Aké je najlepšie drevo na kurenie v krbe

Zdravím, aké je najlepšie drevo na kúrenie v krbovej vložke, hlavne z hľadiska výhrevnosti...: Dubové, Bukové, Agátové, Jaseňové drevo?
Odpovedať
tvrdé, agát najviac, potom hrab, jaseň, dub, buk, breza atď. ale sú to malé rozdiely, dôležité je mať drevo suché. Ale napr. taký hrab krásne horí, agát striela :D
Odpovedať
Profilova fotka
@marosh19 tvrde listnate drevo a hlavne suche....buk, dub, hrab,agat...
Odpovedať
Profilova fotka
@marosh19 Presne ako píšu, suché tvrdé drevo, čím hrubšie tým dlhšie vydrží. Ale z hľadiska výhrevnosti majú vysokú účinnosť aj lisované brikety z tvrdého dreva. Pomaly odhorievajú a v dobrej krbovej vložke vydržia do rána. Len rozhrabeš uhlíky a znovu priložíš. Preštuduj si niečo o nich na nete.
Odpovedať
@marosh19 Na zakúrenie určite smrek + jedľa, potom podľa možností, ale najlepšie je buk a to z pohľadu prikladania a tiež prípravy polienok a uskladnenia dreva.
Odpovedať
@marosh19 Cena tepla z dreva sa ráta na hmotnosť dreva, treba si zistiť hustotu dreva. Orientačne suchý smrek 400, borovica 500, breza 600, buk 700, agát 800 kg/m3. Dôležité je aby bolo drevo suché. Mäkšie drevo sa dá ľahko na jar porúbať a do jesene vyschne. Metrovica schne 2 roky.
Odpovedať
Spominane tvrde dreva su vhodne po 2,3 rocnom presuseni.Breza je vhodna na spalovanie po roku od narubania.Kontrolujem to vlhkomerom na drevo.Breza prehori rychlejsie ako dub,buk ale tieto dreva vzhladom na vysoku vyhrevnost a rozpalenie ohniska mozu sposobovat rozpinanie vlozky(pri prehriati sa horsie zatvaraju dvierka).U otvorenych krbov to je jedno a v tom pripade vhodnejsie tvrdsie na dlhsie horenie a vyhrevnost. Smrek,borovicu k spalovaniu minimalne,lebo obsahuju zivice,zanasaju komin,praskaju,znecistuju sklo na dvierkach,rychlo horia,ako napisal Viktor na rozkurenie ano.A vsetko zalezi od dostupneho druhu v okoli.
Odpovedať
Ok, vdaka za rady!
Odpovedať
@hora111 Podľa mojich skúseností najdlhšie možno skladovať Sm+Jd a to aj 3-4 roky bez znateľnej zmeny kvality dreva (okrem kôry). Buk po druhom roku skladovania treba určite spáliť a brezu treba spáliť do jedného roka od popílenia , ináč drevo trúchnatie a veľmi stráca na hodnote .
Odpovedať
Ja pouzivam jasen a som spokojny. Dlhsie to hori ale rubem to na mensie polienka. :)
Odpovedať
@marosh19 tvrde agatove, hrabove aj bukove. Inak aj cerove je super a krasne vonia. Brezu neodporucam, rychlo zhori a moc tepla nedava.
Odpovedať
Ako hovorí môj tato: Najlepšie drevo na kúrenie je to, čo je na dvore :-D
Odpovedať
@viktor811 drevo musíš skladovať vo vetranej drevárni, ja si ho nachystám na potrebné rozmery ešte mokré vtedy sa ľahko rúbe, kála , suché je tvrdé ako skala,ukladať na veľké medzery,odkôrené,tam ti vydrží x rokov, trúchnatie vtedy ak je vystavené nechránené vonku mokne a schne. vložku nakladať opačne na spodok hrubé kláty,naplniť plnú vložku na vrch trochu mäkého a horí dlho postupne prehorieva od vrchu nezapáli sa všetko drevo naraz , hrubé horí pomalšie horí len povrch dreva. breza horí krásnym plameňom, všetko drevo má rovnakú výhrevnosť na váhu, no ihličnaté je ľahké riedke horí rýchlo použiť len trochu na rozkúrenie, tvrdé hrubé horia dlho tak isto ako brikety- tie majú málo vyššiu výhrevnosť , lebo sú suchšie len 10% vody, drevo má min 20% aj ked vyschne znova naberie vlhkosť z ovzdušia
Odpovedať
Článok sa načítava...
Cafte, ja mám aj buk aj dub, tohtoročný a horý perfektne!!!
Odpovedať
@miskoajanka A aký problém tu z toho robia, že. Kúpiš, praskneš to tam, pozrieš či horí a je vymaľované :)..., chlapi čítajú moc teórie, veď voľakedy to ľudia narúbali v lese, hodili do ohňa a bolo teplo... A tu sme všetci :).
Odpovedať
@miskoajanka len pamataj, ze reviziu komina treba robit kazde 4 mesiace... kvoli takym ako ty to vymysleli.
Odpovedať
@gashtaan to bolo :-D Aj patrocna breza dobre uskladnena je tvrda a ked buchnem polienko o polienko pekne zvoni,tzn.ziadna degradacia dreva.Zaklad susenia je slnko,vietor,mraz a chranit proti vlhkosti.
Odpovedať
@gashtaan po 4 mesiacoch ´24hodinového kurenia prišiel kuknuť kominár a dostal som otázku:čo ste včera čistili komín? bol a je krásny a čistý. Trepete ľudom do hlavy kaleráby čo kde a kolko, ale beginner7 ma pravdu!!!
Odpovedať
@beginner7 Presne tak, 10ľudí = 10chutí, ale s posledným komentom si mal pravdu!!!
Odpovedať
@miskoajanka len mokrého ti je treba min 2x toľko, veľa energie vyjde nazmar na odstránenie vody, vzniká veľa dechtu a zanáša komín, to kúrenie máš drahšie ako plynom ja komín takmer vôbec nečistím a to už roky nie 4 mes. len kontrolujem a je stále čistý, treba správne kúriť aby cez komín nešiel dym, ten nech prehorí vo vložke , no pri kúrení mokrým drevom nedosiahneš vysokú teplotu
Odpovedať
@duzu To si ani netrúfam odhádnuť akú by som musel mať dreváreň na uskladnenie môjho dreva podľa tvojich predstáv. Ja skladujem metrovicu poukladanú v štósoch voľne vonku zvrchu zakrytú plechom. Z toho na zimu pripravujem do drevárne cca 20 prm triesok .
Odpovedať
Profilova fotka
Z vody oheň a výkon nikdy nebude, ja len toľko k tomu...
Odpovedať
@beginner7 Tak to vôbec nemáš pravdu ako robili starý ľudia s drevom. To čo popisuješ sa hodí skôr na dnešnú dobu, keď je plno mechanizácie a nepíli sa všetko ručne a nesťahuje na koni ako sa to robilo ešte pred 45 - 50 rokmi. Ono potom aj na to polienko sa ľudia dívali inak.
Odpovedať
@viktor811 ak by si ho mal uskladnené tak , stačí ti polovica,ale nie triesky to zblkne ako fakľa, na dvore ti bude vždy moknúť treba aspoň poriadny prístrešok.
Odpovedať
@duzu Ja regulujem intenzitu horenia na 90 % prísunom vzduchu a kvalitou dreva a len z 10 % kusovosťou. Teda nie naopak ako mi doporučuješ. Skoro vôbec mi nezáleží na tom či do pece priložím špalíky nasekané z konárov, alebo kusové triesky, pokiaľ zostane zachovaná priedušnosť pahreby.
Odpovedať
je to tak,čím vlhchšie drevo tým slabšia výhrevnosť a následné tvorenie sadzí v komíne.Pri mokrom dreve je otázka času,kedy príde k vznieteniu sadzí a potom to nebude sranda,lepší prípad vyhorí,horší môže roztrhnúť komínovú vložku a k požiaru je potom len na krok.Je to individuálny proces v dlžke takého javu ale určite nastane,keď sa komín nečistí. A decht kefou nevyškriabe nikto. Veľa záleží aj na škrtení prívodu vzduchu,kto chce dlhšie udržať tlenie si takto špiní komínovú dieru omnoho rýchlejšie.Preto prívody vzduchu by mali byť otvorené naplno,hoci drevo rýchlejšie horí ale nie je taká pravdepodobnosť tvorenia sadzí na stenách vložky.Keď je už ohnisko+komín riadne vyhriaty a pridávajú sa hrubšie polená,nie je problém aby teplo nevydržalo aj cez nočné mrazy vonku. @miskoajanka si aj z beginrom zakuruj ako chceš a čím chceš,keď to beriete takto odľahčene,ale nech nie si večer v Krimi novinách,že zase niekde vyhorela strecha.
Odpovedať
@viktor811 horenie sa má regulovať podľa teploty spalín a len horúcim vzduchom v akej peci spaľuješ triesky? daj to do vložky a vyrazí ti sklo
Odpovedať
@duzu To akým spôsobom by sa mal vzduch do pece na drevo predhrievať aby bol horúci, elektrikou, alebo plynom? Však v peci sa predhreje najoptimálnejšie a bez strát. Ináč, keď si v inej téme spomínal fyzikálne zákony tak aj tu platia. Totižto horenie je exotermická reakcia a čím sú vstupné látky chladnejšie tým horenie je dokonalejšie t.j. reakcia je posunutá na pravú stranu.
Odpovedať
@viktor811 studený vzduch ide pod rošt priamo z miestnosti ,alebo z exterieru, horúci sa vytvorí v plášti a privádza sa do vnútra ohniska. zatiaľ je najdokonalejšie spaľovanie dreva v splynovacom kotli, tam sa vytvorí najviac plynov nedokonalým spaľovaním v jednej komore studeným vzduchom, -prebieha ako pri výrobe dreveného uhlia a následne sa spaľuje pri vysokej teplote v druhej komore , no to nie je pre mňa , nie som kurič na úväzok,s kotlom som skončil pred 20r., ešte tak obšas pre potešenie do vložky, na kúrenie mám el kotol a vôbec ma netrápi že mám vysokú spotrebu, tak isto ako niekoho že má Ferari, to je tiež stratová investícia ako všetok majetok.
Odpovedať
@duzu Ešte tak, že v komíne by sa vzduch predhrieval, to by som bral, ale tiež je otázkou či by teplotu spalín nebolo vhodnejšie využiť priamo na vykurovanie.
Odpovedať
@viktor811 v komíne je už nie tak vysoká teplota ako v plášti, niektoré vložky majú dvojitý plášť a vzduch sa ohrieva v ňom v tirolských peciach sa využívajú i tebou spomínané spaliny na vykurovanie v ťahoch pece, to sú ale investície od 10 000 Eur a hmotnosť pece i 4 tony a dom sa musí postaviť okolo pece
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?