Zdedil som 30 ročný neskolaudovaný dom v ktorom nikto nikdy nebýval, čo teraz?

História je asi takáto.. môj dedo mal 3 dcéry tak sa pred 30 rokmi rozhodol postaviť veľký dom aby ho niektorej z tých 3 dcér mohol dať.. no lenže ako sa tak dom pomaly staval tak sa všetky 3 dcéry vydali a odišli bývať preč z rodného kraja.. Dom ostal na 95% dokončený (skoro všetko hotové: chodníky, ploty, vonkajšky a podobne).. Domček si takto 30 rokov pekne stál až som sa k nemu dostal ja a rozhodol som pustiť do opravy ale pred tým treba poriešiť papiere spojené s prepisom a podobne.. No a teraz k problému: Dom súpisné číslo má a je napojený na el sieť, v mapke katastra je zakreslený ale po kliknutí na list vlastníctva tam nieje. Píše tam iba že ide o parcelu typu C číslo 123 rozmer 789 druh pozemku záhrady... Dedo tvrdí že obecnému úradu daň za nehnuteľnosť platí riadne (nemám to overené) Obecný úrad tvrdí že dom je neskolaudovaný čo môže byť podľa mňa pravda.. ale neviem prečo potom dom má riadne súpisné číslo (možno ho dedo tam zavesil len tak).. Moja otázka je čo mám teraz robiť aby som dom aj s pozemkom prepísal na seba kedže na LV sa dom nenachádza, čo vybaviť aby som mohol dom začať opravovať, čo vybaviť aby som dom o pol roka vedel riadne podľa zákona skolaudovať a koľko ma takáto sranda bude stáť.. ďakujem
Odpovedať
Bez za pravnikom. Takato to vec sa urcite bude dat vyriesit.
Odpovedať
@sajko900 a parcela pod domom je na LV? Nemas ziaden doklad o prideleni supisneho cisla?
Odpovedať
Mam presne taky isty dom aj dan platim aj cislo ma a na mape nie je.Na urade ti povedia postup.Ja to neriesim budem ho musiet casom zhodit ale u nas v obci ma kamarat presne to iste a uz pomaly na tom pracuje
Odpovedať
Na mape tusim.je ale kazdopadne na LV nie je
Odpovedať
@akvi parcela má rozmery cca 50 x 15 čo je 750 v liste vlastníctva píše rozmer 749 čo znamená že sa berie aj plocha zakresleného domu do m2 parcely.. parcela je vedena ako záhrady.. ked sa pozriem na susedov pozemok kde má dom tak parcela je vedená ako zastavané plochy a nádvoria.. papiere nemáme dokonca dedo už nemá ani projekt domu....
Odpovedať
@sajko900 Takýto podobný problém som riešil minulý rok s rodičovským domom,bol postavený okolo roku 1980,súpisné číslo mal,daň sa platila,zapísaný na LV nebol,skolaudovaný nebol,bývajú v ňom rodičia a ja.Otcovi sa nechcelo vybavovať vecí okoko kolaudácie,aj to niečo stojí a keďže už majú svoj vek a chcel som to dať na poriadok,tak som sa pustil do toho ja.Musím povedať,že nie je nič ľahšie ako taký dom skolaudovať vzhľadom na to,že staviam aj nový dom a tam to už je o niečom inom.V prvom rade musíš dať urobiť GP na zapísanie stavby na KÚ,ďalej musíš mať čestné prehlásenie od toho kto býva v dome (platiteľ dane,majiteľ pozemku na ktorom stojí dom) v mojom prípade jeden z rodičov.V čestnom prehlásení uviesť,že dom bol postavený pred rokom 1976 (do tohto roku sa domy nekolaudovali).Tieto veci GP - jednu kópiu,čestné prehlásenie odniesť na obecný úrad a požiadať o pridelenie súpisného čísla (aj keď ho už máš pridelené).OÚ ti vydá potvrdenie o pridelení súpisného čísla a spolu s GP to odnesieš na KÚ,kde požiadaš o zapísanie stavby.Alebo to necháš na tom,kto ti bude robiť geometrák a on vyrieši aj kataster.Náklady GP - 250€ a niečo na katastri.Po zapísaní stavby môžeš dom prepísať na seba.Rekonštruovať môžeš kedykoľvek,nikto ti nebude behať s papiermi po stavbe ako sa to robí teraz.
Odpovedať
@sajko900 https://www.minv.sk/swift_data/source... Na SÚ podá vlastník RD žiadosť o vydanie potvrdenia o veku stavby s čestným prehlásením, že bola dokončená pred okt./1976, kedy začal platiť nový stavebný zákon..
Odpovedať
ďakujem Vám veľmi pekne priatelia :-)
Odpovedať
@sajko900 ešte doplním, že vlastníctvo k nehnuteľnosti na SÚ a KN, ktorá nie je zapísaná v KN, preukážete kópiou verejnej listiny - osvedčenia o dedičstve..
Odpovedať
Profilova fotka
O tom som ani nevedela, ze take tlaciva existuju, len na druhej strane je podla vas vhodne, aby taketo veci riesil clovek sam, ked o nich vlastne nic nevie?
Odpovedať
@wavrinecova12 na prísl. stavebných úradoch a na prísl. Okr. úrade katastrálnom odbore by to mali zamestnanci vedieť a mali by poradiť človeku, ktorý si chce dať veci okolo nehnuteľnosti do poriadku, však na to tam sú..sú platení podľa zákona o štátnej službe z verejných zdrojov, tak by mali občanom slúžiť..
Odpovedať
ešte ma napadlo že písal som že do má približne 30 rokov.. to znamená že bol postavený alebo lepšie povedané začal sa stavať okolo roku 1987.. niekedy okolo toho roku bolo na neho aj vydané stavebné povolenie.. môže to byť problém?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sajko900 to si zle pamätáš. určite bol postavený PRED rokom 1976.
Odpovedať
jasnačka :) len aby teba zo stavebného úradu nevytiahla stavebné povolenie z roku 77 ;-(
Odpovedať
Ja som dohladavala stavebne povolenie z 85 a starsie ako 20 rokov maju byt skartovane povedali v archive kraja...
Odpovedať
@sajko900 tak pokiaľ bola stavba uskutočňovaná po 1.okt.1976, tak pri zápise na LV je postup trošku odlišný, bude potrebné kolaudačné rozh... Zaujímalo by ma na základe čoho katastrálny úrad zakreslil stavbu RD, ktorý nie je skolaudovaný ? Predsa musel byť min. GP porealizačného zamerania stavby a nejaký doklad o tom, že stavba je dokončená a užívania schopná.. V ktorom roku bol RD dokončený? Od toho sa odvíja, ktorý úrad v tom čase mohol vydať kolaudačné rozh. Na základe čoho obec tvrdí, že RD nie je skolaudovaný? Naozaj nebola kolaudácia? Ja by som tvrdila opak :) a SÚ predložila čestné prehlásenie, že bol kolaudovaný, ale nie je možné dohľadať kolaudačné rozh. s odkazom na to, že v katastrálnej mape je zakreslený.. Obce sú stavebnými úradmi iba od r. 2003, kedy bol prenesený výkon št. správy na úseku územného plánovania a stavebného poriadku z bývalých Obvodných úradov životného prostredia. Pokiaľ chceš opravovať stavbu, tak SÚ podľa stavebného zákona musíš preukázať buď vlastnícke alebo iné právo k pozemku a k stavbe, na ktorej chceš robiť stavebnú úpravu podľa vypracovanej PD, v ktorej bude zakreslený aj pôvodný stav RD. K žiadosti o stavebné povolenie, resp. ohlásenie stavebných úprav RD, podľa stavebného zákona k pozemku, na ktorom stojí stavba (podľa katastrálnej mapy), preukážeš vlastnícke právo, ktoré je zapísané v KN. K stavbe preukážeš vlastnícke právo inou verejnou listinou a to právoplatným osvedčením o dedičstve. Záleží od toho aké stavebné úpravy plánuješ na RD? Budú to úpravy, ktoré si vyžadujú stavebné povolenie, alebo iba ohlásenia SÚ? Stavebnému povoleniu podliehajú stavebné úpravy podľa § 55 (1) Stavebné povolenie sa vyžaduje, pokiaľ tento zákon a vykonávacie predpisy k nemu alebo osobitné predpisy neustanovujú inak, pri stavbách každého druhu bez zreteľa na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania; stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, najmä pri prístavbe, nadstavbe a pri stavebných úpravách. Na mieste SÚ by som určila, že plánované stavebné úpravy RD ako zmena dokončenej stavby, podliehajú stavebnému povoleniu. Po uskutočnení stavebných úprav RD by bolo vydané nové kolaudačné rozh. Na základe právoplatného kolaudačného rozh. by na katastri zapísali na LV stavbu RD na teba ako stavebníka - navrhovateľa. Už len zateplenie stavby a výmena okien je významná obnova budovy v zmysle zákona o energetickej náročnosti, ktorá si vyžaduje SP a energetický certifikát ku kolaudácii.
Odpovedať
@sajko900 čo sa týka PPF - záhrady a vykonania zmeny na zastavanú plochu, tak prísl. Okresný úrad, odbor pozemkový a lesný požiadaš o súhlas na užívanie PPF na nepoľnohosp. účely a doložíš kópiu katastrálnej mapy a PD stavebných úprav - zmeny dokončenej stavby.. Tento súhlas budeš mať k zápisu stavby v KN a zmeny druhu pozemku na zastavanú plochu. Pokiaľ by stavebné úpravy obsahovali aj prístavbu, tak ku kolaudácii je potrebný nový GP na porealizačné zameranie stavby a vyňatiu z PPF..
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?