Sú tu odborníci potrební pri kúpe rodinného domu?

Pekný deň Vám prajem, s manželom by sme si chceli kúpiť starší rod. dom. Viem a tiež všade čítam, že je najlepšie urobiť si obhliadku domu aj s nejakým tým odborníkom, ktorý by nám povedal a poradil napr. ohladne stavu strechy, stavu stien/múrov, prip. stavu elektr.... atď. Bohužial nemáme nikoho takého kto by nám v týchto veciach radil. Nájdem niekoho oficiálneho kto takéto veci robí? Napr. geodet by nám mohol poradiť ohladne pozemku.... Kde by som našla niekoho na tie ostatne veci? Ďakujem :-)
Odpovedať
rad vam poradim
Odpovedať
Profilova fotka
geodeta zatiaľ nepotrebujete,pozemok a stavbu si môžete skontrolovať aj sami z katastrálnej mapy,hľadajte dobrého murára,ktorý stavia domy
Odpovedať
Ohľadom stavu domu skôr poradí statik alebo skúsený stavbár. Ohľadom kúpy, zmlúv a pod. vám rád poradím aj ja.
Odpovedať
Oslovila by som stav. inžiniera s dlhoročnými skúsenosťami. Murár asi neposúdi dostatočne strechu alebo rozvody. Každopádne sa nikdy dostatočne nedá prísť na všetky nedostatky hlavne čo sa týka skrytých ištalácii alebo izolácii. Tie sa ukážu až pri prerábke alebo užívaní domu. Kupovať starší dom je vždy ošemetná záležitosť a pri prerábke prerobíš.
Odpovedať
Profilova fotka
A hlavne treba ísť na miestny úrad alebo obecný aby ste sa dozvedeli čo to o plánovaných aktivitách v obci, v meste v blízkosti Vášho budúceho domu, prípadne otvorenie nejakých prevádzok, úprava chodníkov, cesty, siete....prípadne konfliktní susedia. My sme sa neboli informovať, kúpili sme dom a o 2 týždne oproti nášmu domu, cca 4 m od domu cez cestu otvorili krčmu a peklo máme doteraz a zvažujeme odchod :-( Keby sme sa opýtali, povedali by čo s budovou plánujú a dom nekúpime :-) Zavolajte si dobrého murára, stavbára, architekta, ktorý rozumie stavbe. Niekedy aj domáci kutil , ktorý ma vzťah k práci ako stavarina je lepší, ako keď tam pôjdete sami.
Odpovedať
Bibix25, bol som svedkom pri kúpe viac rodinných domov . V jednom prípade už v kúpenom dome obývanom 3.5 roka,troj ročná dcérka ochorela na leukémiu. V tom dome predtým už bývali 3 generácie a z každej ťažko ochorela mladá osoba a zomrela.O tom sa dozvedeli od ich susedov až neskoršie. Dom bol silno zamorený 5. druhmi zemským žiarením-geopatogénnymi zónami. V druhom prípade som dom testoval na diaľku.Dom bol na pohľad zachovalý,ale strecha bola zo škodlivého eternitu-azbest. Noví majitelia strechu domu chceli zo strešnej betónovej krytiny bramac a tu už bol problém zo statikou a museli by si dať urobiť komplet celú novú strechu. Dom bol tiež stredne zamorený GPZ a dvaja z dvoch generácií ťažko ochoreli.Po otestovaní domu od základov až po komín,stále dom vykazoval 31% škodlivosť.Nakoniec bola odhalená. Zachovalé bukové parkety sa záujemcom páčili,no pravé to škodlivé vyžarovanie bolo zo všetkých podláh.Parkety boli lepené na vrstve smoly,ktorá tu škodlivosť vyžarovala.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?