Akrylátová vaňa nad alebo pod obklad

Profilova fotka
Zdravím, ako správne umiestniť vaňu do kúpeľne? Podľa montážneho návodu výrobca odporúča použiť pružné penové tesnenie a vaňu pritlačiť k obkladu. Obkladač ma však presviedča, že obklad bude začínať až nad vaňou. Jednak sa mi to nepáči z estetického hľadiska - lem vane nebude na oboch stranách rovnaký a taktiež sa obávam, že obklad môže spôsobovať deformácie vane, keďže ide o akrylát, ktorý vplyvom tepla má určitú roztiažnosť. Vaňa bude samozrejme osadená montážnymi nohami a po obvode steny pripevnená úchytkami. Ktoré riešenie je správne?
Odpovedať
Z funkčného hľadiska by som ju dal pod obklad... Osádzal som nie jednu vaňu a všetky išli pod obklad (jedinú, aj to len vaničku sprchovacieho kútu, som dával k obkladu). Medzi obklad a vaňu sa zvyčajne dáva silikón, takže roztiažosť je zabezpečená.
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Prečo to chcú výrobcovia inak?
Odpovedať
@somebody Nechcú... odporúčajú... a to nie je "zákon":-) Mne sa z estetického hľadiska nepáči tesnenie okolo vane a z praktického hľadiska je obklad nad vaňou lepší v tom, že voda z neho potečie do vane a nie na tesnenie. Ale sto ľudí, sto chutí... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Jasné rozumiem, hlavne aby funkčne to bolo OK. Ak nenamontujem vaňu podľa návodu výrobcu zrejme automaticky strácam záruku, alebo sa mýlim?
Odpovedať
@somebody ja budem davat vanu k obkladu, sice sa moze jednoduchsie stat, ze bude za neho zatekat, ale na druhu stranu sa bude dat vana jednoduchsie vymenit...
Odpovedať
@somebody Hlavne nezabudni dať aj hydroizoláciu ,lebo či už budeš mať vaňu pod alebo nad tak ti vlhkosť bude prenikať do muriva a časom sa môže stať ,že ti ten obklad odpadne :-) Inak vane sa dajú nastaviť aj výškovo takže nebude problém ju osadiť pekne pod obklad. Na obyčajné penové lišty by som sa nespoliehala dal by som tam silikón, najlepšie odolný voči plesniam a usadeninám. Ja som použil Ceresit a mám ho viac ako rok a žiadny problém. Ale teraz budem riešiť vaňu pod obklad.
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody Vaňa sa správne osádza vždy k obkladu. Ak vaňu inštalujete pod obklad, je to podľa výrobcu nesprávna inštalácia = padá záruka. Veľa majstrov inštaluje vaňu pod obklad (pre odtekanie vody, čo dáva zmysel), no nie je to správny z technického, ani dizajnového hľadiska. Správne sa vaňa inštaluje k obkladu a penová lišta slúži len pružné oddelenie od steny (zboku). Do malej "V" škáry ktorá vznikne medzi obkladom a hranou vane ide tenký pás sanitárneho silikónu pre utesnenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt Tá HI je nutná? Ak tam bude akrylátový silikón + krycia lišta, tak tá voda sa tam nemá ako dostať. @janspanik Vaňu mám od ravaku, čakal som lepšiu kvalitu - jedna strana je prehnutá, rozdiel cca 15 mm, takže budem musieť použiť ich krycie lišty.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?