Aka teplota vody do podlahoveho kurenia???

Pozdravujem Vas, trosku sa rozpisem sa za co sa uz teraz ospravedlnujem :-) Byvame v rodinnom dome po svokrovi, dom ma 114m2 zastavanej plochy, teda prvych 114m2 su pivnice s dvojgarazou v zemi, dalsich 114 m2 je prizemie, kde je obyvacka, kuchyna, kupelna, ... dalsich 114 m2 je dalsie poschodie, kde nocna cast, teda detske izby, spalna, opat kupelna, satnik....a tak je dalsie poschodie, nastastie posledne, kde je herna, nedokoncene ,,kino" a satnik....cca 45m2. V pivniciach je osadeny radiator v kazdej miestnosti, na dalsich dvoch podlaziach je podlahovka, neviem ako je urobena, material pouzity na jej realizaciu boli PPR rurky - teda rurky bez kyslikovej bariery :-( a na poslednom poschodi je jeden radiator pod najvacsim oknom v miestnosti. Vykurujeme kondenzacnym kotlom Protherm Lev 24 kw, nemame ziadne pridavne obehove cerpadlo ani nic podobne. Rad by som sa teda spytal, na kolko stupnov by mi mal kotol hriat vodu do podlahovky? Pivnice sa len temeruju. Dom aj strecha su zateplene, aspon to je urobene poriadne. Za kazdy napad, postreh budem ozaj velmi vdacny. Dakujem. Peter
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@aeqitas do 35stC
Odpovedať
Kotol ti ohreje vodu podla nastavenia a potreby tepla aby sa ta teplota dosiahla.
Odpovedať
No a to prave potrebujem zistit, to znamena na aku teplotu mi ma kotol nahrievat tu vodu, ktoru nasledne vhana do podlahy? Doteraz som to mal na 55 stup. C, co sa mi po precitani par prispevkov tu zda velmi vela.
Odpovedať
Aha ty si tam nastavujes aku chces teplotu? 55 je vela, nik ti nepovie kolko,kazdy dom sa vykuruje inak, nasa ide teraz 30st do systemu, na spiatocke 25 a v obyvke je 23,8 az moc teplo. Podlaha drevena.
Odpovedať
V prvom rade ti to mal vypocitat ten co ti robil projekt. A potom druhy rad je zdravie. Niektory vedci tvrdia ze viac ako 35 stupnou skodi organizmu.
Odpovedať
Ja mam nastavenu teplotu vody na 28 a bez problemov kurim. Ty tam mas ale kombinaciu z radiatormi a pre ne by to bolo urcite malo.
Odpovedať
No tu teplotu dokazem nastavit no ovladaci kotla, teda priamo na nom, v obyvacke mam termostat, ktorym sa ma riadit vsetko. No mne podla kotla by mala ist teraz do kurenia voda 45st. C, na spiatocke nemam sajnu... Podlahu mame skoro vsade laminatovu, okrem chodby, tam je dlazba. Pochybujem, že niekto nejaky projekt na toto kurenie robil. A ak aj ano, tak sa k nemu nedopatram ani keby som chcel. Radiator je len na poslednom poschodi - plus v pivniciach, ale tam staci ak sa len temperuje, nemusi tam byt 21 st. C. Som zvedavy, pretože som kurenie zapol dnes po prvykrat a znizil som teplotu vody.... tak to nejako odsledujem...ako sa to sprava...co mi to ale pomože, neviem.... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
fu 55st. sa uz aj mne zda naozaj dost
Odpovedať
Profilova fotka
fuha, 55st je veeelmi vela... u nas aj v najvacsej zime mame vodu nieco okolo 42st a inak tak mozno 39 , dom ytong, nezatelpleny, velke fr. okna .... 55st je tak najlepsia cesta ako si velmi rychlo zdegraadovať trubky podlahoveho kurenia....
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd tak ty si druhy extrem.. to mas asi velmi dobre zatepleny NED dom, inak by ti taka teplota nestacila... ved ked sa teplo odovzda, co z toho zostane? aku mas teplotu na spiatocke?? teplota podlahy vykurenej by mala byt okolo 25st... co sa pri takej teplote, ako mas ty , podla mna neda dosiahnut.... tym padom musis mat veeeelmi dlhy nabeh a reakcie podlahovky..
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 teplota podlahy ma byt taka, aby jej vykon zodpovedal aktualnym stratam domu, to nie je nejaka pevna hodnota.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ved ja to dobre viem, preto pisem, ze jedine ak ma nejaky silne NED dom, tak taka teplota moze stacit..... pre vacsinu domov s klasickymi tepelnymi stratami by to bolo maaaaaalicko.... nestacilo by to na vykurenie, alebo by to bolo veelmi nepružne.. Od toho je vykurovacia krivka, aby sa spravala podla strat a vonkajsej teploty...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nám ide v týchto dňoch do podlahovky 25°C. Vonkajšie teploty okolo 0°C. V dome je 22°C. Rozostupy podlahovky sú 15cm a menej. Pocitovo necítiť teplú podlahu (laminát). V kúpeľni je dlažba príjemná, ale nie je teplá. Poznám človeka, ktorý púšťa do podlahovky 50°C a majú doma 23°C. Z hygienického hľadiska by tuším teplota podlahy nemala presiahnuť 35°C. V niektorom dome by ani teplota vody 50°C nevykúrila podlahu na 35°C z dôvodu vysokých tepelných strát. Skúšaním zistíte, akú teplotu vody potrebujete, aby sa v dome udržovala požadovaná teplota. Ak ten termostat v obývačke funguje, tak je to ešte jednoduchšie. Nastav na ňom požadovanú teplotu a čakaj či ju dosiahne. Vzhľadom na použité PPR potrubie by som do podlahy nepúšťal viac ako 50°C.
Odpovedať
Profilova fotka
@trustrk z hygienickeho hladiska by povrchova teplota podlahy nemala byt vyssia ako 29C. Teplota vody s tym suvisi len nepriamo.
Odpovedať
Profilova fotka
@trustrk mylis si hrusky s jablkami... teplota PODLAHY nema presiahnut 28st..ale to neznamena, ze mas kurit vodou 28st.. ak ti nieco hovori odovzdavanie a vymena tepla, taak chapes, ze teplota musi byt vyssia, aby sa mohla odovzdať po celej trase x metrov trubiek + prestupit betonom a zohriať ho + cez podlahovinu prejst a tam ma potom dajme tomu 25st... my sme merali raz teplotu podlahy a kurili sme vodou skoro 40st a podlaha mala 25 :) je to aj o dlzke okruhov a pod.. samozrejme....
Odpovedať
@katrin21 pri -9 mi ide do podlahy 28-29 stupnova voda a vnutry je vyse 22 stupnov..
Odpovedať
@katrin21 Ahoj Katrin, môžeš prosím ťa uviesť, kde som napísal to čo tvrdíš že som napísal? Z môjho príspevku jasne vyplíva, že ak chceš dosiahnuť určitú teplotu v interiéri, tak musíš podlahu zohriať na určitú teplotu. Z toho je jasné, že aj vstupná teplota vody sa bude meniť.V každej stavbe je to samozrejme iné. V mojom dome: teplota v miestnosti 22°C, vstupná teplota vody do podlahy 25°C, teplotu podlahy neviem a voda zo spiatočky cca 21°C. To je pri teplote cca 0°C. Samozrejme pri zmene vonkajšej teploty sú teploty vody iné. Takže nikto nedokáže odpovedať na otázku akú teplotu vody do podlahovky ak nepozná detaily stavby. Pekný večer.
Odpovedať
Profilova fotka
@trustrk no ved si to prave napisal znova :D prvykrat o 15:49 Nám ide v týchto dňoch do podlahovky 25°C. teraz znova: vstupná teplota vody do podlahy 25°C to je straasne malo.. to tak na NED s takmer nulovymi stratami dom, OK... ale na vacsinu domov by to bolo malo nam teraz ide do podlahovky mozno 35st voda... ako kedy, podla vonk. teploty.ale zase vacsinu dna sa vobec nekuri, lebo vykuri a dost, drzi sa to.. mozno 2x do dna zapne kotol ( vratane noci uz)... Pri nizsej teplote vykurovacej vody by sme kurili urcite ovela dlhsie , aby sme dosiahli tu istu tepelnu pohodu, co teraz.. a dlhsie by sme mali nabeh = zimu po vychladeni... @lubomird ale asi nemas nezatepleny dom a veelke fr. okna v kazdej miestnosti a izby mas prevazne juzne orientovane, vsak?
Odpovedať
Profilova fotka
ale s jednym suhlasim, vykurovacia krivka by mala byt nastavena v sulade s typom domu, tepelnymi stratami, ekvitermikou atd.... Len vela ( mozno vacsina) ludi ani straty vypocitane nema, len sa odhaduju..
Odpovedať
@trustrk Spiatocka nemoze mat 21°C ak v interieri je 22°C. Jedine, ak by ta spiatocka isla ku kotlu cez nejaky neizolovany priestor, alebo mas pokazeny niektory z teplomerov.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik asi ma v dome permanente veeela ludi, ktory vydavaju tolko tepla, ze kurit extra nepotrebuje .... :) inak tomu tiez nerozumiem, ako inak by to bolo mozne... este keby mal fakt ten NED NED dom... veeeelmi NED
Odpovedať
@katrin21 @trustrk Ide o to, ze to technicky nie je mozne. To by ta spiatocka odoberala teplo podlahovke a podlahovka priestoru. Defakto by to kurenie vlastne chladilo :D Ja mam pasiv, ale do podlahy mi ide 30-35°C pri 3kW zdroji tepla a 23,5°C teplote interieru. Teplota je zavisla od toho, ako dlho ide kurenie a kolko ide v danom momente okruhov, cim menej, tym je teplota vyssia ale malokedy presahuje 35°C.
Odpovedať
@katrin21 juhozapad a francuzske mam 5,4 x 2,4 a 2x2,4 m a ine velke okna
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird nooo, tak ten juhozapad robi svoje... ked je slnko, duplom ak je okno vacsie, teda viac slnecnych ziskov .... my mame dost stien/okien aj severovychodnych a tam nie su zisky, ale straty... a to je o inom... @supiiik ved ano, ja rozumiem,pisala som o tom vyssie, odovzdavanie tepla po trase ako takej trubkam, betonu + prestup podlahou ( dlazba, alebo laminat) atd...
Odpovedať
@katrin21 par dni teraz slnko skoro ani nezasvietilo...
Odpovedať
@lubomird u nas bolo Slnka dost, ja mam od stredy vypnute plynove kurenie, teplota v obyvacke neklesla vdaka 4-7hodinam slnka pod 22´C, dnes bolo zamracene, teraz mame v obyvacke 21,3´C, ak bude zajtra zamracene, tak pustim na polhodku teplovzdusnu peletovu pec.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird ako kde, u nas cely tento tyzden kazdy bozi den :) krasne bolo.
Odpovedať
@katrin21 krásne je aj u nás ,len už všetko pod bielou 10 cm perinou
Odpovedať
Dakujem Vam za rady a postrehy, no znizil som teplotu vody o 10 st. C, na 45, na termostate nastavil teplotu 21 st. a cuduj sa svete, tych 21 som dosiahol, skusim este znizit, lebo aj tych 45 sa mi zda vela...a uvidim, v utorok ma prist pozret nejaky odbornik, tak dufam, ze aj naozaj bude, ze to nebude jeden z mnohych ,,odbornikov" akych som uz zazil. :-)
Odpovedať
@aeqitas Ahoj. Teplota topné vody do podlahového topení nemá překročit 40 °C. Teplota povrchu podlahového topení zase nemá překročit cca 28 °C. Pokud to umíš takto nastavit a bude to topit, tak máš podlahovku správně navrženou. Nicméně, podle toho popisu je to děláno systémem pokus - omyl, takže nějak experimentuj, protože s tím asi nic jiného bez dodatečných oprav nelze udělat. A není pravda, že teplota podlahy a teplota topné vody souvisí pouze nepřímo. Platí pravý opak - teplota podlahy je přímo úměrné teplotě topné vody. ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?