Aké kúrenie do nového domu?

Ahojte :-) Ideme stavať bungalov, rozmery 13,5 x 9,5. Nevieme sa rozhodnúť aké kúrenie zvoliť. Či plyn, elektriku alebo kozub ako hlavný zdroj vykurovania. Zaujímajú ma hlavne mesačné náklady. Čo je výhodnejšie. Ďakujem za všetky odpovede a názory ;-) :-)
Odpovedať
a to treba pisat kazdemu osobitne? Co tak precitat si starsie temy, kedze tato otazka je tu kazdy tyzden :-p PS: a keby aj, tak podla tohoto popisu co si dala, ti neda odpoved ani vestica, kedze sa na to zodpovedne odpovedat ani neda :-D
Odpovedať
@lucinka3107 http://www.modrastrecha.sk/forum/tema... http://www.modrastrecha.sk/forum/tema... http://www.modrastrecha.sk/forum/tema...
Odpovedať
Profilova fotka
Otázka 1: máš možnosť plynovej prípojky? Ak áno, inštaluj kotol na plyn. Krb môže byť (nemusí) záloha. Otázka 2: ak máš iba elektrinu, zvoľ kombináciu elektrina + krb ako záložné vykurovanie. Podľa rozlohy domu cca 120m2 budú tepelné straty na úrovní 8-9kW (zateplená stavba, energ. trieda B). To jest ročná spotreba energie na vykurovanie cca 14-15 MWh. Pri vykurovaní plynom to obnáša 1400 m3 plynu, cca 800 EUR ročne. Pri vykurovaní elektrinou (elektrokotol, podlahové el. vykurovanie) to obnáša cca 1700 EUR ročne. Pri vykurovaní elektrinou (tepelné čerpadlo ) to obnáša cca 850 EUR ročne. Pri vykurovaní peletami v krbe to obnáša cca 700 EUR, pri vykurovaní drevom (štiepaný buk) cca 500 EUR ročne. Plus doprava. To sú predbežné údaje. K presným číslam je potrebné poznať charakter stavby (materiál, okná, dvere, orientácia S-J, pozícia na Slovensku, ...). To boli prevádzkové náklady. Investičné náklady na zriadenie zdroja vykurovania a vykurovacieho systému (podlahové, radiátory, konvektory, teplovzdušné, ..) sú ďalšia kapitola. Všetko treba rozumne a citlivo spočítať a potom sa rozhodnúť. Je to investícia na 20 rokov! P.S Predbežne Ti odporúčam: tepelné čerpadlo ako hlavný zdroj vykurovania a prípravy teplej úžitkovej vody. Perspektívne pec (krb) ako záložný zdroj vykurovania.
Odpovedať
@maros57 Alebo znížiť TS z 8 kW na 2 kW. Potom postačí len elektrina s investíciou 300 €.
Odpovedať
Profilova fotka
Odpoveď pre blacksr: Ak dokážeš postaviť dom s rozlohou 120m2, ktorý bude mať TS 2kW, potom mi napíš, koľko Ťa to stálo! Prípadne koľko stáli tie kožuchy, v ktorých budeš vysedávať pri priemernej teplote 15 stupňov.
Odpovedať
@maros57: ak robis reklamu na elektroterm, tak sa zarad medzi profesionalov. Inak zaujimalo by ma - na zaciatku si napisal z brucha TS pre zateplenu stavbu 8 -9 kW a potom "K presným číslam je potrebné poznať charakter stavby (materiál, okná, dvere, orientácia S-J, pozícia na Slovensku, ...). " TS sa neda urcite z rozmeru domu. Zateplenie podla Teba je co? 8 cm na stene a 10 v podlahe? Ak by zaizolovali s rozumom - tak tvoje odporucane Tepelne cerpadlo je nenavratna investicia, alebo urcite by dali menej do izolacii a nejakeho lacnejsieho topenia. Len pre info v rychlosti: Ich dom ma cca 138 plast (nech 120 je stena a 18 okna) a cca 130 strop a 130 podlaja. Ak by dali steny R=7, okna U=0.8, podlaha R=5 a strop R = 10 tak TS bez verania by bolo pri rozdiele teplot 36 ( interier 21, exterier -15) cca 2,2 kW. Plus vetranie - takze cca 5 - 5.5 kW. Ak by dali rekuperaciu tak su tak na cca 2.5 - 2.8 kW, s tepelnymi mostami do 3 kW. A dosiahnut take R nie je vobec problem (napr. stena 25 Ytong + 20 cm sedeho EPS, ma R cca 7.5, 40 cm obycajnej vlny ma R=10) Izolacie + rekuperacia + iny zdroj tepla je lacnejsie ako TC. Skus mi pls vysvetlit co Ty myslis pod zateploenou stavbou?
Odpovedať
@maros57 60.000 € pri svojpomoci by sa snáď dalo, nie? Čiže cena ako za klasický dom. Nerozumiem druhej časti Vašej požiadavky... kde je 15°C? V zime vnútri 21°C, vonku ako počasie zavelí... -5, -21°C... V lete vnútri 24°C, vonku zase podľa počasia... Pri 15°C vonku myslíte, či ako?
Odpovedať
@blacksr : on myslel ze budes topit vo vnutri len na na 15 a budes tam sediet v kozuchu.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@maros57 co tak skusit pozriet blog mio23 ? Ako je mozne, ze chlapec sa dostal na nulu a nestalo ho tak az tak vela. :-D
Odpovedať
@maros57 mam 140 stvorcov, bungalow a straty su pocitane na cca 4,5kw....
Odpovedať
Profilova fotka
@maros57 mrknite si moj album. TS bude medzi 1kW AZ 1,5kW. Ta izolacia stoji tolko co tepelne cerpadlo. Len v izolacii netreba robit pravidelnu udrzbu a krmit to elektrinou. A jednoznacne elektricke kurenie do 300 eur. Rocne naklady na kurenie cca 120 eur. Ale u bungalova je to velmi tazko dosiahnutelne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Na mojej stavbe su najdrahsie moje ruky a moja hlava :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Skus navstivit ludi co maju aj aj a porozpravat sa o ich skusenostiach, ale v dnesnej dobe by som siel do elektriny -lacnejsie pociatocne naklady a udrzba a dat aj krb, ten pocit tepla z dreva sa neda nicim nahradit. Spocitat co kolko bude stat a potom sa rozhodnut
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?