Aké čo najbezpečnejšie osadenie vaničky a sprchového kúta?

Ahojte. Som v štádiu výberu sprchového kúta a vaničky a zároveň riešim, ako to všetko čo najbezpečnejšie osadiť, aby som si nezavaril na nejaký prúser v prípade zatekania. V dome máme podlahy dosť vysoko, 24cm EPS + poter. V mieste, kde bude sprchový kút, sa poter zatiaľ nedával, ani všetky vrstvy EPS, takže miesta na schovanie sifónu je habadej. Zároveň mám však strach, že v prípade nejakého zatekania, pri tak hrubej podlahe na to prídem až vtedy, keď bude neskoro. Vanička by mala byť čo najtenšia (napr. Ravak Perseus Pro Flat), osadená spodnou hranou na úroveň podlahy, čiže trčať bude len svojou hrúbkou. Sprchový kút sklenený bezrámový, napr. Ravak Smartline alebo Kolo Next. A teraz sa pýtam. Ako to čo najlepšie osadiť, napr. dať vaničku až po obložení stien? Alebo najprv vaničku a potom dorezať obklad? Názory výrobcov vaničiek sa líšia, napr. v Ravaku odporúčajú najprv obklad, v Kaldewei zas najprv vaničku. Dík za každý názor.
Odpovedať
1
2
@calimero celkom som nepochopil, co s tym ma hrubka EPS v podlahe?
Odpovedať
@gashtaan že sifón bude schovaný v podlahe a nie nad podlahou. Čiže vanička nebude stáť na nožičkách, ale položí sa svojou plochou na podlahu.
Odpovedať
@calimero ved ok, ale stale nechapem, preco by si mal prist na zatekanie neskor ako keby si mal sifon utopeny len v potery, trebars bez akehokolvek EPS v podlahe. Kazdopadne, ja som robil najprv obklad a potom osadzal vanicku, no robit to druhykrat, radsej by som obklad okolo vanicky dorezal. Vanicky maju skosene boky, silikon v rohoch je nespolahlivy... s obkladom presahujucim okraj vanicky by to bolo menej nachylne na zatekanie.
Odpovedať
@calimero neporadim v otazke, ale vanicku by som uz nedavala, sprchac by som riesila murovany-bez vanicky. Mame vanicku a nervy mam ako buchoce voda ked sa sprchujeme, v druhom dome chcem murovany.
Odpovedať
Profilova fotka
@denisafono ja by som naopak murovany nechcela, mame vanicku a som spokojna... nejde o buchotanie vody, to nam vobec nevadi, podla mna je to jedno... ale je to ovela lepsie na udrzbu a hlavne to nepripomina verejne sprchy ... :) a tiez je podla mna mensie riziko priesakov..
Odpovedať
Ak chceš mať istotu že budeš mať všetko v poriadku tak postup je nasledovný. Pod vaničku beton, potom ho napenetruj, zaizoluj ho a ak môžeš aj steny(tekutou lepenkou alebo inou hydroizoláciou), vaničku poriadne podmurovať aby sa nehýbala ani milimeter a potom obložiť steny a zasilikonuj medzeru medzi obkladom a vaničkou. Odpad z vaničky ti nemôže zatekať iba ak to bude robiť nejaký amater. Všetko to sprav pekne poctivo a neexistuje aby to bolo zle. Ja to tak robievam vždy a ešte som nemal reklamáciu. Veľa zdaru ;-)
Odpovedať
@gashtaan ja som to skôr porovnával s alternatívou, keď je sifón uložený nad dlažbou, čiže keď vanička stojí na nohách a spredu sa to zakryje takým panelom. Bežne sa to tak robí napr. v panelákoch. Vtedy sa pretekajúci sifón prejaví hneď, mlákou na podlahe kúpeľne. Samozrejme, pokiaľ je sifón utopený v EPS alebo v poteri, prúser bude asi rovnaký.
Odpovedať
@denisafono asi máte akrylátovú vaničku. U mňa prichádza do úvahy buď liaty mramor, alebo smalt.
Odpovedať
@mirek8777 ďakujem. Majstri, ktorí mi to budú robiť, sú šikovní a majú veľmi peknú robotu. Ale napríklad, keď som sa ich spýtal, či dávajú pod vaničku hydroizoláciu, tak nedávajú. Môže byť toto? http://www.denbraven.sk/zaklady-stavi...
Odpovedať
@katrin21 z tých priesakov mám panický strach, preto chcem vaničku:) Možno som len paranoidný, ale akosi neverím, že murovaný kút vydrží v 100% kondícii desiatky rokov.
Odpovedať
@calimero môže
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero pri osadzovaní sa použijú tesniace pásky, tie sa vyvedú na stenu. na pásku sa natrie izolácia. Po obložení sa škára zasilikónuje. Pracovníkom Ravaku ste neurobili dobrú reklamu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@calimero ja som daval hydroizolaciu od den braven, ale tu urcenu do kupelnie, nie tu co si sem posielal... predtym ako som osadil vanicku, okolo diery v poteri som este natlacil silikon. @denisafono ti garantujem, ze vanicka z liateho mramoru ti buchotat nebude :)
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero my máme murovaný sprcháč zo sifónom v poteri a ver mi, na prúser prídeš rýchlo, my sme tak prišli a preto ho už cez pol roka nepoužívame a o mesiac nás čaká prerábka kúpeľne a bude vanička! Sifón pôjde zase do poteru a vanička na zem s tým, že my už teraz celú kúpeľňu opáskujeme všetky rohy, izolačný náter dáme po celom obvode kúpeľne a na zem a pod sprcháč pôjde ešte aj to čosi tekuté ešte mimo toho náteru čo bude po celej kúpeľni a vaničku osadíme na urobenú dlažbu. Pri murovanom sprcháči sme mali tiež pásky po rohoch aj izoláciu s presahom cca 10cm za úroveň sprchy, no sviňa voda si cestu našla a ako presakovala, tak presne ako končí izolácia sa mi na stene v susednej izbe objavila pleseň. Hneď padlo podozrenie na sprcháč, tak sme ho dostavili, všetka vlhkosť zmizla, potom sme sa istý čas sprchovali v ňom znova a problém sa zopakoval, takže sme sa utvrdili v tom, že je to sprcha. No a plus nám pri stavbe nikto neporadil, že treba používať dlažbu a obklad gresovaný, my sme si vybrali v katalógu čo sa nám páčilo a to sme dali, no nie je to samozrejme gresované a tak je dosť možné, že aj samotný obklad s dlažbou tú vodu nasávajú a problém je na svete. Takže po roku a pol bývania búrame a meníme :-(.
Odpovedať
Profilova fotka
@ahochel30 pletiete pojmy, akýkoľvek obklad aj voskovaného papieru môže ísť do sprchy, ten nerozhoduje o vodotesnosti. To, čo chcete " vyliať" na podlahu patrí aj na steny. Sprchovať ste sa mohli celý čas, stačilo na stenu upevniť sprchový záves alebo fóliu. obkladačky vodu neprepúšťajú, bolo to zle zašpárované, stačil silikón.
Odpovedať
@calimero ja davam vanicku az po obklade a dlazbe s tym ze som kupil aj s nozickami, takze dve strany su zalozene na bet. potery cca.2cm a zvysok na nozickach. pod nozickami mam 4+5cm eps 150 +10cm styroduru + presne kde vychadzaju nozicky som poukladal zvysky dlazby cca 15x15cm aby sa nezarezavali prazdny priestor medzi nozickami 6cm vyplnim eps ktory nalepim na dno vanicky. Takto budem moct vanicku vybrat kdyby daco,okolo vanicky najskor tesniacu pasku a potom silikon a kupil som tuto : http://www.dea.sk/stvorcove-sprchove-... ;-)
Odpovedať
@calimero myslim ze mame smalt
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 no časom sme zistili, že niektoré obklady môžu prirodzene vodu nasakovať, či to bol náš prípad neviem. Isto bol problém aj v samotnej špárovačke, lenže tým, že celý sprcháč máme mozaiku, a nie pravidelné kocky ale takú ,,všelijakú", tak prešpárovať to bolo nemožné, pokúsili sme sa. Izolačný náter sme mali aj na podlahe aj na stenách, ale len na úrovni sprchového kúta s presahom cca 10 cm. Tentoraz chceme dať ten náter po celej kúpeľni. A dlažba je celkovo veľmi krehká, ktorú teraz máte, pretože mi na ňu padol pohár, ten ostal celý, ale v dlažbe vybilo trojcentimetrovú dieru až do lepidla pod ňou.
Odpovedať
@jan45 takže tú tekutú izoláciu aj za obklad? Nie len na podlahu? Tie pásky, čo ste spomínali, myslíte takéto niečo, ako v tomto článku? http://urobsisam.topky.sk/navody/ako-...
Odpovedať
@karol333 Máš aj link na tú tesniacu pásku?
Odpovedať
@gashtaan toto? http://www.denbraven.sk/kupelne/0693a...
Odpovedať
Ešte by som sa chcel spýtať vás, čo ste dávali najprv vaničku a potom obklad. Tým, že sa vanička v podstate zasunie pod obklad, nemali ste problém s napasovaním stien sprchového kúta?
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero vaničku nemôžete zasunúť pod obklad, musí tam byť vopred, s páskou.pásky a kúty robia aj iné firmy.Náter musí byť pocej ploche, kde dochádza k styku s vodou. Ale dá sa to riešiť aj bez obkladu kvalitnou omietkou.
Odpovedať
@jan45 zle som sa vyjadril, samozrejme pôjde najprv kút, potom obklad, nič sa zasúvať nebude. Tou páskov myslíte prelepiť roh medzi stenou a podlahou (pred osadením vaničky) alebo roh medzi stenou a vaničkou (po osadená vaničky)?
Odpovedať
@calimero ano toto... ja som riesil sprchovy kut od Roltechnik, myslim, ze by to v pohode namontovatelne aj keby som vanicku "utopil" v obklade. Kazdy vyrobca tieto variabilne rozmery od-do uvadza, nie je problem to zistit.
Odpovedať
@calimero normalnu komprimacnu pasku.Dava sa aj do spojov na falcovany plech alebo na ostenie pri zateplovani ;-). Je to len ako taka poistka pre tych co sa boja, ako napr. ja :-)
Odpovedať
@calimero z hladiska vodotesnosti je podla mna jedno ci ju zapustis pod obklad alebo iba k obkladu,ale do buducna ak ju das pod obklad a , ak by si ju chcel menit musis vzdy brat do uvahy vysku vanicky aby ti vyskovo sedela s obkladom. Ja mam flat vanicku a mohol som ju zapustit zarovno dlazbou ale radsej som ju nechal trcat asi 3cm lebo co potom s hunatym kobercekom pred sprchou ako otvorim dvere? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero na vaničku sa nalepí páska samolepiaca, tak, aby visela , textilná časť sa zdvihne na stenu, vytvorí žliabok z nepremokavej časti, textilná časť sa prekryje izoláciou na stene. Je to poistná izolácia pri premočení silikónového tmelu v styku vaničky a obkladu.
Odpovedať
@mirek8777 @gashtaan @karol333 @jan45 Aký je váš názor na to, keby sa použili podobkladové vaňové lišty namiesto silikónu?
Odpovedať
@gashtaan ja mám predbežne vybratý Ravak SmartLine štvorec 90cm, ten má toleranciu 885-900mm. Keď beriem, že obklad s lepidlom spraví možno 1,5cm, tak by som sa na 90cm vaničku mal len tak tak trafiť. Je pravda, že napr. Roltechnik to má menej (tuším 881-891mm), Kolo ešte menej (870-888mm), ale moja polovička si vysnívala ten Ravak.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?