Ako osadiť a utesniť sprchovú vaničku?

niekde som usetrit musel tak som si kupil lacnejsi sprchovy kut s akrylatovou vanickou. montoval a osadzal mi to vodar ale ked som videl ako 8-( chystam sa ho rozobrat a osadit znova. zaklad je asi dobre nastavit nozicky - bohuzial pohlada moc rovna neni - obkladac dorval dlazbu - a vanicka ma dookola plne steny tak to bude asi metodou skusmo - alebo ak ma niekto na to daky system sem snim, vopred dakujem. napada ma ze mi ostalo vrecko s dakou MVC - maltou? co keby som zarobil troska hustejsiu, dal pod kazdu nozicku kopcek a ulozil vanicku na to? nechat 1-2 dni zatvrdut a mala by byt vanicka krasne podlozena - ci ta malta by popraskala pod tlakom noziciek? a pri pripadnej zmene by asi z tej dlazby nesla uplne dolu a zanechala by flaky? dalej - vanicka je konicka cize aj ked sa vrazi uplne do rohu navrchu medzi stenou a vanickou vznikne skara aj cca 1cm - "zalievat" to silikonom asi vyznam nema. ostala mi biela protiplesnova sparovka na obklady Mapei tusim. rozmyslam ze tam nalejem tu a silikon len tenku vrstvu na vrch - alebo daku listu? su nejake original urcene takto pre sprchove kuty? ak sa mi podari vanicku osdait tak aby sa nehybala mohlo by to snad vydrzat.. Alebo do tej skary skusim fuknut nizkorostaznu montaznu penu a na vrch silikon? a tecie mi aj cez novy clic-clac na umyvadle - kupoval som ho daleko a nechce sa mi to ist reklamovat - tecie dolu pod umyvadlom - cez dosadaciu plochu - matica-tesnenie-umyvadlo - chcem to vyriesit silikonom - mam biely sanitarny - nerozozerie mi to to silikonove tesnenie? poradi niekto?
Odpovedať
1
2
Ad. malta pod vanickou - O kolko cm/mm to potrebujes vyrovnat? Ad. vanicka pri stene - su na to specialne listy - samolepiace alebo take, co sa davaju do silikonu. Mame obidva druhy - tie samolepiace su trosku zradnejsie, nemusia dobre drzat, treba to fakt dobre zalepit. Tie do silikonu sme nepouzili, ale vyrobca je Ravak. My sme to urobili tak, ze do tej velkej spary (mali sme tiez aj 1 cm) sme dali silikon, do neho vlozili listu (odstranili sme samolepky) a este silikon okolo vsade.
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom sice asi neporadim ,ale chcem reagovat na osadzanie vodarom.... nam obkladac osadzal vanu aj vanicku a vyjadril sa , aby sme si to nedali vodarovi, lebo ten to zvykne dovrzat, ze oni to na 80% dobre nevedia.. osadzali nam to teda obklaci a veru spominali, ze s lacnymi vanickamu maju ludia uz asi po 2r problemy, takze radsej si nic na kachlicky nedavaj, aby si potom nemal problem, ked budes vanicku menit..... Jedna vec ma ale zaujala, preco mas po vanickou kachlicky? =-) ved tam staci len podlaha... NOzicky nie su nastavitelne nahodou? ak nie, radsej by som ich skusila podlozit niecim , co vies dat prec, nie silikonom, penou a pod... vela stastia.....
Odpovedať
ide o to ze dlazba neni polozena rovno - strasne ju dovrzali. cize nastavit nozicky tak aby presne kazda jedna dosadla na zem /neni vidiet pod vanicku - ma totiz z kazdej strany plnu stenu/ je myslim nemozne. preto ma napadlo spravit 5 kopcekov malty, nozicky nastavit priblizne a osadit /pri pokladani vanicky ich vtlacit/ ich do malty tak aby vanicka bola normalne na podlahe ale malta zatvrdne - pod pripadne zle nastavenymi nozickami tak bude malta a nie vzduch ktory zapricini prehybanie vanicky. dlazbu a obklad mam pod vanickou aj z toho dovodu ze ak sa bude casom sprchac menit za iny aby mi niekde neostali neoblozene miesta.
Odpovedať
Profilova fotka
Hm , zaujimavy postup - najprv obklad potom vanicka... To ti kto poradil? Ten super obkladac? Vanicka ma byt zalozena obkladom aby voda stekala do nej a nie za nu!!! Kedze teraz uz je neskoro, daj medzi stenu a bok vanicky hodne siliconu. A potom aj navrch kde mas tu 1cm medzeru. Keby si to mal urobene tak ako treba, tu medzeru by si mal zalozenu obkladom... Vanicku mozes zatlacit do lepidla, hlavne sa uisti ze stred neni vo vzduchu, inak ti za rok/dva praskne. Pod umyvadlo daj kludne silicone, hlavne to riadne vytri dosucha a potom nechaj zaschnut.
Odpovedať
@madein1974 podla toho co som cital su postupy dva - bud vanicka pod obklad /co mi je milsie a praktickejsie/ alebo na obklad. kedze som vedel ze na drahy sprchac co tam bude navzdy mat nebudem tak som koli pripadnej vymene zvolil tento postup - ktory nieje nejak neobvykly. myslim ze zaklad je dokonale vypodlozit vanicku - este ma napadlo - dat na dlazbu igelit, spravit si "salovanie" 4-5cm na vysku, o nieco vacsie ako su nozicky vyliat betonom / ostalo mi sucheho betonu/ a do toho ulozit vanicku / nozicky vanicky/ - potom by mala bat krasne vypodlozena a nemala by sa ani pohnut. cim by sa neprehybala a nehybali by sa ani boky vanicky pri stene cim by aj ten silikon dlksie vydrzal. teoria :-| a 1cm sirka vylpnena silikonom - neni to na silikon moc velka spara?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
Mam taky problemik.Mam osadeny sprchac.Vanicka je akrylatova.Od montaze je uz asi mesiac a pokial som kuril podlahovkou,nebol problem.Predpokladam,ze voda sa stihla odparit a nebol problem.Oteplilo sa vsak a nakolko som aj cele dni doma,kurim krbom.A tu zacina moj problem.Objavol som v kupelni mlaku vody pod umyvadlom,ktora tam dotiekla spod vanicky.Tak isto bol mokry aj maly kobercek pri sprchaci.Voda vyteka proste spod neho.Zasilikonovane to vypada ok.Skusal som aj vsetko utriet do sucha a pustat vodu zo sprchy cisto iba do vanicky a nechal ju volne ostekat.Zacala vytekat voda spod nej z inkriminovanych miest.Dnes som tu mal servisakov.Rozobrali sprchac,vytiahli vanicku,vymenili flexi hadicu,vsetky tesnenia,vyskusali/nic netieklo/zasilikonovali a odisli.Radost s uspesnej opravi vsak trvali iba do naseho vecerneho sprchovania.Tecie to o5 a na uplne rovnakych miestach.Neviete poradit,kde je pes zakopany?
Odpovedať
@zirafak voda môže tiecť aj medzi vaničkou a tym antikorovym kružkom .skus pustit vodu len do dieri ,daj dole sprch hlavicu aby to inde netieklo.AK tečie je to na spojoch pod vaničkou.Daj foto sprch vaničky ak sa da.
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak Vanicka neni isto nikde prasknuta? Ak nie tak to musi byt jedine silicone alebo sifon pod sprchou...
Odpovedať
Profilova fotka
@jozef74 Mozne to je.Sranda,ze vsetko dnes vymenili za nove,tak to je fakt neuveritelne :-S @madein1974.Otacali sme ju krizom-krazom a vypada byt neposkodena.
Odpovedať
@zirafak ta vanička je pod obkladom alebo je dorazena k obkladu
Odpovedať
Profilova fotka
@jozef74 Obklad je az po zem.Kvoli uchyteniu dveri vsak vanica nemohla ist uplne do rohu a este k tomu aj roh nieje uplne presny.Zostala tam teda fuga asi 1cm,ktora sa musela silikonovat. Spravil som o5 test azistil nasledovne.Vsetko som vyutieral do sucha.Dal som dole tu chromovu hlavicu na odtoku.Pustil som vodu iba do sifonu a nic,krasnew sucho aj po 5 minutach tecucej vody pod tlakom.Sifon je teda ok.Skusil som teda prskat vodu po krajoch pri stene,kde je tak hrubo zasilikonovane/mimochodom,nieje to este definitivne,lebo taku hrubku sa vraj nedalo dat na 1x,tak zajtra pridu dat este jednu vrstvu silikonu na uvedene miesto/ a napocudovanie tiez nic.Prskol som vsak omylom na sklo a jejda.Vyprskla voda medzi sklom alistou.Privrel som si teda dvere a prskal do miesta,kde je konstrukcia sprchacu spojena s vanickou.A vypada to,ze odtial to tecie stecie to niekde ku rohom sprchaca,odkial to potom stecie pod vanicku a tvari sa to,ze to vyteka zpod nej.Uvidim,zajtra predvediem servisakom,co na to povedie a snad to nejako zasilikonujeme.Alebo nejake napady?Sorry,ale blizsie to popisat neviem :-(
Odpovedať
@zirafak Ak to tečie spod spoja nesilikonujte spoj ale dajta dole konstrukciu sprchača utrite do suchaa daj silikon pod konštrukciu.Skusim najsť na nete kto vyrabe lištu medzi obklad a vaničku lebo 1 cm silikonu je vela,časom sa scvrkne a tečie.Vodestači minimalna dierka a už to tečie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zirafak Nemalo by tam byt zo spodu tesnenie???
Odpovedať
@zirafak www.ravak.sk atam si klikni na sprchove vaničky-prislušenstvo-sifony,montažna sada..toto rieši 1 cm silikonu.
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 Fuuu,to netusim.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozef74 Diky moc.Ta sada vypada nadejene a uprimne,tym silikonom zababrane kachlicky/aj ked sa majstri velmi snazili/,sa mi fakt nepacili.Zajtra sadu vybehnem kupit do obchodu.
Odpovedať
@zirafak ten silikon treba naniesť na suchy podklad potom zlahka postriekať- rozprašovač s jarkovou vodou a strieť stierkou na silikon ,da sa aj zapalovačom ma dobry obluk na spodku.Povedz majstrom.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozef74 @zirafak a hlavne nechat dostatocne vyschnut ...
Odpovedať
@zirafak Ja som dal silicon a do neho som vtlacil rohovu plastovu listu na obklad
Odpovedať
Profilova fotka
@jozef74 Sada list a silikonu od ravaku je doma.Dnes vyskusame.
Odpovedať
Profilova fotka
Osadene a cakame,kym uschne silikon. @jozef74 Uprimne velka vdaka,lebo s tymi listami od ravaku to vyzera ovela,ale ovela vzhladnejsie,proste take profi :-) :-) Diky za tip.Ak to este aj bude 100pero utesnene,tak budem vyskereny ako leco :-p
Odpovedať
Profilova fotka
Tecie to opat na rovnakych miestach :-( Mam taky dojem,ze to zacne zatekat vtedy,ked sa vo vanicke stoji a sprchuje.Pokial totiz prskam vodu krizom-krazom,ked v nej nikto nieje,nic netecie.Kde sakris moze byt problem?Zeby nespravne nastavene nozicky?Skuste poradit odbornici?
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak Cloveka by drblo... Mas tesnenie na dverach? Dosadaju dvere zvislo pekne do seba? Sak nech sa ktosi osprchuje a ty pozoruj odkial to tece...
Odpovedať
Profilova fotka
@madein1974 Tesnenie na dverach je ok.Dosadaju krasne,pohybuju sa lahucko,doslova s jednym prstom.Som z toho fakt na prasky ]-( Opat som skusal napustat iba do sifonu.Vypada to byt ok,potom naplnit vanicka a tiez ok,ked som zacal striekat na steny a voda stekala cez silikonovane a ponovom aj zalistovane miesto,zacala spod vanicky vytekat voda.Mam jednu teoriu/napadla ma pri telefonate s bratom/,ktora suvisi asi s tymi nastavitelnymi nozickami.Podla mna su spatne nastavene a ked sa do vanicky niekto postavi,cela sa asi pohne a v mieste kde je zasilikonovana sa spoj utrhne a tade si voda cestu najde.Nic ine mi uz z toho nevychadza.Preto...pokial skusame vanicku nanovo osadenu,nic netecie.Az ked ju raz,ale viackart pouzijeme,tesnenie sa pohybom utrhne a tecie tade voda.Vanicka bude musiet ist opat von sakris.
Odpovedať
@zirafak Vybral si si totiz konstrukcne to najhorsie riesenie. Podobne som to chcel realizovat aj ja. Najskor vykachlickovat, potom vanicku od ravaku, typ PU, s nejakou penou a nozickami a len tak to prisilikonovat na obklad. Ale ked mi uz treti majster povedal, ze ked vanicku napevno nezamurujem, tak skor ci neskor ma cakaju problemy. Tak sa to vo mne zlomilo a kupil som som vanicku typu LA na podmurovanie. Zaujimave na tom je aj to, ze sice som kupil len cisto vanicku, ale pritom vobec nebola lacnejsia ako ten prvy typ s nozickami, pur penou a obkladovym panelom. Vo vysledku ma to podmurovanie, obkladanie vanicky, zasilikonovanie, stalo asi ho tyzden viac prace, ale na druhu stranu vsetko je tak ako ma byt. A najlepsie je to, ze vanicka sa ani trochu nepohne, neprehne. Stale je presne na svojom mieste. Nic sa nehybe, silikon je stale presne tam kde ma byt. A nic mi nikde nezateka. Akurat netusim ako to ja budem opravovat aj sa nieco vyskytne. Budem ju musiet nejako destruktivne vysekat ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec Bohuzial som laik,tak som nic nevyberal.Resp.vyberal sprchac,ktory sa mi pacil.Konstrukcne riesenia nechavam na odbornikov a ako vidim,nie vzdy to je uspesne.No nic...budu to robit teraz zdarma,kym to nebude ok,len snad to nebude trvat prilis dlho ]-(
Odpovedať
@zirafak tak až taka dobra rada to nebola.mrzí ma to.Robili sme kupelku a bola tam plast vana.Ked sa človek postavil do nej tak si sadla o 3-4 mm a odtrhla silikon.Vanu osadzal nejaky vodar a asi zle .Sekať obklad sa nam nechcelo,to som zavrhol.Napustili sme plnu vanu vody aby si sadla a vysilikonovali sme to sika tmelom.Nehali sme to do druheho dna a potom sme vypustili vodu a je to v pohode.Sika tmel je pevnejši ako klasicky silikon.Ak by ti to tieklo kvoli tomu skus zatažiť vaničku obsilikonuj ju a nemalo by to robiť.Potom už som v koncoch.
Odpovedať
Profilova fotka
Môže byť zle osadené tesnenie odpadu.Deravá flexihadica.Bezpodmienečne je nutné vaničku podmurovať.Môže tiecť cez silikon.1cm hrubý silikon po čase 100% praskne a splesnivie.Najpracnejšie ale najlepšie je vaničku vybrať ,osekať obklad a vsunúť vaničku pod obklad , osadiť vaňové lišty,obložiť.Najlepší silikón je žiadny silikón..
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros Vdaka za radu,ale ako som pisal v mojich prispevkoch,sifonom to v tomto pripade nebude.Vodu prepusta po zatazeni vanicky a naslednom utrhnuti silikonu prave silikonovany priestor.Nebol by problem vytiahnut vanicku a zlozit dole par obkladaciek,ale nic by to vraj neriesilo,lebo kvoli konstrukcii sprchoveho kuta nieje mozne osadit ho uplne do rohu.A keby aj bolo,roh nieje uplne presny,takze nejaka fuga by tam vzdy bola.Ale beriem,ze ziadny silikon je uplne the best riesenie :-) Podmurovanie je myslim tiez moznost,ale ako pisem,som laik,takze vhodnost tejto varianty posudit neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros Nema Ta co,lebo lista je peckova.Samotnym majstrom z nej spadla sanka ;-) Riesenie vydim bud v zamurovani,alebo zastabilizovani vanicky.Potom tam myslim aj trochu toho silikonu nejaky cas vydrzi.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?