Vyplatenie dedicskeho podielu

ahojte mohli by ste mi poradit? sme traja surodenci dedko nam prepisal dom je tam vsak vecne bremeno na jeho meno chcel som aby ma vyplatili ony vsak odmietaju ze sa to neda kvoli bremenu. ja tam uz 12 rokov nebyvam. byvaju tam spolocne so svojimi rodinami.neplatia mi ziadny najom nic. je mozne vobec vyplatenie? alebo ako mam postupovat? dakujem za kazdu radu
Odpovedať
@monteneger15 vyplatenie :-) na zaklade coho? :-) nemas ziadny pravny narok, na ziaden najom ani na ziadne vyplatenie :-D pokial si spoluvlastnik a byvaju tam dalsi spoluvlastnici. to mas odkial? ako nehnevaj sa, ale preco by ta mal niekto vyplacat a za co? predali ste to? alebo ako? ked to predate, alebo date do prenajmu, tak samozrejme, ze mas narok na pomernu cast "vyplatenie" ci uz z najmu, alebo z predaja. ale pokial nie tak o co ti ide? a co ze je tam bremeno? myslis pravo dozivotneho byvania? co to ma spolocne z nejakym vyplacanim?
Odpovedať
Mozes podat navrh na sud na vysporiadanie podieloveho spoluvlastnictva. Sud moze nariadit -1. vyplatenie, 2. rozdelenie nehnutelnosti na 3 casti-ak sa to da, 3.predaj nehnutelnosti a rozdelenie penazi. Ale sud bue nieco stat. Alebo daj surodencom termin dokedy ti maju tretinu domu uvolnit,ze sa tam stahujes. Myslim ze prehodnotia vyplatenie.
Odpovedať
@atlaska no takisto surodenci mozu poziadat sud o preplatenie rezijnych a udrzbovych nakladov, teda ich casti od teba za dobu 12 rokov. a sud im vyhovie. som zvedavy, co spravi potom. taketo veci su neskutocne, co na slovensku niekto vymysla, ze vyplat ma. samozrejme, ze ked sa da nehnutelnost na troch dedicov a vznikne spoluvlastnicky podiel a on tam byva a ja nie, tak nech ma vyplati. uz nikto nepozera na to, ze tam zije aspon z toho co pises vyssie este niekto treti o koho sa treba starat. ze ked tam zijes tak zveladujes a investujes nieco do toho. mozes to predat. ponukni na predaj tym, co tam ziju. pokial nebudu chciet ponukni tretej osobe, ale tam musia suhlasit ostatni, co tam ziju (teda spoluvlastnici). vysporiadanie cez sud je sice pekna vec, ale bude to stat peniaze aj teba. a dalsia vec je, ze pokial na sude povedia, ze nemaju peniaze na vyplatenie, tak mozu poziadat o splatkovy kalendar. ten moze vyzerat aj tak, ze ti budu vyplacat napr. 30 rokov po 10,-€ mesacne (aj menej). takze to ti asi nepomoze. tak neviem, ale moznost nastahovania, je schodnejsia ako to, ze vyplat ma. vtedy sa moze skor nieco pohnut :-)
Odpovedať
Ja odpovedam na dany dotaz, narok na vyplatenie ma, ak sa nedohodnu, ostava iba sud, ziaden cert ani diabol to inak nevyriesi. Chyba je, ze sa nedohodli na pravidlach hned ri prepise a nedali ich do zmluvy. @richardptr
Odpovedať
Ak sa s nimi nedohodnes neoficialne, tak im doporucene posli navrh na odkupenie podielu, kde uvedies aj cenu, ked na to nezareaguju do 30 dni, tak to za tu sumu mozes predat inemu subjektu, urcite by sa k cudziemu spravali inak ako k tebe. Staremu otcovi to skus vysvetlit pri stamperliku, ze nie je za tym ziadna habadura, iba sa s nimi chces vyrovnat, nech to mas naporiadku. A okrem toho platis za to dan z nehnutelnosti, hoci to ziadnym sposobom nemozes vyuzivat.
Odpovedať
@stowasser odpredat cast pri spoluvlastnictve tretej osobe sa neda bez suhlasu dalsich spoluvlastnikov. a dan asi neplati ked tam nebyva. to si odkial nabral? ved o tom nic nepise.
Odpovedať
@atlaska no to je pekne, ze ma narok? ano pravny narok ma, nic viac, ale to nestaci, ako som pisal vyssie, oni takisto mozu ziadat peniaze na sude za to ze sa o to staraju. a dalsia vec, ze mozu poziadat sud o splatky ako som nacrtol vyssie, a sud im vyhovie. neviem ci sa mu bude pacit potom ked bude dostavat 30 rokov po 10 eur mesacne :-) no mne by sa to nepacilo. nehnutelnost - rd sa da delit iba vertikalne, nie horizontalne. takze aj je dom postaveny tak, ze je moznost ho delit vertikalne na tri samostatne casti, tak moze predat svoju tretinu. inac nie
Odpovedať
@richardptr Dan z nehnutelnosti sa predsa plati nezavisle od toho, ci tam byvas, alebo nie. Dan platis predsa za to, ze si majitel/spolumajitel nehnutelnosti. Podiel sa moze predat, ale najskor si povinny ponuknut to za takych istych podmienok ostatnym spoluvlastnikom, inak by to mohlo byt napadnutelne na sude. Absolvoval som to minuly rok, neviem, ze by sa nieco menilo.
Odpovedať
Tu nieje dotaz ake prava maju dvaja vlastnici,co tam byvaju,ale jeden co tam nebyva. A znie - je mozne vyplatenie? Pisem,ze dohodnut sa mali uz pri prepise. Nevieme kedy dedko dom prepisal,ci pred 12 rokmi,alebo minuly rok.
Odpovedať
@stowasser rozhodnutie sudu moze byt: •rozdelenie veci – ak ide o deliteľnú vec, ktorej rozdelenie je dobre možné a ak naďalej môže plniť svoj účel (istá výnimka platí pri delení poľnohospodárskych a lesných pozemkov v extraviláne) •prikázanie jednému alebo viacerým spoluvlastníkom za primeranú náhradu – ak rozdelenie veci nie je dobre možné. Komu bude vec prikázaná, záleží od rozhodnutia súdu. Súdna prax ale nasvedčuje tomu, že nie vždy je veľkosť podielu kľúčovým kritériom pre posúdenie, kto nadobudne vec do svojho výlučného vlastníctva. •predaj tretej osobe a rozdelenie výťažku podľa veľkostí spoluvlastníckych podielov – ak žiadny so spoluvlastníkov nemá záujem vec vlastniť. pokial ide o to tretie, to je to, o com tu pisete, kedze ide o nedelitelnu vec, pokial ako som pisal sa neda delit tzv. vertikalnym sposobom, kedze ide o rod. dom, sud bude skumat kto ma z toho aky prospech. takze ked tam byvaju dve rodiny, s rovnakym podielom, a maju dajme tomu este deti, tak sud moze prikazat vec tym dvom, ktori tam ziju. pokial tak urobi a oni preukazu, ze nemaju na vyplatenie, sud s tym nic nespravi. a co sa tyka dani, predpokladam, ze ked niekde nebyvam 12 rokov, tak danove priznanie podla dohody poda jeden zo surodencov spolocne (aj taka vec existuje) a platim tiez podla dohody. ked by som platil za taku nehnutelnost, ktoru nevyuzivam, ale vyuzivaju ju moji surodenci, tak potom je to moja sprostost. a dalsia vec je, ze kazdy pripad je individualny, aj ked vysledok moze byt podobny, neexistuje jedno rozhodnutie, na to co si ty absolvoval minuly rok, aj ked rozhodnutia sudu mozu byt tieto tri, ktore som nacrtol, tak treba posudzovat viac faktorov. a dalsia vec je tam zrejme este niekto dalsi, kto tam ma pravo byvat, na koho je zriadene vecne bremeno, to jednak nemoze ignorovat sud a dalsia vec no kupil by si dom s dedom? :-) (nic v zlom)
Odpovedať
Profilova fotka
@richardptr Podla toho co tu pises, nema narok na svoj majetok len preto, ze tam byvaju jeho surodenci a dedko? Keby si Ty vlastnil cast takej nehnutelnosti tiez by si pisal o tom, ake maju Tvoji surodenci vydavky a nemaju na vyplatenie. Podla zakona ma pravo na vyplatu, ked mu nevydaju jeho cast nehnutelnosti a nehnutelnost sa da rozdelit, hoci aj na jednotlive miestnosti. Ja by som neinvestovala do domu, v ktorom ma podiel este aj niekto, kto do jeho oprav neinvestuje, lebo cena nehnutelnosti sa pocita z hodnoty, ktoru ma v case predaja. Malo by byt v zaujme jeho surodencov, aby mu vyplatili jeho podiel a rozdelili si uzivanie domu. Sud moze rozhodnut aj o tom, ze surodenci maju povinnost vyplatit tretieho vlastnika nehnutelnosti, aj ked stary otec tam ma dozivotne pravo byvania.
Odpovedať
@madra2 vies co, opytam sa ta takto. kde som tam napisal ze nema narok na svoj majetok? a dalsia vec je ze tu poslednu vetu, co pises mam v stvrtom riadku v tom prispevku. to su sposoby, ako moze sud rozhodnut. ale nebudem sa tu hadat uz. nech si zaplati pravnika a zisti ako to dopadne velmi rychlo. naroky budu priznane na vsetkych stranach.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@richardptr - ale samozrejme ze sa da spoluvlastnicky podiel predat. Predkupne pravo maju spoluvlastnici - staci ich pisomne vyzvat - idelane doporucene s tym ze sa uvedie aj suma a doba po ktoru maju reflektovat na ponuku. Pokial tuto ponuku nevyuziju -nechcu podiel kupit alebo sa do terminu nevyjadria moze podielnik predat svoj podiel tretej osobe avsak za rovnaku sumu (nie nizsiu) ako ponukol spoluvlastnikom. Na to nepotrebuje uz ziaden dalsi suhlas spolupodielnikov. Dokonca aj bez ponuky na odpkupenie pre spolupodielnikou sa da podiel predat pretoze neplatnost takehoto ukonu sa musi napadnut na sude v urcenej lehote a pokial sa v lehote nepoda tak prevod/predaj bude pravoplatny. Ide o relativnu neplatnost .
Odpovedať
@ultra To je pravda, ale v tomto prípade je to asi chiméra. Chcel by som vidieť toho somára, ktorý by kúpil podiel domu so zabremeneným dedkom a plus k tomu 2 bývajúcich súrodencov. @richardptr by musel dotyčný narobiť riadne vetry aby sa mu rodina rozhýbala, väčšinou to ostane v starých koľajách, jedni profitujú, vegetujú, druhí hromžia a cítia sa ukrivdení...inak vo všetkom s Tebou súhlasím
Odpovedať
@snowy66 no ved to ja netvrdim ze sa neda predat tretej osobe, da sa, ale kupovat podiel s dedkom, to by som chcel vidiet toho co to kupi za tu sumu, co poziada od nich. dalsia vec, ze nededili ten podiel, alebo bol darovany. no a ked bol darovany a dotycny by mi chcel toto spravit, ze by chcel predat tretej osobe, tak ttrosku rozumu dedovi nalejem a hned sa bude "oddarovat", tzn. co som daroval, viem aj vziat spat. :-)
Odpovedať
Jednou z možností by bolo, aby ste so surodencami uzavreli dohodu o vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, kde by ste sa dohodli na tom, ako sa tento rodinný dom rozdeli Kedze dosiahnutie dohody zdá byť nedosiahnuteľné a keďže nikto nemôže druhého (Vášho manžela a jeho bratov) nútiť k tomu, aby v takomto stave (v pozícii spoluvlastníka nehnuteľnosti) zotrvali, druhou možnosťou je podať na súd návrh na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, kde súd podľa návrhu autoratívne rozhodne, ako sa podielové spoluvlastníctvo (PS) vyporiada, t.j. vo Vašom prípade rozhodne o tom, ako sa dom ,,rozdelí“. Predpokladám, že reálne rozdelenie rodinného domu neprichádza do úvahy, tak potom znova nastupujú možnosti opísané vyššie: a) súd rozhodne o tom, že dom nadobudne jeden zo spoluvlastníkov (súd mu dom prikáže do výlučného vlastníctva) a uloží mu povinnosť vyplatiť ostatných; b) súd rozhodne o tom, že sa dom predá a výťažok z predaja rozdelí medzi spoluvlastníkov podľa výšky ich spoluvlastníckych podielov. Môže však nastať aj situácia, že súd rozhodne tak, že PS nevyporiada, ale len ak sú na to dôvody osobitného zreteľa (vážna choroba a podobné), súd však na splnenie týchto dôvodov prihliada veľmi prísne. Keďže sa s Vami odmietaju bavit na tuto temu, odoporucam zaslanie predžalobnej výzvy (pokus o zmier medzi spoluvlastníkmi), aspoň by vedeli, že situácia je vážna a že to takto nemienite ďalej trpieť. Ak by na výzvu žiadnym spôsobom nereagovali, tak potom Vám už nezostáva nič iné, ako podať návrh na súd a prostredníctvom súdneho konania dotiahnuť vec do úspešného konca. Avsak cele to skomplikuje vecne bremeno, kde pokial viem sa neda zrusit bez suhlasu toho kto bremeno zriadil prip. smrtou.Predaj domu s bremeno znizuje cenu o desiatky %. Toto je postup citovany od jedneho pravnika z advokatskej kancelarie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Ahojte, chcela by som vás poprosiť o radu. Po dedkovej smrti, dedil náš ocko, ale aj on je po smrti, čiže sme to zdedili ja a brat, ale po 25 rokov, nás chce vyplatiť jeho brat. Je pravda, že znalecký posudok sa robil hneď po smrti deda, ale za ten čas dom zrekonštruovali a opravovali a dostavovali. Neviem presne čo všetko tam robili, pretože po ockovej smrti sa na nás vykašľali a 25 rokov sme sa nenavštevovali. Len by som sa chcela opýtať, že či platí ten starý znalecký posudok na vyplatenie, alebo by sa mal urobiť nový? A či v znaleckom posudku sú aj uvedené sady a garaž a pozemok ( nie ten na ktorom stojí dom ) okolo domu? Zrazu nás chcu vyplatiť a vzhľadom k tomu, že mám 30 rokov, tak sa ku mne ich právnik správa ako k sopľani a nechce so mnou veľmi komunikovať a ja na právnika moc peňazí nemám. Ďakujem za každú odpoveď :-)
Odpovedať
@lenkki2412 ak ste podialnici vlastnici tak vlastnis podiel na vsetkom: dom, sady, garaze.... ak vas chcu vyplatit tak z aktualnej ceny, teda ak mate zaujem predat. Predpokladam ze o majetok ste sa nezaujimali a teda ho fyzicky nechcete. Dajte si spravit NOVY aktualny odhad, vydelte % podielu a mate odkupnu cenu. Na to ze mas 30r mas dost slabe pravne povedomie, zainvestuj do pravnika, resp aspon online na nete poradne a velmi zvlastne vztahy co sa tyka majetku... Ja mam 37 ale mam presny prehlad kde co ako a za kolko bude spadat do dedenia, pricom ti co po nich dedit budem si poziju dufam aspon 25r este
Odpovedať
@lenkki2412 Urcite by som to neriesil bez pravnika, ak z toho sucasneho mate zly pocit tak ho zmente. Samozrejme ak chcu od Vas odkupit podiel mal by sa robit novy znalecky posudok ak nie tak na tom trvajte. Zhodnotenie nehnutelnosti Vasim strykom, tam musi na sude preukazat ze zhodnotenie zabezpecil Vas stryko. V prvom rade odporucam aby ste sa stretli napr. u notara kde by ste mimosudnou cestou opisali sucasny stav, nahodili Vase poziadavky a skusili sa dohodnut inak sudy odkroja peniaze z kazdej strany
Odpovedať
@eeffka Ďakujem veľmi pekne za odpoveď :) Nemyslím si, že mám dosť slabe právne povedomie, len som si chcela overiť, či je to ozaj tak s tým novým znaleckým posudkom, no nechcela som vyzerať ako nejaký muderlant, ktorý chce z toho vyťažiť čo najviac :-D Ale veľmi pekne ďakujem za odpoveď, pomohli ste mi ;-)
Odpovedať
@niless Ďakujem veľmi pekne za odpoveď :-) My ešte právnika nemáme, ja som rozprávala iba s právnikom od nich a ten bol odporný .... Takže asi mi neostáva nič iné, len sa spojiť s bratom a nájsť si právnika....
Odpovedať
Urcite novy znalecky posudok. Stryko bude samozrejme namietat, co do nehnutelnosti investoval. Racionalne by sa cena mala znizit o tieto naklady. Na druhej strane, on chce kupit. On ma zaujem urobit obchod. To Vam dava vyhodu v jednani.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ahojte vie mi niekto poradiť po smrti ocka som zdedila 1/8 podielu z domu potom mi mama darovacou zmluvou previedla svoj podiel z domu 5/8 s tým že sa o ňu postarám ale vecné bremeno na dome nie je teraz po 10 r moji súrodenci žiadajú o vyplatenie podielu z domu každý má 1/8 . Ja ale peniaze na vyplatenie nemám a v dome ešte stále žije moja mama ako mám postupovať alebo na čo všetko sa z ich strany môžem pripraviť
Odpovedať
@atair v horeuvedenych prispevkoch mate odpoved na vasu otazku. Surodenci si daju urobit znalecky posudok, nasledne vam poslu pisomne ponuku na odkup a ak na nu nezareagujete, tak to mozu predat niekomu inemu. Ak vam zalezi na tom dome, tak vam neostava nic ine, len postupne vyplatit surodencov, inak budete sebe a matke hladat nove ubytovanie.
Odpovedať
@lenkki2412 Ked je to pravnik protistrany, nema byt preco na Vas mily, ma Vas v pazi. A vsetko co mu poviete pouzije proti Vam.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Dobrý deň, Chcel by Vás požiadať o radu. V roku 1972 zomrela babka môjho otca, a na základe dedičstva poľnohospodársku pôdu prebral do vlastníctva najstarší syn, ktorý bol povinný vyplatiť ustupujúcim spolu dedičom - svojim sestrám z ich hodnoty každej 1/3, teda každej 3.000,- Kčs, v lehote ihneď, v prípade jej prevzatia do voľného užívania, alebo preplatenia socialistickým sektorom - bezúročne. K vyplateniu pozemkov, ktoré v tom čase užívalo JRD však nikdy neprišlo. V roku 1980 zomrel najstarší syn poručiteľky, a potom pozemky zdedila jeho manželka. Neskôr si tieto pozemky nechal prepísať do vlastníctva ich najstarší syn. Je možné sa v súčasnosti súdne domáhať vrátenia nevyplateného dedičstva v podiele 1/3, aj keď nie sú svedkovia, ktorí by potvrdili nevyplatenie dedičského podielu, lebo baka už tiež nežije, alebo toto právo je už premlčané. Ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Zdravím,potrebujem radu ohľadom vyporiadania dedičského podielu. Sme tri sestry ktoré zdedili RD po smrti našej matky rovným dielom/t.j. každá 1/3/. Jedna moja sestra v dome býva ale nechce mna a ďalšiu sestru vyplatiť. Môžeme postupovať tak,že ju písomne požiadame o vyporiadanie spoluvlastníctva sumou zo znaleckého posudku,ktorý sme dali vyhotoviť,a ak nebude súhlasiť môžeme naše podiely ponúknuť tretej osobe? Ďakujem vopred za radu!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?