Wc bez okna. Ako by ste riešili spôsob odvetrávania?

Profilova fotka
Chystáme sa prerábať dom a už je načase zhodnúť sa na tom, kde bude WC, lebo je to priorita č.1. CHceme mať oddelené wc od kúpelne. Je možnosť, aby bolo wc s okienkom kvôli vetraniu, ale tým že ho dáme až pod okno, zahatáme si pol kúpelne prístupom k WC. Ale ak by sme nechali vstup na wc priamo z chodby a urobili by sme odvetrávanie napr. geberitom, v kúpelni by sme mali kopec miesta aj na vaňu aj na sprchovací kút a veľké umývadlo. Problém je však v tom, že s takýmto "neokienkovým" odvetrávaním nemáme skúsenosť a nevieme nakoľko môžeme veriť tomu, že vo wc nebude stále smrádek. a čo ak sa niečo s takýmto odvetrávaním v stene stane - akým spôsobom prebieha oprava? Ďakujem za akékoľvek komentáre, postrehy a pripomienky.
Odpovedať
@balazica26 Ak neplánujete do Vášho rekonštruovaného domu dávať rekuperačné vetranie, ktoré by vyriešilo aj vetranie WC, tak do WC bez okna dajte odťahový ventilátor a rúru smerom von alebo nad strechu. Ventilátor môže byť spínaný samostatne alebo zároveň so svetlom, môže byť načasovaný, kedy sa vypne. Ide o bežné elektrikárske veci. Oprava? Výmena ventilátora, keď sa pokazí - vyšrubujete a dáte nový. Rúru bude treba po čase vyčistiť, najlepšie použiť s hladkou vnútornou stenou - plast alebo kov.
Odpovedať
@balazica26 A naše vetranie kúpeľne + WC bez okna sme riešili pomocou centrálneho rekuperačného vetrania. Viac vo fotoblogu.
Odpovedať
@balazica26 @blacksr Ak neplanujete rekuperaciu, vyriesila by som to tak, ako balazica26 - odtahovym ventilatorom nad strechu. Taketo nieco sa robi bezne. My nemame odvetravane WC (ani okno ani ventilator), je to malicka miestnost na poschodi - problemy so smradeckom nemame. Je to uplne v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
@dionyzka @blacksr Ďakujem vám za komenty... rekuperaciu neplánujeme(musela som trošku preštudovať o čo vlastne ide :-D )... takže pravdepodobne aj najlacnejšie riešenie vyjde asi tým vysunutým ventilátorom nad strechu... mohli by sme na to asi využiť aj nefunkčný komín... =-)
Odpovedať
znami rekonstruovali pred 5 rokmi, maju ventilator a i tak je tam stale taky puch, nie priamo smrad, ale citit to tam.. a teraz v lete je v tom malom kumbalku strasne horuco, zapotis sa hoci ides len na kratko..
Odpovedať
@blacksr - troška oživím tému....lebo ma zaujíma to rekuperačné vetranie. Viete mi tak v skratke a laicky :-) vysvetliť o čo ide? Ideme totižto stavať nový dom, zatiaľ sme len vo fáze, že sa pracuje na projekte a postupne "naháňame" papiere potrebné k stavebnému povoleniu. Tiež máme naplánované jedno malé WC na prízemí bez OKNA. Zatiaľ sme plánovali len nejaké odvetrávanie ventilátorom, tak ma zaujalo, že existuje aj iná možnosť.
Odpovedať
@zuzu1111 Srdcom systému je rekuperačná jednotka, ktorá má motorčeky a tie poháňajú vzduch. V RJ je rekuperátor - taká krabička s množstvom malých komôrok, v ktorých sa stretá vzduch prívodný a odchádzajúci a tam si odovzdávajú teplo bez toho, že by sa pomiešali. Na RJ sú napojené rúry, ktoré distribuujú vzduch po dome: čerstvý do izieb, odpadný odsávajú z kuchyne, kúpeľní a WC. Medzi izbami a odťahovými miestami vzduch pomalilinky preteká. Vzduch je stále čistý a usporí sa 60-90% energie z vetrania. Väčšinou nejde o návratnú investíciu, ale niekedy to návratné je.
Odpovedať
v rekuperacii ide o to ze mas stroj ktory ti zabezpeci odvetravanie domu bez toho aby si musela otvarat okna. v zime tym ciastocne usetris na vykurovani, pretoze odpadnu ti straty infiltraciou studeneho vzduchu pri vetrani oknami a cerstvy nasavany vzduch sa ohrieva od toho znehodnoteneho - vyfukovaneho. obnasa to rekuperacnu jednotku + rozvody vzduchu s vyustkami do kazdej obytnej miestosti. odsavacie vyustky sa davaju do WC a kupelne a tak ho mas vlastne vetrane stale ked je jednotka spustena :)
Odpovedať
@balazica26 ale WC s priamym odsávaním z misy ;-)
Odpovedať
@mk7 alebo :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
ahojte. Po dlhých rokoch oživujem tému. Máme ešte nedokončenú novostavbu. WC je bez okna, zároveň je to aj tech miestnosť (rekuperáciu nebudeme mať). Otázka ako funguje odvetranie WC po "použití" mi je jasná :) Moja otázka ale je, či existuje ventilátor, ktorý by som dal na opačnú stranu potrubia, nie ja stranu nasávania. Ide mi o to, aby som minimalizoval hluk, ktorý vydáva. Ak niekto niečo podobné riešil, budem vďačný za rady :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Ahojte, mám podobný problém s WC bez okna. Odvetrava mám zatiaľ do podkrovia ventilátorom. Moc sa mi nechce robiť ďalšiu dieru do strechy. Hneď vedľa mám odvetranie žumpy. Rozmýšľam napojiť v podkroví ventilátor rovno do nej. Len neviem či nebude zápach zo žumpy prerážať .
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mhdobroslav musis dat za ventilator tesnu spatnu klapu a nemal by byt problem. Lepsie ako pustat paru od strechu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den.chcel by som poprosit o zopar rad od skusenejsich. Planujem rekonstrukciu kupelky s wc.momentalne su spojene no ja ich chcem oddelit.wc nebude mat ziadne okno teda je potrebne odvetranie.rozhodol som sa o predstenovy instalacny modul s odvetravanim. Nieco taketo : https://www.sanitino.sk/alca-plast-pr.... Otazka znie : staci vyviest ruru von cez stenu bez ventilatora,alebo je potrebny aj ventilator? ak je potrebny treba pri nom nehat revizny otvor v pripade poruchy? Co s kondenzom?keby vyspadujem ruru spat kondenz by teoreticky moho odtekat do wc Dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?