Dispozícia kúpeľne - sprchový kút "walk in", alebo klasika?

Zdravím, prerábam byt a som vo fáze kedy je ešte možné riešiť dispozíciu kúpeľne. Mám 2 alternatívy, ktorá každá má svoje výhody aj nevýhody, tak by som poprosil o radu hlavne z hľadiska ergonómie priestoru a trošku aj dizajnu Alternatíva 1: Sprchový kút sklenený, bez vaničky, vchod od okna cez lietačky do vnútra. - Výhoda: Rozvody sú už spravené na túto dispozíciu (ale dajú sa ešte zmeniť). - Výhoda: Riešenie sa mi zdá esteticky lepšie, vzdušnejšie. - Nevýhoda: Pomerne nákladné riešenie (lietačky + sklenená bočná stena). - Nevýhoda: Pračka plnená zvrchu musí byť zakúpená. - Nevýhoda: Menej odkladacích plôch, kôš na prádlo len v skrinke vedľa umývadla. Alternatíva 2: "Walk in" sprchový kút - Výhoda: Lacnejšie riešenie (len zástena), možno aj menej náročné na údržbu. - Výhoda: Subjektívne mi to pripadá ako elegantnejšie riešenie sprchového kútu - Výhoda: Práčku spredu plnenú už mám. - Výhoda: Možnosť využiť plochu na vrchu pračky (napr. veci na prezlečenie dočasne odložiť), možnosť dať vedľa kôš na prádlo. - Nevýhoda: Žiadna praktická skúsenosť (fŕka to, nefŕka to?) - Nevýhoda: Rozmery, šírka kúpeľne je 1.55 m. Pri zástene širokej 1 meter je vstup 55 cm, Pri zástene širokej 1.1 metra je vstup 45 cm. Navyše v blízkosti bude trčať rebrový radiátor, netuším aké minimálne rozmery sú optimálne. - Nevýhoda: Subjektívne menej estetické riešenie, pri vstupe ma oproti privíta práčka, zmenší sa mi voľný priestor. - Nevýhoda: Treba zmeniť rozvody (čo nie je až taký problém). Ďakujem vopred za odporučenia.
Odpovedať

Odpovedať
https://www.gustavsberg.com/fileadmin... http://www.mossholmen.se/bo/wp-conten... co takto dat poo okno u yvadlo a pracku na tu stenu ? Alebo dat pracku pod umyvadlo...ale to este najdem link A namiesto pevnej zasteny pri walkin pouzit dve re, ktore idu sklopit a nezvadzaju stale ? @lieti
Odpovedať
https://www.koupelny-sen.cz/ravak-umy...
Odpovedať
Vďaka za odpoveď. - Umývadlo pod oknom som pôvodne riešil aj ja. Prišlo mi to ako super nápad (v kuchyni to budem mať tak), ale potom mi došlo že kam dať zrkadlo. - Tie sklopné dvere. Znie to zaujímavo, ušetrený priestor by sa dal využiť napríklad na sušiak na prádlo. Len neviem si to cenovo predstaviť. A hlavne či by to bolo praktické? Ak by som dal sklopné krídlo zásteny neviem či by stačila šírka 1 m ak nechcem mať vodu všade.
Odpovedať
@lieti ved zrkadlo moze byt aj vedla nie ? Aj s kefkou v pusesa da otocit na bok, aj cesat sa cesem na chodbe... no mozno problem pri holeni...ale to ide tiez dat male sklapacie... ale samozrejmelen ako napad, rozodnutie je tvojej strane Tie dvere , ked sa daju 2 kridla, daju sa pri sprchovani zatvorit ako kut, dole je gumova list/stierka. Velkost potom podla objemovej hmotnosti tela... :/ Cenovo myslim zacinaju od 150 eur u nas, su aj oblukove
Odpovedať
@lieti ja len k walk in tolko, ze som ho zazila v hoteli a teda vyzeralo to super, no bola som velmi sklamana, nakolko pri sprchovani mi bola strasna zima. Tym, ze sa nedal ten priestor sprchaca uzavriet, vzduch ostaval v sprchovacej casti chladny. Tu sprchu som si nevychutnala tak, ako ked si vyparim cely sprchac pri horucej sprche :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lieti Veľmi racionálne si to sám zhodnotil, takže ja by som na Tvojom mieste išiel do alterntívy č.1. ;-)
Odpovedať
@lieti alebo by si mohol použiť variant č. 2 ale s tým rozdielom, že si spravíš uzavretý sprchový kút - bez vaničky, ale s posuvnými dverami š. 155cm- cez celú stenu. Tým pádom môžeš mať práčku pod oknom, vedľa nej kôš. Získaš tým komfortný sprchovací kút, z ktorého ti voda nebude frkať von. Neprekáža mu ani radiátor hneď pri dverách (pred sprchovaním tam prehodíš osušku a po sprchovaní sa utrieš do príjemne vyhriatej). Alebo by bolo možné presunúť práčku k umývadlu a pod okno umiestniť 2 skrinky - nižšie. K tomu walkin len toľko, že 1m stena je určite málo a voda bude frkať von. Zo skúsenosti viacerých ľudí odporúčam minimálne 1,1m, aj keď ideálne je 1,2m. Vlastnú skúsenosť ale nemám.
Odpovedať
hmm, to nie je zlá úvaha to spraviť ako veľký sprchovací kút. Vyriešilo by to problém so striekaním vody (tiež si myslím že walk - in asi potrebuje určité rozmery), a zároveň aj zmienený problém s chladnosťou priestoru. A aj mňa láka predstava mať uterák po ruke, Akurát cenovo 1.55 sklenenej zásteny a kvalitných posuvných dverí.... Čo sa týka práčky pri umývadle, to je pomerne pragmatické riešenie. Ale asi by z "estetických" dôvodov radšej riešil kombináciu pekných obkladačiek, umývadla so zrkadlom a bočnej vysokej skrinky. Ale budem veru dumať, odzneli tu dobré postrehy.
Odpovedať
@kikuleenka fuuu..tak ta zima ma teda trochu odradza od walk-in..tiez ma to napadlo hned😉
Odpovedať
@lieti stačí domurovať 5cm a môžeš tam použiť napríklad tieto sprchové dvere: http://www.roltechnik.sk/amd2 elegantný dizajn, pojazdy len hore (dlhá životnosť), veľké kolieska na pojazdoch (ľahšie čistenie), 8mm hrubé sklo (stabilita)...atď. Alebo si dať spraviť na mieru ako atyp, ale ak môžem poradiť, tak keď už chceš do toho investovať, tak si nedávaj lacné posuvné dvere s kolieskami aj na spodnej strane. Tie sa po krátkom čase zasekávajú od vody, vodného kameňa, mastnoty a podobne, takže ich treba meniť. ;-)
Odpovedať
@flu5ky vďaka, to je dobrý tip. Cestou posuvných systémov som pôvodne nechcel ísť skrz ich potenciálnu poruchovosť pri lacnejších riešeniach. Toto by nemuselo byť zlé, cenovo sa to asi nepohybuje ďaleko od preskleneného sprchového kútu z alternatívy č.1 Akurát teraz v hlave riešim akú hĺbku sprchového kútu pri tomto riešení. či by stačilo 70 cm s tým že už ako je tá nika, tam by mal hĺbku 108 cm, prípadne či ten rebrový radiátor neposunúť až do sprchového kútu, nech je tam možné veci zavesiť. Ale to je možno zbytočné špekulovanie, možno do vnútra kútu dať háčiky na zavesenie vecí.
Odpovedať
Článok sa načítava...
posuvy a skladacky su raj pre plesne a kamen. walkin mame 4ks, deti zo zaciatku pistali ze im je zima a chcu dvere, skor im vadilo ze nemaju naco kreslit /sklo/ v sprche kde byvali aj 20minut. Ale zvykli si rychlo, pre mna velke plus ze je o dvere menej na cistenie. Ja mam kut prechodny z dvoch stran zima mi nieje a to nad 22st nevykurujeme kupelnu. Ta dvojka je lepsie riesenie.
Odpovedať
@lieti myslím si, že hĺbka 70 a v mieste sprchovania 108 bude bohate postačovať. Samozrejme, čo niekomu stačí, inému nemusí, takže to dosť závisí aj od stavby postavy. Ale hlbšie ako 80cm by som zbytočne nešiel - už si zmenšuješ kúpeľňu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?