Osadenie vane na obklad

Profilova fotka
Ahojte..potrebujem poradiť. Mozem osadiť vaňu na obklad tak, aby odklad presahoval nejakých 5 cm za vaňou?? Tak ako je na druhom obrázku. Teraz mám vaňu osadenu pod obkladom,akoby založenú pod ním (prvý obrázok), ale mám problém so silikónom. Bolo to silikonovane odborne, ale po čase to pod ním začalo plesniviet a vyzerá to zle museli sme silikón vymeniť, ale robí to zas. Rekonstruujeme dom a chcem sa vyvarovať takej chybe. Môžem to osadiť tak ako na druhom obrázku? Nebude to ničomu prekážať? Mam pocit,že takto by ten silikón nemusel toľko plesniet, pokiaľ nebude mať takú sparu ako ked je vaňa pod obkladom. Ak sa mylim, prosím opravte ma, alebo poraďte, ako to spraviť tak, aby sa pleseň nechytala.. Každý obkladac mi zatiaľ povedal niečo iné.. Tak neviem, čo bude najlepšie?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
To chces najprv obkladat a potom osadit vanu? Vacsinou sa najprv vana osadi a potom nalepi obklad. Plesen vznika z ineho dovodu a nie ako mas dany obklad.
Odpovedať
No neviem kedysi sa obklad daval na vanu, po case sa obklad zacal davat pred vanu teda vana isla na koniec, ale bolo to z dovodu, ze sa mohla robit vymena vane bez osekavania obkladu. To ze ti to plesneje nie je zarukou, ze po tom ako to das opacne uz nebude. V bytoch som sa stretol s plesnivejucimi sparami v obydvoch variantach, takze nie je to o tom ako osadis vanu.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx áno, chcela by som najskôr obklad. Viem ze sa zvykne najskôr vaňa, a obklad na ňu, ale prečo sa to nemoze takto.?? Vysvetli, ak vieš prosím?? Aj to, prečo sa teda tvorí pleseň, keď je silikón spravený správne..
Odpovedať
@j_ank_a Ano moze to tak byt, plesen musi byt z velkej vlhkosti nemas tam chladnu stenu vedla vane alebo co, alebo si humusacka a mas tam spinu a neupratujes :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ferryno viem, že pleseň nieje osadenim vane, neviem síce cim je to, ale príde mi logické, keď bude vaňa opretá o obklad a tá mala sparka zasilikonovama.. Či nie?? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell stena studena nieje, mame za ňou kuchyňu, a tu humusacku si si mohol odpustiť.
Odpovedať
@j_ank_a moze sa to aj tak spravit, ale ci to bude mat nejaky efekt to netusim. Plesen sa tam tvori v zimnych mesiacoch, alebo aj v lete?
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx hm..to som neskúmala veru, kedy sa tvorí. Ale mám pocit, že sme to menili na jar, čiže to asi bolo v zime.. Ale nie som istá. Pravdepodobne to bude veľkou vlhkosťou. Alebo neviem, cistim pravidelne..
Odpovedať
@j_ank_a tak treba castejsie vetrat a hlavne zvysit teplotu v kupelni.plesne treba odstranit.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx snažíme sa.. Snáď sa tomu v dome vyhneme. Nebude teda problém osadiť obklad až pod okraj vane? mohol by nastať nejaky problém? Na čo dať pozor?
Odpovedať
@j_ank_a obklad sa dava nad vanu iba z dovodu nerovnosti stien a nepresnych rohov. Obklad spolu s lepidlom cca. 1.5 cm zakryju skary medzi stenou a vanou. Plesne - treba casto vetrat ale v zime nie dlho, a zvysit teplotu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@j_ank_a Nebud fajnova netykavka, problem nebude nikde, jedine ak by sa tam vana nezmestila, ak ma dost miesta ze jej posunutie o nejaky ten 1 cm nevadi tak je to ok. Inak isto tam mas plesen, neni to len proste usadenina z vody, vodny kamen, alebo len spina v kute ktora sa nazbiera z vlhciny, prachu a pod? Neviem si predstavit ako by tam vznikala ked to raz za tyzden suches handrou.
Odpovedať
Profilova fotka
@junior40 ďakujem. Určite prezistime práve uhly.. Keďže je to rekonštrukcia, asi to bude treba skontrolovať..
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell keby som netykavka, odpoviem ti uplne inak.... Špina tam nieje cistim tri krát týždenne, prípravky na vane a proti plesniam. Pravdepodobne to bude asi tou vlhkosťou a teplotou. V kúpeľni sa radiatorom casto nekuri. Mame krb, teplo ide všade iba z neho, pocitovo je teplo, ale je možné, že sa do kúpeľne nedostane to práve teplo, ktoré kúpeľňa potrebuje...
Odpovedať
Profilova fotka
@j_ank_a Obidva spôsoby sú v poriadku. Pri montáži vane prisunutie ku jestvujúcemu obkladu závisí od tvarovania profilu vane - ak je veľmi oblúkovitý, tak treba použiť montážnu rohovú lištu na vane (kúpil som ju v Hornbachu), ktorá sa zasilikónuje. Pleseň vzniká pri zle urobenej špáre - že je urobená vodorovne alebo priehlbinka kde voda stojí dlho a spôsobuje pleseň. Treba špáru robiť došikma, aby sa tam voda nezdržovala.
Odpovedať
Presne tak ako píše laco je to o spare ja osobne zvyknem silikonovat so starou kreditkou má peknú oblinku. V kúpeľni nekurim a nemám okno sem tam sú otvorené dvere a pleseň nemám kúpeľňu som si robil pred cca 8 rokmi
Odpovedať
@j_ank_a Vanu mozes opriet o obklad ako pises a vznikne mala sparka. Aj ked das obklad na vanu tiez vznikne mala sparka. Ja osobne som uz robil aj jednu aj druhu variantu ale neviem si pomoct stale sa priklanam k variante ze najprv vana a tak obklad aj ked druha varianta je trosku logickejsia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?