Aké kúrenie do domu, ktorý sa ide rekonštruovať?

Prosímo radu, keďže chceme rekonštruovať celý rod.dom cca 40ročný , kde treba meniť všetko,kde dom je celopodpivničený+prízemie / chodba, kuchyňa , hyg. zariadenie a obývačka/ +poschodie/ 3 izby./ Strecha šikmá. Nevieme sa rozhodnúť aké kúrenie riešiť , ktoré by bolo úsporné a vhodné? V dome je doteraz plynové kúrenie, ale stále sú tam nedoplatky aj keď sa v zime kúrilo len v troch izbách.Vieme, že pomôžu nové okná a zateplenie ale bojíme sa toho ,aby po týchto úkonoch nezačali steny plesnieť a preto chceme zvoliť aj vhodné kúrenie. Na prízemí by sme chceli podlahové lebo priestor bude celý otvorený a v obývačke bude veľké francúzske okno s východom na terasu. Jeden pán nám ponúkal kúrenie voda -vzduch s rekuperáciou za cca 8.000 eur so všetkým, ktoré je vraj veľmi nízkonákladové ale iný nás odhovárajú , že náklady na pravidelné prehliadky kotla,... atď budú vysoké, že máme zostať pri plynovom vykurovaní. Môže nám niekto poradiť?Budeme vďační za každú radu.
Odpovedať
@airam30 Vsetky tvoje obavy, otazky, problemy, co si nacrtla, boli uz velakrat riesene na tomto fore, vsetky odpovede najdes.. Ale napriek tomu strucne skusim ;-) : Ano, 40 rocny dom treba kompletne zrekonstruovat. Ano, obnasa to aj zateplenie aj okna a su to pekne "mastne" veci... Ale bohuzial, treba to spravit, inak vas energie zozeru. Elektrina je 2,5x drahsia ako plyn, drevo tiez neni zadarmo a ta robota.. Kurenie sa riesi az nakoniec. Po fasade, oknach, stropoch atd.. Nie najprv. Teraz mate tepelnu stratu 20 kW, po dobre zmaknutej rekonstrukcii budete mat max. polovicu (strielam od pasa). Nic nebudete plesniet, ak nedate 5cm polystyrenu, ale aspon 10. Pomocka - hladaj temy "rosny bod". A vetrat! K tomu "jednemu panovi" - asi hovoris o tepelnom cerpadle.. Ak mas pripojku plynu, vykasli sa na podobne veci..
Odpovedať
Profilova fotka
musim suhlasit s @matorado. Zacnite s vymenou okien, pripadne dveri, potom zateplenie strechy, stien, podlahy(pivnice). Vymena vykurovacej sustavy uplne nakoniec podla toho, na aku tepelnu stratu sa dostanete. Pri starom dome je to vzdy loteria.
Odpovedať
ďakujem za informácie, aj my si myslíme, že keď je už v dome zavedený plyn, mali by sme kúrenie riešiť plynom, no musím pravdu povedať, že pán , ktorý nám ponúka kúrenie tepelným čerpadlom spolu s rekuperáciou nás zmiatol, pretože nám stále tvrdí, že je to oveľa výhodnejšie čo sa týka mesačných nákladov a vďaka rekuperáciii máme postarané o to ,že dom nemôže plesnivieť. Máme ale pocit, že je to skôr výhodné, pri pasívnych domoch. Sme v tejto otázke úplní začiatočníci, pretože ideme prerábať prvý krát a keďže ceny energií stúpajú zaujíma nás čo najefektívnejšie riešenie, pretože to nie je lacná záležitosť a keď už sa má investovať tak nech to je výhodné, preto aj moje otázky. Pekný večer.
Odpovedať
@airam30 jednoducha ,matematika TC 8000,- Evri, plynovy kotol aj so zasobnikom 1500,- Evri, ako dlho dokazes kurit za 6500,- Evri? Tipujem ze aspon 6 rokov a to este neuvazujem s nakladmi na prevadzku TC. Tak si prerataj co sa Vam vyplati a podla toho sa rozhodni.
Odpovedať
ďakujem , snáď to tak bude ako píšeš. Na diskusii sa naozaj rady rôznia a potom je z toho človek už úplne mimo:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@airam30 ak idete riesit komplet rekonstrukciu, tak radim oslovit projektanta, co robi energeticku certifikaciu budov a ten vam vypocita aku hrubku zateplenia budete potrebovat pri zvolenom type kurenia a poradi, co je efektivnejsie. My sme to takto urobili. Rekonstruujeme vyse 50 rocny dom - na prizemi sme davali podlahove kurenie, na poschodi budu radiatory. Kurime plynom. Okna mame s trojsklom, obvodove mury budu zateplene 20 cm polystyrenom, sokel 10 cm styrodur + zateplena strecha. No a po takomto zatepleni sa dostaneme z povodnej energetickej triedy G na B, takze rozdiel v uspore by mal byt poriadny.
Odpovedať
@katkajurko2 cisty pohlad lajka. Kurit mozes hocicim a vykuris to, len sa nedoplatis. Hrubka izolacie sa nenavrhuje na zvolene kurenie, ked uz tak skor opacne :-S To s tou triedou B by som si teraz uz nebol tak isty, nedavno sa menili smernice, cize asi uz budete na tom trosku horsie. K vykurovacej stranke : najlacnejsim sposob vykurovania je stale drevom a dlho tomu tak este bude. Dalej to uz zavisi od toho co clovek pozaduje a ake ma financne moznosti.
Odpovedať
@katkajurko2 Ten projektant ti az zaplati ucty za kurenie? ;-) Dnes je ina doba, ako ta, v ktorej bola vacsina projektantov studovana.. Castokrat nemaju realne ponatie o tom, co stoja materialy, izolacie, kotle, tepelne cerpadla atd.. Len uzunka spicka si drzi aktualny prehlad o cenach a hlavne trendoch... Vacsina su stara skola.. Ani sa im necudujem - dnes je obrovska ponuka rieseni. Keby si to sam chcel nastudovat, stvrdnes za PC na 2-3 roky a potom mozes zacat odznova :-) V kazdom pripade sa dnes postupuje od konca - kolko chcem platit za energie a potom - ako to co najefektivnejsie dosiahnut.. @airam30
Odpovedať
@matorado v com je dnes ina doba, sa zmenili fyzikalne javy od cias ked studovali projektanti? Ty tusim aj ked pojdes na operaciu slepaku si spravis internetovy doktorat a budes asistovat pri vlastnej operacii? Ved doktori tiez vystudovali uz davno a doba sa meni.
Odpovedať
@hop377 Precitaj si prvy prispevok k diskusii skor, ako zacnes vykopavat otvorene dvere.. ;-) Keby som mal pocuvat projektanta, tak mam 38 tehlu a na strope 25 EPS 150. OK? Ved norma.. Kde boli ti inzinieri, ked zacala demagogicka debata o "dychani" stien? Kto tym ubohym ludom daval 5cm vrstvy EPS na fasady??? Ak argumentujes fyzikalnymi javmi, predpokladas 100% riadenie sa nimi, co bohuzial neexistuje.. Su urcite vychodene cesticky a nimi sa riadia vsetci odbornici - do stavarov po lekarov.. Otazne je, ci MNE tie ich chodnicky pomozu alebo skor opacne..
Odpovedať
No a sme doma:-) ako a hovorí, tisíc ľudí, tisíc názorov.a teraz mám byť múdra:-)Dne ssom čítala na nete veľlú reklamu, najlepšie kúrenie s kondenzačným kotlom. Ako radí Motorado, koľko chcem platiť za energie? Určite čo najmenej a práve preto hľadám to naj..riešenie práve tu medzi laiki a aj odborníkmi. Raďte priatelia!!!!!
Odpovedať
@airam30 ak mas zavedeny plyn v dome najpohodlnejsie a najlacnejsie bude kurenie plynom, lacnejsie by bolo uz len kurenie drevom. Teda naozaj kondenzacny kotol, vtedy je dobre ak sa navrhne kurenie na co najnizsiu teplotu media.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ď..akujem ti, áno je v dome zavedený plyn a o kond.kotli som už aj počula, že to niektorí chvália. Tak budeme nad tým uvažovať.Ešte ťa prosím čo znamená kúrenie na čo najnižšiu teplotu media????
Odpovedať
@airam30 pretoze kondezacny kotol ma najvyssiu ucinnost pri teplote vystupnej vody v rozsahu 40-50 stupnov, na taku teplotu je optimalne navrhnut vykurovaciu sustavu.
Odpovedať
Si zlatý, ďakujem za radu..cením si to.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?