Nika do porobetónu, LED pás a hydroizolácia niky

Profilova fotka
Čaute, potrebujem spraviť v kúpeľni niku do pórobetónu zapustené cca 120x30x12cm, ako a čím sa to robí? Vyseka sa to a potom nasietkuje, následne celé hydroizoluje? Ak chcem mať v hornej časti niky LED pas, tak aký mám zháňať? Dole v boku miestnosti pod vaňou mam vyvedené káble na ledky 230v, tu by som chcel dat pod vanu trafo, nakoľko z predu vane bude kachlička na magnet 30x60cm a bude tam dobrý prístup.
Odpovedať
Profilova fotka
.
Odpovedať
vysekas, penetracia, hydroizolacia a lepit obklad... skoda sietky na porobeton, aj vyrobcovia udavaju ze na pb sa smie obklad lepit priamo... tu by si podaktori lepidlo so sietkou davali aj na chlieb...
Odpovedať
@predatorzv led pas v nike je dost gyc, ale ked ho chces tak kup hlinikovy profil, ten sa nalepi medzi obklad na silikon a taktiez sparuje sa silikonom... potom napojis pas,das difuzor, hotovo... bacha na prechod kabls, idealne priviest chranickou a zasilikonovat
Odpovedať
@kejsix ale otazka bola i cim sa to ma vysekat :-D Pripomenulo mi to jeden vtip o ING. Pride novopeceny Ing. do fabriky a majster mu hovori "zober metlu a pozametaj". a Ing mu odpoveda ale ja som inzinier! Majster sa zamysli a hovori tak potom takto chytis tu metlu a takto sa s nou zameta :-D
Odpovedať
@rkorba Ja to zasa takto neberiem, netreba sa chytat za slovicka 🙂 Nie kazdy je stavbar, ja som sa tiez naucil vela veci aj vdaka prezeraniu fotiek a citanim aj tu na MS. Ked nevies opytaj sa 🙂
Odpovedať
@kejsix viem som na tom podobne, nerad znovu vymyslam koleso ;-) Ale nas predator sa tu pyta casto krat na take zakladne kraviny, tak ma napadlo ci nahodou nie je Ing. :-)
Odpovedať
ja som vykruzoval...
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Ing. nie som a nemám technické vzdelanie, ale VŠ mam úplne iný odbor a zameranie 😉 😉 😉 Áno pýtam sa, ale ľuďom nevyhovies nepýta sa zdrbu ta za to, pýtaš sa zdrbu ta za to... Takže som rad za každého, kto odpovie na otázku priamo a pripadne prišlozi aj obrázok alebo link. Pásik a trafo treba asi s najvyšším IP pre istotu... Sekanie niky, ti každý povie, že robil, ale to m I veľmi nepomôže, aj keď vysekať to samozrejme už nejako dokážem, zaujímalo ma skôr, ako to kto robil, možno by to bol lepší spôsob, ako mňa napadne... Rozšíri to o otázku, o hydroizolacii kupelky, do akej výšky ju dávať v kúpelke? Sprcha až po strop 2,8m? Okolo vane a pred vanu. Inak ostatná podlaha sa dava hydroizolacia bežne? Mam anhydrit... Ešte sa chcem spýtať, tam kde je sprcha spadová y a dáva sa spadová lišta, tak tam sa dava hydro + páska, alebo len sa to natre hydro? Ďakujem za cenné info.
Odpovedať
Profilova fotka
@dobryden1985 ĎAKUJEM!!! Toto som potreboval vidieť, tiež sa to chystám robiť podobne kruzkovanim. Ešte raz ďakujem 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@predatorzv naznac si niku a najprv vrtakom navrtaj rohy a az potom kruzkuj. Ja mam chvostovu pilu a stou som vyrezal aj okraje a cikcak celu niku a vybuchal kladivom v porobetone to ide krasne.
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr Ďakujem za tip, chvostovku mam tiež a ešte som ju poriadne nepoužil. A s tým vtákom na rohy to je dobrý tip.
Odpovedať
@predatorzv Ja tiez pouzivak vykruzovacie kruzky, potom jebnem kladivom a vybavene. Aj rozvadzace tak robim. Ale ta chvostovka je mozno este lepsia. Niku som riesil tak, ze z hotovej priecky som vybural jednu tvarnicu (priecka hr 150 ytong) a vlozil miesto nej tvarnicu hr 50 a hned som mal niku 😄 Hydroizolacia v sprche 2m staci podla mna bohato, Ty mas 2,8 stropy? Ak mas anhydrid, daj hydroizolaciu v celej kupelni, ja som daval. Zicher, zas tolko ten nater nestoji.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kejsix ja mam priečku 30 cm, tak treba v sekať. Hydroizolacia tiež podľa mňa stačí do cca 2m. Áno mam 2,8 konečnú svetlu výšku a to som 20 cm spúšťa Sadrokartón 😁. Ten anhydrit si aj niečím penetroval? Akú hydroizolaciu si pouzil, ja kukám napr. Mapei.. Ale je aj den braven. Ak si dával celoplošné, tak si po celom obvode dával aj pásky asi však? A do výšky 10-20 cm okolo normálnych stien?
Odpovedať
@predatorzv Este ten prechod - spadovacia lista sa da kupit, ale je to vec vkusu, nemusi tam byt nutne... Ja som to len cez hydroizolaciu zatiahol silikonom vo farbe sparovacky a vybavene, nerobi to ziaden problem..
Odpovedať
@predatorzv Ja som daval den braven hydroizolaciu, taky maglajz ako horcica. Tusim dve alebo tri vrstvy. Penetrak na anhydrid treba, ja som daval mapei primer g (tusim, uz si nepamatam presne) ale kamos obkladac dava klasiku S-T70 (sokrat) zakladny a tiez vraj ok. Pasky celoplosne do rohov a kutov. Aj ked to je asi mimo sprchu viacmenej zbytocne, ked styk podlaha/stena aj tak silikonujes..
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix dík za cenné, info 😉 Ešte sa ta chcem spýtať, že ten detail, kde si dal silikón si robil hydroizolaciu len tým náterom, alebo si tam nejak dal aj pásku, ktorá sa dava do rohov? Ja dám do tých exponovaných miest asi aj 3x náter, hlavne sprcha... A ra nika v sprche, ten mapei primer g som už kukal a asi ho kúpim, nech môžem kľudne spávať... 😁 😁 😁
Odpovedať
@predatorzv Ja mam pod tou hnedou dlazbou ytong, ktoru som pouzil ako salovanie pre anhydrid... v sprche mam cementovy poter s podlahovkou. takze ano, je tam aj paska pod tym este.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix @predatorzv @dobryden1985 @rkorba ešte posledná otázka, na tento detail ide aj páska na spoj? Podlaha je anhydrit, v sprchaci je wu beton, chcem použiť mapei primer g, následne mapei aquadefense alebo wps + pásky (mam aj nejaké den braven, do kúpim ešte od mapei, okolo vody nejaké manžety, oodomietkova batéria ma manžetou v balení, z geberitu mam aj samolepiace butylove - tie by bolo dobre použiť na žľab a do niky napr. Nie? ) doky, musím to tento týždeň nakúpiť
Odpovedať
Profilova fotka
Na tento detail ci dávať pásku...
Odpovedať
@predatorzv teoreticky ked to bude dobre zasilikonovane, tak by tam nemusela ani hydroizolacia byt, ale dava sa pre dobry pocit v dusi a eliminaciu chyby obkladaca :-) I ked neviem si predstavit ako by sa voda vyparila keby natiekla pod dlazbu.
Odpovedať
Dávať niku do 30cm tehlovej obvodovej steny? alebo radšej zobrať z priestoru, domurovanim a tak spraviť niku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
mám rovnakú otázku ako grallei 🙂 je ok zasekať do nosnej steny cca 8cm hlbokú niku?
Odpovedať
@kiwibibo Prečo by nemalo byť
Odpovedať
@kiwibibo 8 cm je malo na niku
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Poprosím o radu. Bolo by možné krúžkovaním vytvoriť niku v kúpeľni nad vaňou po celej dĺžke aj do steny, ktorá má 15 cm? Ďakujem za cenné rady.
Odpovedať
@grallei tiež ma toto zaujíma, nepríde mi v poriadku vysekat tretinu hrubky nosného múru...
Odpovedať
@vanessulienka Niku do 15 cm priecky? Veru nie 😄 Jedine primurovka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?