Bateria/etazky

Profilova fotka
Zdravim. neviem ci sa pytam v spravnej kategorii na instalatersky problem, no tyka sa to aj kupelne tak skusim🙂 Jedna sa o detail medzi krytkou etazky a nastennou bateriou, Niekedy nie je mozne nastavit etazku tak, aby medzi krytkou a bateriou nebola medzera a viditelny kusok zavitu. Mozno pre niekoho nepatrna blbost no celkom ma vyrusuje, ked tam svieti 2-3 mm zavitu. Etazky su tusim odstupnovane po 5mm cize jedina moznost co ma napada je zrezat z etazky (1/2col) a tak docielit minimalnu medzeru. Otazka je ci to moze mat nejaky negativny vplyv na tesnost, pripadne moznu poruchovost?
Odpovedať
@tom_tom61 Tento istý problém som mal aj ja. Inštalatér to namontoval a keď som mu to vytýkal, povedal, že však to je bežné, že nesedia dĺžky. Tak som si sám zisťoval a zistil som, že sú aj kratšie etážky. Vymeni lsom si to sám. Ak aj tie kratšie etážky sú pre teba dlhé, dá sa z nich v pohode odpíliť (najlepšie karbobrúskou) a rez zahladiť napr. pilníkom. Aj tak medzi etážku a batériu ide gumové tesnenie.
Odpovedať
@tom_tom61 sú aj krátke etážky, pozri len v obchodoch. Ak už nič nenájdeš, tak zrezať, ale rezal by som na strane závitu, ktorý ide do steny, tam sa predsa dáva niť a zakrútil by som ho presne do takej hĺbky, aby som tú batéria presne sadla.
Odpovedať
Z 1/2” závitu etážky - toho menšieho, sa môže kľudne odrezať, na tesnosť to nebude mať vplyv. A tie 2-3 milimetre - namontoval som za svoju prax desiatky batérií a - radšej 2-3 mm medzera, ako by mala matica oprieť o ružicu a nedosadlo dobre tesnenie… Druhá možnosť - pokiaľ sú to bežné kónické krytky - je kúpiť väčšie ružice (krytky). A ešte jedna finta - do hrobu si ju nezoberiem :-D - ak by boli vývody utopené a pribalené etážky krátke o 1-3 mm a najkratšie predĺženie už dlhé, ešte stále sa dá nožnicami na plech z tej ružice pásik po obvode odstrihnúť (alebo kúpiť dlhšie etážky ;-) )…
Odpovedať
Prvykrat vidim mosadzne etazky, Grohe dava k bateriam take nerezovo vyzerajuce. Ak vadi len ta farba, a nie fakt ze vobec vidno nejaky zavit, mozno by stacilio pouzit etazky z ineho materialu.
Odpovedať
Všetky etážky sú mosadzé - len sú buď pochrómované alebo poniklované… ;-)
Odpovedať
@dedo758 clovek sa nauci nieco aj pri ranajkach 😄 Diky
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 vzdy si to vopred vyskladam bez tesnenia a premeriam aby som vedel kolko zavitov mam zakrutit kazdu etazku aby bolo vsetko v rovine a medzera co najmensia.. gumene tesnenie sa da cca o 2 mm stlacit co je asi jeden zavit. Potom sa uz moze poskodit. Obcas sa to dalo vacsimi krytkami poriesit no kopec baterii uz pouziva kadejake hranate krytky a tam su potom moznosti obmedzene tak ma napadlo zrezavat z etaziek a vysledok bol perfektny... len som sa s tym doposial u nikoho nestretolt tak som chcel vediet ci to je bezna prax alebo sa to z nejakeho dovodu nerobi.
Odpovedať
@tom_tom61 nevadi zrezat ked to bude s mierou.tiez som to tak spravil.
Odpovedať
@tom_tom61 Hej, tiež si to vždy vyskladám “nasucho” až potom tesním. Zrezávam tak, aby mi aspoň štyri 1/2” závity zostali…
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Zdravim. Chcem sa opytat čím najlepsie skrátiť etazky. Karbobruskou mi to pride nepresne. Normalne pílkou na železo? Ako potomkami zničeným zavitom? Piknikom ho treba opracovať alebo su na to nejake finty?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od meldyno:

Zdravim. Chcem sa opytat čím najlepsie skrátiť et…
@meldyno Myslíš, že pílkou na železo krajšie urežeš závitovú trubku, ako karbobrúskou? Začistiť pilníkom stačí len koniec závitu. Koniec odpílenej etážky by som tiež zarovnal pilníkom, alebo práve tou karbobrúskou, aby tam nezostali nejaké zádery a neporezal si sa na nich. Navyše pri inštalácii aj tak musíš pílkou alebo pilníkom zdrsniť závit na etážke, aby sa ti tesnenie (podľa toho, aké použiješ - konopné alebo teflonové) pri zakrúcaní nezošmyklo. Takže nejaké drobné poškodenie závitu pri rezaní nevadí.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?