Osadenie vane

Ahojte, riesim osadenie akrylatovej vane (KOLO). Vana je osadena na nozickach a so vsetych 4-roch stran je obmurovana Ytongom 50mm a samozrejme aj podmurovana a osadena na XPS. Avsak podla mna (a tu sa s kachlickarom asi nezhodneme) by mala byt osadena pevne. Vysvetlim: - vana je osadena v rohu - 2 strany od steny su pevne osadene (ked zatlacim zhora, tak sa neprehyba) - 2 strany (kadial sa do vane nastupuje) po stlaceni jemne prehne > prehyb cca 3-5mm Jeho tvrdenie: - akrylatova vana NESMIE byt uplne pevne osadena > jemne pruzenie je pozadovane s dovodu "pracovania akrylatu" na rozdiel od smaltovanej vane - po zasilikovani sa vana este lepsie zafixuje Moje tvrdenie: - vana by mala byt osadena pevne este pred zasilikonovanym (nemala by sa vobec prehybat/dosadat) Co si myslite...?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@macka23 Ja mam rohovu akrylatovu a je pomurovana po celom obvode a aj zospodu...nepohne sa ani o 1mm. A myslim, ze tak by to malo aj byt.
Odpovedať
Profilova fotka
Výrobcovia týchto paškvilov(akrylátových vaní) požadujú pružné uloženie ,inak neuznajú prípadnú vadu .Ale je to prvotridna ujovina.Vaňu treba osadiť pevne dookola obmurovať a podmurovaťdno.Inak ju za pár rokov zničíte a 100kilového chlapa neudrží.Pružný spoj silikónový je pružný len dovtedy kým neodtrhne silikón .Silikón nesmie byť namáhaný priehybom 5 mm to neudrží.Ak môžem poradiť nedávajte na vaňu žiadny silikón.Použite plastové vaňové lišty.Silikón aj ten najlepší splesnivie.
Odpovedať
Profilova fotka
@macka23 Áno, kachličkár aj kolega majú pravdu v tom, že akrylátová vaňa by podľa výrobcu nemala byť osadená na pevno. Ale z praxe sa osvedčilo jednoznačne úplne pevné osadenie ako po celom obvode, tak aj spodok vane. Robíme to tak už viac ako 10 rokov. Mám doma silikónovanú vaňu už 5 rokov a zatial nesplesnivel, asi záleží aj od výrobcu.
Odpovedať
Na pevno. Jednoznačne. Silikon je síce pružný a dokáže eliminovať pohyb avšak po čase sa neustálim pohybom oddeluje od vane a vzniká trhlina a zatekanie určite jednoznačne trvať na komplexnom zafixovaní
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@madyyy @bujdo @dublincan budeme mať smaltovanú vaňu kaldewei s nožičkami, aj tak ju treba podmurovať zospodu (po obvode samozrejme obmurovaná bude)? Ďakujem..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
dobrý deň. chcem sa opýtať ako mám osadiť rohovú vaňu bez nožičiek.Vie mi niekto poradiť nejaký postup.Ďakujem :-)
Odpovedať
@presovcan Obmurovať po obvode a podmurovať zo spodu ....
Odpovedať
Profilova fotka
@presovcan presne tak ako píše @stefan37
Odpovedať
ďakujem
Odpovedať
Jednoznacne by som pouzil nohy k vani ktore musia byt pri kazdej vania aj take male pliesky ktorimi sa prichytava vana ku stene.Odporuca to vyrobca a plati na to aj zaruka ak je namontovana vana ako ma byt.Tazko povedat aku vanu mate ale kvalitne akrylove vane napr.RAVAK s PU upravou udrzia aj kona.Kdezto "akrylove " vanu z merkury kde akrylat nieje ani len pouzity a nazivaju to akrylove vane a predavaju sa do 100€ tak od toho sa neda ocakavat ze vydrzia viac ako rok.
Odpovedať
@milankoka nám osadili vyňu-nie z merkury-a predsa nám vŕzga. Nevedeli mi povedať dôvod vŕzgania. Vraj všetky vŕzgajú. Čo Vy na to?
Odpovedať
Profilova fotka
no vidím že tu je dosť znalcov , ale jedného sa musíte všetci držať!!! a to návodu ako píše výrobca vane a taktiež sa dodava manual ako sa ma vaňa uchiti´t a podmurovať,ak to nedodržite záruka v prípade prasknutia nebude uznána! takže nie podĺa seba ale podľa doporučení výrobcu!!!!
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tamix Tazko povedat pricin moze byt viacej.Vana musi byt zakotvena do steny plieskami ktore su prilozene pri kazdej vani, no a ak ste pouzili aj nohy k vani a spravne ich vyskovo nastavili tak by nemal byt problem so ziadnym vrzganim. Aku vanu mate?Kde ste kupovali?
Odpovedať
@milankoka My sme vaňu kúpili v Maďarsku a je to značka Glass. Asi idem zavolať dodávateľovi. Tam návod na inštaláciu totižto nebol.
Odpovedať
@tamix S takou značkou som sa ešte nestretol a to som kúpelky predával cez 3 roky.
Odpovedať
@milankoka len tak rýchlo som našla jeden link. Na Slovensku sa asi ani nepredávajú http://www.frankpontszabo.hu/glass-ak...
Odpovedať
No osobne som za podmurovanie celej vane. Pred nedavnom som osadzal sam sebe vanu, postavena je na nozickach, a 2 strany sú prichytené k sten pridanými plieškami. Navyše, som si vyrobil ďalšie pliešky, aby ich bolo pre istotu viacej. Spredu, a z dvoch bokov, som vanu osadil na pevny murik ... Zospodu podmuroval, vanu naplnil vodou, do 2 cm medzeri medzi podmurovanim a vanou som to riadne vypenil. Hral som sa s tym, nech je to pevne. Vana sama osebe pevná je, avšak silikón na stene, na ktorej jedinej nie je vana podmurovana (na tej stene mal byt uchyteni na 3 plieškoch, je na 5 tich) sa po čase "odtrhol". Tak som ho vyrezal, naniesol novy, po mesiaci zhruba to iste. Takže odporučam, kompletne osadiť napevno ... Ja tam dám alternatívne, asi nejakú plastovú vaňovú lištu, ale uvidíme.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 vana sa vzdy podmuruvava? ci su dve moznosti? prva dat ju na nozicky a uchytit o stenu tymi plieskami alebo druha: podmurovat ju..?.. len da sa ju podmutovat a predne celo vane nemat oblozenu kachlickami ale mala by original celo? dik @milankoka
Odpovedať
@kika214 Vsetko sa da, je vela moznosti. Mozu stacit aj nozicky a original celo. Ale treba si ju vyskusat ci sa velmi neprehyba. Ja som dal svoju KOLO na nozicky, napustil som ju plnu vodou a potom sa o nu oprel a postavil do nej a zistil som, ze je cela totalne makka a cela sa hybe. Takze som ju podmuroval, medzery vyplnil pur penou, celo som vymuroval a drzi uplne bez pohybu ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec hm tak jasne, ze by bolo fajn ju podmurovat.. len mi ide o to, ci sa da aj podmurovat a dat predne biele celo?
Odpovedať
@kika214 Asi ano. Ale mozno sa bude prehybat a vrzgat a to celo vyhodis a das si to vymurovat komplet ...
Odpovedať
Profilova fotka
@kika214 ahoj tak že, 100% istota je vaňu podmurovať. Ak sa vaňa nedá podmurovať určite je lepšie použiť úchyty na stenu, ako nepoužiť nič. Čo sa týka polyuretánu (pu pena) je to dobrá vec, ale nie dlhodobá, záleží aj od kvality a typu peny, ale určite to nieje dlhodobá záležitosť, ak niekto má predsa len takú variantu, tak prajem nech dlho vydrží. Kombinácia nožičiek a úchytov na stenu, je super vec, ale ako hovoríš, treba ešte vystužiť čelo? Nikto to nikde neuvádza: prečo to vystužiť? Plastové vane sú super, ale plast má tendenciu pracovania, deformácie. Nie sám o sebe, ale pri zmene teploty (studená vaňa + horúca voda). Ono sa to netvaruje ako igelit a oheň. Ten proces je oveľa pomalší, teda minimálny. K tomuto procesu dochádza v tých miestach, kde si to materiál môže dovoliť, tzn. kde nieje uchytený. Tak že záleží aj od typu panelu, či je panel iba krytka z mäkkého plastu, alebo je panel vystužený laminátom. Ak je to iba plastová krytka, tak odporúčam, ak je to možné pod volný roh (opačný roh k stene) použiť výstuž, samozrejme ak je to teda možné. Pozor aby výstuž nebola ostrá, aby sa to potom neodtlačilo na povrchu vane, Skôr by to mal byť nejaký rozšprajc s väčšou plochou pod límcom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
tiez budeme davat novu vanu a neviem sa rozhodnut ci ju nechat na nozickach alebo ich vyhodit a celu ju podmurovat :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@ag555 Každú vaňu, podotýkam KAŽDÚ, okrem voľne stojacej a vane vybavenej nosnou oceľovou konštrukciou, je nutné osadiť na nožičky, ktoré dodáva každý priemerný dodávateľ/výrobca a sú vhodné ku konkrétnym modelom. Ušetriť pár desiatok Eur na nohách nestojí za problémy, ktoré sú popísané vyššie a sú spôsobené neodbornou montážou. Podmurovanie, alebo iné podloženie vane je nezmyslom. Ak majster, ktorý vaňu osádza nevie, ako osadiť konkrétny model vane, nech sa radšej poradí u výrobcu/dodávateľa. Nie je predsa žiaden problém zavolať do firmy, alebo kontaktovať obch. zástupcu konkrétnej značky a slušne sa opýtať. Technológie výroby a systémov montáže sa neustále zdokonaľujú, preto ak sa majster nechce školiť, alebo nemá čas sa školiť, musí si informácie zistiť inak.
Odpovedať
Profilova fotka
@janspanik Nechce sa mi hrabať vi fotkách ale mám pofotené viacero tých zázračných (oceľových konštrukcií) ktoré tý babráci čo vyrábajú vane majú už z výroby skorodované vo zvaroch.Keď nabudúce budete osádzať vaňu dobre sa pozrite na tie zvary.Ja neviem zvárať ,ale za podaktoré paškvily ,ktoré aj renomovaný výrobcovia nazývajú zváranou konštrukciou ,by som sa hanbil.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak určite sa nájdu aj nepodarky a to čím ďalej to častejšie, bohužiaľ i u výrobcov u ktorých by to človek nikdy nečakal. To že sa na Slovensko často dostáva B-čková kvalita je "verejným tajomstvom" :/ Každopádne zákazník by nikdy nemal podceniť poriadnu kontrolu zriaďovacích predmetov a sanity pred prebraním. Aj keď je to krásne zabalené - odbaliť a skontrolovať.
Odpovedať
potrebujem kontakt na nejakeho schopneho cloveka, co vie osadit ravak sprchovu vanicku. robil mi to jeden expert, vanicka je na nozickach, preteka, proste je to spravene lajdacky. potrebujem to dat komplet dole a osadit znova, vyrovnat vanicku, napasovat hadicu do odtokovej rury, proste nanovo. budem vdacny za akykolvek kontakt... vdaka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Mate niekto skusenosti s osadzanim vane do takehoto nosnika? Nasla som video ako sa to osadza https://www.youtube.com/watch?v=wTbkh..., no je to nieco co som este nevidela, tak by som bola zvedava, ci uz to niekto vyuzil a ake su s tym skusenosti.
Odpovedať
nemam. pozrela som si video ano, rychlost je vyhoda äale zas az taky rozdiel to nieje, aj tak sa ti tam bude majster motat s celou kupelnou ;) ), mozno izolacia - lepsie drzanie tepla/voda chyba mi: moznost doštelovania sklonu vane, aby dobre odtekala voda - to robia tie nozicky
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka60 to s tym casom suhlasim, tych par hodin aj taky rozdiel nerobi. Ta izolacia by mohla byt zaujimava, a podla popisu by to malo mat izolacny efekt nielen na teplotu vody ale aj na zvuk. Co sa tyka sklonu vane, to by malo byt uz nastavene tvarom dna toho nosnika. Aspon tak by som to ocakavala. Podla tohto nakresu to vyzera ze to dno je nejak specialne predpripravene.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?