Aké elektrické kúrenie?

Dobry den, Prerabam RD v okoli Ziliny a riesim kurenie. nemam moznost pouzit plyn. Taktiez nemam k domu ziadne vypocty a neviem sa sam spravne rozhodnut ake kurenie pouzit s ohladom na obstaravacie naklady, ale samozrejme aj pravidelne platby za spotrebovanu enegriu. Presiel som niekolko debat ohladom podlahoveho kurenia (rurky s rozvodom vody +EK/tuhe palivo, vodicove, foliove vykurovanie, …) pretoze to by som chcel. Dom ma 50cm murivo s 5cm zateplenim (mineralna vata). Strecha bude mat 30cm izolaciu (mineral vata). Obytna plocha domu je 150m2, ale z toho bude cca 18m2 technicka miestnost a komora. Dakujem Igor
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
izolácia je nedostatočná, na elektrické kúrenie zabudnite. Po plyne je najlacnejšie kúrenie peletkami. Kotol, aku nádrž, podlahové kúrenie, vnorený ohrievač na vodu alebo prietokový.
Odpovedať
Profilova fotka
@tulko22 bez udaj k nejakej rade nedojdes. Mas aspon orientacnu spotrebu doteraz ? Vsetko zavisi od rozpoctu. Na dom s vysou stratou sa hodi npr tepelne cerpadlo, ale lacna zalezitost to nie je.
Odpovedať
@jan45 zateplenie nie je este realizovane. ake je podla vas dostacujuce, resp potrebne
Odpovedať
@jan45 podla vas ake je vhodný typ muriva a ake zateplenie na pouzitie ele. kurenia. dakujem
Odpovedať
@majkoj predosle udaje neexistuju. ide o komplet rekonstrukciu stareho domu, kde sa kurilo len tuhym palivom v kazdej izbe
Odpovedať
Profilova fotka
@tulko22 vsak keby si vedel kolko sa spalilo bol by to zaciatok :)
Odpovedať
Profilova fotka
teraz máte potrebu okolo 20kW, po zaizolovaní to môžete stiahnuť na 5kW, bez rekuperácie to pod 5 nestiahnete. Ale začal by som projektom.
Odpovedať
Profilova fotka
@sharky369 typ muriva nerozhoduje, je potrebné dosiahnuť TS také, že náklady na el. k. sú prijateľné.
Odpovedať
@jan45 a ake su prijatelne straty pre elektricke kurenie?
Odpovedať
@korim prijatelne straty su take, ktore si schopny a ochotny zaplatit.
Odpovedať
Profilova fotka
@korim otazka znie inak, ake naklady na vykurovanie su pre teba prijatelne. Pripadne aky odber ti povoli dodavatel.
Odpovedať
Profilova fotka
@korim predbehli ma predošlí prispievatelia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 napisal: "izolacia je nedostatocna, zabudnite na el. kurenie"... Cakal som, ze napisete nejake cisla, lebo takto je tato debata dost subjektivna, vsak? To, co je prijatelne pre mna nemusi byt pre ineho. Mozno pre @tulko22 je kurit elektrikou prijatelne... Existuje nejake cislo, za ktorym je kurenie elektrikou v porovnani napr. s plynom uplna hlupost? Napr. pri TS pod 5 kW je to pomaly uplne jedno cim kurite? Sorry ze sa tak pytam, ale odpoved odbornika pomoze. Dik.
Odpovedať
Profilova fotka
@korim toto nie je fórum ne odborné posudky, je to o tom, čo je pre koho prijateľné. Asi základné kritérium je cena za kW, a zriaďovacie náklady. Tu je plyn a pelety porovnateľný, el. je asi 2,5x drahšia. Ale pri zaizolovanom dome so stratou 5kW už náklady na zriadenie plynového kúrenia sú podstatne vyššie ako priamoohrev el. Napriek tomu turbulencie v cene el. energie a nemožnosť alternatívy ma vedú k postoju, že by som volil kotol na pevné palivo ak nemám plyn. Aku nádrž s el. ohrevom ako rezerva (alebo naopak) pokladám za bezpečnejšiu ako priamoohrev.
Odpovedať
@jan45 alebo fotovoltaiku... ;) http://tech.sme.sk/c/7010377/energiu-...
Odpovedať
Profilova fotka
@korim existuje a to ked navratnost ineho ako elektrickeho kurenia presiahne jeho zivotnost :). Lenze pokial opytujuci nepozna udaje ako merna potreba tepla (bud z EC alebo odhadnute zo spotreby), je tazke radit nesubjektivne, to su potom len dohady.
Odpovedať
Riesil som podobny problem a rozhodol som sa pre infracervene kurenie. Su to take panely na strop alebo stenu.pozri napr. F. Fontes,redwell,.....plyn som nechcel a toto kurenie je co sa tyka spotreby na porovnatelnej urovni ako plyn.bezis potom na tarifu 20 nt a 4hod vt. cim setris na spotrebe aj ostatnych zariadeni.dom mam celkom velky,zatepleny nic moc a platim 140 eur mesacne pricom aj ohrev vody je el. ,varenie...nelutujem toto rozhodnutie
Odpovedať
@marcuso odkial mas, ze je to na porovnatelnej urovni ako plyn?
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter ale vsak SPOTREBA bude rovnaka, lebo je to rovnaky dom. Akurat CENA je 3x taka :P
Odpovedať
@majkoj he?
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter vsak dobre napisal, ci kuri Infra alebo plynom spotreba v kWh bude rovnaka, nie je dovod aby bola ina. Akurat cena za kWh z plynu je 3x mensia :)
Odpovedať
ak by kuril tepel.cerpadlom,tak by sa dostal na uroven ceny plynu,mozno aj nizsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@marko337 za predpokladu, ze nema TC vzduch voda :) a ma kopu penazi na TC :)
Odpovedať
@kriloter Urobili mi porovnanie. Ani elektrikar co to montoval neveril ze to vykuri dom. Prikon infra na cely barak bol spocitany na 7-8 kwh. Uz tym kurim nejaky ten rok a uplne vpohode.ucty okolo 140 eur na mesiac a v tom je komplet domacnost a ohrev teplej vody bojkerom 4 cl.domacnost. A to nemam ziadnu izolaciu v strope nad nevykurovanou pivnicou.steny len 250 ytong s izol. 8-10 cm. strecha 24 cm izolacie. dom 150 m2 uzitk.plochy 2 podlazny s pivnicou.ja myslim ze uplne v pohode vzhladom na skutocnosti, kurim na 22 st. Aby zena nezamrzla :)
Odpovedať
Profilova fotka
@marcuso porovnali ti s cim ?:-) kuril si pred tym plynom ?
Odpovedať
Nie nemal som ziadne kurenie,bola to chata iba s krbom.Urobili mi prepocet kolko spotrebujem.taktiez som si daval robit nejake prepocty s projektantom na plyn a tepelne cerpadlo.Bolo by zaujimave vediet realne kolko by ma to stalo keby som kuril teraz plynom ale v reali to nemam porovnane. Ale keby som tam mal klasicke el.kurenie tak by to bolo omnoho viac. Viem to porovnat iba tym kolko platim za elektriku,zda sa mi to v pohode ci 140 e je vela podla teba ked je v tom vsetko?
Odpovedať
@majkoj Porovnania iba na papieri
Odpovedať
Profilova fotka
@marcuso nebolo by to viac, nema ako. Klasicke elektricke kurennie ma ucinnost 100 percent. Takze ak by infra malo mensiu spotrebu, muselo by to byt perpetum mobile. Ale pani velmi radi urobia vypocty, hlavne ked sa to neda porovnat :-). Viacero studii potvrdilo, ze je to blud. Dom totiz ma pri rovnakych rozdieloch teplot, rovnaku stratu, bez ohladu na to cim sa vykuruje. Ci je to vela musis vediet Ty, ja Tvoj dom nepoznam, ja platim za vykurovanie 200e. Rocne :-).
Odpovedať
@majkoj no z mojej skusenosti si myslim ze tam rozdiel urcite je. Ked si pozeram tabulky, kde su sice porovnavane nejake domy...ale priamoohrev el.energiou je jednoznacne najdrahsi a mal by som sa podla tych tabuliek (nie tabuliek predajcov infrapanelov) pohybovat urcite medzi 2000-3300 eur co mi teda nehrozi. Platim nejakych 140 eur, rodicia v panelaku platia len za elektriku 30 eur na mesiac a to maju plyn na varenie, ja navyse ohrievam vodu v el. kotly a varime na platnickach co je teda dost neefektivne takze na kurenie odhadujem ze moze ist okolo 100 eur mesacne takze som na nejakych 1200 eurach. Zdaleka netaham na tabulkove hodnoty porovnatelnych domov. Myslim ze ten rozdiel vznika hlavne preto, ze ide o iny system vykurovania a to salavym teplom a nie konvekcnym.....viem ze to vela ludi spochybnuje a bla bla.... Odbornik na kurenie niesom ale skusil som a podla mna to funguje. Nasiel som inak aj pozitivne aj negativne ohlasy ked som troska po internete bludil ale negativne hlavne od ludi co to nevyskusali. Tak neviem....asi nech si kazdy urobi vlastny nazor. Myslim si ze predajcovia si to prikrasluju viac ako je skutocnost a ty co to zhadzuju s tym nikdy neprisli do styku. pripajam link ktory sa mi zda ze nepreferuje jeden konkretny typ vykurovania http://www.elektricke-topeni.cz/12,0,...
Odpovedať
@marcuso Taký dom môže mať TS okolo 7-8 kW, takže elektrikárova neviera je vlastne jeho nevedomosťou. Aj keby ste mali konvektory z Baumaxu po 25 €, tiež by stačili s celkovým výkonom 7-8 kW. Mne zas hlavný oblastný technik el. nechcel veriť, že by stačili pre taký dom len 2 kW. Váš dom je taká klasika ako väčšina novostavieb. To, že je v dome 22°C ale vždy zožerie rovnaké množstvo elektriny - je jedno, či ho dodáte sálavo alebo nejako inak. Iný je pocit pri tom. Drevom zrejme neprikurujete, však?
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?