Vysporiadanie nehnuteľnosti darovaním

Dobrý den. Potrebovala by som poradit. Rodicia mi chcu darovat doma, bola dohoda, ze mne ho daruju a ja vyplatim 2 surodencov. Jeden je uz vyplatený, ale nie pravne, len z ruky do ruky. Chcela by som sa opytat, mam riesit prepis pozemku darovanim alebo radsej kupno - predajnou zmluvou. Pytam sa preto, aby ma nemohol v buducnosti brat napadnut, ze som zhrabla cely majetok a jemu som z neho nedala nic i ked svoj podiel dostal. Dakujem velmi pekne za odpoved
Odpovedať
moja rada je kúpno-predajná zmluva a nie darovaním a to vzhľadom na jednu dôležitú skutočnosť...a to, že v prípade darovacej zmluvy môže darca s odstupom času žiadať vrátenie daru a to v prípade porušenia určitých podmienok, ktoré sú definované v Občianskom zákonníku. :-)
Odpovedať
A aky ma byt postup pri predaji domu. Treba najskor ist k notarovi spisat kupno-predajnu zmluvu a potom to ist nahlasit na kataster? dakujem
Odpovedať
Áno, ísť k notárovi, ktorý spíše kúpno - predajnú zmluvu, overí podpis-y predávajúcich a súčasne Vám vyhotoví návrh na zápis do príslušného katastra nehnuteľnosti a Vy to podáte vrát. kolkov.
Odpovedať
A viete mi prosim vas povedat aj ake budu s tym poplatky spojene?
Odpovedať
ak sa nemýlim, tak 66 euro v kolkoch, ale výškou som si nie na sto percent istá...zadaj do googlu: správne poplatky na katastri...skús :-)
Odpovedať
Rodicia by vsak chceli dozit vo svojom dome a obavaju sa, ze ked mi dom predaju, tak ich budem moct lahko odtial vyhodit, nedalo by sa do zmluvy nejako zakomponovat aj dozivotne pravo, asi pri kupno-predajnej zmluve sa to neda, ci?
Odpovedať
návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnosti je ustanovený správny poplatok v sume 66 eur, toto myslite?
Odpovedať
odpoveď v súkr. správe
Odpovedať
nasla som vklad do katastra nehnutelnosti - 66 eur - to bude skor toto
Odpovedať
áno, to bude 66 euro, len som si nebola na sto percent istá výškou poplatku a nezabudni, že ešte budeš platiť notárovi za vyhotovenie zmluvy.
Odpovedať
no to som sa prave chcela opytat, ze kolko asi budem platit u notara za vyhotovenie kupno-predajnej zmluvy, dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@asturia26 DAR: - darca moze odstupit od zmluvy len za urcitych podmienok, zavazne porusenie dobrych mravov a pod., - majetok sa moze darovat len jednemu z manzelov, - po smrti darcu, moze napadnut vysku daru dalsi pozostali (Tvoji surodenci, ich potomkovia) a ak si ich chces vyplatit, musis potom pred notarom v dedicskom konani dokazovat aka hodnota nehnutelnosti bola a kolko si im dala KUPA: - ak si slobodna, nie je problem, v pripade, ze si vydata, kupuje sa do bezpodieloveho vlastnictva takze nielen Ty ale aj Tvoj manzel sa stava majitelom nehnutelnosti a kedze sa obycajne vyplaca zo spolocnych penazi tak je to aj spravne. - vyplatit by si mala rodicov a oni by to mali vysporiadat s Tvojimi surodencami Majetok je mozne zatazit v prospech dozivotneho uzivania rodicov aj pri dare aj pri kupe Urcite Ti bude vediet poradit notar, ja som si kupnopredajnu zmluvu aj vklad do katastra urobila sama, kazdy podla svojich moznosti. Uspesne rozhodovanie!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Rozmyslam o tom, ze by som si aj ja urobila sama kupno-predajnu zmluvu, lenze sa bojim, ze by nebola doveryhodna a ze by sa mohla napadnut a neviem, ako by som tam zahrnula aj dozivotne pravo rodicov
Odpovedať
Profilova fotka
skús si zmluvu spraviť sama,dajú sa na nete nájsť návrhy ako to má vyzerať a ak niečo bude chybať alebo sa katastru nebude zdať,vrátia ti to na doplnenie
Odpovedať
Profilova fotka
@asturia26 Daj si vyhotoviť kúpnu zmluvu so zriadením vecného bremena (t.j. rodičia budú zapísaný do ťiarch a je už na Vás čo si tam dáte - právo dožitia, bývania, dochovať a pochovať..) Treba počítať s poplatkom x2 (sú to dva právne úkony)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?