Z bytu do domu cez kupu pozemku

Zdravim vas Chcel by som vas poziadat o nazor ako by ste postupovali vy na mojom mieste a preco. Chceli by sme sa s manzelkou a detmi prestahovat z bytu(BA) do domu blizko(BA). Byt ktory teraz mame je v nasom vlastnictve a ma trhovu hodnotu cca 130000 - 135000E(relativne novostavba). Na byt mame vedenu pozicku zo SFRB, kde ostava este splatit cca 16000E, viac nic. Vyhliadli sme si pozemok pri BA s cenou cca 110000 na ktorom by sme si chceli postavit dom s cenou do 80000-90000E. Sme 4 clenna rodina(39,36,10,7). Spolocny prijem je cca 1900-2000 netto/mes z toho pravidelne min. vydaje300/mes(SFRB+sluzby za byt). Ostatok zalezi na mesiaci, ale by default vieme odlozit bez problemov mesacne 500-900E, bez obmedzovania sa. Ako by ste postupovali? Ja zatial rozmyslam takto: 1) zobrat hypo na vyplatenie pozemku - cca 95000(zalozit byt) + zbytok ceny pozemku vykryt z uspor 15000 2) zobrat druhu hypo na dom - cca 80000-90000(zalozit buduci dom+pozemok) 3) postavit dom a nastahovat sa max. behom 3 rokov 4) predat byt, vyplatit predcasne prvu hypo + SFRB = 111000, zbytok(cca 20000-25000) pouzit na mimoriadnu splatku druhej hypo - zatial neviem ako by sa dal zrealizovat predaj bytu na ktorom je prva hypo, ale hadam sa to nejako bude dat:-) ALEBO 5) prenajat byt( prijem cca 450-500E mesacne v cistom) a tym platit obe hypo bytu/domu + nieco z prijmu. Ale zase mat "opletacky" s najomcami:-) Vdaka
Odpovedať
My sme sa tiez stahovali z bytu do domu. Postup sme mali takyto: - Hypo na byt (priblizne rovnaky ostatok) sme vyplatili - pozicali sme si od rodiny. - pozemok sme kupily na prvu hypoteku - zalozili sme len byt - postavili sme dom - na 2. hypoteku. Zalozili sme najskor pozemok na pvu tranzu a potom samotnu stavbu - teraz predavame byt - vyplatime prvu hypoteku Celkovo nam to vychadza podobne. Variantu 1 nam odporucala poradkyna, ale prax ukazala, ze to by bola velka chyba. Pretoze sa neda zalozit len tak dom bez pozemku, potom rozne krkolomne operacia - vynatie tarchy,,, aby sme mohli predat byt....
Odpovedať
@naviko Mno, v prvom rade, ste si isty, ze chcete pozemok za 110-tisic euro? To su strasne peniaze.. V druhom rade - dom za 80-90 tisic v BA a a okoli pre 4-clennu rodinu? Nechce sa mi verit.. Ak sa aj podari, tak to stale bude len cena za (mini) dom, bez ostatnych uprav pozemku a okolia.. Ta moznost 2) je neralna, nikto Vam neda peniaze vopred na neexistujuci dom. Standardne prebieha vystavba tak, ze mate nejake vlastne peniaze, postavite kusok, vyplatia vam za neho. A tak dokolecka. Bez financii na zaciatku je to prakticky nemozne. Osobne si myslim, ze vo vasej situacii je najschodnejsie najprv doplatit byt, aby bol uvolneny z hypoteky. Potom kupit niekde pozemok (ale vazne by som hladal nieco lacnejsie ako 110-tisic), pricom ten bude mat hypoteku sam na seba. Kedze je byt volny, tak zobrat hypoteku na byt a z tych penazi postavit dom. Nasledne prefinancovat hypoteku z bytu a hypoteku z pozemku do jednej spolocnej na dom s pozemkom, byt odpredat a vyplatit predcasne cast novej spolocnej hypo. Teda pokial sa podari postavit dom za tu sumu, ktoru Vam pozicaju za byt.. Urcite by som nepredaval byt vopred a potom byval v nejakom prenajme, to je kopec penazi vyhodenych z okna.. (p.s. nie som ziaden bankar ani poradca, je to len moja uvaha) @joxe stihol napisat prakticky to iste skor :)
Odpovedať
@cache je v tom len jedna chyba - pozemok na hypoteku, ked rucis len nim, sa kupuje tazko. Prave preto sme kupovali pozemok a rucili sme bytom. Kedz uz sme mali pozemok a stavebne povolenie, vybavovali sme hypoteku na vystavbu. Prvy dranzu sme dostali na pozemok - ten bol zalozeny este predtym. Ale niektore banky vyzaduju aspon zaklady domu. Pri investicii 80 000 tie zaklady budu velmi malicke. Tiez si myslim, ze 80 000 na dom je velmi malo. Realne aspon 120 000 eur odhadujem.
Odpovedať
@joxe je to uz sice davno odkedy som kupoval pozemok ja (rok 2007), ale kupil som ho na hypoteku, ktora mi preplatila okrem premie realitky komplet cenu pozemku.. ale samozrejme nestal 110-tisic.. :)
Odpovedať
@cache dnes uz pri pozemku silno pochybujem. Niektore banky preplatia tak maximalne 50% ceny. Mne preplatili 80% a to bola vybavovana vynimka.
Odpovedať
@joxe Nuz na to uz treba obehat financne institucie, pripadne priekupnikov (pardon, poradcov).. :)
Odpovedať
Aby som to dovysvetlil....Pozemok je v Jarovciach, manzelka nechce ist dalej. Preto ta cena, myslim ze lepsiu ceny za pozemok v tych miestach asi nenajdem. Manzelka je taky mestsky typ. Ja opacne zase chcem dom, takze sme zvolili kompromis, blizko mesta. A Byt 2,5+kk je nam maly. Deti su spolu v malej 12m2 izbe a ako zacinaju rast tak im miesto chyba. Ono da sa najst aj lepsia cena za pozemok, ale nie o moc, ale je to niekde v poli, uplne mimo osidlenia/infrastruktury. Dom chceme tak okolo 110m2, 4+kk, bungalov. Nic extremne. Na zahori mame este rodinnu chatu s veeelkym pozemkom kam sa chodi na velke akcie ale na kazdodenne dochadzanie do BA je to daleko. Ten dom by fakt bol len na nase sukromie. Ide o projekt so vsetkym hned pri dome. Co sa tyka stavby domu, dokoncovacky si viem spravit sam, resp. s rodinou. Potrebujem to dat do stavu holodomu. Kolegovia stavali s rovnakym rozpoctom a v pohode sa to da, zase netreba prehanat. Co sa tyka financii/hypo, este som nebol s nikym kto sa tomu venuje profesionalne, ale v rodine nejakych takych par ludi mame. len som chcel vediat ako to ostatni ludia obycajne riesia aby som sa vedel pytat tych poradcov a predkladat im alternativy.
Odpovedať
@naviko isla by som na to asi ako ty. Doplatit byt, aby bol volny na zolozanie. Na byt zobbrat hypo na kupu pozemku. A nasledne zo svojich postavit zaklady a kus murov aby sa dal zalozit pozamok a rozostavana stavba a zobrat uver na dostavbu domu. Po restahovani predat byt a vyplatit uver. s tym prenajmom to nie zla myslienka ale nie je to az take jednoduche a urcite to niesu peniaze zadarmo. Platba od najomnika ti musi uhradit energie , fo, spravcu, dan , proviziu pre realitku, male opravy, az zvysok je zisk. A toti musia najomnici poctivo platit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?