75m2 podlahovka - tepelne cerpadlo alebo elektrokotol?

Profilova fotka
Ahojte v dome (zastavana plocha 96m2) budeme kurit podlahovkou. plocha na ktorej bude podlahovka je 75m2 (bez spajze, okolia krbu). a neviem ci ma vyznam investovat do tepelneho cerpadla (min. 6tis) alebo dat elektrokotol. ide aj o kurenie aj o ohrev TUV. viem, ze existuju boilery s tepelnym cerpadlom, to je fajn, ale co s kurenim podlahovky? technicku miestnost mam malu takze velku haraburdu tam nedam a pevne palivo nechcem (krb mame v obyvacke). plyn nemame, lebo nie je privedeny ku nam. takze rozmyslam nad elektrokotlom, mozno s zasobnikom na TUV. len neviem ako s podlahovkou. ci treba alebo nie aj zasobnik na vodu do podlahovky, alebo to staci ohrievat priebezne... ocenim ak mi poradite typy elektrokotlov co by sa dali pouzit v mojom pripade. straty domu cca 5kw dakujem za rady.
Odpovedať
zdravim ja mam tiez podobnu situaciu ... rozmyslam som nad teplovodnym krbom s ktorym by som vykuroval a podlahovku a dokuroval elektrickym kotlom. bez zadobnika teplej vody to nie moc bezpecne a so zasobnikom vody je to dost predrazene same ventily atd. tazke navratnost takmer nmozna tak ako je to u tepelnejo cerpadla. kurenari vam tu budu tvrdit kde co ale raz ked vas nieco vyjde o 6-7 tisic euro viac a beriete hypoteku tak vas to vyjde kolko ? 10-12 tis ? tak ci tak budete musiet kupit elektricky kotol co nie je velka investicia 600 euro. skuste si prepocitat ked vam to usetri 60 euro mesacne co som aj prehnal a mate vykurovacie obdobie 7 mesiacov tak navratnost 15-20 rokov ... ak sa nic nepokazi plus samozrejme drevo musite kupit. preto asi radsej napojim na elektrokol podlahovku a dam si kladicky krb do obyvacky a mam pokoj. nic komplikovane, nic nehrozi a mala investicia...
Odpovedať
elektricky kotol vam poradi elektrikar a napoji vam ho priamo na podlahovku cez ten rozdelovac a dajte klasicky maly bojler a mate pokoj. ak date to cerpadlo za 6 tisic a pridu mrazy urcite nebude stihat ... na hypoteku spreplatenim vas vyjde 10 a kym sa vrati investicia ho x krat budete opravovat a pochybujem ci vydrzi 15 rokov co je jeho navratnost
Odpovedať
Profilova fotka
@pitt2701 TC za 6k nie, ale krb za 4k ano ? :) @dorwin vsetko je o tom aku mas potrebu tepla na vykurovanie a TUV mas tie udaje niekde v projekte ?
Odpovedať
@majkoj Zase nei kazdy krb stoji 4k mna vysiel s obkladom max 2500. tu ide skor o atmosferu ze ho clovek chce a rozmysla sdrcom, to nema nic s pragmatickostou.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell aj s kominom ? :) 2k ma stal len komin :) . Lebo ak je vycitka, ze TC za 6k nefunguje, potom to asi nesmiem porovnavat s najlacnejsim krbom a kominom.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak nechces vela investovat, krb mas, domcek je maly. Ak je slusne zatepleny staci ti maly elektrokotol a bojler na vodu. Nepotrebujes ziadne akumulacne nadoby. Nechapem preco komplikovat jednoduche veci. Inak rovnako velky domcek kamarat vykuruje cez prieduchy iba krbom (nechcem tymto vyvolat burlivu diskusiu o skodlivosti prieduchov :).
Odpovedať
@majkoj komin schiedel uni plus liter vlozka kobok liter obostavba s obkladom do 500.
Odpovedať
@dorwin Ahoj. Jestli ten dům ještě nestojí, tak zkuste snížit TZ aspoň o 1 kW. Stačí lépe zateplit strop a trochu posílit izolaci stěn. Já bych rozhodně šel do elektrokotle, u kterého je napojení na podlahové topení triviální záležitost. Tím samozřejmě budete mít nízký tarif po dobu 20 hodin i na ostatní spotřebu. Jestli se jednou rozhodnete méně používat krb, nebo ho vůbec nepoužívat, tak bych si pořídil solidní klimatizaci ( v podstatě TČ vzduch - vzduch ), která podstatně sníží náklady na topení a jako bonus bude chlazení v létě, bez kterého se neobejdete. Leda, že by Váš barák byl v podzemí, ale to evidentně není. :-D O cenách jednotlivých řešení se nebudu rozepisovat, jelikož to každému vyjde ve finále jinak. Elektrokotel bych doporučil THERM 5EL http://www.gas.cz/product/elektrokote... a k tomu nepřímo ohřívaný bojler OKC125/1m2 http://www.gas.cz/product/bojler-draz... Tuto kombinaci mám doma a je to OK. Akorát mám TZ 4,5 kW, což není u Vás problém dosáhnout. Elektrokotel se do podlahového topení napojí na přímo. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell no hej ale mas zadne odvetranie a tym padom dieru v dome :)
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech dom uz stoji a zmeny som spravil, steny z 38cm na 30cm, izolacia fasady z 7cm na 18cm (bude), podlaha zo 7cm na 15cm. kazdopadne super, dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin a tych 5kW bolo pred, alebo po zmene ? A este jedna vec, mas od SSE povolene vykurovanie elektrinou ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj po zmene, ratali mi to uz na planovane izolacie a bolo to 4.8 ci tak nejako hadam to nie je az take zle :) po dokonceni to uz dam normalne a presne spocitat..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dorwin vzhladom na velkost domu a udaje co si uviedol sa mi to zda nejak vela, ked to velmi orientacne porovnavam s mojim :). Pozeram, ze si skoro sused :)
Odpovedať
TC vzduch voda ma zmysel, a nemalo by stat cez 5000. Radsej ozeliet alebo odlozit stavbu krbu. Dalsia vyhoda je chladenie podlahou, a moznost vyhnut sa klime, alebo nutnost klimatizovat iba slabou lacnou klimou vtedy, ked podlahovka nebude stacit. Uprednostnit krb pred TC je nezmysel. @dorwin @pitt2701
Odpovedať
@dorwin Ahoj. Našel jsem fotku, jak ta sestava vypadá. :-)
Odpovedať
@majkoj krb sa v dome nedava iba z dovodu vykurovania :) pre vela ludi plni aj inu funkciu ako zdroj tepla. a krb uz ma!
Odpovedať
@sysell presne tak !!!
Odpovedať
@majkoj krb je v prvom rade atmosfera !
Odpovedať
@jankazb plne suhlasim !
Odpovedať
@pitt2701 Ahoj. Zde je to samý pyroman. :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@praoteccech alebo sami kurenar ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin ahoj, my máme podobný dom, len o kúsok väčší (zastavaná plocha 108m2), kúrime elektrokotlom do vodnej podlahovky, kotol zohrieva aj TÚV. krb ani kachle nemáme. len teda nižšie tepelné straty cca 3kw. tie tvoje sa mi zdajú vzhľadom na izolácie vysoké, hoci ste v chladnejšej oblasti (my sme juh SK). koľko cm izolácie je plánovaných do stropu a aké sú (alebo budú) okná? ak bude krb a budete ho aj využívať a tepelné straty by bolo tak do 4kw, tak nad tepelným čerpadlom je asi zbytočné uvažovať, jedine ak by investične vyšlo povedzme do 4tis. čo asi moc reálne nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
@ups @majkoj teraz neviem, ci mi zle nezratali straty :) som za to neplatil bude: podlaha 13cm EPS strop zatepleny SDK z vrchu 30cm fukana izolacia steny 18cm izolacia okna Ug= 0,59 W/m2K povodna spotreba energie bola 39 kWh/m2 podla projektu a pred upravami
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin no 39kWh/m2/rok je celkom dobra hodnota a to mi k 5kW strate nejak nepasuje, ale to su len pocity :). Ale zase v strope toho mas podla mna malo. Kazdopadne mnozstvo tepla, ktore na zaklade toho potrebujes na kurenie je 39[kWh/m2m/rok]x96[m2] teda 3,7MWh, ak by si kuril cisto elektrinou mas to cca 370€ rocne. Na TUV budes potrebovat rocne povedzme nejak 2MWh co je cca 200€. Ak by si daval TC by platby boli povedzme 150€ za kurenie a 100€ za TUV. Cize rocne by si usetril 320€. TC by stalo niekde medzi 5 - 10 000€. Cize cisto s financneho hladiska je TC nezmysel.
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin tiež mi tie čísla nejak nesedia... vyššie si písal, že do polahy 15cm a teraz 13? ktoré bude skutočnosť? do podlahy daj koľko sa zmestí ak nevojde viac ako tých 13cm, tak vyberaj eps s čo najlepšími vlastnosťami. daj minimálne EPS 150 S, ešte lepší by asi bol šedý, treba pozrieť parametre. okná a steny ok. do stropu určite pridať, 30cm je málo aj tu u nás na juhu. ak by fúkaná izolácia bola moc drahá pri väčšej hrúbke, pouvažuj nad minerálnou vlnou. inak skutočne pri tých číslach TČ nie, zbytočne vyhodené peniaze, ktoré by sa ti vracali povedzme 20rokov (to je len odhad, ale proste bolo by to príliš dlho).
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin @majkoj Čítam a čítam... - a nestačím sa čudovať. Ja mám podlahovú plochu 88 m2, okná 3-sklo (0,6), konštrukcia Heluz Family 30 + zateplenie Baumit 20 cm, v podlahe 16 cm, v strope 40 cm... Kúrim elektrickými rohožami Fénix, ako podporu pre prípad výpadu (a pre atmosféru takisto) mám krbovú piecku 6 kW s externým prívodom vzduchu, TUV riešim TČ Ariston Nuos a pohádal som sa chlapíkom, čo mi robil energetický certifikát ku kolaudácii, lebo mi vypočítal nejakých 57 kW/m2/rok a dal mi "B". Lebo vraj kúrim elektrinou. A @dorwin tuto píše, že už pri 38 tehle 7 cm izolantu na fasáde a 7 cm v podlahe a 30 cm v strope mal v projekte TS pod 5 kW... A tiež ide kúriť elektrinou. 8-) Vysvetlí mi toto niekto...? A keď som bol za chlapom a povedal som mu, že predsa ani vetraním v zime nebudem strácať, tak mi tvrdil, že počítač ho nepustí, že tam má predvolené šablóny a že pre RD ani v programe nemá rekuperáciu (len pre administratívne budovy) a že ani TČ na ohrev TUV nevie v tom programe zohľadniť, lebo to tam nemá...(?) Ale že on osobne je presvedčený, že ak by to počítal nie podľa toho programu, že dom by bol v "A-čku" a TS mám pod 4 kW, že o tom niet čo debatovať... :-D :-D :-D Hlavná vec, že mám CERTIFIKÁT.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom to mas tak, EC sa bud robi poctivo, alebo z fotiek :). Aj ked pan co to robil mne vravel, ze Energeticka Inspekcia to zacina kontrolovat, no neviem. Kurenie elektrinou je ale naozaj problem, pretoze ti (pravdepodobne) nevyjde potreba primarnej energie do A, kedze sa vsetko potom nasobi x2,7 :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj No veď hej, tomu rozumiem, to si mi už vysvetlil... Ale predsa aj dorwin ide kúriť elektrinou, parametre konštrkcií má podobné (alebo aj trošku horšie) a jemu to -papierovo - vychádza a mne nie...(?)
Odpovedať
@leonardom ten co ti robil EC ma pravdu..cela finta je v tom ze aj ked mas vykurovanie v tr.A tak celkova primarna energia je tr.B, lebo elektrika ma koeficient 3 a tym sa to celkovo zhorsuje.Ale to nech ta netrapi.Vykaslat sa na celkovu primarnu energiu, Dolezite je co je vo vykurovani aka je tam trieda. Na margo sposobu kurenia pri mensom a pomerne dobre zateplenom dome.Ja som za jednoduchost, a cim menej elektroniky..ale dnes je v mode ine.Standartne davam do takych domo priamovyhrevne konvertory AEG, alebo Siebel Eltron.je to uplne nezavisle, kazda miestnost ma zvlast termostat..v jednej mas kludne 23 st a v inej aj 17.nabeh teploty okamzity.A ohrev vody riesim solarnym panelom.napodiv len jednym a ono to na 100% funguje..dokonca maju ludia problem teplu vodu aj minut.Ja osobne byvam v rodinnom dome ktory je poschodovy.Dole je svokra, ja som hore. Dom je zatepleny 12cm v obvode +5cm zvnutra.Strop len 30cm..podlaha len 8.Orientovany je na juh.Nemam ani dokonca solar , ale mam malinke kachle..moja spotreba je na cely dom cca 5.000kW a to mam garaz, dielnu.Kurenie je z toho cca 1.700 - 2.000kW a spotreba dreva cca 2m3.Je to jednoduchy system. mam ho uz 9 rokov a ziadna oprava, ziadna vymena, ziadne revizne spravy..nic...vlastne ano..jeden vypinac za 7E na radiatore.Podla mna sa strasne moc kombinuje..az prilis,a zabudol som dodat dom ma uzitkovu plochu 82m2
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom @majkoj tie izolacie 7cm co som pisal boli v povodnom projekte, ja som si to pomenil ako som pisal. V povodnom projekte som mal tiez kurenie TC alebo plyn. kedze plyn nemam a TC je v podstate nenavratne tak ostava elektrina. to ale na tepelne straty vplyv nema. Moc sa v tom zatial neorientujem, ale na celkove naklady na kurenie to vplyv mat urcite bude uz z principu
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?