Lokálny ohrev TUV pre umývadlá (prietokový alebo malolitrážny bojler)

Dobrý deň, riešim nasledovnú dilemu (potom, čo som býval uz vo viacerých RD). Ide o prístup k TUV v dvoch kúpeľniach a dvoch WC v dvojpodlažnom RD. Najmä dnes, keď už EU účinne obmedzila prietok batérií, je často prístup k TUV v umývadlách veľmi problematický. (Sprchovanie teraz neriešim, riešim umývadlá. Na sprchu a kúpanie si človek musí počkať, tam iná možnosť veľmi nie je, ale raz denne je to O.K.) Umývadlá sú problém. Chcete si "iba" umyť zuby, alebo "iba ruky", ale čakáte 5 minút, aby ste ti potom 30 sekúnd mohli umývať ruky. Snažil som sa nechať navrhnúť čo najkratšie trasy z technickej miestnosti do kúpeľní, no výsledok projektu ma nenapĺňa optimizmom. Mám teda tieto možnosti: 1. Obeh v zokruhovanom systéme. Toto som zavrhol. Moôže to fungovať, ak vám to časovač zapne povedzme od 06:00 do 06:30 a potom zas na polhodinku večer. My ale pracujeme zväčša z domu, máme absolútne nepredvídateľný "biorytmus". Bežalo by to non-stop a vykurovalo steny, ešte aj v letných horúčavách. 2. Dnes už firmy, ktoré robia el. priamovykurovanie ponúkajú vyhrievacie káble, ktoré sa dajú natiahnuť pozdĺž teplej vody z boljera k batérii (pod tepelnú izolácia rúry), takže to udržiava teplú celú trasu. Podľa mňa, výhodu to môže mať tú, že oproti ohrevu to "zbytočne" celý deň ohrieva iba jednu rúru namiesto dvoch (žiadna spiatočka). Ale pre má princíp rovnaký. Dodávateľ vraví: Dáte si to ráno a večer na spínacie hodiny..." 3. Použiť aspoň 1/2" rúry namiesto 3/4". Lenže to vodári neodporúčajú kvôli tlaku, máme tvrdú vodu, navyše sme na kopci... 4. Najviac som naklonený tomu, dať všade pod umývadlá lokálne ohrevy (buď prietokové, alebo 5 litrové). Máte s tým niekto skúsenosti? Aké máte výkony výkony v kW? A aký je uživaťeľký komfort? Dá sa tam účinne nastaviť vhodná teplota? Spoľahlivosť, životnosť? Díky za vaše postrehy.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Tiez som sa pri svojom prvom dome vyhol pouzitiu cirkulacky a kedze som mal kuchynu dost daleko od kotolne, riesil som to 5l el.boilerom Drazice ktory som namontoval pod drez v kuchyni. Pre mna to bolo vyborne riesenie, boiler stal okolo 100€, teplota nastavitelna, tlak taky isty ako studena, na umyvanie ruk a zopar riadov atd viac nez postacujuce.
Odpovedať
Profilova fotka
presne, drazice alebo eliz pod umyvadlo/nad umyvadlo.
Odpovedať
@miso555 buď ohrev pod umývadlo alebo cirkulačku na pohybový senzor, ktorý pri vstupe do kúpelne - wc spustí čerpadlo a kým vykonáš potrebu voda sa vymení a keď si hneď budeš chcieť umyť len ruky tak tri sekundy počkáš. Senzor hneď môže zapnúť aj svetlo, nech sa nenudí len využitím na jednu funkciu :-)
Odpovedať
Jedňoznacne cirkulacku, dnešné čerpadlá majú aj teplotné snímače,čiže stále udržujú teplú vodu..
Odpovedať
Cirkulačka je riešenie s najlepším komfortom. Treba ju len efektivne riadiť,aby bežala minimálne. Kombinácia pohybových senzorov s multifunkčným relé prináša skvelé výsledky.
Odpovedať
@miso555 čím plánuješ ohrievať vodu v bojleri?
Odpovedať
@miso555 Ak budeš ohrievať vodu elektrinou, tak môžeš použiť aj ten malý bojler pod umývadlom. Ale bude zvýšená spotreba elektriny. Ja mám obehové čerpadlo napojené na vypínač svetla v kúpeľni cez relé. Keď zapnem svetlo, čerpadlo sa zapne na 2 minúty. Do pol minúty je teplá voda v batérii. Čerpadlo má spotrebu iba 5 W.
Odpovedať
@chrobak7 Nejde mi o spotrebu cerpadla, ta je nulova. Ide mi o to, ze ked aj cirkulacku zapnem hoci aj na 2 minuty, tak vyhrejem nie 8 metrov trubky (ktora potom vychadne, cize o teplo pridem, navyse mi to v lete vykuri dom), ale 16 metrov. A keby len 16 metrov, ale podstatne viac. Ak ratam, ze napr. spodna kupelna je od bojlera cca 4 metre, pls nejake vertikalne do zeme, potom zase nahor k baterii, a vsetky kuty, pokym to povymeta, tak povedzme je to tych 8 metorv. Bateria v hornej kupelni je od spodnej baterie dalsich povedzme 8 metrov. Teda tam uz ide 16 tam a 16 naspat. Neviem, ci to ma niekyo na rozne cidla a rozne cerpadla s roznymi okruhmi, ale ak mi cidlo v dolnej kupelni zapne cirkulacku o celkovej dlzke 32 metrov iba preto aby som odpustil z baterie, ktora je vzdialena z bojlera 8 metrov 1,5 litra TUV, tak to pre mna nie je dobre riesenie. A to uz neratam 2 x WC, a este aj kuchynu, ktora je orientovana na druhu stranu (teda nema spolocne vedenie TUV s kupelnami). Keby som to cele mal nahanat dokola, tak tam obieha 100 metrov TUV. Vodu budem ohrievat elektrinou, takze je to jedno. Budem mat sice aj zalozny zdroj TUV na pevne palivo a uvazujem aj o priprave na fotovoltaiku do bojlera, ale asi na to nebudem spoliehat. Moje myslienkove pochody sa vyvijali nasledovne: 1. V kuchyni bude umyvacka, potreba TUV tam bude minimalna a sporadicka, teplej vody sa tam v baterii nedockame, dajne tam 5l bojler. 2. Ale ved obe WC budu mat ten isty problem. Viac casu stravim na WC tym, pokym mi pride tepla voda ako samotnou potrebou, dajme tie bojleriky aj na WC. 3. A co kupelne? Ved v umyvadle si clovek dnes uz neumyva hlavu ani nohy, ako pred 100 rokmi. Umyvadlo pouzivame iba na umytie ruk a cistenie zubov. Pri dnesnych bateriach spotreba vody minimalna, zato cas straveny cakanim je obtazaujuci a o nejakej ekonomike a ekologii tiez nemozno hovorit , kvoli 1L TUV ostane 10L TUV v trubkach, ktore napokon ochladnu. (Pri obehu su tie cisla este horsie). No neviem, mozno sa mylim, ale mne to takto nejako vychadza.
Odpovedať
@madein1974 Nieco som googlil, su nejake beztlakove a tlakove verzie. K tym beztlakovym musi ist iba specialna bateria (ktoru ako Colombovu zenu, nikdy nikto na Internete nevidel). Takze otazka, ci si tym nezohyzdime kupelnu. Tie tlakove mozno mozu po case prekorodovat a praskut, ci nie?
Odpovedať
@miso555 keď budeš ohrievať vodu elektrinou, potom by som dal do kuchyne 5 L bojler, do WC-iek by som dal len studenú vodu, ktorá sa v stene ohreje na teplotu cez 20°C, čo na opláchnutie rúk stačí a do kúpeľne veľký bojler s čo najkratšou trasou rozvodu
Odpovedať
A 2x by som prdol do rekuperacie každý večer aby som nemal zimu.. Tak hypotéku budeš splácať 30 rokov a tu ta trápi 5l studenej vody...
Odpovedať
@miso555 Rob ako chceš. Aj tak si chceš dať tie bojlery. Len si potreboval od nás požehnanie, iné rady si ani nečakal. Tak si ich daj a nepýtaj sa. Keď tak počítam, tak plánuješ dať 5-6 malých bojletov do domu. Tak to už len je ekonómia a ekológia. Všetci prechádzajú na centrály ohrev teplej vody, len ty ideš proti prúdu. Keby to bolo len v kuchyni, ktorá by bola ďaleko od centrálneho zásobníka, tak nepoviem, ale skoro ku každému umývadlu dávať vlastný ohrievač so zásobníkom? Tak to už daj len prietokové, načo zásobník. Predpokladám, že nebudeš kúriť plynom, lebo inak by som tvoje rozhodnutie nechápal.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@miso555 jednoznacne tlakovy. Kvalitny (Drazice) neprehrdzavie a nepraskne. Davat bolier do kazdej kupelne a kichyne mi pride extrem. Hlavne do kupelne na unyvadla. Nemuslim ze treba teplu vodu na unyvanie zubov a ruk tak ale to je vec zvyku a nazoru.
Odpovedať
@miso555 Namiesto fotovoltaiky si daj teplovodny kolektor, namiesto malych bojlerikov si daj jeden zasobnik a cirkulacku ktora Ti nepobezi stale (neviem kde si nabral, ze takto funguje cirkulacka) a mas daleko najekonomickejsie a najkomfortnejsie riesenie. Teraz mas iluziu o malickych odberoch TUV na jednotlivych miestach, ale zivot Ti ukaze ze to tak nieje a coskoro to bude pre tvoju rodinu v istych situaciach obmedzujuce a uz nebudes schopny to za rozumne peniaze prerobit na normalne riesenie ako pisem. Mimochodom, 32m potrubia alpex 20x2 je objem 6,4L. A aj tie straty "v stene" budu v sucte na beton mensie, ako straty na jednotlivych bojlerikoch, ktore maju spravidla pre co najmensiu velkost mizernu izolaciu.
Odpovedať
@daralbajda Nebudem splacat hypoteku, staviam za hotove. Ale na rozdiel od inych som si vedomy, ze jedina istota, ktoru mame na tomto svete je smrt a ze ziaden uspech netrva vecne. Teda aj k tymto technickym rieseniam pristupujem s pokorou k buducnosti.
Odpovedať
@chrobak7 Cakal som mozno aj rady, ale hlavne spochybnenia a protiargumenty, lebo kazdy sa moze mylit. Protiagumenty mozu vela pomoct. To ze idem proti prudu mi nevadi, aj v prezidenstkych volbach budem volit proti prudu, aj pri dizajnovani nasich vyrobkov som isiel proti prudu a preto som aj zarobil na stavbu domu. S prudom idem iba tam, kde nejestvuje lepsia vlastna cesta. Plynom nebudem kurit, jednak to dnes uz ani velmi netreba, ale aj keby som chcel, nebude k dispozicii.
Odpovedať
@kejsix Pozeral som to potrubie, je to cosi este trocha pod 1/2" rozmerom. Otazne je, aky to bde mat na baterii tlak. Cirkulacka je fajn v hoteloch, kde je to sucasne aj nutnost. Nejaky host na 12. poscodi nemoze cakat vecnost, ak je pod nim 5 poschodi neobsadenych. Lenze tam platis 80 EUR za noc, nejaka desinka moze ist pausalne na energie, tam sa to schova. Doma, aj keby som to mal na cidlo, tak co ak povedzme bude kazdu hodinu niekto chodit do kupelne? - pozriet sa do zrkadla, nakremovat si ruky - a pod, lebo v kupelni je "sklad" urciteho sortimentu a nie kazda navsetva znamena nutne odver TUV. Navyse mne spodna kupelna bude sluzit sucansne aj ako vchod na zadny dvor, nosenie dreva do pece a pod. Teda kazdu hodinu spusti obeh, takze ho budem mat stale vyhriaty. V zime dobre, polovica energie sa strati v zemi, druha polovica nahradi kurenie, ale v lete budem vykurovat dlazku a steny, a potom to budem musiet klimou chladit. No idealne riesenie nejestvuje, co sa tyka exaktnych porovnani , isto nikto nerobil ziadne merania ani vypocty, ale ELIZ napriklad uvadza straty, 7 litrovy ma 0,36 kWh/den, co je v podstate "stand-by" spotreba 5,4W. Kable, ktore mi ponukaju na "prihrievanie potrubia" maju nejakych 9W na meter, su samoregulacne, po nahriati ich vykon poklesne vraj az na polovicu, ale aj z toho vidno, ze co minie na prazdno taky bojlerik, by som potreboval na vyhrev 1 metra potrubia, take su na potrubi straty. Asi dam do WC prietokove, a do kupeni tieto 7 litrove, este uvidim.
Odpovedať
@miso555 Ake vyhrievanie steny preboha? Nerozumies elementarnym zakladom fyziky, tu je kazda rada marna. Nakup bojleriky a uzivaj :-D
Odpovedať
@kejsix A kam sa strati to teplo, ked tam dodame 55 st vodu a o 30 minut je z nej studena? Preco mam doma teple pasy na kachlickach pod ktorymi ide TUV?
Odpovedať
@miso555 Lebo to mas nahovno spravene.
Odpovedať
@miso555 no aj takýto ľudia chodia po svete...možno si dizajnový umelec ale technické myslenie máš úplne naprd....neporovnávajte dizajn s technickou ekonomickými vecami...
Odpovedať
@miso555 Radia ti tu dobre - používaj cirkuláciu, keď ju máš natiahnutú, keď ešte nie, natiahni. Cirkulačné čerpadlo stačí spínať na pol minúty, kľudne aj 10x za hodinu, čo by bolo za deň porovnateľné s tým čo píšeš na začiatku - pol hodiny ráno a pol večer. Neverím, že do pol minúty ti nepríde teplá voda aj teraz. Batérie EU zatiaľ neobmedzila, kúpiš aj s veľkým prietokom. A cena precirkulovanej teplej vody za x rokov je určite nižšia, ako náklady na 5litrové bojlery, prívody elektriny k nim, istenie a riziko, že sa toho môže pokaziť viac...
Odpovedať
@daralbajda Pod dizajnim som mal na mysli techicke riesenie.
Odpovedať
@dedo758 Nechapem, zvacsa ma tu obvinujete z nekompetentnosti, ale urobil si niekto aspon zakladny 5 sekundovy "vypocet" v hlave? 1. Keby TUV ktora stoji v trubkach neochladla, tak by neboli nutne ziadne cirkulacky. Jednoducho, postavil by sa dom, zohriala by sa voda v bojleri a raz by sa odpustila studena po bateriu a odvtedy by uz isla iba tepla. Teda zhodneme sa snad na tom, ze TUV v trubkach chladne a odozvdava teplo do okolia? 2. Ktosi tu pisal, ze ak da tensie ako 1/2" trubky, tak 32 m cirkulacka je iba 6,5 L vody. Nechce sa mi to teraz ratat, hoci je to priklad pre tretiaka, dobre beriem to ako fakt. 3. Ak mi cirkulacku zapne 10x denne, zohrejem teda zbytocne 65L vody, ktoru nasledne necham bez uzitku vychladnut. 4. Na webe je mnozstvo kalkulatorov, kde sa docitame, ze zohriatie 1L vody z 18 st. na 100 minie 1,1 kWh. Ohriatie na teplotu TUV teda minie 0,055 kWh. Ked tuto hodnotu vynasobime 65 litrami, dostaneme 3,57 kWh denne, 5. Narozdiel od toho, dva 7 litrove bojleriky v dvoch kupelniach mi vyziaria zbytocne do baraku iba 0,7 kWh za 24 hodin. Pisali ste tu, ze rady ani nepotrebujem, ze som aj tak uz rozhodnuty. Nebol som, ale tieto diskusie maju tu krasnu vlastnost, ze cloveka prinutia rozmyslat, ak ma argumentovat smerom k druhym. Teda ja som sa vdaka vam dostal az po tento vypocet, takze malo to svoj zmysel, diky, Myslim to uprimne, nejde tu to to "vyhrat" v argumentacii, ale dospiet k pravde, pretoze ludstvo sa castoz roznych dovodov zacykli v rieseniach, ktore nie su idealne.
Odpovedať
@miso555 "Preco mam doma teple pasy na kachlickach pod ktorymi ide TUV?" Lebo asi potrubie nemáš izolované! Áno, po nejakom čase voda v potrubí vychladne, ale určite nezohreje stenu alebo kachličky. Ak už tak veľmi chceš šetriť, prečo neurobíš solárny ohrev teplej vody? Mal by si celé leto teplú vodu zo slnka a nepotreboval by si tie lokálne bojlery, čo aj v lete budú mať spotrebu. Ale je to tvoj dom, ty sa rozhodni.
Odpovedať
@miso555 Ibaze 10x za den Ti cirkulacka urcite pretocit nemusi, ak adekvatne izolujes potrubie. Cize uvaha s 3,6kWh/den je nezmysel. Aj keby to bola pravda, bolo by to v najhorsom moznom pripade 50centov na den, co Ti hravo prevysi uspora v pripade ohrevu centralneho zasobnika pocas sezony teplovodnym kolektorom. S tym ze som zanedbal vstupne naklady. Ekonomicky na tom urcite lepsie nebudes, o komforte sa ani netreba bavit. ad 2) Ty nedokazes ani citat s porozumenim... ja som nepisal 1/2" ale 20x2.. Rutis sa do totalnej sprostosti ale vyhovorit si to nedas, akurat si si to podlozil zcestnym vypoctom.
Odpovedať
@miso555 mam penzión kde mam aj ten zasobnikovy, aj prietokové aj centrálny rozvod. Centrálny rozvod je jednoznačne najlepší co sa týka prevádzky, uspornosti, luxusu, spotreby. Rob ako vieš ja to 13rokov používam tak viem svoje....
Odpovedať
@kejsix ;-) Tu ju mas: https://www.atria.sk/potrubie-pex-al-... Vnutorny priemer mensi, ako 1/2".
Odpovedať
@miso555 col je 25,4 mm, cize 1/2 " je 12,7mm co je podla Teba menej ako 16mm :-) dalej je tu uz skoda pisat, Ty si tak proti prudu az nevies pouzit kalkulacku :-D :-D :-D
Odpovedať
@kejsix Co je to "adekvatna izolacia potrubia? Teraz byvam v RD, kde je TUV z bojlera do spodnej kupelne tahana v technickej cez priestor popod schody nie pod poterom, ale viditelne pri mure. Vodar to zaizoloval tymi original penovymi rurami. Ja som iniciativne kupil este jeden vacsi rozmer na to, takze je to obalene dvojmo. Po pol hodine statia v trubke je voda takmer studena, po hodine celkom studena. Ako chcte posudzovat dobu, za ktoru vam TUV vychladne, ako ku nahanate v cirulacke cerpadlom? Nech sem napise niekto, kto nema cirkulacku, ci mu vydrzi TUV v trubke tepla tri alebo styri hodiny (aby sa mi nemusel spinat obeh10 x denne.) Okrem toho, pytal som sa dnes vodara na to, ze je mozne cirkulacku spinat pohybovym cidlom a vravi mi, ze nezmysel, ze to uz je neskoro, ze predsa pridem do kupelne a hned si chcem umyt ruky. Cirkulacka je super vec, ale presne, ako pise daralbajda, v penzione. Ludia cestuju, vidia rozne veci v hoteloch a potom to chcu mat doma. Dnes ludia do RD zhanaju vytahy, pisoare, ale predsa nie vsetko, co vidim v hoteli alebo vo verejnej budove nedam do RD. Aj eskalator je dobra vec z principu, len ho nechcem mat doma.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?