Využíva niekto dažďovú vodu na splachovanie v dome?

Realizujeme umiestnenie podzemnej nádrže na zachytávanie dážďovej vody, ktorú chceme využívať na polievanie zelene. Dala by sa dažďová voda využiť aj na splachovanie toaliet? Realizoval niekto takýto systém ? Poradte pre a proti, ďakujem.
Odpovedať
urcite by sa dala, ale potrebujes urcite nejake filtracne zariadenie a musis pocitat s tym, ze nadrz bude len akodoplnkove riesenie, kedze sa moze stat ze hlavne v lete ti nezaprsi
Odpovedať
Profilova fotka
potrebný je samostatný prívod vody do splachovačov a pred vodárničku fiter za 30EUR. Spotreba vody v splachovačoch je viac ako tretina celkovej spotreby, 1000l nádrž pri 80% využití stačí cca na týždeň, požívam cca 2m3 zemnú nádrž a ešte som nemal problémy.
Odpovedať
My planujeme, nadrz na zachytavanie dazdovej vody je uz zabudovana, takze privitam akukolvek dasiu radu. Z dazdovej vody mame jeden vyvod aj v pracovni a jeden v zimnej zahrade na polievanie kvetov.
Odpovedať
@jan45 No aj my uvažujeme o extra prívod do wc a tiež práčovne. Len neviem či tá voda nebude nejako znečisťovať geberity, lebo to nie je uplne cistá voda, určite v nej sú aj nejake mikroorganizmy či nebude ta voda nejako trebars zapáchať.
Odpovedať
jan45, mozete ,prosim napisat, kolko cca vysli celkove naklady na nadrz (kolko litrova...) plus cerpadlo, filter atd? Vodari nam urobili tzv. "predpripravu", teraz zvazujeme kupu nadrze a dalsich potrebnych "doplnkov". Radi by sme si nechali poradit ;-) Vdaka... k.
Odpovedať
Profilova fotka
@kafulienka vodáreň (čerpadlo+nádrž 20-24l+ovládanie) od 100do 300EUR, filter od 30 hore
Odpovedať
jan45 nadrz 20-24l? ved nam odporucali cca 4 000l nadrz a zakopat ju niekde von na pozemok, aby voda nezamrzla ani v zime....a ta je najdrahsia - vyjde okolo 1200 eur :-( neviem si to dost dobre predstavit taku malu nadrz....
Odpovedať
Profilova fotka
@kafulienka 20-24l sa myslí expanzná nádoba ( to je také červené čudo čo vyrovnáva tlak) ale môže byť aj biele-to čudo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kafulienka nádrž slúži len na aumuláciu tlakovej vody po načerpaní, nádrž na zber je dobrá 4000l, ale to sa už oplatí kopať studňa. Takéto rady na diaľku sú nanič, pretože to záleží od podložia, hladiny spodnej vody, zrážok, spotreby.
Odpovedať
ahaaaa, dakujem, uz som v obraze... vodu zo studne nam neodporucali pouzivat na splachovanie - iba ak na "kupel", kedze mame vsade naokolo same termalne pramene a susedovi dokonca voda zo studne "rozozrala" cerpadlo.... :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Strechárky, máte už zrealizované pozemné nádrže na dažďovú vodu?Ste spokojní?Nám bolo odporúčaná nádoba s objemom 2500l.Nebude to málo?Neviem, či aj budúce roky budú také "upršané" ako je tento. Koľko vás približne vyšlo toto zariadenie?Nádrž stojí cca 350€, filter/info z vyššieho príspevku/ od cca 30€, koľko asi stojí čerpadlo na nádž s objemom 2500 l? ďakujem
Odpovedať
ahojte nevedel by niekto povedať ci objem nádrze sa dajako neráta z plochy strechy. Je my jasne ze mozem z malej nadrze urobit prepad do vsakovacky, ale skor ma zaujima aby som nedal velku nadrz na malu plochu a potom pre cerpanie my tam bude ostavat nizky slpec vody.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
@jan45 kedze uz taku nadrz pouzivate, chcela by som ozivit otazku co polozil @chodecq ci treba brat do uvahy velkost strechy atd. Ideme stavat dom pri trnave v brestovanoch, ale na takom kopci ze susedia z vedlajsej ulice maju vraj 30 metrove studne a nefunkcne - malo vody. Tak by sme chceli mat aspon na polievanie zahrady zbernu nadobu. Ale vymyslame to teda doma na kolene bez akychkolvek skusenosti, tak by sme chceli prip. nejake rady ;) Zberna nadoba sa zabetonovava alebo len zakopava? a treba mat na takyto zvod vody nejako specialne upravene odkvapy? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkaag ,my máme 8000 l a voda nám tam steká z 3 rýny zo strechy. Najskúr sme vybágrovali jamu- kruh, potom dno vybetonovali, osadili nádobu z plastu a zase vrch zabetonovali
Odpovedať
Profilova fotka
@skorica05 a ako daleko od domu mate nadobu zakopanu? a pouzivate vodu na polievanie ci aj do domu na splachovanie a tak. A musi sa to betonovat? a kolko cca Vas stala nadrz? a co vlastne v zime nezamrzne v tom voda? prepac ze som ta tak zasypala otazkami ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkaag , asi 1,5m nádrž bola dosť drahá 900 E, lebo je to z materiálu čo sa robia čističky, robil nám to známy z Križovian, betonuje sa to kvôli spodnej vode, aby tú nádrž nevytláčala hore a nedeformovala a voda tam je celú zimu.Vodu používame iba na polievanie
Odpovedať
Profilova fotka
Takto vyzerala nádrž, a na druhej fotke je už zakopaná @ajkaag
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkaag , ešte aktuálna foto, kde je vidieť ako je to daleko od domu, je to ten čierny poklop za kvetináčom
Odpovedať
Profilova fotka
@skorica05 super pekne ste to schovali ;-) dakujem krasne za odpoved aj za fotky. a znamy z krizovian sa takymto niecim zaobera aj pre neznamych? ;-) ak ano daj mi prosim kontakt do IP. A preco ste vlastne davali taku velku nadrz? mate velku zahradu? rozmyslame nad nejakou 2500 - 4000 litrovou
Odpovedať
Ahojte.mi máme dve 1000l nádrže zakopané v zemi na daždovú vodu.Tie nádrže nás vyšli spolu za 30eur.Cerpadlo sme kúpili v tescu za 80 eur.Daždovou vodou splachujeme 2 WC a aj v nej periem.Takto fungujeme druhý rok.
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkaag na strechu 150m3 naprší cca 100m3 za rok , nádrž na prekonanie cca troch týždňov treba 4 m3, {4EO}, najvýhodnejšie je použiť tlakovú nádobu z autocisterny, bojlera, alebo vymurovať vaňu 1.2x1.0x4.0m, vystlať 0.5mm fóliou a prekryť žb prefa. {300eur} Umiestnenie od domu namá vplyv na čerpanie, sú to malé vzdialenosti a hľbky, ako píše juny. Pravdepodobne má plastové nádrže z Ružomberka, ale takú dobrú cenu som nenašiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 dakujem za infos, nad tou stvorkubikovou sme uz zacali teda vazne uvazovat, predsa len ta dva a polka bude malo. tlakova nadoba z autocisterny - take sa da niekde kupit? pardon budem davat take blondinkovske otazky, ale nejako sa tomu vobec nerozumieme ;-) Treba na takuto nadobu ci uz plastovu alebo murovanu stavebne povolenie? a dalsia vec miesto kde by sme ju vedeli umiestnit je uz orna poda - nie je to vynate, bude to problem?
Odpovedať
@jan45 Nádrže sú tie čo myslíš,ale nie s Ružomberka ale Harmanecké papierne.Ešte chcem dodať,po osadení do jamy,sme ich napustili vodou,obložili polystyrénom a až potom sme ich zasypali.
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkaag na tieto práce a objemy netreba stavebné povolenie ani vyňatie z pôdneho fondu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@juny nedeformuju sa? niesu to take biele osadene v kovovych konstrukciach ktore vidno po slovesnku ako nadzemne nadrze pre dazdovu vodu?
Odpovedať
Má niekto skúsenosť s využívaním prefiltrovanej odpadovej vody z čističky a jej spätné používanie na splachovanie WC? Oplatí sa to?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@martinpapo ano sú to tie nádrže. Používame tú daždovú vodu 3 rok.Máme na streche úžlabie a ešte teraz tam máme sneh,ktorý sa pomaly topí a steká do nádrži.Takže aj ked neprší máme vodu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ako zabezpecujete cistotu vody? Je potrebne mat aj filtre na vstupe do nadrze, aby sa tam nedostalo listie, prach a ine neprijemnosti, co by zabezpecili kazenie vody? V akej hlbke musi byt osadena nadrz, aby nezamrzala voda? Dakujem
Odpovedať
na nádržiach je asi 75 cm zemi,aby nezamrzli.Dole v žlaboch máme sitka na lístie,ktoré sa daju vyčistiť a všetko to potom ide cez čerpadlo,kde je filter,ten sa dá ručne oprať,alebo kupiť nový.Voda je číra a žiadny vodný kameň.Ináč máme veľmi tvrdu vodu,tak to viem porovnať.
Odpovedať
Ja to už mám na dome spravené a neviem si vynachváliť. Kúpil som plastovú nádrž aj s celým systémom a využívam aj na pranie a splachovanie a vonku na polievanie, umývanie auta.... Holt, nemecké kvalita a dopodrobna vymyslené včítane filtrov a je to ľahké, jednoduchá montáž. Niečo to stálo, ale som max. spokojný. Kúpil som to v Prievidzi, výrobcom je firma Graf.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?