WC napojené na studňu

Chceli by sme WC napojit na cerpadlo a na studnovu vodu. Je na to treba nejake specialne povolenie? Na co treba dat pozor pri realizacii?
Odpovedať
@majki555 ahoj, netreba na to ziadne povolenie. iba sikovneho vodara, ktory vam navrhne typ cerpadla a da dobre rozmiestnenie potrubi. je dobre to urobit tak, aby sa to dalo hocikedy potom prepnut na mestsku vodu, kvoli tomu ak by sa cerpadlo pokazilo alebo by bolo malo vody v studni. my to takto mame urobene a tiez mame tu vodu aj do sprchy a vane.
Odpovedať
ja som rodicom, dal obecnu vodu iba studenu do kuchyne, zvysok je napojeny zo studne (tepla voda, sprcha,zachod,zahrada,pracka), spotrebu mame tým padom par kubikov, co sa spotrebuje pri vareni, a v umyvacke riadu. Samozrejme je mozne pri poruche prepnut, vodu na obecnu a opacne.
Odpovedať
My mame takto nachystane rozvody, ze na splachovanie je spolocna vetva ktora je pripojitelna na mestsku vodu,alebo na studnu, ostatne budem pouzivat mestsku vodu, lebo vod azo studne nebude pitna a nechceme riskovat alergicke reakcie v priprade sprchy alebo prania.... kazdopoadne dost vody sa minie na splachovanie..... budeme mat na ten ucel domove cerpadlo z ktoreho bude napojena vedva na WC a este aj odbocka na vonkajsi kohutik na fasadu....
Odpovedať
v kazdop pripade bysom o tomto cusal pred okolim ,lebo ak platite stocne podla vodomera,okradate vodarne
Odpovedať
@vrajmantak u nas konkretne sa plati stocne pausal. @marrad neviem podla mna je prehnane bat sa alergii zo studne, mozno sa mylim ale mestkej vode by som tiez 100 percentne neveril, no to je na polemiku. Kazdopadne pitnu vodu by sme si mali chranit a co najmenej ju znehodnocovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajmantak Tvoja poznamka je na pousmiatie,mozno v mestach, ale na vidieku vodarne prisli k majetku ako slepa kura ku zrnu, v obciach sa vsetky kanalizacie a vodovody robili za socializmu v ramci akcii sami sebe a nasi otcovia a dedovia tam nadobudli par mozolov a teraz, ked dosluhuju nemam pocit, ze by sa bohvieako snazili o rekonstrukcie. Ani nestavaju nove, len v pripade novych stvrti. U nas, aj v obci kde mam chalupu, ani nespravuju kanalizacie, lebo existuju len kanaly popri cestach :-), a ani neplatime stocne. Ja mam na chalupe studnu aj obecnu vodu, prepiname podla toho, ako sa nam paci a bezne pouzivame vodu zo studne na vsetko.
Odpovedať
Vo všeobecnosti povolenie myslím netreba. Ale oficiálne by to mohol byť problém v tom, že pokiaľ ju púšťaš do kanalizácie, nieje spoplatnená "stočným". Už dávnejšie som sledoval nejakú diskusiu v nejakom médiu a "kompetentní" sa k tomu vyjadrovali v zmysle že väčšie množstvo prečistia na ČOV, ako reálne napočítajú na stočnom. A pod. úradnícke bláboly. Takže vedia že ľudia využívajú vodu z vlastných zdrojov, kt. treba následne prečistiť... Čo z toho plynie pre nás obyčajných ľudí? Netreba sa s tým chváliť a hlavne nie pred vodármi :))) Treba hlavne dodržať zopár zásad. Netreba zabúdať na to, že je to tzv. živá voda, zo všetkými možnými aj nemožnými mikroorganizmami. V akejkoľvek presvetlenej hadici, potrubí sa následne začnú tvoriť riasy a to je problém. Takže treba ju rozhodne držať v tme. Problém tiež môže byť pri použití v zmiešavacej batérii alebo pri plynovom prietokovom ohrievači. Nakoľko čerpadlo cykluje, čiže vypne sa keď dosiahne tlak a zapne sa keď sa tlak zníži, teda mení sa tlak a tým aj množstvo vody, môže kolísať teplota zmiešanej vody. Tiež treba po chem. rozbore vody zvážiť, na čo všetko je vhodná. U nás sa využíva len na splachovanie. Poznám ľudí, kde používali na pranie, ale vrátili sa naspäť k mestkej, nakoľko vypraté prádlo neskutočne zapáchalo. U nás sa vyskytol problém hlavne z rosením. Zo studne ťaháme cca 10 - 12 *C vodu. Čiže rosí už čerpadlo v pivnici, kde je napríklad teraz v lete ďaleko cez 20. Rosia tiež aj potrubie a nakoľko je WC tzv. kombi, neskutočne kondenzuje nádržka až všetok kondenz steká na zem a za jeden deň vytvorí poriadnu kaluž :(
Odpovedať
madra2 povedal som,ak sa plati stocne aj na dedinach sa k analizacie aj janieco pamatam
Odpovedať
@madra2 presne tak, nastastie u nas v nasej obci je sprava cistiarne v rukach obce, cize nepotrebuju mat obrovke zisky. Vodarne je to posledne co by som zastaval, k majetkom prisli uplacanim a hlúpymi zatupitelstvami, ktory im naivne za 1 euro dali do spravy vodovody a kanalizacie, ale to ina kapitola...
Odpovedať
@roadrunner a mas tlakovu nadobu s gumenym vakom? cerpadlo a rurky je dobre zaizolovat aby to nekondenzovalo.
Odpovedať
@dodik85 beriem ze by sme si mali chranit pitnu vodu, ja to aj robim, ale ked viem ze za pozemkom bolo kedysi strkovisko a pred asi 15 rokmi ho zasypali vsemoznym odpadom (ini nechranili pitnu vodu), typu cele auta a podobne, tak sa mi nechce sprchovat vo vode zo studne ktora je cca 100 metrov od toho zasypaneho smetiska...
Odpovedať
co sa tyka stocneho u nas v obci kanalizacia nie je takze my si to budeme davat vlastnej zumpy, taze to neriesime....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dodik85 Áno mám. Čerpadlo aj tak cykluje. Samozrejme, pokiaľ nieje nejaký sústavný odber (polievanie v záhrade). Ako som však napísal, máme len na splachovanie, zatiaľ. Takže to nevadí. Tá izolácia určite pôjde. Napojenie robil ešte otec "na skúšku", a už je to 15 rokov tak :)))
Odpovedať
tiez mame urobene rozvody do WC a pracky zo studne. Ale je fakt , ze ak je sucho, tak nemozem prat na studnovej vode, lebo pradlo zapacha.. Nikomu sme nic nehlasili, este to tak, zbytocne si komplikovat zivot. Aj ked teda my tiez nie sme napojeni na kanalizaciu, mame zumpu, ale aj ked by sme boli, tak by som to neriesila..
Odpovedať
Dakujem vsetkym za prispevky a reakcie. Moc tom nerozumiem, ale davnejsie som citala nejaku diskusiu, vraj mestska voda a studnova nemoze byt prepojena.tak preto som sa pytala. Akym sposobom sa to da urobit,aby sa dala ta voda prepnut zo studnicnej na mestsku? Ak mozete prip.prilozte foto, diky
Odpovedať
Prepojenie sa robi by-passom, kde musi byt vlozena spatna klapka a pred a za osadene ventily. Normalne uvazujuci vodar s tym nemoze mat problem.
Odpovedať
@roadrunner odporúčam pri rekonštrukcii kúpelne vymeniť WC za geberit a nádržku zaizolovať murivom a tvrdeným polystyrénom. Potom už nádržka nerosí. Odskúšané
Odpovedať
Profilova fotka
@jozinom tym chces povedat to ze si geberit obmuroval a potom na to este EPS ? Dajme tomu 2-3cm na tu obmurovku?
Odpovedať
@tomaslucka geberit som obmuroval po celom obvode cca 10 cm zo všetkých strán a z predu som nalepil ešte 2cm XPS, na čo išlo lepidlo so sieťkou a obklad.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?