Vymáhanie rezervačnej zálohy od predávajúceho po podpise KZ

Profilova fotka
Prosím o radu právnika v oblasti realít. Riešim odstúpenie od kúpnej zmluvy (dva dni po jej podpise) z dôvodu vady veci na predmete KZ. Odstúpenie podpísané nami kupujúcimi ako jednostranný akt bolo predávajúcemu doručené do vlastných rúk. Dom je NEUPOTREBITEĽNÝ (skryté závady - plesne, mokré múry pod drevenými obkladmi, plesnivé plávačky, zatajeným požiar v komíne, hoci majiteľka nás ubezpečovala, že je v poriadku, a teda zdravie a majetok ohrozujúcom), a vymáhať rezervačný poplatok môžeme jedine od predávajúceho. Chcem vedieť aká je pravdepodobnosť, že to vyhrám, aby som nestratila na súdnych poplatkoch. Snažili sme sa to vyriešiť dohodou, ale pravdepodobne to predávajúci aj tak chcú a budú riešiť súdnou cestou.
Odpovedať
najskor skus kliknut na tento link, aj ked neverim, ze si to nespravila: https://www.google.sk/search?q=vraten... a citaj, citaj, vsetko je uz napisane
Odpovedať
Profilova fotka
Veríš správne, ale istota a fundovaná odpoveď je guľomet.
Odpovedať
Profilova fotka
Skôr ma zaujíma aká je pravdepodobnosť z pohľadu fundovaného. Stornom úverových zmlúv očakávam, že sa odplombuje nehnuteľnosť v prospech majiteľov, nakoľko ešte nebol ani podaný návrh na vklad vlastníckeho práva v náš prospech, teda logicky ešte ani k úhrade financií.
Odpovedať
Všetko závisí od textu zmluvy a od závad nehnuteľnosti, Takto na diaľku Vám kompetentne neporadí nikto.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslím, že závady som dostatočne špecifikovala. Občiansky zákonník má vyššiu ochranu.
Odpovedať
@qirfa Si to predstavuješ ako Hurvínek vojnu. Súd nie je áno-nie. Tam je treba dokazovania, znaleckých posudkov, množstvo pojednávaní. Ak to poženieš na súd, rátaj s tým, že to môže trvať aj 2- 4 rokov. Ja som raz vymáhal 50 EUR 1,5 roka. Nikto ti na diaľku z tvojho popisu fundovane nepovie, aké máš šance na úspech. Každý prípad je iný a záleží aj od pohľadu sudcu. Podľa mňa sudca nechá vyhotoviť znalecký posudok. A dovtedy už daný dom asi aj predajú. Ale sa čudujem, že až v tak neskorom štádiu ste zistili dané závady. Keď už je nehnuteľnosť založená v prospech banky. Jedine zaplatiť právnikovi za zastupovanie.
Odpovedať
@qirfa Keď si myslíte, že ste taká zbehlá a argumentujete OZ, nech sa páči, smelo do toho. Pokým nebudete mať v ruke znalecký posudok, že byt nemožno užívať, tak je všetko otvorené. Ako som však uviedol, podstatná je aj zmluva. A to predpokladám, že rezervačný poplatok bol zaplatený vlastníkovi a nie RK, to by mohlo byť ešte zamotanejšie.
Odpovedať
@qirfa Obciansky zákonník má vyššiu ochranu ako čo? Myslíš asi obchodný zákonník . Toto by platilo ak by si nakupovala od právnickej osoby . Ale ty si uzavrela zmluvu opäť s občanom. Podľa iného ani nemôžete ísť. Ako píšu. Podľa mňa to môžeš vyhrať keď je to ako píšeš. Ale sa priprav na dlhý čas a ďalšie investície. Toto máš na právnika nie na nejaké fórum. pri nákladoch ktoré už ste mali obetuj tých pár desiatok eur za profi poradenstvo držím palce. A dobrého právnika si vyber nie nejakého trula.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik RK, no po podpísaní KZ (ktorá bola navyše podpísaná v tiesni) máme podľa rezervacnej zmluvy právo vymáhať si túto od zmluvnej strany.
Odpovedať
@qirfa 1) vy ani predajca (predpokladám) nie ste znalci, takže najskôr bude treba dokazovanie, že je naozaj "neupotrebiteľný" - nebude to však skôr tým, že vy ten dom v takomto stave nechcete? (čo by bolo pochopiteľné) lebo je dosť možné, že príde ďalší kupec, dom prerobí a z neupotrebiteľného sa zrazu stáva "len" dom v pôvodnom stave vhodný na rekonštrukciu... áno, ani ja by som ho nechcela, ale plesne či kedysi požiar z neho ešte nerobia zrúcaninu (iné by bolo narušená statika, o ktorej ste nevedeli ale zároveň o nej vedel predávajúci) 2) na tieseň by som sa nespoliehala - ako by si definovala vašu tieseň??? akože vás súril čas, lebo platíte inde prenájom? no taaak.... ďalšia vec - tieseň musí existovať v okamihu uzavretia zmluvy (jej platnosti a účinnosti) 3) ak už teda tak veľmi chceš súd, tak skôr by som to videla na zmluvu odporujúcu dobrým mravom AVŠAK vy ste mali úmysel uzatvoriť zmluvu, uzatvorili ste ju a rozmysleli ste si to. o možnosť kúpy domu ste neprišli, o peniaze tiež nie, čiže ide "len" o rezervačnú zálohu, lebo ste si kúpu rozmysleli. a práve NA TIETO PRIPADY tá rezervačná záloha predsa existuje ;-) ja osobne by som vám ju nevrátila :-N toť môj názor. ale nepoznám všetky okolnosti, takže najlepšie bude, ak zájdete za nejakým právnikom osobne.
Odpovedať
@qirfa V dobrom Vám radím, obráťte sa na právnika. Nebude to najlacnejšie a rozhodne to nebude stáť "pár desiatok eur za profi poradenstvo", ako uvádza @ada32, ale tých pár desiatok eur bude stáť len úvodná konzultácia. Samotná tieseň nie je dôvodom na odstúpenie od zmluvy, museli by ste uzatvoriť zmluvu v tiesni a súčasne za nápadne nevýhodných podmienok, čo sa kupujúcemu nepreukazuje jednoducho. @ada32 Občiansky zákonník poskytuje ochranu. Zadávateľka tvrdí, že byt trpí (nepriznanými) vadami, ktoré ho robia neobývateľným, čo je v zmysle OZ dôvodom na odstúpenie od zmluvy. Dôkazné bremeno je na strane žalobcu.
Odpovedať
@draik presne uvodna hodina som samozrejme myslela. Užitočnejšie ako laické rady. Vntomto prípade. Ona píše že občiansky zákonník poskytuje ochranu väčšiu. tak mi nie je celkom jasné čo mysli pod pojmom väčšiu. Väčšiu od čoho? Inak plesne vážne ohrozuju zdravie, často aj život. Mohla by sa o to na súde oprieť? Alebo je veľmi na vode taký argument?
Odpovedať
Článok sa načítava...
chápem všetky tieto veci. Asi by som z takých "odrbávačov" bola tiež na nervy. Ale nepomohlo by tomu, keby ste zjednali výrazne nižšiu cenu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?