Zamlcane zavady na dome pri kúpe

Dobrý deň, prosím vás riešili ste niekto zamlcane zavady na dome? Kúpili sme dom, a majitelia nám zatajili veľa zavad ktoré dom mal už pred kúpou dokonca jednu aj zamaskovali tak sme si to všimli až teraz po takmer roku. Dokedy je možné ich udať? A keďže je to riešené cez RK tak ako? Podať trestné oznámenie? Na realitku alebo na predávajúcich? Ďakujem za odpoveďe
Odpovedať
@blondska1403 Udať nie, udávali eštébáci. Vady môžeš reklamovať u bývalého majiteľa. Ale ak už ubehol rok ... neviem neviem. Dom ste kupovali v takom stave, v akom bol. Tým, že je to starší dom, nejaké nedostatky bolo možné predpokladať že budú. Záleží od charakteru závad. Ak je napr. okno na krivo, tak s tým nič neurobíš. Jedine ak by nejaká závada bránila užívaniu domu - napr. že by mal narušenú statiku. V najhoršom prípade môžeš podať žalobu. Ale dôkazné bremeno bude na tebe - budeš musieť dokázať znaleckými posudkami, že závady sú závažné, že existovali už pri predaji a že predajca o nich vedel. Skús popísať tie zistené závady, ktoré si našla až po roku.
Odpovedať
@blondska1403 pozri si ako mas pripadne vady osetrene v kupnej zmluve. Ak ju pre predavajuceho robila realitka a vedeli co a ako, predpokladam ze tam bude uvedene ze kupujuci kupuje nehnutelnost "ako lezi a stoji" cim sa prakticky vyhli problemom. Viac si precitaj tu https://www.epravo.sk/top/clanky/pred...
Odpovedať
V dome vlhnu steny do výšky 1m, ked sme sa sem nastahovali nic nebolo vidieť, pretože pani to dala oskrabat a nanovo natrieť aby to zamaskovala, elektrina nieje vobec zrevizovana, je pozapajana halabala len tak a vybija nam poistky aj bežné pranie ak sa napríklad pusti ohrievac vody, bolo povedané ze to co je hotové z prerabky je zkolaudovane a pritom nieje.
Odpovedať
Bohuzial v zmluve urcite mate uvedene, ze nehnutelnost kupujete tak ako je.. my sme v rovnakej situacii, 3. rok opravujeme novostavbu. Riesit sa to ale da sudnou cestou, ide skryte vady (rada pravnika), nakolko beznym prejdenim nehnutelnosti nie je mozne ich uvidiet a v nasom pripade islo aj o technicke zalezitosti, ktore sa nedodrzali podla projektu. My sme to sudne neriesili, nebolo s kym... predavajuci by nam totiz aj tak nic nezaplatil. Otazne je kolko casu a penazi miniete na sudne konania a co dosiahnete, ci si to za tie peniaze a cas radsej neodstranite... vlhnutie a elektrika to je taka bezna zalezitost :)
Odpovedať
Všetko toto bolo oskrabane a natreté nanovo...nepovedali ze to vlhne ked prší alebo sa topí sneh, až od susedov sme sa dozvedeli ze to mali aj predtým, ze to nieje ldn zrazajuca sa vlhkosť alebo co.o elektrine tvrdili ze su tu všade medené kable, no nie sú.
Odpovedať
Treba sa poradit s pravnikom, nikto tu nevidel vasu zmluvu ani dom.
Odpovedať
V takom dome by som veru nebyval, koledujete si o zdravie a taka astma neni bohvie co. A ta elektrika no hruza. Zavolajte si majitelov a realitku a dohodnite sa na kompenzacii.
Odpovedať
Profilova fotka
@blondska1403 ako ti pisali viaceri...treba si pozriet zmluvu, ale ked je tam napisane, ze ste dom kupovali v stave aky je, v akom lezi a stoji tak si velmi nepomozete... Skoda, mali ste sa popytat pred kupou, susedov, zobrat tam nejakych odbornikov. Teraz to musite bud cele zrekonstruovat ale predat....
Odpovedať
No tak čítala som zmluvu, je tam síce písané že sme nehnuteľnosť videli a vieme co kupujeme ale zaroven je tam prehlásenie predávajúcich že nevedia o žiadnej vade co by nam mali oznámiť, a dalej je písané ze máme nárok odstúpiť od zmluvy ak niektoré z prehlaseni predávajúcich bola pnepravda cize ak nam klamali popripade niečo zatajili takže ďakujem za rady a budemeto riešiť najpr oficiálnym pokisom o dohodu a ak sa nedohodneme tak odstupime od zmluvy a budu musieť vrátiť peniaze a my dom, coz my mame kam ist ale oni už peniaze všetky nemaju takže asi budu súhlasiť s preplatenim nákladov na opravu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?