Aké je najvhodnejšie kúrenie do bungalovu 95 m2?

Profilova fotka
ahojte,prosim o radu - staviame trojizbovy bungalov/kuchyna s obyvackou,detska izba,spalna,kupelna,vstupna chodbicka,WC/, 95m2, steny 25cm, zateplenie 12cm polystyren, strop - vata 21cm, podlaha - styrodur 6cm. Otazocka - ktorý druh kúrenie je podľa Vás najvhodnejší s ohľadom na efektivitu a cenu? 1. krbova vlozka s tepelnym vymennikom - plus radiatory 2. krbova vlozka s tepelnym vymennikom - plus podlahovka 3. krb s prieduchmi, elektricke konvektory - pripadne rohoze do podlahovky v kupelni a detskej izbe. Poprosim argumentovať, zaujímajú ma hlavne dôvody. Ďakujem
Odpovedať
Tvoja otázka má veľa ale... 1. Pokiaľ si moderná žena tak základné kúrenie v RD s krbom s teplovodným výmenníkom nie je celkom kóšer. Ak za tým nie sú iné príčiny. 2. Nepíšeš, o aký druh paliva sa v krbe bude jednať: automatický peletový (nepotrebuje napr. akumulačný zásobník), na drevo (potreba akumulačného zásobníka). Podľa popisu technická miestnosť absentuje a vnútri prebytok miesta asi nie je. Bude k dispozícii aj dreváreň pri dome? 3. RD bude mať podľa popisu cca 4,5-5kW tepelné straty, nepoznám plochu okien, tie bývajú dosť zásadné. Ako aj orientáciu okien z hľadiska solárnych ziskov. Podlahu odporúčam izolovať aspoň na dvojnásobok, cca 120mm. Potom budú tepelné straty cca 3,5-4kW. V takom dome už môžeš uvažovať o komplet elektrickom vykurovaní s podporou napr. teplovzdušného krbu (čo najmenší výkon!), aj bez prieduchov. Energetická spotreba tepla na vykurovanie (2. teplotné pásmo Slovenska) a prípravu TÚV pre 3-člennú rodinu bude cca 9 až 10MWh. To pre vás znamená ročne cca 1100EUR pre el. sadzbu priamotop DD5. 4. Aké elektrické vykurovanie? Elektrická podlahovka (rophože, IR fólie, ...)? Infrapanely? Konvektory? Kombinácia predošlých? El. kotol s radiátormi? El. kotol s podlahovkou? Tepelné čerpadlo s podlahovkou resp. radiátormi? Každé riešenie má svoje prednosti aj nedostatky.
Odpovedať
@lubkasungirl Dobrý den. Podle mě je bod č.1, bod č.2 a bod č.3 špatně. Argument - jako budete permanentně topit v obýváku, nebo někde jinde a to vyrobené teplo z té obývákokoteny rozvedete po baráku s patřičným komfortem ? Nerozvedete. Jak budete ohřívat teplou vodu raději nechci vědět. Nicméně topit elektrikou v baráku, který má evidentně tepelné ztráty přesahující 5 kW ( typuji na 7 kW ) je sebevražda. Vymyslete něco lepšího. Já navrhuji snížení TZ na polovinu. Pak ten krb vyškrknete ze seznamu i z hlavy, zrušíte komín a pořídíte si nějakou elektrifikovanou topnou soustavu. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@lubkasungirl my mame bungalov asi 120m2 a kurime len krbom. prieduchy do kazdej izby a pekne to vykuri cely dom aj s tej najvacsej zime. nemame v byte ziaden dym, ziaden smrad, ako si niekto mysli, ze to z krbu je. nieje, len treba vediet kurit. okrem toho mame elektricke kurenie, infrapanely Fontes, ktore sa zapina v pripade nutnosti, ked napr nie sme doma. podlahovka v kupelni je super, inde v dome by som ju asi nechcela. ak nieco ine, tak radiatory elektricke. krb je dobra volba a ked sa to vie, tak neni ani spina, ani smrad, ani dym a drevo sa da kupit dobre za dobru cenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanislavao dakujem,za odpoved,potesili ste ma,lebo si davame krb s prieduchmi a elektricke konvektory ;-)
Odpovedať
@stanislavao krb mate iba na kurenie a TUV robite elektrinou aj v zime? dobre to chapem?
Odpovedať
Profilova fotka
@stanislavao mozem sa opytat preco by si nechcela elektr.podlahovku v celom dome?? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubkasungirl my sme postavili 4-izb bungalov 97 m2...a budeme mat elektr.podlahovku-odp.kable v celom dome + krb...a dovod!?nizke pociatocne investicne naklady,pohodlnost,komfort-v kazdej izbe bude intelig.termostat,ktory bude vse riadit ako má...no a krb sa bude pouzivat len ako doplnok v tuhej zime a pre dobru atmosferu...heh :-N
Odpovedať
@lubkasungirl Mate tam slabe izolacie hlavne v strope min 300mm , Takisto na stenach by som pridal aspon 160mm. Tym usetrite tepelne straty nakolko bungalov ma velku stratovu plochu. Znizite tepelne straty to znamena mensia ivesticia do kurenia mensie radiatory nizscia cena vecsie rozostupy na podlahovom kureni nizsia cena za material a nehovorim o cenach za enerfie, ktore budu len stupat,
Odpovedať
@kapa34 kvoli viriacemu sa prachu. som alergicka a toto kurenie je nechodne.
Odpovedať
@lubkasungirl Kurenie drevom - preco nie..? Ale krb je zo vsetkych moznosti na permanetne kurenie najmenej vhodny.. Nic na tom nemenia ani vymenniky, ci prieduchy.. V kombinacii s podlahovkou (akoukolvek) uplny fail.. PS: Pridat izolacie, hlavne na strop. 21cm bolo malo aj pred 15 rokmi, nie dnes... A ked zaizolujete trochu lepsie, tak aj ten najmensi krb bude jednoducho prilis silny na cely vas dom..
Odpovedať
@stanislavao na zvysenie viriaceho prachu pri podlahovke oproti inym druhom vykurovania si prialsa ako?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubkasungirl nečítala som diskusiu, tak sa možno budem opakovať po predchádzajúcich príspevkoch. ak ešte len staviate a je to čo len trošku možné upraviť, tak určite!!! pridajte izoláciu do podlahy (6cm je žalostne málo) a do stropu (21cm dnes už hádam nikto nedáva). v podlahe by som nešla pod 12cm a v strope pod 35. v profile máš napísané, že staviaš v okolí prešova - to nie je zrovna najteplejšia oblasť. ak naozaj chcete primárne kúriť drevom tak si dajte sálavú kachľovú pec. k tomu ako doplnkové kúrenie čokoľvek na elektrinu - vyberte podľa ceny (konvektory výjdu asi najlacnejšie no vyzerajú najhoršie :-D)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado prepac, nejak mi to pri nasej debate uslo, budes mat kachlovu pec ako hlavne kurenie a ako dostanes teplo vsade? tym ze je umiestneny v strede domu? podlahovku nemas, ze, dobre pamatam ... to ohrievanie TUV elektrinou si ako doriesil ? diky
Odpovedať
@katka888 Od konca: ;-) TUV - zatial el. bojler, neskor vyhlad na bojler s TC, pripadne fotovoltaika, primarne ohrievajuca vodu, podla navratnosti.. Podlahovka - ee, uplne koliduje s pecou, ci krbom.. Predstav si 7 kubikov nahriateho poteru a ty ides zakurit v krbe.. Ekonomika ide von oknom.. Nie, ako hlavne bude dimenzovane elektricke, ale realne bude len dokurovat k peci. Pec sa nedostane vsade, mozno do 2/3 domu, nema idealnu polohu. Takisto nema pokryt cele straty domu, ale len polovicu pri -11°C. Na druhej strane, pec bude tak dlhsie vyuzitelna - aj pocas slabsej zimy, ci prechodnych obdobii. Elektrika bude istotka do mrazov, na dokurenie.. Komplet radiatory ADAX, do celeho domu, na 150% tepelnej straty vyjdu okolo tisicky..
Odpovedať
@matorado dakujem :) to dimenzovane elektricke konkretne co, ak sa mozem opytat, vies, ze ja som este laik :D
Odpovedať
@katka888 Mame tepelnu stratu pri -11°C okolo 4kW, ale radiatory maju spolu vykon cez 6kW.. Cize je tam 50% rezerva... Lebo je maly cenovy rozdiel medzi slabsimi a silnejsimi.. Tak dame radsej trochu silnejsie..
Odpovedať
Profilova fotka
@stanislavao moj partner je alergik taktiez...studovala som vela o tomto kurení,myslim ze fyzika nepustí :-) Viac víri prach napr obycajny radiator,do ktoreho sa napusta horuca voda,ako nejaka podlahovka ,ktora je nastavena na smiesnu teplotu cca 24 stupn.Ved sa len pozri na rebrikovy radiator,kolko je na nom prachu,co myslis preco?? 8-)
Odpovedať
Teplá podlaha víri prach, preto nie je vhodná pre alergikov. Nie je to pravda, respektíve je to presne naopak. Pri podlahovom vykurovaní sa teplo šíri z podlahy, avšak iným spôsobom než pri kúrení radiátormi. Zatiaľ čo pri radiátoroch sa gro tepla prenesie konvekciou, teda prúdením vzduchu, pri podlahovom vykurovaní sa na odovzdávaní tepla do miestnosti najvýznamnejšou mierou podieľa sálanie. Od podlahy sálajúcej teplo sa najskôr ohrejú všetky pevné predmety v miestnosti a od nich sa postupne prehrieva vzduch. Na prenos tepla teda nie je potrebný prúdiaci vzduch, naopak, prúdenie vzduchu je pri podlahovom vykurovaní omnoho menšie než pri použití radiátorov, preto sa pri ňom aj menej víri prach.
Odpovedať
Zas sa niekto nechal ukecat nato ze podlahovka viri prach, ach jo.... Tie prieduchy narobia najviac prachu. Poradca musel byt fakt "odbornik" Tiez by som pridala na zatepleni a dala len podlahovku.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubkasungirl -kurenie do domu by malo byt navrhnute podla tepelnych strat...teda nikto z Tvojho popisu ani len netusi,ake to je cislo.To treba presne vyratat,a potom navrhnut najefektivnejsi zdroj vykurovania.Veci netreba komplikovat,niekedy najjednoduchsie riesenie je aj najlepsie.Podla TS domu sa rozhodnite len pre jeden zdroj,nekombinujte 3 dokopy.Tolko moja rada ;-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?