Postup prerábky sprchového kútu

Potreboval by som poradit, ci budem postupovat správne: Z blizsie neurcených dôvodov musím prerobiť súčasný sprchový kút (rohová akrylátová vanička + 2 zásteny) "polomurovaný typ" bez vaničky. Vaničku chcem vyhodiť, zástenu ponechať a namiesto vaničky vymurovať na dlažbu do určitej výšky (15-20 cmm - ako bude potrebné) múrik z porfixu, ktorý potom chcem obložiť kachličkami. Kvoli možnosti namontovať do podlahy sifón budem musieť zdvihnúť vnútri sprchového kúta podlahu. To chcem riešiť kvádrami šírky 75 mm (porfix), ktoré položím naležato (alebo radšej zaliať betónom?). Na to potom samozrejme znova keramická dlažba - vyspádovaná k sifónu. Dnes som sa však dozvedel, že pri takýchto sprchových kútoch je nutné dodatočne zaizolovať - natrieť steny aj dlažbu pred obkladom tzv. tekutou fóliou. Zvýšenú podlahu v kúte samozrejme natriem nejakou izoláciou pred položením keramickej dlažby. Ale nebude problém z toho,že na stenách v kúpelni nemám nikde tento náter, lebo som o tom ani nevedel, že je to nutné? Od nastahovania sme sprcháč kvoli problémom s ním nepoužívali, takže neviem posúdiť, či voda presakuje cez obklad.... Je tam ozaj riziko, že pri dennom sprchovaní bude presakovať vlhkosť cez škárovačku do steny a následne možno na opačnú stranu??? Škárovačku sme použili Ceresit CE 40 Aquastatic... Diky vsetkym za pozastavenie sa a radu...
Odpovedať
@beejay: Predpokladám: - štvorcový kút, takže murovať by si mal dva na seba kolmé "múriky 15-20 cm vysoké? nie je to príliš? ľudia starnú a majú problém nohy dvíhať :-) , takže ak by sa dalo, vysekať poter pod vaničkou až na odpadovú rúru a zohnať čo najnižšiu "guličku" - niečo takéto napr. http://www.plastbrno.cz/cz/podlahove-... - alebo - http://www.alcaplast.sk/produkty/preh... - existuju aj stenové, tesne pri podlahe, ale s tými zatiaľ nemám skúsenosti - a múriky tak do 5 cm; - budovali sme raz dokonca aj bezbariérový, bez múrika, s rohovou zástenou, ale tam mali našťastie kanalizačnú rúrku dosť hlboko, tak podlaha kúpelne bola "nula" a odtok do "guličky" tak mínus 2 - 3 cm na 90 cm - a nenašpliechalo sa mimo kúta - ja by som dal radšej betón ako porfix - v prípade vyvýšeného variantu - tiež sa domnievam, že zvislý obklad stien chceš ponechať pôvodný a dorobiť len "dno" kúta - pokiaľ to bude možné, natri aspoň dno a koľko sa bude dať z oboch stien aspoň pri spodu, určite to neuškodí - a dobrá špárovačka vydrží aj denné sprchovanie, takže presakovať by nemalo
Odpovedať
@dedo758 Díky za rady. No ešte uvidím, či to bude ozaj 15-20 cm, to je len taký odhad . Ale zdvinut to zdvihnem urcite, lebo sekat do poteru nechcem. Vsetko závisí od toho, aku nízku gulicku zozeniem. Mozno bude stacit 10 cm. Na spodok teda dám betón, to je ozaj lepsie riesenie. Aspon sa mi bude lahsie robiť vyspádovanie ku gulicke. Betón potom natriem tým izolačným náterom. Hádam mi steny ozaj nebudú presakovat alebo plesniviet, bo ludia ma strasia. Ak by to predsalen presakovalo po case, tak aké riesenie nie destruktivneho charakteru by sa dalo urobit? Vyskrabat skary a znova zaskarovat napr. silikonom? Este raz diky za pozastavenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@beejay a co tak skusit sa poobzerat po inej variante ako podlahovom vpuste, skuste sa poobzerat po niecom takom - vpust do steny - http://www.geberit.sk/web/appl/sk/wcm... . Je tam aj montazne video.
Odpovedať
@beejay ak mozem poradit, snazte sa robit ten sprchovy kut co najviac, resp. uplne bezbarierovy, ako pise vyssie @dedo758, ludia starnu a ozaj maju problemy s pohybom.
Odpovedať
@mariand Zaujimave riesenie, ale pre nás uz nepripustne - sekanie do steny nepricádza do uvahy. Museli by sme robit prilis vela uprav.
Odpovedať
@vivere To je samozrejme priorita. V podstate vyskovo by som urcite nemal byt vyssie ako je sucasna vanicka. Skor budem na tom este lepsie, co sa tyka vysky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?