Problém s tlakom teplej vody

Dobrý deň chcel by som poprosiť o radu vo veci slabeho tlaku teplej vody Slaby tlak sa prejavuje tým, že ak niekto umýva riad v kuchyni a iný člen domácnosti sa chce v tom čase sprchovať, tak mu takmer vôbec netečie teplá voda...takisto je pri pustení len teplej vody velmi slabý prietok (tlak). Bývam v bytovke /8 poschodí/., každý byt ma svoj vlastný plynový kotol a zásobník teplej vody. Ja bývam na 1 poschodí a bolo mi vysvetlené, že tlak vody je cca 5 bar ? /aby mali na 8 posch.vodu/ a ja vzhladom k možnému poškodeniu plyn.kotla musim mať redukčný ventil , kt. mi upraví tlak vody na 3 bar. Výmenu mi doporučil vodár, že po čase redukčný ventil prestane plniť svoju funkciu (únava materiálu?...) Prepáčte za primitívny výklad...ale som technický antitalent.... Pred 2 týždnami som opäť menil redukčný ventil a žiadne zlepšenie.... P.S: ...bolo mi doporučené spraviť foto, v kobke nie je svetlo a zbadal som v kute "akýsi ventil" celý od solí?, ako aj na vývode z hadice (vid foto) ...žeby to bol kamen úrazu?...čo je to za ventil? Dakujem za odpoved.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
typujem, ze je to spatna klapka s poistnym ventilom. Ak je to zanesene, moze sa to presne tak prejavovat. Ma to dve funkcie. Prva je, ze ked sa roztahuje voda zohrievanim, nedostava sa tepla voda do studenej, to je pre zamedzenie kontaminacie. Druha, kedze sa roztahovanim zvysuje tlak ten ventil zabezpecuje aby to nebuchlo. Lepsie riesenie by bolo podla mna tam mat expanznu nadobu. Ale tu na fore su ludia od fachu, ja som len laik :)
Odpovedať
@bzucko2 to je ten poistný ventil aj so spättnou klapkou, čo som ti písal, že by si mal mať. A ešte napíš čo máš za zásobník teplej vody. Ak to dobre cháapem tak z dola je prívod studenej vody, potom tam máš uzatvárací ventil, potom tá odbočka kde je další uzatvárací ventil a napojená hadica, tak tade dopúšťaš vodu do radiátorov. A vetva kde máš redukčný ventil a potom poistný ventil je vlastne prívod studenej vody do zásobníka. A preto nechápem načo je tam redukčný ventil a škrtíš tlak na 3bary, keď zásobníky zvládajú 6 barov. A potom musí byť správne nastavené tlak pri redukčnom ventile, poistnom ventile, aj expanznej nádobe ak zásobník obsahuje expanznú nádobu. Ten poistný ventil vyzerá zle, tak ako píše @majkoj môže to byť zanesené? @majkoj niektoré zásobníky predsa majú vlastnú expanznú nádobu.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim keby mal, netieklo by to :)
Odpovedať
@bzucko2 ten vývod z hadice z poistného ventilu je správne. Lebo pri správnej funkcii ten poistný ventil odkvapkáva vodu ako rastie teplota v zásobníku vody. Preto to tam máš aj ten odpad taký zanesený vodným kameňom. Ak poistný ventil neodkvapkáva, tak najskôr nefunguje. Tú tvoju fotku som popísal, je to tak ako som to popísal?
Odpovedať
Dakujem za rady, zasobník je Protherm B100, v príručke je písané: .." na prívod TUV do bojlera treba zaradiť poistný ventil nastavený na najvyšší otvárací tlak 630kPa a spätnú klapku. V prípade vyššieho tlaku privádzanej úžitkovej vody treba pred vstupom do bojlera použiť redukčný ventil."
Odpovedať
stastnyjim: ...áno popisal si to správne :-)
Odpovedať
Ten poistný ventil môže meniť len kúrenár?..je tam akási plomba na nom..
Odpovedať
@bzucko2 tak poistný ventil nastaviť na tých 630 kPa a redukčný na 6 barov. Predpokladám že ten redukčný ventil čo tam máš je len do 6 barov. Potom daj zohrievať vodu a choď pozrieť či pri zohrievaní kvapká voda z poistného ventilu. Ak kvapká, alebo tečie voda z neho aj keď sa voda nezohrieva, tak je pravdepodobne zanesený vodným kameňom. Ak nechceš aby kvapkala z poistného voda ani pri zohrievaní vody, tak treba zaradiť expanznú nádobu. Ak kúpiš správny a správne ho namontuješ, tak to môžeš vymeniť aj sám.
Odpovedať
@majkoj @stastnyjim prosim vas aj mne sa stalo v novostavbe, ze ked niekto pusta teplu vodu napr v kupelni do ukyvadla a niekto sa sprchuje, ze mu netecie v sprche tepla voda. To tak ma byt, ci je niekde problem? Co sa s tym da? Dik
Odpovedať
@stastnyjim ..ako sa nastavuje ten poistný ventil?...radsej by som ho rovno vymenil, však vyzerá hrozne, a podobne ako si sam nastavím tlak,teda hranicu na redukcnom ventile? je to tá horná "skrutka" ? Redukcný ventil je prednastavený na 3 bar...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird nie nema, znamena to, ze v okruhu teplej vody je vysoky hydraulicky odpor.
Odpovedať
Profilova fotka
@bzucko2 Dobre Ti radia, poistny ventil by som vymenil a este mi napada - nie je upchany filter pred redukcakom? (na fotke v kruzku)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@bzucko2 poistný ventil sa skúša a aj vypúšťa voda pootočením čiernej čiapočky rukou, ide to ťažko, ale netreba sa toho báť. Meniť nastavenie sa nedoporučuje. Redukčný ventil je tam úplne zbytočný, tlak na ňom treba zvýšiť na max, pootočením . Počas odpúšťania vody vidíeť na ktorú stranu treba točiť.. Treba pozrieť bojler, či nie je zanesený vápencom, ak sa Vám zanáša varná kanvica, zanáša sa aj bojler.
Odpovedať
@bzucko2 ten sa nenastavuje. máš asi nejaký takýto nie? http://www.webareal.sk/www-freeenergy... redukčný ventil sa to nastavuje cez pružinu, kukni čo máš za typ a určite nájdeš na nete komplet návod ako nastaviť výstupný tlak na tom konkrétnom ventile.
Odpovedať
@majkoj dik. Prosim ta co s tym?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird treba najst pricinu, ale to takto po drate to nenajdeme.
Odpovedať
@lubomird a čo máš? tiež vlastný plynový kotol a k tomu zásobník na teplú vodu? Daj viacej info ako zakladateľ témy a určite ti tu niekto poradí.
Odpovedať
@majkoj @stastnyjim Ano, kotol mam vlastny plynovy KK Attack kt small plus a zasobnik Tatramat 100 l vth.. Ake info este treba? Som laik..
Odpovedať
@peterpinke nie, pozeral som ho a aj sitko som hodinku kupal v octe...
Odpovedať
@lubomird tak laik som aj ja. Vychádzam z toho ako to máme v dome. máš to zapojené tak ako píše Tatramat. Aký je tlak na prívode studenej vody vieš? Aký tlak ty ukazuje manometer, keď máš nahriaty zásobník na požadovanú teplotu? Na akú teplotu nahrievaš vodu? Ako je to u vás s vodným kameňom? Kontroluješ funkciu poistného ventilu ako píše tatramat? Funkciu poistného ventilu je nutné kontrolovať 1-krát mesačne počas prevádzky ohrievača a pri každom prerušení prevádzky nad 5 dní. Po otočení hlavičky ventilu v smere šípky musí z odtokovej rúrky vytekať voda. Ďalším pootočením v smere šípky sa poistný systém vráti do pôvodného stavu a voda z odtokovej rúrky musí prestať vytekať. Pravidelným aktivovaním sa tak zabráni vzniku usadenín vodného kameňa v poistnom systéme ventilu a overí sa, že poistný ventil nie je zablokovaný. A teraz od veci trochu. Nebolo miesto na zavesenie kombi bojlera? napr. 80 l za 200 EUR s tepelnými stratami 0,71kWh/24hodín, keď ste kúpili ten tatramat 100 VTH za 350 EUR a zo stratami 1,45 kWh/24 hodín.
Odpovedať
Zdraví všetkých, kupil som nový poistný ventil a že ho reku vymením, a tu mam technický problém....ako je vidieť z fotiek, tak potrubie a poistný ventil su tesne vedla mura Ide mi o to že na poistovaku nie su matky ako na redukčnom ventile a nie je mi jasne ako ním mam otáčať aby som ho odmontoval /a vymenil za nový/, však som obmedzený múrom !?... Ako na to? dik za radu
Odpovedať
Na zásobníku nie je matka? tam by sa dal celý kus od redukčného ventila vybrať a poistný ventil vymeniť...
Odpovedať
@bzucko2 my to máme tak, že na prívode do bojlera je matka potom potrubie - poistný ventil - potrubie - uzatvárací ventil. Takže u seba to dole dám tak že povolím matku, odkrútim kus potrubia od poistného ventilu a potom odkrútim poistný ventil. Alebo odkrútim matku a pri uzatváracom ventile zasa odkrútim potrubie a celé to dam dole a potom môžem odkrútiť poistný ventil. Tak ako ti písal @dedo758 odkrútiť matku na redukčnom ventile a potom na zásobníku, resp. kde je najbližšie miesto. Potom si z toho kusu potrubia odmontuješ poistný ventil a montáž nového je opakom demontáže. Nezabudni vypnúť prívod SV do zásobníka. ;-)
Odpovedať
@bzucko2 resp. ak je tlak vody do 6,3 baru tak redukčný ventil vyhodiť a dať si spraviť nový kus potrubia.
Odpovedať
Dik za rady, ale ked odkrútim matku zo zásobníka, nevytečie mi z neho voda samospádom?
Odpovedať
@bzucko2 Zásobník je stacionárny, takže pokiaľ sú výtokové miesta teplej vody len na poschodí, na ktorom je zásobník a nebudú sa batérie otvárať, tak to bude množstvo vody zachytiteľné do handry... :-)
Odpovedať
@stastnyjim Fuuuha, neviem o akom poistnom ventile je rec. Ani neviem co mam kontrolovat. Vodu mame dost tvrdu, teda kamen sa bude urcite tvorit? Ani neviem kde a aky tlak by mi malo ukazovat. Mam tam expanznu nadobu. Co sa tyka teploty vody, nastavujem tusim na 50 stupnov. Podla tejto foto sa ti da nieco zdiagnostikovat? Inak aj ked splachnem a niekto sa sprchuje, tak mu to oslaby prietok... Dakujem
Odpovedať
@lubomird poistný ventil viď obrázok. Nie je ho vidieť celý ale je asi aj so spätnou klapkou. Kontrolu už som ti písal v predchádzajúcom odseku, máš to aj v návode na použitie k tomu tvojmu zásobníku. Ak ohrievaš na 50°C, tak vodný kameň sa ti nebude tvoriť. To biele na kraji je asi expanzná nádoba k TÚV? Alebo ku kúreniu? Ak je to expanzná k TÚV tak nie je podľa mňa dobre zapojená. Expanzná nádoba na TÚV by mala byť prietočná a mala by byť nainštalovaná na prívode studenej vody medzi spätnou klapkou (poistným ventilom so spätnou klapkou) a zásobníkom. A ešte prípadne aj ventil, aby sa dala expanzná nádoba uzavrieť, vypustiť, skontrolovať tlak plynu, vymeniť vodu kvôli eliminácii zahnívania vody alebo prípadnej tvorbe baktérií. Tak manometer tam nevidím, tak ti to nemôže ukazovať tlak. Tlak na vstupe potrebuješ vedieť aj preto že na expanznej nádobe k TÚV sa potom nastaví tlak o 0,2 baru nižší. Aký je tlak studenej vody? Robilo to od začiatku, alebo je to až teraz výraznejšie? A záleží aj dalej ako je to k odberným miestam. Napr. kolená menšieho priemeru ako samotná rúra spôsobujú niekoľkonásobné vyššie tlakové straty ako kolená s rovnakým priemerom alebo väčším priemerom ako je rúra. Najlepšie je ak je to možné sa vyhnúť kolenám a T-čkam a riešiť to ohybmi ako máš aj ty niektoré trubky vedené. A ešte jedna vec hadica z poistného ventilu do odpadu, max. dĺžka 2m, smerom nadol a priamo. Takže skrátiť,urobiť to priamejšie, ak by náhodou musel poistný ventil zasahovať. ;-) Chystám sa na prerobenie rozvodov vody od čerpadla až po kúrenie, tak študujem, preto som múdry ako rádio. :-D nejaké zdroje: http://voda.tzb-info.cz/potrubni-tras... http://www.tzb-info.cz/8514-vliv-mist... http://www.dzd.sk/sk/profil/vyber-ohr... http://www.tzb-info.cz/2523-expanzni-... http://www.banik.sk/montaz-kondenzacn...
Odpovedať
Zdravím všetkých, hlásim sa s mojim problémom opäť...vid vyššie. Poistný ventil vymenený, ale žiadná zmena !. Skúšali sme (s kamosom kurenárom) odpojiť bateriu nad vanou (ostala len zapojená časť so studenou vodou) a pustili len teplu vodu od zásobníka. Tlak stále slabý. Mysleli sme ci nebude zanesená bateria ale nie. Kurenar si všimol že od zásobnika sú rozvody len priemeru 18 mm, vraj dávaju 26 a 18 až tesne prd batériou.... ? Záver: - bude sa informovať u servisného technika co je so zásobnikom, ale je teda možné že "odišiel" zásobník (Protherm B 100)...má už 14 rokov služby... Dik
Odpovedať
@bzucko2 ja mam rozvody tusim 16mm rury.. To vadi?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?