Aké kúrenie do bungalovu?

Zdravím, Poraďte mi prosím aké si mám dať kúrenie. Mám bungalov 11m na 16,5m, YTONG 375 a plánujem zateplit min. 10cm, krb. Neviem sa rozhodnúť medzi el. pasmy a plynom. Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
tak toto prave riesim aj ja co dat?
Odpovedať
Profilova fotka
staviame bungalovy nizkoenergeticke a davame na ne vymeniky tepla-zasobnik,solarne konektory normalne radriatory alebo klidne do podlahoveho kur. ale tam musia byt redukcne ventily koli silnemu teplu
Odpovedať
Profilova fotka
@semo naco zateplovat ytong a dalsie peniaze prec,zrataj si ytong,vatu alebo polystyren spolu-to dam radsej do matrosu,mam to skor hotove a radost ked ti zostane par tisic ecok navyse-porozmyslaj nad tym logicky ako som aj ja nad tym rozmyslal a je to tak
Odpovedať
@semo @marek06 Podľa tepelnej straty. Informácií je tu toho mraky. Pohľadajte.
Odpovedať
@semo @marek06: blacksr ma pravdu. Je tu toho mraky. mozno nieco z toho pomoze: 1.)Pravidlo pre elektricke kurenie: minimalne tepelne straty - teda dost vhodna aj rekuperacia. 2.)Ytong 37.5 - nie je prave najstastnejsie riesenie - ale urcite dat viac ako 10 cm EPS, aby rosny bod bol v EPS a nie v mure. Tusim ze od 15 cm vyssie. Pouzit sedy EPS. 3.) Zalezi ako mas osadene okna - ak v strede muru - teda cca 15 cm z jednej a 15 cm z druhej strany - tak uz pri tych 15 cm sa to moze zdat utopene. Ak ich mas viac do exterieru, ze si ratal so zetplovanim tym lepsie. 4.) zabudnut na radu od profesionala ze nezateplovat ytong. Ytong 375 pri realnej vlhkosti ledva splna normu. Az take nakladne zateplenie to nie je zeby clovek na to potreboval tisice. Kubik sedeho EPS sa da zohnat za cca 50 Eur s DPH. Takze 1m2 pri hrubke 15 cm stoji - 7.5 Eura. Pri Tvojom bungalove Ti treba cca 200 m2 - okna teda 1500 Eur aj s rezervou. Nejake lepidlo (pena) a hmozdinky - a ked je clovek trochu zrucny tak si to spravi aj sam. 5.) nezabudnut na dobru izolaciu stropu, podlahy (ale tu uz mas asi zaliatu), spalety okolo okien, sokel (+zaklady). Inak sa elektriky nedoplatis. 6.) osobne by som radiatory v novostavbe neriesil - jeden z najhorsich sposobov topenia, spati to izbu.
Odpovedať
@mr79 presne takto to ideme mat my :) rekuperacia, tepelne cerpadlo, a budeme mat v dome podlahove kurenie (elektircke rohoze) a k tomu krb :) domcek je plne elektrifikovany a tym padom je aj lepsia sadzba co sa tyka el. energie :)
Odpovedať
@katarinka16: tepelne cerpadlo je sucastou rekuperacie na ohrev vody? alebo len na ohrev vzduchu? Ja osobne planujem aktivnu rekuperaciu (ma tepelen cerpadlo) VP 18 K od Nilanu - ktore aj zohrieva vodu, vie to pritopit ak treba (vykryt nejeke straty) a topne folie Fenix do podlahy. Krb sme zrusili - bude Ekokrb pre obcasne pouzitie.
Odpovedať
@mr79 je to len na ohrev vody.. vzduch podla nas nie je efektivne zohrievat takymto sposobom.. krb urcite chceme, moji rodicia ho maju uz viac ako 20 rokov, a jednoducho som si na neho zvykla a nemienim sa ho vzdat :)
Odpovedať
@katarinka16: ale TC by malo byt na ohrev vody a kolko by malo stat? Existuju napr. bojlere s TC - vzduch - voda. Ta jednotka Nilan ma podorys 60 cm x 60 cm a zabezpeci vetranie, chladenie, plus ma 180 l. nadrz na vodu. Inak pozor s krbom a rekuperaciou - externy privod vzduchu a nezabudnite na testnost. Digestro len filtracny.
Odpovedať
@mr79 jasne to s tym krbom, krb bude zaizolovany :)
Odpovedať
Ja si myslim, ze TC nema dobru navratnost. Jeho navratnost zacina vtedy, ked konci jeho zivotnost. Ak, riesila by som to primotopy (teraz su rozne druhy vcetne infra). Podlahove kureni+rohoze+krb+rekuperacie+tepelne cerpadlo? To mi pripada, ze staviate saunu. Nebude to trochu preelektrifikovane? Podla mna zbytocne vyhodene peniaze
Odpovedať
@linee prave sa priatel bavil s projektantom a dohodli sme sa ze tepelne cerpadlo nekupujeme, ale podlahovka - rohoze + krb + rekuperacia :) krb bude len na dokurovanie,keby sme niekedy zostali bez elektriny.. inak budeme mat elektricke podlahove kurenie.. pocitali sme to a peniazky co by stalo cerpadlo by sa nam vratili tak o 30 rokov, takze sa to neoplati..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@katarinka16 No, to jsem prave psala take. A jeste kombinace uplne vseho mi pripada jako zbytocne vyhozene penize a hodne neefektivne (nikdy bys vsechno najednou nepouzila). my take zvazujeme rekuperace+krb a asi podlahovku, popripade primotopy a v koupelce rebriky. Uvidime:)
Odpovedať
@linee praveze ja chcem tiez rebrik v kupelke, ale budem vraj mat nejake trubky v stene nieco ako podlahovka ale bude to v stene a tam si mozem susit uteraky.. neviem to presne popisat, ale bude to presne tam kde si chcem zavesit uteraky a zupany :)
Odpovedať
@katarinka16 jj, rebriky, take se mi to libi. Planujeme podobny bungalov jako vy a pristi patek se ho chci zeptat na nejvhodnejsi topeni, tak ti dam vedet:)
Odpovedať
@linee ok, super :) tak drzim palce
Odpovedať
@katarinka16 Taký rebrík môže byť aj čiste elektrický, netreba doň vháňať vodu z nejakého iného zdroja. Inak súhlas s linee. Radšej viac investujte do hrúbok izolácií. Podlaha 25, steny 25+30, strecha 40, trojsklá Ug=0,6. S rekuperáciou z toho bude lepší NED.
Odpovedať
@blacksr hej hej presne treba uplne zaizolovat.. aj na byte mame trojsklo takze do domu bezpodmienecne tiez.. domcek by mal mat parametre NED, A+ tak uvidime ako to dopadne :)
Odpovedať
baby....jednoduché ćo dať..spraviť si najprv teplotný výpočet kde bude koľko percent ćo má stratu.Potom tu stratu porovnať s cenou realizácie a vyrátať si návratnos´t investície..verte...budete hodne prekvapení...a nie triafať len do luftu :-)
Odpovedať
@pr A co radis ako vhodnu kombinaciu? Zavisi samozrejme od konkretnej stavby...
Odpovedať
Profilova fotka
takze elektricke kurenie nie do bungalovu?
Odpovedať
@marek06 V projekte by ste mali mať potrebu tepla na kúrenie v kWh. To číslo si vynásobte cenou za 1 kWh podľa druhu a je to.
Odpovedať
@linee ve´d vravím..najprv spraviť teplotný prepočet, tam bude napísané , napr.že okná majú stratu dajme tomu 2200kWh, obvod 1560 kWh..atď.Zmenou parametrov...napr. viac zateplenia, iba dvojsklá namiesto trojskiel...a cene za material sa dá navoliť optimálny materiál. Ale základ je projekt a tepelný výpočet.
Odpovedať
nam robil prepocet projektat spolu s mojim priatelom a celu stavbu nadimenzovali tak, aby bolo co najmenej strat a tepelnych mostov.. mali by sme splnat nizkoenergeticky standard na A+. budeme mat zateplne zaklady, obvodove mury aj strechu a k tomu kvalitne okna (trojsklo) a este aj system rekuperacie.. urcite odporucam obratit sa na odbornikov, ktori tomu rozumeju, pretoze sa tam na akejkolvek veci da pomylit a nasledne moze byt cely system v kybli kvoli nejakej chybe..
Odpovedať
@mr79 no okna ešte nemám osadené, na západnej strane domu mám 2 okná š=2,5m,v=1,5m je lepšie tam dať trojsklo? a je lepšie dom zatepliť 15cm šedým EPS ako vatou? diky
Odpovedať
Profilova fotka
@semo vždy je lepšie trojsklo (teraz je rozdiel v cene už minimálny) a dôležitejšia je otázka koľko dať zateplenia ako čím zatepliť...
Odpovedať
Profilova fotka
@semo Za cenu 150mm šedý( NEO) kúpite 250mm biely.Vata nemá také dobré tepelnotechnické vlastnosti ako polystyrén.
Odpovedať
@semo: 3-skla uz su samozrejmostou. Vata je drahsia a ma horsiu lambdu ako sedy EPS. - Ak budes osadzovat okna - a neplanujes davat hrubsiu izolaciu ako 20 cm, tak ich daj tak 25 cm z interieru - okno ma cca 8 cm a z vonku to bude este skoro 5 cm, a plus 15 cm Sedeho EPS a fasada - a okno budes mat - ponorene do fasady na cca 22 cm - co je v pohode. - Idealne by bolo okno osadit az do izolacie - ale to by si musel davat aspon 25 cm - a to uz by si mal v konecnom dosledku stenu cez 62 cm + fasada - a z vnutra uz potrebny 40 cm parapet - zase super ako polica ;). @antonmesaros: Ano mozes mat 250 mm bieleho - ale ako som pisal vyssie, uz by stena bola cez 60 cm. Napriklad su aj mineralne vlny Isover Super Profi s lamdou 0.032, ale vacsinou sa dava obycajna vlna s lambdou 0.040 - lebo je 3 krat lacnejsia. Stale treba pozerat aj na to, ako to bude vyzerat - ci je vhodne to tam este dat. Ja som to navrhoval z dovodu ze stenu uz ma skoro 40 cm hrubu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 Viem.Berte to len ,ako poznámku k NEO polystyrénu..
Odpovedať
Profilova fotka
@strechysvajdlenik ahoj prosim ta ktore kurenie sa oplati do montovaneho nizkoenergetickeho domu? nevieme sa rozhodnut, velmi v tom zohrava suma, podlahove kurenie je super, no cena ma odradza, slnecne konektory nechceme, mozno sme rozmyslali nad el.konektorami alebo iba krb, no nevieme ci sa da krbom vykurovat montovany dom ci sa don daju dat prieduchy alebo ako je to riesene... v dome budeme mat peletovy kotol a krb tak ako vymysliet vykurenie domu??? ktore kurenie sa oplati do bungalovu samozrejme cenovo a aj usporne??? prosim o radu...dakujem...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?