nesiel.. Vzdy bude elektrika drahsia ako plyn. Pokial mate plyn na pozemku, cudujem sa, ze vobec vahate... Pec na tuhe palivo? Ved sme v 3 tisicroci... Jednoduchy lacny kondezacny plynovy kotol + podlahovka a nieje co riesit /lacny vstup/ Kotol + podlahovka + bojler na TUV dokopy cca + - 2000 € praca s materialom.... O pohodlnosti a komforte ani nehovorim...
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell No ak má niekto TS na úrovni 10 kW a viac a ak 1 kW tepla z elektriny je 2 x drahší, ako z plynu (ako píše napr. @majkoj), tak sa pri elektrine nedoplatí. Pár ľudí to tu už počítalo, že ak chce niekto kúriť elektrinou, nemal by mať TS veľmi vyššie od 3 kW. Maximálne 4. Veď ľudia na dedinách, ktorí nemajú zateplené domy a majú zavedený plyn, kúria pokiaľ možno drevom, lebo to si ešte dokážu svojpomocne pripraviť, ale plyn by ich vyšiel draho. Čo už potom elektrina...? Mám nezatepleného suseda, čo už má nachystaných pokálaných 20 metrov dreva na zimu. Keby ho mal kupovať nakálané od "obchodníka", tak to je minimálne 1000 €. A to ešte kúri aj plynom. Kombinuje. Preto je treba poctivo zatepliť.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?