Zaloha a RK

Dobry den. Pred cca mesiacom sme nasli dom, ktory sme chceli kupit. Zlozili sme zalohu RK vo vyske 1000 EUR. Lenze rezervacny poplatok je 2900 EUR. Zial, okolnosti nas prinutili k tomu, ze dom zobrat nemozeme. Samozrejme RK si narokuje na celu vysku depozitu. Da sa to nejako obist pripadne existuje moznost dohody? Pytam sa lebo nemam s tym skusenosti a nerada by som prisla o tu sumu. Dakujem za odpovede
Odpovedať
Ako je postavena rezervacna zmluva? Preco ste davali len 1000? Tych 2900 je isto provizia banky, tak ju chcu, ale ak si myslis, ze Vas vyslovene nepozenu pred sud, tak to nedoplacaj. Ak je tak zmluva postavena, ze v pripade "nepokracovania" z Vasej strany, musite uhradit tuto cast, tak narok zial maju, ale skuste to vykecat.
Odpovedať
@batwoman myslite, ze je to mozne napriek tomu, ze je tam uvedeny depozit 2900?
Odpovedať
@lagatta mozne to je, zalezi, ako sa oni k tomu postavia. Skuste si to vyrozpravat s nimi. Niektori su v pohode. Ak by sa Vam aj "vyhrazali" sudom, nemyslim si, ze by sa im to kvoli takej sume oplatilo, ale keby predsa, treba postudovat zakon, ci nie je nejaka "ochrana" na toto, kedze slovenske zakony sa casto menia, netrufam si nic tvrdit na 100%, ale skusit to treba, uvidite, ako sa zachovaju... A pre buducnost si dajte pozor pri podpisovani rezervacnych zmluv, aby ste tam mali nejake vyluky v takychto pripadoch.
Odpovedať
@batwoman súd? Myslím, že by sa to skor postúpilo exekúcií nie?
Odpovedať
@lagatta k exekucii musi byt nejake rozhodnutie. Samotna realitka nemoze postupit pohladavku exekutorovi.
Odpovedať
@lagatta jedine,ze by im nieco take podpisali, ako sa podpisuje napr.v bankach, u operatorov a to nieco ako rozhodcovske dolozky, resp.to postupili nejakej vymahacskej firme, a pod., ale nemyslim si, ze by sa s tym ktosi babral. Zarobene uz maju, aj ked k predaju nedoslo.
Odpovedať
@batwoman ale prečo by si nezarobili ešte viac, keď môžu že? Pýtala som sa konateľa a že áno vraj by to vymáhali...len ako? Preto sa pýtam tu lebo neviem ako sa voči tomu postaviť. Na SR nežijeme ani nič tam nemame
Odpovedať
Profilova fotka
Náhodou,není to u Tu reality,1000 jste měli svojích a zbytek jste si od nich půjčily na smlouvu ?
Odpovedať
@lagatta fakt zalezi, ako to mate podpisane... ale za skusku sa tomu vyhnut, nic nedate. Uvidite, ako sa k tomu postavia.
Odpovedať
@lagatta Veď sem zverejnite tú zmluvu, zakryte osobné údaje a ukážte ju ... Dovtedy sú to len obyčajné dohady ... Ale v praxi, väčšina realitiek má svojho "dvorného" právnika, ktorý im rieši všetky zmluvy pre klientov ... Ten im tvorí aj zálohové zmluvy, takže väčšinou nie sú deravé ... Takže, ak budú chcieť, vymôcť ich vymôžu (v 99 percent prípadov) a ak by mali ísť k súdu, pôjdu ... Všetko to vychádza z toho, že majú väčšinou svojho právnika ... Takže, skúsiť to len dohodnúť ... Sú očividne v plnom práve, rezervačný poplatok je tam presne na tieto prípady ... @batwoman v buducnosti si maju dávať pozor na podpisovanie takýchto zmlúv ? Ako nehnevajte sa, ale aj predávajúci má nejaké práva ... Aj predávajúcemu to teraz mohlo skomplikovať život ...
Odpovedať
@lubk0 jasnacka, ale ti, co si to dovolit nemozu, by sa mali vyvarovat vobec takymto zmluvam, resp.si dat pozor, co podpisuju. Ja som teda mala stastie vzdy na serioznu realitku, zobrali odo mna malu zalohu a v zmluve neboli ziadne pokuty za nedodrzanie a pod. A tiez mam skusenost, od znamych, ze sa s tym proste nenatahuju.
Odpovedať
@batwoman Ja len potom nechápem, na čo vlastne slúži potom záloha ? Akože, realitka si zoberie zálohu, vy sa po mesiaci rozhodnete, že teda nehnutelnosť nechcete a realitka Vám v pohode zálohu vráti ? To ju potom ani nemusela brať či ? Na čo jej bola ? A jasné, že v zmluve nie sú pokuty :) Zmluva o zálohe resp. rezervačná zmluva má predsa jednoduchý princíp ... Ak sa daná nehnutelnosť kúpi, za cenu, ktorá je v rezervačnej zmluve, vyplatená záloha sa odpočíta od celkovej ceny nehnutelnosti. Ak sa od predaja odstúpi z dôvodu na strane kupujúceho, tak záloha prepadá ... Na pokuty tam asi nie je miesto :) Tý, čo si nemôžu dovoliť rozhadzovať takto peniaze, by mali dať zálohu len za nehnutelnosť, ktorú naozaj zoberú ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubk0 "pokuty" byvaju, napr.ak zoberu mensiu zalohu. Znama tak mala,500€ dala zalohu a 1000€ by musela doplatit, ak by k predaju nedoslo, co vlastne bolo dokopy 1500, co bola provizia realitky. Predavajucemu sa nedostane z toho ani euro. Ja teraz predavam byt a mam akurat tak zmluvu stavanu, ze ak by nakoniec k predaju nedoslo, museli by mi uhradit naklady, kt. som vynalozila na predaj. Teda bolo by to len 50€, kt.mi banka hned stiahla pri ziadosti o splatenie hypo. Akurat, ze by to neslo z tej zalohy, ale kupujuci by museli dat navyse. .... Lenze tito pisu, ze dali 1000€ a v zmluve maju, ze este 1900 musia dat. Nepisem, ze maju pytat tu 1000ku spat, len ze skusit nedoplatit ten zvysok. Mam kopu znamych realitakov, ver, ze seriozna realitka si nebude robit zle meno s tym, ze by kohosi zdrali, ked uz v podstate zarobili (tu 1000ku) bez vacsej namahy.
Odpovedať
Profilova fotka
Nie, nemyslím si, že by sa to dalo nejako obísť. Zväčša to býva zakotvené aj v zmluve a realitka má právo si ponechať prakticky celý rezervačný poplatok v prípade, ak by ste chceli od zmluvy odstúpiť. A ak vzali len tých 1000€, tak by som to bral ako výhru, no osobne si myslím, že budú požadovať aj tých zvyšných 1900€. Záleží ozaj len na realitke a na zmluve, ako ju majú medzi sebou spísanú.
Odpovedať
@batwoman Píšeš moc subjektívne ... Realiťákov mám okolo seba kopec :) Vôbec nie je u nich pravda, že zo zálohy majiteľ nič neuvidí, ak kupujúci odstúpi ... Tak môže naozaj fungovať len neseriozna realitka ... Rovnako nevieme, aký prípad to je na strane predávajúceho ... Možno potrebuje peniaze, súrne, čo najskôr ... Možno ho tento mesiac zdržania niečo stál ... Možno, kým dom nepredá, musí bývať v podnájme a možno v ňom teraz musí byť mesiac navyše ... Možno počas toho mesiaca bol iný, istý kupec ktorý už dom niekde inde našiel a teraz sa dom ďalšie tri mesiace nepredá = majiteľ bude musieť spustiť a príde o viac, ako je záloha ... Tých "možno" je naozaj veľa ... Presne na pokrytie týchto "rizík" tam tá záloha je ... A žiadna realitka si zlé meno nespraví tým, že nevráti zálohu, ktorá je tak či onak pri odstúpení od zmluvy "nevratná" ... Možno odradí špekulantov, ale serióznych kupcov asi len veľmi ťažko :)
Odpovedať
@lubk0 ano, vsak preto pisem, ze treba skusit a uvidi, ako sa zachovaju. Nepisem, ze je to zarucene tak, ani ze ma pytat tych 1000€, co uz dali.
Odpovedať
Aby ste ma nechapali zlé. Nie sme spekulanti, sme poctivi ludia a o dom sme mali seriozny zaujem. Zial, nevyslo to s pracou a tym padom pada aj cela zalezitost s domom, kedze dalsie pracovne ponuky nie su v dohlade na danom mieste. Uvedomujem si, ze 1000 EUR prepadlo, len naozaj zvysnych 1900 vidim ako prehnanu ciastku. Ok, AK by bola rezervacna zaloha 2000 EUR, som ticho, ale 2900 je privysoka cena. AK chcete, mozem sem dat aj fotku zmluvy
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravím, obraciam sa na niekoho s podobnou skúsenosťou. Riešime domček cez RK, v piatok nám vypršala rezervačná lehota, no stále nemáme podpísanú kúpnu zmluvu, nakoľko sa zistilo (našou znalkyňou pri vyhotovovaní ZP) pár súčastí domu (zimná terasa, bazén) nezapísaných na katastri. Zaujíma ma, či mám nárok žiadať od RK (nakoľko si nepreverili celkový stav predávanej nehnuteľnosti) zľavu zo zaplatenej rezerv. sumy/zálohy? Ďakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?