1000l akumulačná nádoba na nezateplenej povale

Dobrý deň priatelia, riešim zrovna deficit miesta v technickej miestnosti a teda mi napadlo umiestniť akumulačnú nádobu na poval. Viem že tam bude mať asi väčšie TS takže otázkou teda je či to môžem spraviť a aký bude rozdiel v TS medzi umiestnením normálne v dome. ďakujem za rady
Odpovedať
@bufo Myslím, že nejaký malý rozdiel tam bude, ale z pohľadu prevádzkovania a kontroly je nutné mať AN pri kotli.
Odpovedať
@bufo Aký typ kúrenia ideš dávať keď dávaš 1000l akumulačku? Predpokladám že budeš kúriť drevom však? Neviem ako straty, ale zamyslel by som sa aj nad nosnosťou povale, keďže 1000l zásobník plný vody bude aj niečo vážiť ;-)
Odpovedať
@viktor811 Ako to myslíš z pohľadu prevádzkovania a kontroly? Myslel som že už tá doba kedy bol užívateľ otrokom technológii je dávno preč a všetko funguje bezobslužne :-|
Odpovedať
@kajo873 Mám teplovodný krb Hoxter a vodnú podlahovku takže AN treba. To či to zvládnu trámy už mám potvrdené od strechára ktorý mi strechu robil.
Odpovedať
@bufo Ak bude nezateplená povala, bude tam teplota asi ako vonku. AN by mala byť v miestnosti, kde je aspoň +15°C.
Odpovedať
@bufo Tak si osobne myslím že nie je problém, keď poťaháš káble ako máš na ovládanie. A čo sa týka strát? určite to bude horšie ako v technickej miestnosti v dome. Ale ako moc horšie neviem. Prípadne ho dodatočne zaizoluj ten zásobník a hlavne potrubie. Ak by ti malo na streche aj mrznúť (nenapísal si či je strecha izolovaná ale predpokladám že nie), môže byť možno problém hlavne keď nebudeš kúriť v krbe. Potom budeš zbytočne musieť púšťať teplú vodu do zásobníka z druhého zdroja aby ti nezamrzol, hlavne prívody. Teda ak nemáš teplovodný krb ako jediný zdroj tepla a plánuješ s ním kúriť celú zimu.
Odpovedať
@blacksr nebolo by možné tých 15 stupňov nahradiť napríklad 40cm vaty okolo celej nádrže? To už by podľa mňa naozaj nemalo zamrznúť ani nič podobné. Lebo ak by to bolo možné takto riešiť tak mi je jedno aká bude tá nádrž veľká a ako vyzerá..
Odpovedať
@bufo Áno, zateplenie AN sa dá navrhnúť tak, aby mala také straty, ako keby bola v dome.
Odpovedať
@kajo873 Nie nie je to jediný zdroj ale tak nemyslím si že by niečo čo je riadne zaizolované mohlo zamrznúť. Veď keď už si predstavím len takú tú klasickú polystyrénovú krabicu na potraviny ktorá má hrúbku steny 50mm a v nej nič nezamrzne aj keď je vonku.
Odpovedať
@blacksr Takže chlad by jej vadiť nemal...teraz či by to bolo aj technologicky možné...mám na mysli čerpadlá a podobne či nemajú nejaký problém vytláčať vodu do 3 metrovej výšky
Odpovedať
@bufo Nie, 3 m výška neni problém. Záleží aj od množstva rúrok - aký odpor musí čerpadlo prekonať. Obehové čerpadlo v okruhu s krbom problém mať nebude. Obehové čerpadlo podlahovky - záleží, aký veľký je dom, koľko okruhov, ak dlhé, aký priemer rúrok. V projekte by to všetko malo byť.
Odpovedať
@blacksr Don nie je veľký...má 120m2 a okruhov je 12.. Najdlhší okruh mám myslím okolo 70m a rúrku som používal PE-Xa 16x2 od schutz.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bufo bude stačiť jedno z tých najslabších čerpadiel
Odpovedať
@bufo z hladiska kontroly by si mal vediet, ako ju mas nabitu, ak ju mas dostupnu, stacia dva teplomery a kontrola dotykom... ak ju budes davat na poval a dodatocne izolovat, mal by si podla mojich skusenosti dat na nadrz aspon styri teplotne cidla a teploty zobrazovat pri zdroji tepla... inak sa budes muset spolahnut na skusenosti a dochladzovaciu slucku...
Odpovedať
@blacksr Takže sme sa nakoniec dopracovali k verdiktu že to na poval ísť môže? Nevieš mi len tak odhadom povedať aké hrúbka izolácie by bola adekvátna aby som vytvoril fiktívne teplotné podmienky ako keby to je vo vnútri stavby?
Odpovedať
Profilova fotka
@bufo pokial sa do AN nedodava teplo, je uplne jedno kolko tam je vaty, zamrzne to. Vata len rozhoduje o tom ako dlho to potrva :).
Odpovedať
@majkoj Keby to tak bolo tak by neexistovala ani nezamrzajuca hĺbka 80cm pre základový pás či? Je mi jasné že sa teplo šíri žiarením aj vedením ale v našich reálnych podmienkach by to hadam 40cm vaty nepremrzlo. Myslíš si niečo iné?
Odpovedať
Profilova fotka
@bufo veru ci :), pretoze poda dostava teplo od spodu (naakumulovana + geotermalna energia). Ak mas sustavu z ktorej teplo len unika, jej teplota sa vyrovna z okolim. A ked ta teplota je pod nulou... Izolacia len uci aky velky tepelny tok bude, ten tok nezastavi. Samozrejme pokial funguje kurenie, nemalo by sa to stat, ale...
Odpovedať
@majkoj na tom vo vravis veru kus pravdy je 8-) . Kazdopadne pochybujem ze by to zamrzlo za tyzden a tyzden je asi maximum casu co by sa tam nekurilo. Dakujem za rady ;-)
Odpovedať
@bufo "Kazdopadne pochybujem ze by to zamrzlo za tyzden a tyzden je asi maximum casu co by sa tam nekurilo." Tak to veru zamrzne! Odhadnúť neviem, iba vypočítať. Aj čas, ako dlho vydrží do zamrznutia, sa dá vypočítať - ale to je taký titanikový výpočet... najlepšie je tomu s istotou predísť.
Odpovedať
@bufo 80 cm nezámrznej hĺbky znamená, že v lokalite, kde je táto hĺbka takto definovaná, by za bežnej zimy nemala pôda premrznúť hlbšie ako tých 80 cm, ale... Pod Tatrami je bežná hĺbka vodovodného potrubia od 120 do 150 cm (aj viac) a cca 10 rokov dozadu na niekoľkých miestach veru zamrzlo aj to. Ale to bol fakt extrém, -10 °C týždeň vkuse :-) Ak sa na týždeň vyskytne na teplomeri maximálne 0 °C a nebude sa kúriť, tak na ten siedmy deň už by som sa o tú AN veru začínal báť...
Odpovedať
tak zatepliť povalu, priestor sa zíde :-D potom pomôže teplo z poschodia pod povalou
Odpovedať
@dedo758 tak keby je 7 dní taká kosa že je stále pod mulou tak by som už hádam ten elektrokotol vypol a zakúril lacnejšie :-D . Naozaj myslím že sa mi nestane aby som nezakúril ani raz za 7 dní...nehovoriac o tom že nebývam pod tatrami takže teploty okolo 0 sú maximálne čo tu sú.
Odpovedať
@henry_sk Poval som veru zateplovať nechcel ale ak budem musieť tak to spravím no...
Odpovedať
@bufo Do AN sa kúry v kuse. Pokiaľ prerušíš kúrenie na dlhšiu dobu, tak TS sa zvyšujú a teda prichádzaš o výhody používania AN.
Odpovedať
@viktor811 to mi je jasné...mal som skôr na mysli situácie ked nikto nie je doma a temperuje elektrokotol...
Odpovedať
@bufo tak ušetri na zateplení povaly, poriadne zatepli AN, ale daj do nej špirálu s termostatom nastaveným nad 5 st.C aby bola temperovaná v prípade opustenie domu (asi so špirálou zapínať aj obehové čerpadlo) len nesmie vypadnúť istič 8-)
Odpovedať
@henry_sk ro mas veru velmi dobry napad s tou spiralou... len si neviem prestavit ako zakomponovat tu obehovku do systemu spustaneho termostatom nastavenym na 5 stupnov. Asi si mal ma musli taky samostatny ikruh nejaky mensi ze? Aby trubky bedenia nepremrzli.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?