Aké by bolo najefektívnejšie vykurovanie?

Ake vykurovanie by ste mi odporucili na dany typ domu? Nejak sa nedokazem vysporiadat s touto otazkou a ani sa sam rozhodnut. Mozno sa tu najde niekto kto by mi vedel poradit. Vas nazor a skusenosti. Pomohli by ste mi vasou skusenostou. Takze nieco k domu : Obytná plocha : 185,35 m2 Pri vonkajšom murive : 30 cm HELUZ 25 cm EPS NEO Tepelnotechnický výpočet uvažuje s vnútornou teplotou 20°C, pri každom zvýšení teploty o 1°C sa potreba tepla na vykurovanie zvýši cca o 6% . TEPELNÁ BILANCIA Tepelné straty Tepelné zisky Straty prechodom cez konštrukcie Solárne zisky kWh 9091 kWh 5499 Straty vetraním Interné zdroje tepla kWh 582 kWh 1911 Stupeň využiteľnosti tepelných ziskov : 92% Suma straty Suma zisky kWh 9673 kWh 6837 Potreba tepla na vykurovanie kWh 2837 kWh/m2/rok 15 Vykurovací výkon: W 3043 kW 3,04 W/m2 16,4 V dome je vsade navrhnuta podlahovka. Plynovu pripojku som nerobil. Hodnoty su neni az tak vysoke a preto sa neviem rozhodnut ci ist do elektrickeho kotla, alebo kotol na tuhe palivo/ peletky. Co je menej narocnejsie, menej poruchovejsie. Vyhody/ nevyhody. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Tak pokud nemáš plyn a chceš pohodlné topení tak elektrokotel, výkon by ti měli spočítat topenáři. Kotel na tuhá paliva byc nepořizoval. A 20st je dost málo na obytnou plochu, počítej min 22st...
Odpovedať
20 je malo, to je jasne. Len ci nebude to vykurovanie elektrikou prilis nakladne ako pri peletkach napr. Kotol na tuhe palivo je predpokladam drahsi, ale mozno zas to vykurovanie by bolo lacnejsie. Elektrikou by sa dalo vykurit dom aj v neskorsich hodinach, kedy by bola lacnejsia.
Odpovedať
1. Stupeň využitia tepelných ziskov 92% - zabudni na to. Absolútne nereálna hodnota, to by musel byť "systém s automatickou dynamickou reguláciou vykur. systému"! Taký systém s teplovodnou podlahovkou (a jej zotrvačnosťou) samozrejme nedosiahneš. Uvažujme skromne 30%, t.j. zisky cca 2MWh. 2. Na energiu na kúrenie cca 7,5 MWh (9,6-2) ročne Ti stačí el. kotol. Plus príprava TÚV cca 2MWh, celkom cca 9,5MWh. Ročné náklady na vykurovanie a prípravu TÚV (el. sadzba DD5) cca 1200EUR. P.S. Ak nemáš hlhoko do vrecka a ctíš technologie 21.storočia, pouvažuj o tepelnom čerpadle. Zaplatíš cca o 2.500-3.000 EUR viac ako za riešenie s el.kotlom, ale ročné náklady budú na úrovni 500 EUR! Návratnosť za 5 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros58 vyborne! este doplnim tieto naklady sa tykaju systemu vzduch voda, pri voda voda je to polovica, pri zem voda tak okolo 380E
Odpovedať
Toho cerpadla sa popravde trosku bojim. Ci sa nahodou nezacne po 10 rokoch kazit. V lete budem TUV ohrievat solarom, tak neviem ci to tepelne cerpadlo neni zbytocne. Pre tieto dovody som ho vynechal a tie ceny tepelnych cerpadiel sa mi zdali dost vysoke ako napr. obyc. kotol na pelety. Dal by sa ten el. kokol potiahnut v zime fotovoltaikov, bolo by to mozne? V zimnom obdoby slnko moc nesvieti, tak mozne to asi nebude a rovno som si aj odpovedal na otazku. Vy by ste sa teda radsej priklonili k elektrike ako ku kotlu napr. na to tuhe palivo.
Odpovedať
@stinger11 Ten pokec mas z projektu? Pekne vypisana bilancia, len mi tam chyba presne napisana tepelna strata pri -X°C. Ale asi bude pod 3kW - kedze taky ma byt instalovany vykon kurenia. Na rozdiel od @maros58 nevidim problem v tej bilancii. Slusne velke trojsklo, vhodne orientovane k slnku, k tomu rekuperacia a zisky 4 clennej domacnosti.. Preco nie? Bilancia presne na pasiv. (az tak presne to vychadza 2837/185,35=15,3, ze sa mi to nechce ani verit) :-D :-D :-D Velmi vhodne na kurenie elektrinou podla vacsiny miestnych diskuterov (strata pod 3kW). Tepelne cerpadlo pre tento dom je holy nezmysel. Teda ak ta zaujima nejaka navratnost. Takisto si kludne skrtni plyn a pelety (kvoli zbytocne velkym a nenavratnym obstaravacim nakladom) a akykolvek krb. Zostava ti elektrina (podlahovka - teplovodna, elektricka, konvektory, infrapanely), pripadne nejaka mala kachlova pec, ak fandis ohnu a salavemu teplu. Dalej je to uz iba na tvojich osobnych preferenciach a ochoty podstupit nejake obstaravacie naklady. Najlacnejsie su konvektory (cely dom do tisicky aj s regulaciou), najdrahsia je pec (5.000+), ostatne je niekde medzi. Zabudol som na nieco??? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stinger11 cena za TC = cene za kotol na peletky. ososbne by sa mi nechcelo, v lete vlacit tony peletiek a uskladnovat to az do zimy (cena v lete je skoro polovicna). solar je fajn vec ale v zime nehospodarne, takze je to dost draha investicia na to ze sa oplati tak 7 mesiacov v roku - treba si vyratat navratnost, a co sa tyka TC, napriklad Copeland - znackovy vyrobca udava zivotnost 30 rokov, to tusim neudava ziaden vyrobca plynovych kotlov. Priamovyhrev - elektrokotol je sice lacnejsie riesenie ale prevazdkove naklady su skoro 5x vyssie pri dnesnych cenach. Fotovoltaika na Elektrokotol pri prikone napr. 6 kW je tiez poriadna palka. Tak si treba asi pri kazdom zratat navratnost a rozhodnut sa podla toho, nie podla strachu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado svokrovci maju podla papiera pasiv - strata 3 kW, rekuperacia, trojsklo, juzna orientacia, izolacia 30 strop, 20 steny, atd, atd - skutocna spotreba 3 clennej domacnosti - 8000 kWh/rok. Niekedy je realita ina, ako to co je na papiery. Hlavne ak ide o uzitkovu plochu viac ako 80 m2. ;-) Teraz mi ruky nohy bozkavaju ze som ich na to TC prehovoril.
Odpovedať
@jan_fejes Podľa uvedených hrúbok izolácií - ťažko môže ísť o pasív. Už papierovo a takto zdiaľky.
Odpovedať
Neviem prečo sa bojíš tepelného čerpadla? Alebo skús otočiť kartu. Solár nechaj na pokoji a ušetrené finacie dáš do tepelného čerpadla. Okrem prípravy TÚV získaš aj na vykurovaní! Príklad orientačne: 3 mesiace v lete Ti bude TČ pripravovať TÚV s COP=5, t.j 1,0 kW berieš zo siete a 4,0kW si "požičiaš zo vzduchu". Či slnko svieti, alebo nesvieti. 6 mesiacov v roku jar-jeseň budeš pripravovať TÚV (a prikúriš aj podľa potreby do podlahovky) s pomerom COP=4,0 t.j 1,0 kW z el.siete a zvyšok 3,0kW si požičiaš zo vzduchu. 3 mesiace v zime kúriš a pripravuješ TÚV s COP=3,0. Tie hodnoty COP samozrejme závisia od vonk. teploty, rozdelil som to orientačne na sezóny. Poznámka: na TČ vzduch-voda dnes nie sú žiadne ložiskové komponenty, kompresory sú scroll typu. Ďalej systémy sú invertorové, s riadeným výkonom. Fungujú napr. ako automobil, na 1/4 plynu, na1/2 plynu resp.v zime na plný. A ešte k financiám: prínos soláru na prípravu TÚV ročne neprekročí 200EUR (bežná rodina 3-4 osoby, bežná spotreba TÚV). S tepelným čerpadlom to máš ročne 700EUR k dobru. Porozmýšľaj.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr energeticky certifikat to uvadza - 15kWh/m2/rok, plocha 200 m2. Preto hovorim ze papier znesie vsetko, no realita je casto niekde inde.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros58 okrem toho nepotrebuje ziadnu klimu, v lete prepne reverz a pekne a lacno chladi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan_fejes Ak je 8000 kWh celková spotreba elektriny, tak by to sedelo, nie? Kúrenie a TUV zhruba po 3000 kWh, ostatná 2000 kWh. Ale pre možné pasívne domy rátať potrebu tepla pomocou slovenskej normovej metodiky nie je správne... Možno tým to bude. Tam papier fakt znesie všeličo...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Spotreba elektriny bola 3000 kWh, tych 5000 kWh usetrilo TC pri kureni, chladeni a TUV. Prave o to ide, niekto pouziva slovensku nomenklaturu, niekto nie a potom porovnavame hrusky s jablkami.
Odpovedať
Trosicku mi uchadza pointa stavat "pasivny" dom, ked si don mam dat na kurenie hracku za 6000€ (plus podlahovka).. Nie je to malinko v rozpore so vseobecnym nazorom, ze uber na kotle, pridaj na izolacii? :-D :-D :-D A to sme este nenacali temu, ako je nastavovanie, ci poruchovost tejto drahej hracicky...
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado dolezity je ale pomer medzi investiciou do kurenia k izolacii, lebo nejde o pomer 1:1. Kurit, chladit, kupat sa musi aj v pasivnom dome a chce to kompromis medzi energiami a zateplenim. neda sa dat vsetko do zateplenia a nic do energii. Ale je to naozaj vec nazoru, kto co preferuje a kedy sa mu to vrati.. Minule sa ma pytal clovek ktory kuri len svieckami v takmer nulovom dome, ci mu neviem poradit ako odobrat teplo z vody po osprchovani.. Na zateplenie dal takmer 30 tis E a teraz riesi zbytkove teplo z odpadovej vody :) Takze ako hovorim, mohli by sme o tom diskutovat donekonecna. :-N
Odpovedať
@jan_fejes Tak mu poraďte sprchový výmenník, stojí 200 €. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr poradil som mu psychiatricku liecebnu :-D ale dakujem za radu, celkom zaujimavy produkt.
Odpovedať
Takto sa mi to paci... nech sa to tu trosku rozbehne a clovek ma hned uplne ine myslienky, ktore som potreboval. Pred hodinou by som este tvrdil, ze neni nad solar v lete...Tepla voda zadarmo... sice ten pociatocny vklad je vyssi... No prejdime k domu. Na obr. je zateplenie 20cm a Heluz 30.Preto mozno nespada do kategorie pasiv. V projekte boli zakladne vypocty, ktore neboli az take zle, ale chcel som sa posunut dalej. Dostal som echo s modrej strechy, aby som si dal spravit projekt v PHPP a aby sme tie cisla posunuly na este nizsie hodnoty. Tak preco to nevyskusat. Nedal som sem vsetky vypocty, ale len okrajove. blacksr mozno je to fakt okrajove a pasiv to nebude...viem, ze mas slusne vedomosti a vyznas sa v com odcenim kazdu radu.Napokon sme skoncili na: okennych certifikovanych ramoch AWS112 Schuco hodnoty zasklenia : Ug min. - 0,6 g hodnota min. - 0,54 (musim uznat, ze tie okna su strasne velke, ale mam krasny vyhlad. 7820x2500 a 4430x2500 su rozmery okna v dennej casti) oddelenia spodnej časti okennej konštrukcie materiálom PHONOTHERM 200 cca s hrubkou 120mm Riadené vetranie s účinnosťou min. 88% podľa certifikátu PHI ( min. Atmos 175 DC od Fy PAUL) izolácia obvodovej steny 25 cm EPS NEO izolácia podlahovej platne : pod betónovou dekou 10 cm XPS, nad dekou 20 cm EPS NEO 100 izolácia strechy v hrúbke min. 44 cm. XPS izolaciu zakladov po vysunutu konzolu o hrubeke 25cm. betonova platna hrubky 20cm bude 500mm vysunuta. Neviem ci ste si to vsimli, je to taka anomalia, ale sam som na to zvedavy. Chcem najst tu najlepsiu moznost. Ked nad tym uvazujem a fakt si to spocitam, tak kvalitny peletkovy kotol k tomu solar ma bude stat tak isto ako napr. cerpadlo Vzduch/voda. Lenze kto mi zaruci, ze ak bude vonku -15 tak to nebude tahat ten elektrokotol a spotreba na vykurovanie sa zvysi. S toho co som cital je moznost, ze by mi stacilo tepelne cerpadlo vzduch/voda a uz nic neriesit ohladne solaru atd... a mat pokoj. Davat krb do dennej casti pre istotu koli obdobiu ked bude vacsia zima a cerpadlo to nepotiahne je tiez moznost, ale chcel by som sa jej vyhnut. Ma niekto z vas skusensti s TC vzduch/voda pri nizsich teplotach?
Odpovedať
@stinger11 Tepelné čerpadlá vzduch-voda sú funkčné do teploty -25st.C, kompresory pracujú do -30st.C (spomínam DAIKIN Altherma,Mitsubishi Zubadan). Ako pozerám vyššie, čím všetkým to vnútro obstaváš, tak ti s rezervou stačí TČ s nominálnym výkonom 6kW. Pokiaľ túžiš po krbe (peletové kachle), zariaď si normál teplovzdušný ako doplnkový zdroj, máš poistku v prípade výpadku el.energie.
Odpovedať
Profilova fotka
@stinger11 pri tom čo tu uvádzaš naozaj skús pouvažovať nad tepelným čerpadlom.
Odpovedať
Profilova fotka
@stinger11je mozne ze cerpadlo zapne elektrodoohrev, ked bude vonku -15, ale treba si spravit statistiku. kolko dni je v zime pod -15 v okoli Nitry. Tento rok este ani raz, minulu zimu mozno 5x. a ak bude system osadeny akumulacnou nadrzou, co doporucujem, aj z ohladom na vyrobu TUV, v noci ked klesne drasticky teplota, bude odoberat system teplo z nakakumulovanej nadrze, ktora sa nabila pocas dna, kedy bola teplota ovela vyssia a elektoohrev sa nespustil. Tympadom je mozne, ze pocas zimy bivalentny zdroj vobec nezapne.
Odpovedať
No znie to dobre. Ta zima tu neni zase az tak kruta a teplota neklesne pod -15. Ak by som nad tym fakt uvazoval mohol by som sa vyhnut solarnemu zariadeniu na ohrev TUV v lete a tym padom by som usetril. MA niekto skusenosti aj s nakladmi na zariadenie vzduch-voda? Zajtra mam v plane navstivit aquatherm na AX Nitra a trosku sa poobzerat po tych TČ
Odpovedať
Ahojte už nejaký čas študujem MS a snažím sa nájsť všetky info no žiaľ som technický antitalent ktorý sa rozhodol dať si postaviť dom. Vážim si info od všetkých prispievateľov ale odpoved na "tu moju" otázku neviem nájsť. Aké najoptymálnejšie kúrenie v mojom prípade? Drevodom euroline bungalov 567 s garažou 16x9 betonova platnňa - orientácia JV. Okná euro trojsklo 0,7 -cca 16 m2 Po prečítaní vaších rôznych príspevkov som sa dohodol s firmou na: Zateplenie zákl. dosky - 200 mm podlah. polyst. Slkadba steny : /zvonku-dovnútra/ : -podkladový penetrák,2mm ryhovaná omietka silikón. -3mm lepidlo + sieťka -200mm zatepľovací EPS -12mm OSBIII.doska PD -140mm konštrukčný hranol lepenec KVH s izoláciou 150mm -vnútorná medzistojková vodorovná výstúž v stene lepenec KVH /každých cca 60cm pre spevnenie steny/ -0,5mm hliníková fólia +prelepované spoje AL páskou -12,5mm sadrokartón+tmelenie+brúsenie+náter Strop 400 mm Nobasil Lokalita Žilina a na pozemku mám všetky siete cca 4m od stavebnej čiary. Naozaj všetkým prispievateľom ďakujem vopred. Martin
Odpovedať
Profilova fotka
Realne hodnoty 7kW TČ vzduch-voda... Napr. http://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-c... Spolahlive cerpadla s 5 rocnou garanciou na kompresor, spicka na trhu... http://www.ecotechnologies.sk/tepelne...
Odpovedať
@manki V Tvojom prípade máš tých možností viac. Dom bude mať tepelné straty cca 3,5-4kW (hodnoty z hlavy, nepustil som to cez SW) pre -15st.C. Ročná spotreba energia na vykurovanie +prípravu TÚV (cca 4 osoby) bude cca 10MWh (nech sa to lepšie počíta). 1. Z toho si jednoducho určíš prevádzkové náklady za rok: tep.čerpadlo 400 EUR, elektrokotol (radiátory, resp.podlahovka) 1200 EUR, el.podlahovka resp. IRpanely (fólie) 1100 EUR, plyn 600 EUR, pelety 500 EUR (200EUR/tona). 2. Náklady (investičné) na jednotlivé zdroje: tep. čerpadlo (napr.Altherma LT 6kW alebo Aquarea SDF 7kW) do 5.000EUR s montážou, elektrokotol + zásobník do 1600 EUR, atď. 3. Mix investícia + prev. náklady napr. v horizonte 10rokov. tep. čerpadlo 9000EUR., elektrokotol 13600, el.podlahovka, resp. IR verzie 15000 EUR, peletový kotol (kachle) cca 10000EUR, plyn cca 10000 EUR (závisí od ceny prípojky!). takže si sám stanovíšpriority, čiviaczainvestovaťna začiatku alebo znášať vyššieprev.náklady Je potrebné zvážiť nielen lokalitu (pri Žiline, III.klim.pásmo) ale aj situovanie domu, veterné podmienky... Ak chceš vedieť presnejšie hodnoty, ozvi sa mi.
Odpovedať
@manki @maros58 Doplnim bod 3 podla svojich vypoctov: Akumulacna pec, 12 hodinova, len kurenie 6MWh rocne, 3 prm dreva, 100€ rocne, za 10 rokov spolu do 8000€. Infrapanely, len kurenie, do 3000€ nakup, prevadzka lacnejsia cca o 10% oproti el. podlahovke, ratam zase tych 6MWh na kurenie, ZSE DD2, do 900€ rocne, za 10 rokov 12.000€. Obe varianty treba doplnit bojlerom, instalacia+nakup 300€, rocne 4 MWh, za 10r. spolu do 6000€.
Odpovedať
Ďakujem všetkým ... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobry den, prosim o radu aj pre mna. zacinam uvazovat nad TC a riadenym vetranim, aj ked manzel velmi nadseny nie je,kedze mame postavenu hrubu stavbu aj s 2 kominmi. Mame tehlu Porotherm 38ti, na to planujeme izolaciu15 cm, pod strechu pultovu a sedlovu so sklonom8-10 stupnov dame 30 cm izolaciu a pod podlahovku min 10cm izolaciu, dom je orientovany na juhovychod.Okna su trojsklo. mali sme vplane kondenzacny kotol a plus krb na sezonne dokurenie. uz som olutovala tie kominy ze sme dali a krb zatial este nie je. mali sme vplane dat solar na vyhrievanie TUC. no uz aj o tomto zacinam pochybovat. chcem taky system kurenia, kde by sa dalo usetrit nieco viac ako pri kondenzacnom kotli hoc to na zaciatku nieco bude stat. prosim poradte mi aj v pripade vypadku elektriny. dakujem 8-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?