Aké je najlepšie riešenie spojenia krb - podlahovka?

Zdravim Vas... Potreboval by som radu ohladom podlahoveho kurenia prepojeneho s krbom. Ako hlavne kurenie budem mat podlahovku-zdroj plyn.Doplnkove kurenie bude krb bez prieduchov,ktory by som chcel skombinovat s podlahovym kurenim. Funguje to asi prostrednictvom nejakeho zasobnika - vymenika.. Koluju famy, ze ak prijde k vypadku el.prudu je nutne zahasit ohen v krbe, aby nedoslo k prehriatiu akumulacnej nadoby atd ... Alebo je to riesene napojenim na zalozny zdroj, popripade je tu moznost odstavit podlahovy system a dalej kurit len krbom ..?? Ak ma niekto takto riesene kurenie, rad by som sa dozvedel nejake rady,popripade kolko stoji takato sranda. Tu je asi potrebna nejaka special krbova vlozka? Vdaka za kazdu radu .. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, my to mame naprojektovane od projekanta tak ze je pouzita este 600 l akumulacna nadoba s vnorenym zasobnikom na TUV, jedniny rozdiel voci Vam je ze budeme mat peletovy kotol namiesto plynoveho. Akumulacku bude nakurovat bud kotol na pelety alebo v pripade ze zakurime v kachliach tak kachle s teplovodnym vymennikom tepla. Podlahovka si zoberie z akumulacky tolko kolko bude potrebovat kazda z vetiev. Zalozny zdroj vraj bude nutny, ako si spravne poznamenal kvoli vypadku elektriny aby stale fungovalo obehove cerpadlo medzi akumulackou a vymennikom. K tomuto vsetkemu ale este treba nejaku riadiacu lektroniku s ventilmi ktore budu ovladat to prepinanie Kotol - Kachle. Povodne sme chceli iba klasika kachle bez nicoho ale vraj by bola skoda to nevyuzit a neohrievat TUV a podlahovku, ked tam uz ta akumulacka aj tak musi byt.
Odpovedať
Krbová vložka nemusí byť špeciálna, stačí akákoľvek vložka s vodným plášťom, alebo v horšom prípade s doplneným vodným výmenníkom. Pri výpadku elektriny sa to najčastejšie rieši záložným zdrojom, poistným vypúšťacím ventilom, ale ani jeden z týchto systémov pri výpadku elektriny nedokáže kontinuálne kúriť podlahovkou (záložný zdroj to potiahne chvíľu). Alternatívou y bol systém s vetvou ktorá by bola samotiažne riešená, ale to chce osloviť špecialistu čo to navrhuje. Odovzdávanie tepla medzi krbom a podlahovkou sa rieši buď výmenníkmi, alebo akumulačnou nádobou (vhodnejšie ale drahšie riešenie). Možností je nie málo, ak by som sa v tom nevyznal, radšej by som si dal system navrhnúť (je ale pravda, že väčšina projektantov nehodnotí ekonomické investičné hľadisko).
Odpovedať
Profilova fotka
po čase Vás chuť kúriť v krbe prejde, nekombinujte to, používajte krb ako ozdobu a kúrte plynom. Za ušetrené peniaze môžete niekoľko rokov kúriť plynom.
Odpovedať
Profilova fotka
Všetko záleží od toho ako už spomínal jan45 či budete mať chuť kúriť v krbe denodenne alebo ho budete využívať len príležitostne. Pokiaľ to bude príležitostne počítam tak raz do týždňa alebo 2krát a to cez víkend tak by som akumulačku vôbec neriešil, lebo vynaložené prostriedky sa len veľmi ťažko vracajú späť. Vtedy by som zvolil teplovdušný krb alebo piecku a bol by pokoj za málo finančných prostriedkov. Pokiaľ, ale chcete krbom alebo pecou kúriť viac krát týždenne a plyn kotol používať len pri Vašej "lenivosti" tak by som volil akumulačnú nádobu, ktorá by to teplo pohltila a následne potom odovzdávala do systému. Tu ale netreba zabúdať na dobré technické riešenie a aj záložný zdroj pri výpadku el. prúdu. Záložné zdroje v kombinácii s A-čkovými čerpadlami už vedia veľmi dlho riešiť otázku výpadku prúdu a nebezpečenstvo prekúrenia je úplne minimálne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?