Užívanie bytu po jeho predaji - platobné podmienky?

Ahojte, potrebovala by som radu. Našli sme kupujúceho na náš byt a sme v procese stavby budúceho bývania. Dohodli sme sa, že kúpno-predajnú zmluvu podpíšeme teraz, aj financie nám budú poskytnuté hneď v plnej výške, avšak byt budeme ešte niekoľko mesiacov užívať (máme naň viazaný aj trvalý pobyt), za čo sme kupcovi poskytli adekvátnu zľavu na kúpnej cene bytu. Problém spočíva v tom, že strana kupujúceho bude kúpu bytu financovať za pomoci hypotéky. Otázka teraz znie, ako máme postaviť kúpno-predajnú zmluvu - kedy je potrebné riešiť vklad do katastra nehnuteľností, v akom okamihu prejdú na kupujúceho vlastnícke práva k bytu a akým spôsobom "potečú" financie z banky smerom k nám? Máte niekto podobné skúsenosti s kúpou/predajom bytu? Vedeli by ste mi poradiť, ako tieto skutočnosti naformulovať v zmluve, aby boli obe strany spokojné a právne bolo všetko v poriadku? Len upresním, že kupujúci je rodinný známy, takže sa vieme dohodnúť bez problémov, treba len nájsť optimálne riešenie. Veľké ďakujem za rady!
Odpovedať
@fliacik Ja som predal byt v maji a odovzdal 31. augusta Do zmluvy som si dal podmienku, že byt bude uvolneny do troch mesiacoch po pripisani kupnej ceny na môj učet. Nedaval som žiadnu zlavu a zmluvu si dali kupujuci urobiť notarovi. Ja som bol z manželkou len podpisať u notara a nasledne v banke, kde kupujuci brali hypoteku.
Odpovedať
ja by som to nekomplikoval, cize kupno-predajna zmluva + najomna zmluva na dobu urcitu za 1€ + energie.
Odpovedať
@tom329 Tak to je len komplikovane
Odpovedať
@fliacik Je to len na dohode oboch strán. Kľudne môžete zrealizovať predaj a v zmluve napíšete, že predávajúci má právo užívať byt do XX.XX. 2018. Poznám prípad, kedy byt predali v máji a ešte v ňom bývajú predávajúci, lebo z peňazí za byt si stavajú dom a ten bude hotový až koncom roka. Vy uzatvorte zmluvu, normálne sa byt predá aj prepíše na katastri. Banka vám vyplatí úver a vy môžete stavať. Noví vlastníci ešte počkajú a v dohodnutý mesiac im byt odovzdáš. Je možné dohodnúť aj napr. to, že ak sa do daného termínu nevysťahujú, tak budú platiť nájomné XX EUR.
Odpovedať
spravil by som to tak ako písal ruren, to mi príde ako najjednoduchšie. možno by nebol zlý ani ten nájom ale to bude podľa mňa zbytočné, veď aj tak si to budete ešte platiť kým tam budete bývať
Odpovedať
Tak to znie fajn @ruren. Znie to celkom jednoducho a mohlo by to tak aj fungovať. Treba si to však asi v každej banke aj zisťiť, či akceptujú také riešenia. Aby sa nestalo, že v jednej banke s tým problém nebude a v ďaľšej áno.
Odpovedať
@habit Banku vaše dojednané podmienky nezaujímajú. A mňa ako predávajúceho nezaujíma banka. Ako predávajúci podpisujem v banke len súhlas na záložne právo v prospech banky lebo v tom čase som ešte ja vlastníkom. Zmluva musí byť tak urobená, že pri zmene vlastníckych práv automatický záložne právo banky prechádza na kupujúceho.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?