Aké krbové kachle kúpiť?

Potrbovala by som poradit. Bola som rozhodnuta pre kupu kanadskych krbových kachiel 11kw cena okolo 1300e, lenze som prisla nato, ze tieto kachle mi nevykuria cely dom, lebo výkon je malý. Mozem ich pouzivat na prikurovanie na jesen, alebo v nich kurit, ale podlahovka bude zapnuta... Ma zmysel dat tolko za tie kachle? Alebo kupit nejake 8kw za polovicnu cenu... ucinok budu mat zrejme rovnaky... Poradíte majitelia krbovych kachiel?
Odpovedať
Profilova fotka
naviac 11kW do jednej miestnosti z nej urobí dočasnú saunu, pretože v prechodnom období je potreba max 1kW aj vo veľkej miestnosti.
Odpovedať
@jan45 mam otvoreny dom.. kuchyna, obyvka, chodba... este mozem otvorit dvere do detskej.. takze teoreticky vykurim?
Odpovedať
??
Odpovedať
@laila22 Ahoj, ja síce ešte krb nemám, ale poradím ti toto. Aby si čo najviac vykúrila hľadaj krb z viac ako jednej strany presklený. Pretože infra žiarenie ohňa zohrieva a čím viacej sklenných strán tým viacej okolia ti zohreje. Potom sa poohliadni po krbe ktorý má aspoň sekundárne spalovanie alebo aj terciálne. To znamená že sa privádza ešte sekundárny (terciálny) vzduch do ohniska a je lepšie horenie. Vyššia účinnosť a nedymí toľko. Tu je ukážka sekundárneho spaľovania: https://www.youtube.com/watch?v=zKoZb... . Videl som aj lepšie ale nejak som teraz na rýchlo nenašiel.
Odpovedať
@kajo873 dík za radu.. ale ja potebujem krbove kachle.. nie krb.
Odpovedať
@laila22 My mame Stromboli od Romotop - 9kW otvoreny priestor v prizemi ale cleneny. U nas sluzia hlavne v prechodnom obdobi ako teraz, kym este nie je zapnute kurenie. V zime na dokurenie a atmosferu popri podlahovke. Vykurit cely dom asi rovnomerne nedokazes ak to nemas uuuplne otvorene a bez priecok, a detsku uz vobec nie cez otvorene dvere. Vzdy bude v okoli pece teplejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@laila22 výkon kachlí je daný objemom spaľovacieho priestoru, teda aké množstvo dreva môže naraz horieť. Liatinové kachle majú malú zotrvačnosť, dohorí, ochladnú. Čím viac šamotu obsahujú, tým sa dlhšie zohrievajú ale aj hrejú po dohorení dreva. Ostatné je marketing a pocit, že na to mám, alebo sa mi to páči.
Odpovedať
Profilova fotka
http://eshop.stavstroj.sk/sk/67-krbov.... ja idem kupit tieto.
Odpovedať
@laila22 Ahoj, prepáč zle som prečítal. Ale aj krbové kachle som videl s viacnásobným horením. Skús pohľadať.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
obnovujem temu. mam objem cca 320m3 - obyvatelne poschodia 2, pivnicu do toho objemu neratam. kachle by som chcel umiestnit na prve poschodie a sučasne ich vymennikom zapojiť na "radiatory" (vykurované plynovym kotlom) t.j. zviesť vymennik zrejme dolu do pivnice kde sa začína vykurovací obvod (? možem ich zapojiť hned na najbližší radiator?) budú teda mať funkciu teplovzdušnú a súčasne zapojené na radiátory ( 13 kusov z toho 2 kusy v pivnici ) teda moja predstava je taka, ak klesne teplota v termostate pocas noci, zapne sa sám plynový kotol a kúriť bude už len plyn poradte typ, vykon, čo zvládnem si zapojím, ostatné prenechám odborníkovi. velka vdaka.
Odpovedať
@candyman666 Kubikmi ohuruju "odbornici" v mountfielde. To je 320 m3 coho? Foliovnika? Ci pasivneho domu? Naco chces taketo riesenie? Lebo aby? Alebo chces usetrit, cize ide o peniaze..? Ak ide o peniaze, pocital si s navratnostou? Budes kazdy den nosit drevo na prve poschodie, aby sa ti investicia naozaj vratila? To nie su kachle za 500€ a sups do komina. Do je kopec instalacie, regulacia, akumulacka za tisicku a podobne vtakoviny.. Ak si aspon raz odpovedal "nie" tak to nerob. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado nebudem odpovedat na takéto rady. jednoducho ma nebaví stracat cas. dom je tehla 40 cm,zateplený 8 cm polystyrenom. mám 2 volné komínové vložky. existujuci system na radiatoroch a mám k dispozícii akumulacnu nádrž, o ktorej netuším či je funkčná.... môže mať cca 200 litrov - predchadzajucemu majitelovi služila čisto ako zasoba teplej vody vo vodovodnom okruhu. samotny plynovy kotol protherm má v sebe zasobnik na 30 litrov. vyhreje vraj celý dom, ale v zime chcem mať záložný resp. možno aj primárny. otázka je taká - kedže potrebujem začať - výber aké kachle, ktoré sa dajú "zapojiť" na teplovodný obvod radiatorov. + čo všetko mám vziat do úvahy.
Odpovedať
Profilova fotka
@candyman666 myslím, že ste si viackrát odpovedali nie, dom nie je zateplený, len obložený PS, 200l nie je akumulačná ale expanzná nádrž, napojiť na radiator sa to nedá, etc. etc. Urobiť sa to dá, ale ak tomu nerozumiete dajte ruky od toho preč. Na záložné kúrenie stačí kozub alebo kachle, termostat bude informovať kotol a ten si s tým poradí.
Odpovedať
To uz je lepsie. Opustam temu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?