Aké budú naše náklady na kúrenie?

Planujeme stavat domcek tak si dopredu zistujem priblzne naklady. Zatial mame vybrany domcek kde v kataloge pisana celkova uzitkova plocha 219,3 m a obytna 111,9. Na prizemi planujeme podlahove kurenie + krb. Na poschodi radiotory ale nie vsade iba v izba a kupelni. Viete mi priblizne poradit kolko by ma vysli mesacne naklady na kurenie?dakujem
Odpovedať
@nnell25 to zavisi od strasne vela dalsich veci ;-)
Odpovedať
Od akych, vobec sa v tom zatial nevyznam sme iba a zaciatku necham si rada poradit...
Odpovedať
Profilova fotka
@nnell25 nuz, napr. zavisi to od konstrukcnych materialov (tehla, drevo, porobeton a pod.), hrubka izolacia, okna (2-sklo, 3-sklo), izolacia podlahy a stropu, sposob vykurovania, orientacia na svetovu stranu...
Odpovedať
plan je ze sa bude stavat z tehly 38 + zateplenie, ostatne veci zatial neviem
Odpovedať
stacia mi priblizne naklady
Odpovedať
Profilova fotka
@nnell25 to sa naozaj neda ani len priblizne...
Odpovedať
Profilova fotka
@nnell25 ja mam hotovy projekt, viem presne, aky kde bude pouzity material a architekt mi spravil aj vypocet na naklady. ale ci to tak naozaj bude, neviem. tomu hovorim "priblizne naklady".
Odpovedať
Profilova fotka
Kúrenie kotlom na tuhé palivo do podlahovky, teplovodný krb, plynový kotol, elektrokotol, soláry, tepelné čerpadlo ?????? Drevostavba, tehla, porobeton, beton ???? Okná aké? Zateplenie aké? Lokalita aká? Požiadavky na teplotu v dome.... Máš na to celú zimu, naštuduj všetky diskusie na tomto webe i iných...
Odpovedať
hm a mozem sa spytat podla metrov stvorcovych co som napisala je ten dom velikansky alebo taky normalny rozmery su 12,75 x12,31 a je to uz aj s garazou
Odpovedať
Profilova fotka
@nnell25 sorry, ze tretikrat za sebou odpovedam... ja by som radsej postupoval tak, ze by som si povedal, do akych nakladov sa chcem zmestit, a podla toho staval.
Odpovedať
Profilova fotka
@nnell25 rozdiel medzi uzitkovou plochou a obytnou plochou je dost velky, ale to neznamena, ze samotny dom je velky. to je bungalov?
Odpovedať
nie poschodovy so siestimi izbami planovany ale my si ho chcem prerobit na 5 izbovy
Odpovedať
Článok sa načítava...
je to klassik 154 z prodomu
Odpovedať
@nnell25 Ono to závisí aj od toho, koľko m2 budete vykurovať. Voľba na tehlu 38 cm je nešťastná, je lepšie dať 25-30 cm tehlu a nato 25 cm izolácie. Samozrejme, nie je to len o stenách.
Odpovedať
@nnell25 Bez garáže to má 200 m2. Ak dáte skladby konštrukcií podľa normy, bude merná potreba tepla okolo 70-80 kWh/(m2a). Budem rátať s 80. 200 x 80 = 16 000 kWh ročne len na kúrenie V plyne by to bolo pri 100% účinnosti kotla cca 800 € ročne. Plus TUV - podľa spotreby, možno 2000 kWh = 100 €. Plus elektrina a plynomer, elektromer. Za plyn by som ročne odhadovala 1000-1200 € ročne vrátane TUV. Keby bol dom plne eletrifikovaný, kúrenie by stálo: 16 000 kWh x 0,11 €/kWh = 1760 € plus TUV 2000 kWh = 220 € ostatná elektrina (NT aj VT) elektromer 200 €
Odpovedať
Ak date tehlu 38 a na to 15cm eps, k tomu asi 15cm eps do podlahy, 30cm vlny do stropu a okna s trojsklami, tak pri vykurovanej ploche 111m2 budete mat rocnu spotrebu plynu asi 600-800m3. Cize tak do 500eur rocne aj so vsetkymi poplatkami a pripravou TUV. Otazkou je ci ten krb naozaj vyuzijete a ci sa vam vratia naklady na jeho stavbu, plus stavbu komina. Mate pristup k lacnemu drevu a akceptuje spinu a bordel v dome ? Budete ho vyuzivat kazdy den, alebo len obcas cez vikend ?
Odpovedať
Myslim ze krb vyuzijeme a ratam s bordelom v dome. Neboli by sme nakoniec prvy ani posledny co ho budu mat. Chceme postavit dom na cely zivot preto ratam aj s krbom. A podlahove kurenie urcite teiz chcem kedze som zimomravy tip a potrebujem teplo od zeme.
Odpovedať
Ale dakujem za odpovede
Odpovedať
@nnell25 Tak ak ti mozem poradit, daj si podlahove kurenie aj na pioschodie vsade. Myslim, ze je zbytocne kombinovat to s radiatormi.
Odpovedať
Naozaj? A co by to spravilo na spotrebe?
Odpovedať
Na spotrebe sa to prejavi iba trochu. Kotol pojde stale v kondenzacnom rezime a nemusi davat do radiatorov vykurovaciu vodu vysokej teploty. Ale vela sa na tom neusetri, mozno ani nie 10%. Ale ten komfort s podlahovkou je uplne iny ako s radiatormi. Mam to tak a chvalime si. Do noveho domu patri iba podlahovka, ziaden radiator.
Odpovedať
@nnell25 Radiator sa skor nahreje, lepsie reaguje, je kde susit pradlo, ked pride clovek premrznuty moze ho plny horucej vody objimat. Otocis ventil zima, otocis ventil teplo. Ale je to uz minulost. Potrebuje to horucu vodu=energie=peniaze, spati to interier, cirkuluje vzduch, viri to prach, radiatory raz zhniju. Podlahovka=rovnomerna teplota vsade, nizsia teplota vody=energie=peniaze, nevidno to, komfort. Na zaciatku sezony sa zapne, na konci vypne, zivotnost do bezvedomia nove materialy aj cez 100 rokov. Bezudrzbove. S tou rychlostou reakcie regulacie horsie pri tej velkej ploche, to je ako soferovat tank. Ale vyhody urcite prevalcuju nevyhody, ak kurenie v dnesnej dobe, tak podlahovku. A nielen do noveho domu. Ja rekonstruujem a tiez dam podlahovku. Stenove kurenie tiez nie je (ze vraj) na zahodenie, tam ide este chladnejsia voda ako do podlahovky=energie=peniaze (..zas to len pri nakladoch konci,,ale pre mna presvedcujuci argument :-) ), pri zachovani teplotneho komfortu, cim sa dostavaju do zorneho pola na vykurovanie solarne hracky. Nie priamo aby vytapali solary, ale napr. cez nabitu AN.
Odpovedať
waw toto je super informacia a je asi rozhodnute ze podlahovka bude vsade ci uz bude taky alebo onaky dom.
Odpovedať
Niekomu staci 110 m2, inemu aj 220 malo. Vyberajte podla potrieb rodiny. Nedat kurenie na chodbu nieje asi naj napad, bude sa ti tam tahat teplo z vykurenych izieb aj z prizemia a kotol bude vkuse dokurovat na pozadovanu teplotu v izbach a na prizemi.
Odpovedať
@nnell25 To si len myslim. Nie ze ma budes mat za nejakeho odbornika na kurenie, len moj nazor, ja som laik kurenarsky. Do kombinacii radiatorovo-podlahovych a falosnych podlahoviek, 4cestnych a 6cestnych ventilov s 10 cerpadlami a podobnych komplikovanych rieseni atomovo-plazmovych difuznych reaktorov by som nesiel. Cim to bude komplikovanejsie, tym skor sa to dodrbe. Ak trvas na tom, ze chces mat niekde radiator, tak sa myslim vyrabaju 2-vetvove kotly, do podlahovky ti moze hnat 40* a do radiatora na chodbe alebo do bojlera s vymennikom (napr.) 75*. Ale to uz len strielam od pasu, az tak daleko v planovani kurenia este nie som.
Odpovedať
No jasne vsak to este vsetko budem aj tak zistovat a informovat sa.
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor ja by som daval len tie rebriny do kupelni...
Odpovedať
@mom3 ako susiak, to ano., tam este hej, len uz som videl kadeake riesenia komplikovane v kuchyniach a na chodbach cez spiatocky z radiatorov.
Odpovedať
zalezi aj od sposobu vykurovania,mi mame aj plyn a aj na pevne dokonca aj kachlovu sme si nechali ale este tam nebyvame no uz teraz mame minimum inkaso okolo 100€,neviem ako budeme natom ked tam budeme byvat a kolko presne nas bude stat vykurovanie ale urcite budeme davat viac ako mame nech sa radsej vracia ako nedoplatky.... ;-)
Odpovedať
@monyg Buď to máte zle vypočítané, alebo mizerne navrhnutý dom, čo sa izolácií týka. Priadne zatepliť takmer na pasív a stačí Vám len pec alebo len kotol na tuhé. Ťahať plyn je potom úplne zbytočné. @nnell25 "Chceme postavit dom na cely zivot preto ratam aj s krbom." dovolím si poopraviť: Chceme postavit dom na cely zivot, preto dám izolácie 3x viac, než káže norma a môžem rátať len s jedným zdrojom. V poriadne zateplenom dome je komfort a človek nemusí byť otrokom krbu, hoci má len ten. Čiže steny nie 38+5, ale 25+25, strop 40 cm, podlaha 20-25 izolácie, trojsklá. Rekuperačné vetranie. Jednoduchý a takmer bezobslužný zdroj tepla i TUV.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?