Aké kúrenie dať do nízko-energetického domu?

Profilova fotka
Môžete poradiť aké kúrenie zvoliť do nízko-energetického domu. Plyn,elektrina ci drevo?
Odpovedať
1
2
@martenen nizko energeticky dom je co ????ake mate pocitane straty domu????strasne malo info na to aby sa tu dalo polemizovat o kureni....
Odpovedať
nizkoenergeticky dom je dnes velmi moderny termin, akurat to absolutne nic nehovori o realnom stave domu a naslednom vybere kurenia :-D
Odpovedať
Všetky dnes stavané sú aspoň nízkoenergetiké ak nie...energ.aktívne :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa energetického certifikátu sme B, kulilincek chýbal do A. Reálne nas dom by s toľkými oknami nemal byt nízkoenergetický. Ale vzhľadom na velkost domu a platby za plyn sme na tom fantasticky :-)
Odpovedať
@martenen no, podľa tebou zadefinovanej otázky akékoľvek. Mohol si sa rovno spýtať komu sa aké páči:-) Alebo si chceš len tak popísmenkovať:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martenen aku mas v projekte potrebu tepla na vykurovanie ? @avantime ee :) vsetky su energeticky usporne, niektore su nizkoenergeticke a par kusov mozno pasivnych :)
Odpovedať
Profilova fotka
Predpokl. spotreba energie 50 kWh/m2 .a chcel by som plyn ale rozmyslam aj nad elektrickym
Odpovedať
Profilova fotka
@martenen no 50kWh/m2/rok nie je NED :), ale to je vedlajsie. Vynasob toto cislo vztaznou podlahovou plochou. Npr ak mas 100m2 spotrebujes pri elektrickom kureni 5MWh na kurenie co je cca 550€ rocne. Pri kureni plynom by to bola dajme tomu polovica cize 225€. Cize plynom usetris 225€ ale musis nieco investovat. Ak investujes do pripojky a kotla co ja viem 3000€ vrati sa ti to za 13 rokov a zivotnost kotla je 12 rokov sa mi zda. Samozrejme je tu este TUV, cize na zaklade toho sa musis rozhodovat.
Odpovedať
NED je 15-50 kWh/m2, takze to sice je na hranici, ale je to NED. Kazdopadne podla mna je to uz v spotrebe, kedy sa oplati ist do plynu aj za cenu ze treba stavat pripojku.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache co presne definujes ako "oplati", ako vychadza ten vypocet u Teba ?
Odpovedať
Ja idem dat plyn konden. kotol s podlahovkou a dom poriadne zateplit
Odpovedať
ja by som si najskor polozil otazku, ci chcem mat komfort alebo chcem mat o starost naviac...ak chcem komfort, nad drevom nerozmyslam, nechce sa mi zhanat drevo, doviezt, nachystat a uskladnit atd, samozrejme nechcem ani dalsiu opachu v dome ako je zasobnik na teplu vodu, ani varit by som nechcel na elektrike, komfort v podobe plynoveho kurenia je uplne idealne, nepotrebujem zasobnik, staci mi kotol s prietokovym ohrevom, pripadne kotol s vlastnym zasobnikom, nie externym, automaticka regulacia, v dnesnej dobe si kurenie dokazem ovladat aj priamo z mobilu z druhej strany zemegule... druha vec je vyska vstupnej investicie...v kazdom pripade zvitazi plyn aj napriek vyssim vstupnym nakladom, pomer ceny plynu a vyhrevnosti plyn urcite zvitazi...
Odpovedať
Článok sa načítava...
ak dom poriadne zateplíš,kotol ti netreba, lebo to vykúri i 100W žiarovka
Odpovedať
@danifedor najidealnejsia volba, kondenzacny kotol s podlahovym vykurovanim plus solarne panely... poriadne zateplit znamena PORIADNE zateplit podlahy a stropy, steny az tak dolezite nie su ako podlahy a stropy...
Odpovedať
@martenen Ak budú aj krbové kachle, kľudne dajte elektrické kúrenie a ešte trošku pridajte na izoláciách. Ak kúrenie drevom nebude, tak jednoznačne plyn. Izolačne dom vylepšite len tam, kde je to rentabilné pri kúrení plynom.
Odpovedať
@majkoj ten vypocet nemoze spravit nikto, kto presne nepozna projekt, podmienky, typ kurenia, atd.. takze len moja uvaha to je. ked vynechame kurenie konvektormi z tesca a berie sa napr. elektricka podlahovka + boiler vs len kotol na tuv a podlahovku, bez akehokolvek solaru, tc a pod, berem do uvahy aj drahsiu elektro pripojku, vyssiu spotrebu a vyssiu platbu za istic, tak aj kebyze je navratnost za povedzme 15 rokov rovnaka (ked sa kk cisti a udrzuje, vydrzi dlho), tak vyhrava komfort rychleho zohrievania tuv na plyne.. nehovoriac o tom, ze do uvah treba pribrat preferencie varenia, niekto neda dopustit na indukciu, niekto na plyn.. ak by sa pocitalo s velkou akumulackou, solarom ci fotovoltikou, krbom do vody a pod, tak je situacia hned ina, ale ja som bral do uvahy len zaklad, priamovyhrevne elektricke kurenie
Odpovedať
Profilova fotka
Polahove kurenie chcem dať s plynom a solarne panely na vodu. Ake zateplenie by ste mi poradili do podlahy a stropu kolko cm izolacie. Na obvodove mury planujem 20cm a 30 bude tehla (porobeton)
Odpovedať
@martenen solár je vynikajúci na Sahare ,stále rovnaké množstvo tepla,tam iný zdroj nie je potrebný, ale čo u nás keď je zamračené vodu neohreje a v slnečný deň je i na bazén,oplatí sa len v miestach s veľkým počtom slnečných dní napr okolie Dudiniec,aby sa vrátila investícia na druhý zdroj, na Orave je tak na ozdobu a múry môžeš zatepliť aj 30 a ani to nepomôže ak máš veľké okná cez ktoré je strata 3x vyššia.
Odpovedať
@martenen Solár sa pri plyne neoplatí. Ak spotrebujete na TUV ročne 2000 kWh = 100 €. Solár pokryje možno 75-80%, čiže usporí 80 € ročne. Koľko stojí zostava? Ľahko si vyrátate návratnosť. Do podlahy aspoň 20 cm EPS, na strop 40 cm vlny. Steny OK.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@cache nie je mi jasne o akej drahsej elektro pripojke hovoris. A mesacny pausal mas sice vyssi, lenze mas lacnejsiu elektrinu na cely barak nie len na kurenie. Solar je nenavratna investicia v kombinacii s kondenzacnym kotlom.
Odpovedať
@martenen Najlepšie vykurovanie je polystyrén.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp chcel si napisat, ze najlepsie NEvykurovanie :)
Odpovedať
@majkoj Rozprávku o chlapovi čo vykuroval vesmír by mali čítať už v škôlke. :-)
Odpovedať
@kefo Prosím Vás, keď už niekomu ponúkate zdroje tepla, nepýtajte sa na m2 alebo m3 - pýtajte sa na tepelnú stratu. Do domu 120 m2 môže totiž stačiť výkon max. 2 kW, u piecky rozsah 2-4 kW treba hľadať. A iný zas potrebuje do rovnako veľkého domu piecku 10 kW.
Odpovedať
@blacksr ja neponukam....odporucam...no a dobre hodnotite....no tieto pece funguju trocha na inom sposobe pri ich vybere...takze samozrejme ze je dolezite poznat aj m3...informacia o tepelnych stratach je najdolezitejsia ,no m3 nam urcuju pri vyske stropu m2 a potom potrebujete poznat pozadovany vykon na m2....ktory sa moze pohybovat od 15 do 100w na m2 ;-)
Odpovedať
@kefo No, my sme tesne pod 15 W/m2... Ale to sa nedá určiť z veľkosti domu, to treba vypočítať.
Odpovedať
@kefo 300m3, poprosim vykonovo vhodny peletovy kotol pre dom s takymto vykurovanym priestorom. Vdaka
Odpovedať
@blacksr netvrdil som a ani netvrdim ze sa to rata z velkosti domu ;-) pisal som ze velkost priestoru je dolezita pri vybere a type pece....mat 15w pri 100m2 a mat 15w pri 180m2 je iny pozadovany vykon pece ni?
Odpovedať
@kefo Čiže tepelnú stratu potrebujete. Fajn.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?